NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA
ZNAK SAGITE #9
pera:
--- Quote from: "Boban" ---
Dakle, nije sustina u duzini, nego u konceptu; ako pogledas npr. Amber seriju Zelaznija i postavis prvih pet knjiga kao jednu, a to sasvim mogu da budu jer imaju zaokruzenu celinu od pocetka borbe za vlast do postizanja cilja, cela ta saga ima preko 1200 strana, ali prati petnaestak likova i ima stotine preokreta i dogadjaja i prakticno ne postoji segment koji mozes da preskocis a da ti i dalje sve bude jasno. Uopste ne mogu da pravdam potrebu pojedinaca (u koje spada i King povremeno) da npr. motivisanost lika za nekom akcijom obrazloze kroz dogadjaje iz proslosti pa sve to na 70 strana.
--- End quote ---
I slazem se i ne. Amber je dobar primer, i tamo ima nepotrebnog razvlacenja ali od celog epa moze da se skupi mozda 3-4 strane bez kojih je moglo. I rasclanjivanje motivacije na atome moze da se podnese ako se bar delimicno uklapa u celinu. Da se vratim opet na Endera, Boban je ocigledno ljubitelj krace forme, ali ja sam prvo procitao knjigu (xx puta) a kasnije prvu verziju i ne vidim bas da je ono sto je dopisano na blio koji nacin poremetilo dinamiku knjige.
Anonymous:
--- Quote from: "Spider Jerusalem" ---Yeah, i guess "A man's got to know his limitations." :twisted:
--- End quote ---
Upravo tako. Pajkic ovde nista nije kriv. Ali onaj ko anarhizam tumaci samo kao "ekstremnu levicu" trebalo bi dobro da obnovi gradivo.
taurus-jor:
--- Quote from: "Anonymous" ---Upravo tako. Pajkic ovde nista nije kriv. Ali onaj ko anarhizam tumaci samo kao "ekstremnu levicu" trebalo bi dobro da obnovi gradivo.
--- End quote ---
Bobane, ukljucio sam automatiku pa sam opet bio gost. GRRRRR!
I dodajem - shvatanje anarhizma kao "ekstremne levice" je preusko i zastarelo (ono iz 19. veka).
I u sredistu desnice i anarhizma nalazi se INDIVIDUALIZAM. A to je tamo gde se Milijus i anarhizam susrecu. Gledajte malo njegove filmove i povlacite paralele.
Boban:
--- Quote from: "taurus-jor" ---
Bobane, ukljucio sam automatiku pa sam opet bio gost. GRRRRR!
--- End quote ---
Ovo se desava samo u DVA slucaja:
1. Kada se ODJAVIS na kraju koriscenja diskusija. Ne treba se odjavljivati.
2. Kada se javljas sa dva razlicita kompjutera naizmenicno, pa se podaci o tvojoj poslednjoj poseti na serveru i u tvom cookie ne slazu.
king_mob:
joco, sta mu onda dodje poistovecivanje anarhizma i ultradesnice iskljucivo sa individualizmom? savremeno sirenje pogleda? slazem se da pojave rasporedjene simetricno na ideoloskoj skali dele neke odlike. reci ce - upravo one koje ne dele su njihova differentia specifica.
Navigation
[0] Message Index
[*] Previous page
Go to full version