NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA
ZNAK SAGITE #9
king_mob:
o svemu se ovde disputuje, sem o casopisu ZS. vreme je da 'fanovska baza' (povratak bazi, rekao bi b. ivkovic, kao pravi strucnjak za marxizam) ostvari povratnu spregu. dakle, da cujemo sta se ima reci o ZS#9...
licno ga nisam jos u potpunosti procitao. od proznog segmenta mi je ostala jos skrobonjina novela, tako da ubacujem svoj twopence:
*lucius shepard - blistava zelena zvezda
ova novela je pomenuta u jednom od izlaganja cenjenog spider jerusalema (spidera, insistirao bi sale markovic), u izrazito pozitivnom kontekstu. do izvesne mere se slazem. odlicno renderovani likovi, dobra i nenametljiva stilizacija koja se organski gradi tokom teksta, ali je, i pored svih kvaliteta, moj konacni utisak bio - mlaka egzekucija. pojedine epizode su bolje no novela u celini.
*oto oltvanji - baterija
>>>PAZNJA: OCEKUJU VAS SPOILERI<<<
oto se dobro snalazi u predratnoj j.n.a. kao da ste tamo/tada sa vojnikinjom i vojnicima koje pratimo do pred vrh chuke gde ce doci do fatalnog sudara sa kljucnim problemom ove price. pod odredjenim uslovima nekakav univerzalni rat se perpetuira naponom (baterija, ne?) fantomskih/demonskih vojnika. sve je u redu. rat u jugoslaviji, koji se najavljuje na kraju price, imao je svoj conditio sine qua non (konstrukti interesa) i svoje uzase usmerenog kretanja prethodno akumuliranih demona, i jos ponesto. kao i svaki rat. zasmetala mi je samo ta razmera - konkretni rat, kod kuce:univerzalni rat. cini mi se da je nenamerno postala pretenciozna.
epizoda 'when johnny comes marching home' iz prvog TP hellblazera bolje kombinuje fantomske vojnike i rat kod kuce. nije da me otova prica nije podsetila.
pride, malo mi je nejasno zasto je zena postedjena. sve i da nismo naviknuti na krsenje 'obicaja rata', postoji tu jedan problem roda. buduci ne bas potkovan, necu ulaziti u to bez preke potrebe.
>>>SVRSENO JE SA SPOILERIMA<<<
*tamara lujak - gargojl
kada sam procitao ovu minijaturu, pomislio sam na spider jerusalema. yes, people, it actually happens. nakon nekoliko dana pracenja diskusije na ovom sajtu, taj covek nekako postane arsin, 'moneta za potkusurivanje', referenca, svetli primer i opomena. sve odjednom. tek, pomislio sam da bi on ovu pricu okarakterisao kao gaimanovshtinu. jer gaiman je sissy. ubrzo sam batalio SJ-a. gaiman jes' sissy, ali ne mora sve iz tog miljea biti lose. recimo, harlequin valentine (znam, znam, postoje price i bez slika. sta cu, vise volim one sa) je prica o opsesivnoj ljubavi, kao i 'gargojl', ali u njoj neko barem zakuje svoje srce za necija vrata. ovde nema ni toga. nema nicega. + j*b*s pricu o gargojlima koja ni ne pokusa da bude gotska.
vita jela...
Spider Jerusalem:
posto sam ovde bezobrazno isprozivan na bezbroj strana od strane jos jednog celavca :wink: , palim 'carcinoma angels' pljugu i odgovaram:
to sto ja postajem neka referenca (kakva tragedija za coveka kome se sam pojam iste smucio!) i arshin - da imam malo smisla za humor i ludus mimesis, predlozio bih se za maskotu sajta. ovako, i'll just try to take it as a compliment (u prevodu na vas omiljeni jezik: it's hard to be a puss-spewing, foul-mouth-babbling, fast-talking/typing, gum-chewing, pill-popping, ass-wiping, eliptic-like-bloody-john-coltrane-structured-sentences-loving blasphemist/court jester and *not* get noticed around here 8) )
uf.
za sheparda se uglavnom slazem. nije novela toliko nesto posebno, ali gajim afekciju za tog coveka nekako.
otou sam prilicno brutalno skresao stvari koje su me u 'bateriji' namucile, a pri tom nisam ostavio dovoljno mesta za komplimente kako prica ima odlican ritam, redukovane opise i dobru poentu.
elem.
na recenicnom nivou mucili su me svi oni aoristi. aoristi mi jebase kevu. taman kad sam se navikao na aoriste, "dodjose" oni pluskvam perfekti, pa sam "bio citao" teskih grudi.
na nivou likova, dijalozi su mi izgledali da su tu samo da se nesto ne bi reklo u uzasnom neupravnom govoru.
na nivou glavnog lika glavna zamerka mi je to sto, osim jedne od poenti prica, ona nema mnogo vise razloga da bude zena. naime, sve mi je zvucalo kao da je to mogao i da isprica lik-muskarac. doimalo mi se kao propustena prilika sto cela stvar ne bi bila propustena dalje kroz jedinstvenu vizuru zene, narocito ona bitka. nesto sto me je oto naucio (eto ironije): kad radis/opisujes nesto sto je vec hiljadu puta ispricano, moras da nadjes dobar razlog za to, odnosno, nov nacin i/ili pogled kako da se to isprica.
primetio sam i ja uzdizanje lokalne teme na univerzalnu, pa i onu prilicno smelu odjavnu recenicu (ugh, fucking djordje balasevic, hehe), ali na kraju, imalo je to odredjenu tezinu i zbog toga je sva pretenzija uspela.
u svakom slucaju, oto treba da se vrati u rutinu pisanja, posto u svim aspektima ima potencijala da bude najbolji pisac na svetu, i to mozete da me citirate.
gargojl je vrlo lako do sada najbolja prica tamare lujak, u njenoj bibliografiji bolja i od 'grobara' i od one koja mislim da se zove 'kolacici uz kafu' koje smatram najuspelijima. ova moze biti gotovo neuspela, pa cak i nazvana *losom*, ali meni je lepo sto se vidi da devojka napreduje, tako da nemam razloga da ista tu pljujem. samo nek' se radi (ako ja vec to ne cinim).
inace, samo zato sto je nesto 'sissyass' ne znaci da je per se lose.
i btw, meni je harlequin valentine bila grozno losa, shmirashka prica, ispricana sa stilom samo zato sto gejmen pise vec deceniju pa moze da ozeze dobar stil i u prdenju.
a gejmen, mnogi na ovom sajtu se u to kunu, kad prdne - rak leci.
tja.
king_mob:
da, oseca se da otou treba razmrdavanja. i, da, uvek od njega ocekujem vise nego od drugih jer u njemu cuci 'najbolji pisac na svetu' (eto, citirao sam te). samo da rata ne bude. hocu reci - samo da ne cekamo cetiri godine na njegovu sledecu pricu.
istina je da je 'gargojl' najbolja tamarina prica do sada, ali postavio sam temu 'ZS#9', a ne 'razvojni put (znam sta ti cini ova sintagma ;) ) tamare lujak'. dakle, cilj je da se diskutuje o proizvodima koje smo dobili u okviru *ovog* broja *ovog* casopisa. jepo je da se razgovor na taj nacin siri, ali bih da ovo udje u zapisnik.
bilo bi blago preterivanje kada bi se reklo za ovu pricu da je losa, koliko i kada bi se ocenila kao dobra. samo je flah. kada sa tehnikalijama u nekom tekstu nemam problema, osvrcem se (izmedju ostalog) na utisak koji on na mene ostavlja. to je taj. flah.
Spider Jerusalem:
--- Quote from: "king_mob" ---da, oseca se da otou treba razmrdavanja. i, da, uvek od njega ocekujem vise nego od drugih jer u njemu cuci 'najbolji pisac na svetu' (eto, citirao sam te). samo da rata ne bude. hocu reci - samo da ne cekamo cetiri godine na njegovu sledecu pricu.
well, keep your fingers crossed, buddy :wink:
istina je da je 'gargojl' najbolja tamarina prica do sada, ali postavio sam temu 'ZS#9', a ne 'razvojni put (znam sta ti cini ova sintagma ;) )
awww! one of my secret admirers :oops:, bless him.
tamare lujak'. dakle, cilj je da se diskutuje o proizvodima koje smo dobili u okviru *ovog* broja *ovog* casopisa. jepo je da se razgovor na taj nacin siri, ali bih da ovo udje u zapisnik.
bilo bi blago preterivanje kada bi se reklo za ovu pricu da je losa, koliko i kada bi se ocenila kao dobra. samo je flah. kada sa tehnikalijama u nekom tekstu nemam problema, osvrcem se (izmedju ostalog) na utisak koji on na mene ostavlja. to je taj. flah.
--- End quote ---
dobro, to ima smisla. ja sam samo hteo da branim tamaru. naravno, vise ima smisla ovaj tvoj koncept, ali eto... ja sam hteo da branim tamaru :wink:
u tom smislu, ovom broju fale i recenzije onog bozanstvenog uber-kriticara filmskog u rangu maltina i eberta, izvesnog Gavrila Petrovica. :D kakav divan prikaz je imao za vanilla sky u proslom broju, ljudi moji, pa to je neverovatno.
tog seronju valja izmlatiti jer je izgleda suvise lenj da napise vise od jedne recenzije godisnje :evil:
salu na stranu, kad vec pominjem pojam 'uber', sta kazes o ognjanovicevoj recenziji za spidermana? probaj dok je citas da zamisljas desnicu dr. strangelova kako mehanicki, usred naracije, pokusava da odradi salute fireru. fun fun fun! is he out of the closet as a complete rightwing radical yet or what?
da li smo to nasli idealnog succesora prerano preminulog predsednika i gurua "Obraza"??? :D
king_mob:
ama, desna rucica sama krece. kao uslovni refleks. batman je swastika superherojskog i strip sveta obolelog od raznih spider jerusalema, king mobova i njima slicnih levaka. a spajdi? on je jos jedini izlaz (na desno, gde drugo?) slabicima i nizima, sto rastom, sto rasom. tek kao eight-legged-freak sto luci mrezicu mozes u boj, u boj. spajdi je vlazni san svakog untermanscha. jer, svi bismo da budemo malo uber.
jos nesto. milius je kod joce i marka u textu o konanu katapultiran na ekstremnu levicu. anarhista, nego sta. dzaba svi vapaji nebojse pajkica.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version