Snežana Đokić - TRINAESTA VEČERA

Izdavač: EVEREST MEDIA, 2019.
Edicija:
VRTLOG, knjiga 5

Format: 14x20cm; obim: 122 strane
Povez: broširan
Očuvanost: nova knjiga

More details

500 rsd

Trinaest se godina ovaj omnibus roman skrivao, a onda je, bez ikakve namere,  nađen. Kao stari poznanik koji je jednom odšetao iz vašeg života i posle dugog vremena, odlučio da se ponovo javi. Možda i dela imaju svoj tajni život. Ova ga knjiga  Snežane Đokić svakako ima.

      “Naslućujem da je roman stvaran pažljivo, stidljivo, armiran iskustvom, ličnim i zajedničkim tragedijama i ponorima. Nenametljiv je, pritajen, veoma čitak između redova, psihološki besprekorno određen. Zaokružen je nežnošću, kao bodljikavom žicom. Počinje ljubavnim vikend susretom i rastankom, da bi se širio kao reka što svojim koritom privlači utoke. Umotava se u slabost, laž, žudnju, sebičnost i potrebu za majčinstvom.
      Zato moram da se vratim na poslednju, dvanaestu priču, „Trinaesta večera”. Ona je grom, razarač, paučina između sna i jave. Ona je eksplozija ludila, na tankoj liniji između života i smrti, površnosti i dubine, nade i sećanja.
      Zašto?
      Zato što me je podsetila da su na poslednjoj Hristovoj večeri sedela trinaestorica... Podeliš sa nekim hleb, a onda ga izdaš. Nekom poneseš ružu, pa ga ubiješ.
                            Iz recenzije Jasmine Malešević, člana Udruženja književnika Srbije

„Đokićeva, kroz razmišljanja, snove i nade svojih likova, udeva u njihove odluke, namere, planove, čak i njihove strahove, pa i kobi, sokove nade, uverenja da je ljudska sudbina snaga i pobeda, a ne nemoć i poraz.
      Roman Snežane Đokić budi interesovanje i traganjem za pitanjima da li je život samo potsticaj za uzaludne snove i jesmo li i mi deo onoga što smo dali drugima i što su nam drugi  dali? Čitajući „Trinaestu večeru“, mi ćemo, u stvari, stalno tragati za odgovorom – da li bismo znali šta je život kad ne bi bilo - ljubavi?“
                             Iz recenzije Nikole Marinovića, člana Udruženja književnika Srbije