problem sa spilbergom uopste je u tome sto je on nikad odraslo dete. e sad, znam kako to lepo i nezno moze da zvuci, ali zapravo je dosta strasno. on nikada ne bi smeo da snima iole ozbiljne filmove jer je jedan od ljudi koji su knjige poceli da citaju u pedesetim. nek' radi indija, i to je to.
elem, problemi sa minority reportom iskrsavaju vec posle jako lepo snimljene prve sekvence. ajde sto je dik iskasapljen, ajde sto je ubacena jeftina melodrama (da se razumemo: melodramatski patos inkorporiran u bilo koji zanr obozavam, ali kada je smislen i realistican... prave reci koje trazim su "iskren" i "well handled". spilberg je neiskren as one can be): mislim, videti tragicnog antiheroja kako pati nad losom holografskom projekcijom nad smrcu svog sina ne samo sto je klise, ne samo sto je prvo sto i najgorem scenaristi moze da padne na pamet kada hoce da glavnom liku da dubinu (ubi mu zenu ili dete i imas kompleksan lik sa unutrasnjim konfliktom koji vodi ka autodestrukciji - ha! sve do trenutka kada inner-bol postaje glavna motivaciona snaga. uzasno.

), nego - da li ste primetili one izlive u cartoon duhovitost ("quirkiness") koji se malo-malo pa pojave u filmu? secate se scene kad cruise u bekstvu leteci na onom pogonu na ledjima i bivajuci juren od policajaca sa istim tim pogonima, uleti u kucu neke crnacke bakice koja izgleda kao da je upravo izasla sa stranica alan forda?, i pritom joj vatrenim pogonom na ledjima podgreje snicle na rostilju? ne salim se (za one koji nisu gledali), ovo je stvarno to. ultra-napeta scena jurnjave, sve kao mrtvo ozbiljno... i onda ovako nesto se pojavi. uuuuurgh
samo takvi detaljcici svedoce o spilbergovoj vrlo odmakloj demenciji. covek je, ako je ikada i imao, potpuno izgubio kontakt sa stvarnoscu.
zatim, "twist" je liftovan direktno iz la confidential, glumci su prilicno neubedljivi (sem na momente colina farela, koji izgleda zajebano), a onaj nepotrebno isforsiran hepiend (koji stvarno nikom nije bio potreban) je uzeglom spermom polivanje po svemu svetom, a narocito inteligenciji publike. prosto je nevidjeno do koje mere spilberg forsira "tear jerker", i do koje mere vredja inteligenciju svrgavajuci poente na najmanji zajednicki sadrzaoc. do te mere je beskrupulozan da stvarno nemam reci.
jos jedan detaljcic: rip off kubricka (neki bi rekli "omaz autoru") u pozicioniranju shuberta u krajnje sf-at-work scenu je besramno. apsolutno besramno.
imam za vas uzasno duhovit nacin na koji je najveca faca neta, the facer, opisala poslednje kubrickovo ostvarenje (koje cete, za lepe pare pljunute, verovatno svi gledati na prokletoj cinemaniji. avaj!). tesktic je fenomenalno zabavan, a svima preporucujem da prelistaju sto vise od ovog savrsenog satiricnog sajta.
http://www.thefacer.net/viewcomment.asp?FBID=41inace, tesko je imati vizuelno savrsen film kada imas najboljeg direktora fotografije na svetu angazovanog na svakom projektu, i to potpuno kalkulantski. i sa budzetom od 80 miliona dolara, to bolje da lepo izgleda.
pri tom nikako ne napadam spilbergovu rezisersku kompetenciju. on je nekad imao potencijala da postane zaista sjajan reziser, ali njegov bogaudupejebacki tragedy lezi u psihologiji i estetskim vrednostima, a ne u zanatu. zaista, steta. da je ovo rezirao jonas akerund ili neko sa petljom, mogao je da bude zaista zabavan, dobar, mozda i potresan film.
o AI-u zaista nemam sta da pricam. do trenutka nesrece ispod menhetnovog mora taj mish-mash-krsh bi mogao i da se oprosti (eto, stavio je i bend The Ministry da svira u cirkusu; lepo), ali poslednji deo, te sam poslednji kadar koji tera svako normalno ljudsko bice na povracanje stomacne zuci u chiraskom grcu - koji je, neverovatno!, potpuno ponovljen u minority reportu (dakle, radi se o kameri koja izlazi kroz prozor i uspostavlja krupan plan grada/horizonta) - tera i mene, najcrnjeg egzistencijalistickog anarhistu, da se krstim. i stvarno.
inace, dve prelepo duhovite "kritike" AI-a je napisao niko drugi do Lucius Shepard (cija je odlicna novela 'svetleca zelena zvezda' objavljena u poslednjem znaku sagite), i to ovde:
http://www.electricstory.com/reviews/ai.asphttp://www.electricstory.com/reviews/ai2.aspuzasno duhovit tekst
o spidermanu nekom drugom prilikom. inace, uzasan je.
x-men pocinju sasvim okej, medjutim, deteoriraju u poslednji trash posle prvih pola sata. cim sam video one pecine, i zivahne mutiche u mutant-skoli koja mi je previse gadno licila na harry pottera (ugh!

), stvar je otisla niz klonju brzinom warp 9.
steta. brian synger mi je stvarno super reditelj.
opet, Lucius Sheperd je imao duhovit
remark i na ovu glupost:
http://www.electricstory.com/reviews/xmen.asp