Vladimir Lazović - HRIM RATNIK

Izdavač: EVEREST MEDIA
ISBN 978-86-7756-103-1
Edicija ZNAK SAGITE, knjiga 73
14x20cm, obim 182 strane

More details

500 rsd

Lazović ima reputaciju majstora kraćih formi, ali znamo i da je reč o čoveku koji i strukturom romana vlada suvereno – kako iz radova u rukopisu, tako i po pulpoidnom romanu Hrim, ratnik. Objavljen je 1988. pod pseudonimom Valdemar Lejzi u ediciji „Romani X–100“, novosadske kuće „Dnevnik“. Roman se u roto–obliku prodavao na kioscima i pročitalo ga je desetine hiljada ljudi. (Zoran Stefanović)
To je, za ovakvu zabavnu masovnu ediciju, začuđujuće dobro pisan roman. Počinje na Balkanu, u dalekoj budućnosti kada se čovečanstvo, zbog totalnog atomskog rata, vratilo na nivo varvarskih ranoantičkih plemena; ali, vrlo brzo se pokazuje da ultramoderne kosmičke civilizacije, maltene božanski moćne, nastavljaju međusobnu borbu za planetu Zemlju. Ovo jeste spejs opera, ali je, u svojoj kategoriji, odličnog kvaliteta. (A.B. Nedeljković)
Tipičan roman fantazije, rekli bismo. Dosledno u konceptu „priča mača i magije“. Čak bi se vreme u kojem se odvija radnja romana moglo nazvati „vreme sekira, vreme mača, vreme magije“. Okvir koji ga čini SF leluja iznad same radnje; samo su zamenjene neke granične koordinate. Opasnost koja preti zemlji u postapokaliptičkim vremenima prepunim mutanata i čarobnjaka, prikazana je kao vanzemaljska, ali je u suštini samo oličenje „uobičajenog“ Mračnog Zla koje ljudskoj — i ne samo ljudskoj — rasi oduvek preti. (Đorđe Pisarev)

Kontaktirajte nas

Broj telefona064/8441526

Kontaktirajte nas