FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > DOMAĆA OSTVARENJA, LOW-FI VIDEO
KADIJEVIĆ O KADIJEVIĆU, by Ghoul
Ghoul:
uveliko radim transkripciji razgovora za knjigu posvećenu našem velikom reditelju, đorđu KADIJEVIĆU – čoveku koji nam je dao LEPTIRICU i SVETO MESTO, kao i jedan od najboljih srpskih filmova ikada, PRAZNIK.
evo da vidite otprilike kako to izgleda, ekluzivnog odlomka koji se tiče zakulisnih dešavanja oko DEVIČANSKE SVIRKE koja je kadija pomno razotkrio u moj diktafon - kao što je i brojne druge detalje (npr. odnos sa oliverom katarinom, sukobi sa urednicima na tv beograd, neprijateljstvo nekih tamošnjih kolega) koji će verovatno biti zanimljivi i exkluzivni čak i za one koji nisu zadrti filmofili.
(o neprikazivanju DEVIČANSKE SVIRKE 1973. kada je snimljena)
Film je bio gotov, i onda se desilo da je prikazan na internoj projekciji sa kolegama rediteljima, od kojih je neko pustio glas da je film očajan, da je to nešto strašno, ordinarni kič, glupost i slično. Onda je Mitević - koji je tada bio zamenik generalnog direktora, a Vukas je bio generalni – zatražio da vidi film. I mi smo priredili projekciju kojoj smo prisustvovali ja, Ivatović kao snimatelj, glumci itd, i sedeli smo u projekcijskoj sali na televiziji. Kada je film okončan, Mitević je rekao: "Koješta, ovi ljudi lažu. Film je izvrstan." On je uzeo film u odbranu, prišao Oliveri, čestitao joj na ulozi. Mi smo bili iznenađeni držanjem Mitevića.
Ipak, film nije bio prikazan iz nekih drugih razloga, vezanih za Ivana Raosa i njegovu ulogu u 'hrvatskom proleću'. Po njegovoj prozi je rađena i jedna TV serija, PROSJACI I SINOVI, o švercovanju duvana u Dalmaciji, i cela ta serija je bila zabranjena – Vasa Popović je nju zabranio solidarišući se sa TV Zagreb koji je obustavio sve što ima neku vezu sa Raosom. Dakle, seriju je prekinuo, a DEVIČANSKU SVIRKU nije ni prikazao. To je bio gest tadašnjeg partijskog šefa na televiziji, a to je bio Vasa Popović poznatiji kao Pavle Ugrinov, čovek koji je kasnije, sa sedom kosom i šeširom na glavi viđen kako sa pištaljkom demonstrira u protestima devedesetih. Tada je promenio mišljenje, a u ono vreme je bio partijski bos cele televizije.
Pa se onda desila jedna komedija koju mi je obelodanio Milovan Vitezović. On je u filmu o Svetozaru Markoviću imao jednu ovakvu scenu: Marković je na brodu iz Zemuna za Beograd i tu sreće Pašića, predsednika vlade, kako čita opozicione novine. I Marković ga pita: "Predsedniče, pa vi čitate opozicione novine?" A Pašić mu kaže: "Pa neću valjda one Vladine? Ako hoću da znam šta se dešava, moram čitati ove opozicione." To mesto je ova nepromovisana cenzorska komisija na televiziji, zapravo kolegijum, izdvojila i rečeno je da ta scena aludira na naše vreme i treba je izbaciti. I Vasa Popović je energično to tražio od reditelja, čini mi se da je to Šotra radio. Naravno, Vitezović, kao pisac scenarija, se buni. Reditelj pristane i izbaci tu scenu. Međutim, večeri uoči emitovanja isti taj Vasa Popović čuje od jednog višeg rukovodioca, Ivana Stambolića, koji je bio prisutan toj cenzorskoj projekciji, da mu se najviše svidela scena sa novinama i cenzurom, i Vasa Popović brzo telefonira Šotri da vrate scenu u film.
Sad, Vasi svaka čast, on je pokojan i o pokojnicima sve najlepše. Ipak ja njemu mogu da budem zahvalan jer mi je omogućio da snimim neke filmove, iako se stalno mešao u to i smetao mi, sve dok mi u vreme VUKA KARADŽIĆA to nije došlo preko glave i kada sam tražio da se smeni. Rekao sam: "Ja sa ovim urednikom neću da radim." On se stalno mešao u podelu glumaca, i imao je rediteljski nagon. Jedino što je režirao u životu to je čuvena predstava ČEKAJUĆI GODOA, u prvim danima ATELJEA 212, i po tome je on ostao u istoriji našeg teatra. Posle toga on ništa nije režirao ali se pravio da je reditelj, i svi reditelji na televiziji su imali posla s njim, pa čak i ja, iako ja ne spadam u konfliktne ljude.
Sećam se, na primer, slučaja sa Vojom Brajovićem. On je tada igrao Tihog u OTPISANIMA, i bio je veoma popularan, onako lep, mlad. Ja sam tada snimao BEOGRADSKE PRIČE, i padne mi na pamet da on sa Ljerkom Draženović igra glavnu mušku ulogu u jednom od tri filma koja čine tu seriju. I Vasa skoči: "Ma, šta će vam on, on je glumac 'ž' kategorije, njega je Aca Đorđević uzeo zato što je lepuškast, upropastićete film..." a ja kažem: "Vaso, ko režira ovaj film, vi ili ja? Ako imate neku primedbu na tekst, u redu, mada ni to nije vaš posao, jer dramaturgiju ja radim sa Filipom Davidom. Šta se mešate u to kad to nije vaš posao?" A on podiže glas: "Ma moj je posao sve, šta vi meni šta je moj posao, znam ja svoj posao, ne može to tako!" On i neki Miroslav Karaulac, koji je od tada iščezao, oni su vedrili i oblačili u toj redakciji, i bili su duboko protiv mene i mog filmskog načina snimanja jer su bili navikli na ono studijsko, teatarsko snimanje. Oni su bili ljudi teatra, sasvim drugog mentaliteta. Međutim, kada sam sutradan došao, vidim Vasa Popović me zove u svoju kancelariju. Kaže: "Znate, Đorđe, razmislio sam. Ili ću vas najuriti odavde ili ću vas uzeti takvog kakvi ste. Da vas najurim ne mogu, zbog onog što ste radili, pa onda moram da vas uzmem. Prema tome, neka vam igra Voja Brajović, a vi ćete odgovarati za to." A ja mu kažem: "Ne brinite, vi sigurno nećete." I Voja je sasvim solidno odigrao tu ulogu.
Tex Murphy:
Miroslav Karaulac je preveo knjigu Moj prijatelj Pjero.
crippled_avenger:
Ovo je zanimljivo o Pavlu Ugrinovu pošto je stalno istican kao neviđeni disident. Bravo!
Nas je na faksu Perišić stalno smarao da pišemo o Pavlu Ugrinovu biografski scenario. A vidiš ti njega kakav je bio partijski čovek.
Ghoul:
kadija je danas ušao u svoju 75. godinu života.
u njoj će, ako bude zdravlja, i mira u zemlji, najzad režirati nešto – posle punih 15 godina pauze!
u pitanju je 3-delna serija za RTS o jednoj kontroverznoj ličnosti iz srpske istorije… iako je on već počeo pretprodukciju, jedva čekam zvaničnu obznanu.
:!:
Alexdelarge:
--- Quote from: "Ghoul" ---kadija je danas ušao u svoju 75. godinu života.
u njoj će, ako bude zdravlja, i mira u zemlji, najzad režirati nešto – posle punih 15 godina pauze!
u pitanju je 3-delna serija za RTS o jednoj kontroverznoj ličnosti iz srpske istorije… iako je on već počeo pretprodukciju, jedva čekam zvaničnu obznanu.
:!:
--- End quote ---
Znaci,ipak je u dosluhu sa rezimom. :evil:
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version