Author Topic: Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici  (Read 6561 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Relja

 • 4
 • 2
 • Posts: 59
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« on: 11-11-2002, 15:50:30 »
Ćao svima,

Evo najzad da dam mali doprinos ovom sajtu i nadam se da će nekome da koristi. Svi "prikazi" su savim lični utisci bez ikakve želje da to budu "stručne" kritike, pošto pretpostavljam da na većini televizija u Srbiji nisu prikazivane.

Ovo su SF  serije koje su prikazivane na niškoj televiziji **** (da ih neko ne juri za prava :), u zadnjih 6-7 godina (ko je rekao živele sankcije:)) ), i bile su "skidane" sa britanskog kanala SKY. Neke manje a neke mnogo više poznate.

Evo onih kojih mogu da se setim, jer neke nisam ni gledao, a nekih se sećam samo u fragmentima, ne mogu da se setim čak ni naslova.

Evo opisa 4 serije, pa ako mislite da ima smisla da pišem i o ostalima izjasnite se.

Evo liste serija koje su još bile prikazivane pored ovih 4 (tj. bar onih kojih se sećam).

Earth, Final Conflict; Early edition; Forever Knight; UV (Ultra violet); Nowhere man; Prey; Space: Above And Beyond; Dark Skies; Earth 2; G vs E; Sliders; Tek War; Sliders; Buffy The Vampire Slayer; Angel; Odyysey 5. - ovo nije islo na TV'u ali sam igrom slučaja video par epizoda. Ima jos serija ali ne mogu svih naziva da se setim, ali ako bude interesantno, priseticu se :)

A ovo su serije koje su kasnije išle, ili još uvek idu na "nacionalnim" televizijama, tj. one koje se vide na većoj teritoriji zemlje, tako da mislim da nisu interesantne za opis pošto pretpostavljam da ih je većina gledala.

Milennium; Dark Angell; Dosie X; Pretender; VR-5; Voyager; First Wave; Deep Space 9 itd.
1.
Stargate SG-1
do sada je snimljeno 4 serijala
http://www.stargate-sg1.com


Uloge:
Richard Dean Anderson — Col. Jonathan "Jack" O'Neill
Corin Nemec — as Jonas Quinn
Amanda Tapping — as Maj. Samantha Carter
Christopher Judge — as Teal'c
Don S. Davis — as Gen. George Hammond
Teryl Rothery — as Dr. Janet Fraiser

Ovo je serija koja je nastala po istoimenom filmu, ali (uobičajeno) sa sasvim drugom ekipom glumaca. Serija je bila, sasvim OK, mada mi se prvih par epizoda nisu dopale, ali što je serija dalje odmicala, bila je sve bolja. Na Bankeru su bila prikazana prva tri serijala, barem koliko se sećam.

Osnovna ideja je preuzeta od istoimenog filma (koji smo naravno svi gledali :) ) a onda je to razvijano veoma dobro, sa finom dozom humora, dok su pojedine epizode pravi biseri.

Pored likova iz filma tu su dodati "majorica" Samanta, astrofizičar; Tilk bivši pripadnik elitnih jedinica Goa'uld-a (Goa'ulds su vanzemaljci - paraziti - koji su pre više hiljada godina okupirali zemlju ali su bili proterani sa nje, a vladali su uz pomoć "specijalaca" u kojima se takođe nalazio Goa'ulds, ali nije gospodario njima, nego im je samo davao veću snagu i mogućnost bržeg ozdravljenja)

Amerika (a ko drugi) je u tajnosti od ostatka sveta formirala timove koji istražuju druge svetove, u potrazi za novim oružjem (ne znam samo protiv koga bi upotrebili to oružje, ali to je ionako vojni projekt)  - Star gejt timovi koji su označeni kao SG-1; SG-2 itd. (odatle i ono SG-1 u nazivu serije)

Javlja se i "super" rasa koja je u ratu sa Goa'uld-ima, kao i "pokret otpora" kod samih Goa'uld-a koji za razliku od njih (Goa'uld-a) sa "domaćinom" deli telo, koji pomažu amerima u odbrani zemlje.

To bi bio neki osnovni zaplet svih epizoda, stim što nisam odgledao poslednji serijal tako da ne znam da li su serijal prekinuli na nekom logičnom mestu.

Sve u svemu, seriji bih dao sasvim lepu ocenu i preporuku za gledanje, i ako bih je ocenjivao, na skali od 1 - 10, dao bih joj 7. Kao i sve serije koje traju nekoliko sezona, ima manjih padova, ali mnogo manje drastičnih nego u nekim drugim serijama. Naravno, kao i u svim SF  serijama svuda se širom galaksije govori engleski, ali izgleda da je to definitivno jezik budućnosti :)))

2.
Total Recall 2070
do sada je snimljen 1 serijal
http://www.terraforming.com/tr2070.htm

Uloge:
Michael Easton - Detective David Hume
Karl Pruner - Android cop

Iako serija po nazivu asocira na Total Recall, u osnovi je zasnovana na miljeu Do Androids Dream of Electric Sheep?  i nema nikavih dodirnih tačaka sa Total Recall-om osim što je autor i jednog i drugog dela Filip Dik. Serija po žanru može da se svrsta u Techno crime tj. Pandurski SF. Opisuje rad deetektiva David Hume koji dobija za partnera androida, koji svojim izgledom i radom izgleda kao čovek, za koga se kasnije ispostavlja da se ne zna ko ga je napravio, i to je osnovna ideja serije, tj. provlači se kroz serijal pitanje ko je tvorac tako savršenog androida. Serija je dosta dobro tenički odrađena, i ima dosta od image-a Blade Runner-a. Gluma je sasvim OK svih likova u seriji, mada možda posebni šarm seriji daje i glavni glumac koji je nama poznat iz (takođe SF serije) VR-5, gde je glumio drugu glavnu ulogu u seriji.

S obzirom da je snimljen samo jedan serijal navodi na zaključak da serija nije imala veći komercijalan uspeh, mada bih seriji dao sasvim dobru ocenu, ali kao što rekoh ovo je ipak samo moje lično i laičko viđenje ovih serija.3.
ROSVELL HIGH
do sada je snimljeno 3 serijala
http://www.crashdown.com/

Uloge:
Jason Behr - Max Evans
Shiri Appleby - Liz Parker
Brendan Fehr - Michael Guerin
Ova serija, barem za mene, spada u jedan malo neobičniji žanr, tj. tinejdžerski SF, ali odrađen sasvim ozbiljno.

Serija obrađuje život grupe tinejdžera u Rozvelu, (da, da, TAJ Rozvel - u kome nažalost nisam bio) u kome se bar po seriji dosta svakodnevnog života vrti oko "istorijskog pada", kada njih četvoro (barem u početku) otkriva da su poreklom vanzemaljci, i naravno raspolažu posebnim moćima koji ih odvajaju od svoji vršnjaka. U kasnijim epizodama se ta njihova tajna širi na još 3-4 njihovih poznanika, koji bivaju uvučeni u različite događaje, od bekstva  FBI-a do sukoba sa drugim elienima.

Ono što je neobično, serija ima logičan završetak i koliko sam video za sada nema snimanja nastavka o njihovim "tetkama, strinama i ostalima" što bi rekao Boban.4.
ANDROMEDA  Ascenant
do sada je snimljeno 3 serijala
http://www.andromedatv.com/

Uloge:
Kevin Sorbo - Captain Dylan Hunt
Keith Hamilton Cobb - Tyr Anasazi
Lisa Ryder - Beka Valentine
Lexa Doig as Andromeda

Još jedna serija Gen Roddenbbery-a, oca Ѕvezdanih staza, sa kojom ima mnogo dodirnih tačaka, tako da slobodno može da se nazove još jednim "klonom" Ѕvezdanih staza, mada za razliku od "Voyager"-a (za koji pretpostavljam da ga je većina gledala, ili barem zna o čemu se radi) koji je čista kopija Ѕvezdanih staza, zadržana je osnovna ideja, tj. svemirski brod koji luta svemirom iz avanture u avanturu.

Serija počinje u doba svemirskog Komonvelta (System's Commonwealth), gde ulogu svemirske policije "igra" High Guard koja je opremljena "super" svemirskim brodovima, koji su maltene žive ličnosti. Komonvelt se raspada iznutra, a svemirski brod Andromeda čiji je kapetan Dylan Hunt, koja biva napadnuta od strane separatista (auu, ala su bili bez ideja), posada napušta brod, a kapetan zajedno sa brodom biva odvučen u crnu rupu. Nekoliko stotina godina kasnije, kada je komonvelt već samo izbledelo sećanje, grupa svemirskih "pirata" izvlač Andromedu iz crne rupe, nadajući se bogatoj zaradi, ali ne računajući na to da je za brod i kapetana tu prošlo tek par trenutaka, bivaju savladani od superiorne tehnologije kojom je raspolagao komonvelt, a deo "piratske" posade se pridružuje Andromedi.

Te prve dve epizode su mnogo obećavale, ali je u kasnijim epizodama upala u stereotiop, iz koga se nije izvukla do kraja prvog serijala. Šta se dešavalo u ostala dva serijala ne znam, ali ako  je na nivo prvog uopšte je ne preporučujem za gledanje, sem prve dve epizode, osim ako baš nemate šta drugo da radite.

Spider Jerusalem

 • 4
 • 3
 • Posts: 1.736
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #1 on: 12-11-2002, 06:31:16 »
Meni je neverovatno da su vam pustali Ultraviolet. Ta serija je mogla da bude genijalna da vecina planete nije okupirana moronima.

ovu Prey sam odgledao djuture prvih pet epizoda i totalno sam digao ruke. najgora rip-off trashina koja se prodaje kao nova stvar.
glavna glumica i njen lik su do-zla-boga iritantne

Goran Skrobonja

 • 5
 • 3
 • Posts: 1.266
Re: Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #2 on: 12-11-2002, 09:58:59 »
Quote from: "Relja"
Stargate SG-1
do sada je snimljeno 4 serijala
http://www.stargate-sg1.com


Ispravka: Do sada je snimljeno 6 serijala (sezona). Aktuelni 6-ti upravo se daje na Sky-u. Inače, Michael Shanks je izbačen iz serije posle 5. sezone -- kako on tvrdi, zbog ljubomore izvesnih glumaca (čitaj: Andersona) kojima je pomračio popularnost. BTW, Shanks se zabavlja (ili se zabavljao, ako su u međuvremenu raskinuli) sa zgodnom Lexom Doig koja tumači Andromedu u istoimenoj seriji. :)
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Relja

 • 4
 • 2
 • Posts: 59
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #3 on: 12-11-2002, 11:12:26 »
Izvinite za dezinformacije u vezi u SG-1 :lol:  nisam bio obavesten  8)
(blago Shanks-u :) )
Gorane da ponovim pitanje, kako da dodjem do serija koje si ti spomenuo da imas.
Mislim da bi vredelo napisati i ostalim serijama kratki opis, jer ipak nisu svi bili u prilici da ih vide, a ako ih nadju u klubovima, sta da uzmu.
A sto se tice Ultravioleta, slazem se da je izgleda vecina planeta okupirana :)

Boban

 • 3
 • Posts: 22.764
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #4 on: 12-11-2002, 12:59:25 »
Posto vidim da niko nece da pomogne coveku, evo ja cu:Katalog na uvid:

http://www.paramecijum.com/Homer/KATALOG%20HOMER%20NOVEMBAR%202002.doc
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Goran Skrobonja

 • 5
 • 3
 • Posts: 1.266
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #5 on: 12-11-2002, 13:30:12 »
Quote from: "Relja"
Gorane da ponovim pitanje, kako da dodjem do serija koje si ti spomenuo da imas.


 8) U nekoliko koraka:

1. Pogledaj "Homerov" katalog i pronađi ono što te zanima među pobrojanim serijama.

2. Pitaj me za konkretnu seriju pa ću ti javiti:

a) koje sezone imam
b) koje epizode fale (ako fale)

3. Da si u Beogradu, bilo bi ti relativno lako: renta kasete je 60din, svaka treća je besplatna (što je za seriofile, naravno, vrlo bitna olakšica); na jednu kasetu pakovane su obično po 2 epizode (90 min SP), ali sve češće i po 4 (180 min. SP).

4. Pošto nisi u Beogradu, preostaje ti eventualno presnimavanje na tvoje VHS kasete po dogovoru koji ne mora da opterećuje ovaj forum. Ali, savetujem da se odlučiš samo za ono što BAŠ BAŠ hoćeš da imaš, jer je to, imajući u vidu količinu, dosta skupa zanimacija. 8)
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Goran Skrobonja

 • 5
 • 3
 • Posts: 1.266
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #6 on: 12-11-2002, 13:33:05 »
:D BTW, najtoplije preporučujem SMALLVILLE! :D
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Relja

 • 4
 • 2
 • Posts: 59
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #7 on: 14-11-2002, 09:34:33 »
Hvala svima na, mada izgleda da bez "gazde" nista :). Izgleda da ce od svega ovoga najbolje da prodje Homer :))))) mada sam se iskreno nadao da ce necega biti i na DivX, ali ...
Jos jednom hvala

Goran Skrobonja

 • 5
 • 3
 • Posts: 1.266
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #8 on: 14-11-2002, 09:49:46 »
Quote from: "Relja"
Hvala svima na, mada izgleda da bez "gazde" nista :). Izgleda da ce od svega ovoga najbolje da prodje Homer :))))) mada sam se iskreno nadao da ce necega biti i na DivX, ali ...
Jos jednom hvala


Može li VCD? Tu bi već moglo da se nađe ponešto... Jeremiah, Alias, 24, Enterprise, Angel sez. #1.

Na divX-u mogu da ti organizujem Angel sez. #2.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Goran Skrobonja

 • 5
 • 3
 • Posts: 1.266
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #9 on: 14-11-2002, 09:51:27 »
Da, na divX-u još i LEXX sezona #2.
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Relja

 • 4
 • 2
 • Posts: 59
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #10 on: 15-11-2002, 02:39:28 »
Jedno minorno pitanje :) titl?

Anonymous

 • Guest
Mnostvo serija na Niskioj lokalnoj TV stanici
« Reply #11 on: 15-11-2002, 12:07:25 »
Quote from: "Relja"
Jedno minorno pitanje :) titl?


Mora da se šališ. :P