Ray Bradbury - MARSIJANSKE HRONIKE

Izdavač: PARAMECIJUM, 2013.
Edicija:
ZNAK SAGITE, knjiga 47

Format: 13x20 cm; obim: 290 strana
Povez: broširan
Očuvanost: nova knjiga

More details

900 rsd

Dodaj u korpu

Marsijanske hronike je prva i najbolja SF knjiga Reja Bredberija. Posredi je svojevrstan prelazni oblik između zbirka priča i romana, u smislu da se delo sastoji od 28 međusobno nezavisnih celina (17 priča koje su prethodno objavljene i 11 vezivnih segmenata), koje se odlikuju jedinstvom mesta, relativnim jedinstvom vremena, odnosno odsustvom jedinstva radnje i junaka.

Delo priča o zbivanjima vezanim za planetu Mars u rasponu od februara 1999. do avgusta 2026. godine, pri čemu se koherentnost ovih događaja mora shvatiti isključivo u fragmentarnom smislu. Organizaciono načelo kome pribegava Bredberi mozaičnog je tipa, u smislu da svaki segment čuva svoju samostalnost, ali postoji i osmišljeni tok u sklopu celine.

Za Breberija su i Mars i Marsovci samo metafora za nezemaljski svet uopšte, odnosno za neljudska bića uopšte - metafora čija je prevashodna svrha da se na umetnički izuzetno efektan način kaže nešto više o načelnim protivrečnostima koje prate čovekovo otiskivanje sa matične planete, odnosno iz vlastite antropomorfne ljušture. (Zoran Živković)

Kontaktirajte nas

Broj telefona064/8441526

Kontaktirajte nas