Vladimir Lazović - SOKOLAR

Izdavač: EVEREST MEDIA, 2017.
Edicija:
POSLE MILIJON GODINA, knjiga 1

Format: 14x20.5cm; obim: 630 strana
Povez: meki
Očuvanost: nova knjiga

More details

1,500 rsd

Име Владимира Лазовића се још од краја седамдесетих везује за јако успешне научнофантастичне и фантази приче, објављиване по свим култним часописима: Галаксији, Сиријусу, Политикином Забавнику, Алефу, Знаку Сагите.

Прича „Соколар“ (Сиријус, 1987) осваја награде СФЕРА и „Лазар Комарчић“, и представља прекретницу за целокупну српску научнофантастичну сцену: уводи мотиве словенске и српске митологије, покреће локално битна питања, поставља места радње на домаћи терен, у контрасту са тада текућом праксом емулирања стране фантастике и смештања ликова са страним именима у англоамерички или национално неодређен контекст. Успех „Соколара“ је потврдио ставове писаца окупљених око Друштва „Лазар Комарчић“ те је покренуо низ писаца да демонстративно одбаци постојећа предубеђења да „летећи тањири не слећу у Лајковац“, па нам следеће године доносе низ феноменалних прича и романа Радмила Анђелковића, Бобана Кнежевића, Зорана Јакшића, Драгана Р. Филиповића, Горана Скробоње и других, смештених просторно и духовно у српску културу.

Иако је константно присутан у периодици и антологијама, до сада нисмо имали прилику да држимо његову самосталну књигу у рукама, што је космичка неправда према аутору тек недавно исправљена. Као прва књига у едицији „После милијон година“ издавачка кућа „Еверест медија“ Бобана Кнежевића објављује избор преко тридесет Лазовићевих прича под судбинским насловом „Соколар“, подељене у тематске одељке: Стазе којима нико не иде (алтернативна историја), Соколар (мач и магија), Ћутљива сестра сна (модерни митови и бајке), Профили хаоса (киберпанк). Приче су пропраћене обимним текстом Зорана Стефановића „Пуковник који влада жанровима“.

Од кризних година са краја прошлог века и урушавања доступних жанровских киоск-издања постало је логистички јако тешко испратити (научно)фантастичну сцену која се пренела у слабо доступна издања, фанзине и књижевне часописе. Због тога се десио парадокс, да је један од бољих, награђиванијих, стално присутних аутора новијој публици недоступан и непознат. Ова књига је прилика да љубитељи домаће фантастике најзад попуне једну битну рупу на својим полицама и да се упознају са својим новим омиљеним писцем. Кад је прочитате и будете тражили још, ускоро ћете и наћи: у припреми је реиздање Лазовићевог романа „Хрим, ратник“, као и више стрипских адаптација.

Kontaktirajte nas

Broj telefona064/8441526

Kontaktirajte nas