DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > RAZONODA, ZABAVA, DOKOLICA...

The Crippled Corner

<< < (2994/3037) > >>

crippled_avenger:
Ovu vrućinu provodim u nekoj vrsti delirijuma tako da je bilo zanimljivo šta ću učiniti kad je na televiziji naišao film THE FAMILY STONE koji sam gledao davnih dana i malo je reći bio užasnut njime.

Odlučio sam da ga pogledam opet jer je reditelj Thomas Bezucha u međuvremenu snimio odličan film LET HIM GO, koji je otprilike sve suprotno od ovoga, pa sam hteo da vidim da onomad nisam nešto propustio. I nažalost, izgleda da nisam.

Bezucha jeste pokušao da uzme strukturu prazničnog All-Star romcoma i da onda izvrši subverziju žanra time što će likovi biti manje idealni nego inače u ovom formatu, uvodeći i neke "ozbiljne teme i probleme" i ironično postaviti romantične ishode, mimo očekivanja.

Nažalost, izmena formule ostala je mehanička koliko bi bila i sama formula tako da nema tu istinske subverzije koja bi organski stigla. Sve transgresije koje učine likovi u suštini mogle bi da se dese i oproste u običnom romcomu pa kad se ovde dese i promene junake, nema neke posebne težine.

Žanrovi su veoma specifične zveri i ne treba olako pokušavati subverziju čak i kada deluju kao "laka meta".

* 1/2 / * * * *

crippled_avenger:
THE APPALOOSA Sidney J. Furieja snimljena je po romanu Roberta MacLeoda. Scenario su pisali iskusni Roland Kibbee, kog znamo po sjajnom VERA CRUZu i James Bridges koji se sa uspehom hvatao u koštac sa raznim žanrovima. Reč je sporom, blago kontemplativnom vesternu o sukobu rančera i lokalnog bandita koji kreće krajnje prozaično, oko naslovnog konja ali se onda pretvara u borbu na život i smrt.

Film je namerno spor čemu doprinosi i Marlon Brando u glavnoj ulozi i on traži "umetnost" i tamo gde je ima i tamo gde je nema. Međutim, ulozi prilazi sa punom posvećenošću pa ko to voli dobija Branda u kanonskoj formi.

Furie u pojedinim trenucima nudi bljeske svog stila ali u principu pre svega nudi svoje, veoma artikulisano viđenje relativno klasičnog vesterna, apdejtovano u skladu sa dešavanjima iz 1966. kada je film izašao.

Lično, voleo bih da je film brži, ali jasno mi je zašto nije i verujem da će naći receptivnu publiku.

* * * / * * * *

crippled_avenger:
THE SNAKE WOMAN Sidney J. Furieja iz 1961. godine je B-horor o misterioznim ujedima zmija u britanskoj varoši gde takvih stvorova ne bi trebalo da bude i razvija se teorija da je čudovište u stvari žena koja se zbog prokletstva pretvara u reptila.

Premisa je trashy, sam film je mahom u dijalozima i puno se mlati prazna slama o raznim sumnjama, pretpostavkama i saznanjima. Horora praktično nema. Niti bilo čega drugog vrednog pažnje.

crippled_avenger:
U sklopu industrijske špijunaže pogledao sam MIDNIGHT IN PARIS, film koji je snimio Woody Allen u fazi kad više nisam pratio njegove filmove jer se sve pretvorilo u manirističku hiperprodukciju.

I čini mi se da se nisam prevario jer je ovaj film, nagrađen "oskarom" za scenario, sa tradicionalnom Allenovom All-Star postavom u suštini na nivou školskog programa, i formalno i suštinski.

Priča o piscu koji šetajući pariskim ulicama posle ponoći prelazi u staro vreme u kom upoznaje svoje uzore, nažalost ne dobacuje dalje od jako puno naknadne pameti i služi kao katalizator za razrešenje jedne relativno prozaične ljubavne priče, koja je opet pa mnogo zanimljivija od tih deonica i da je ceo film o njoj bio bi bitno bolji.

Oni koji nisu digli ruke od Allena hvale kako se Owen Wilson snašao kao njegov alter-ego ovom prilikom, meni je iskreno i to izmaklo.

* * / * * * *

Meho Krljic:
Ima taj film šarma ali je, zaista, prilično nepotreban i, kako si primetio, daje razrešenje za romansu koja je zanimljiva samo nama koji smo se ložili na izgubljenu generaciju u osetljivom životnom dobu, ali mu treba previše vremena da dođe do te poente i ako trepneš, promakne ti. Što i jeste pomalo u duhu The Lost Generation proze, ali filmu daje jedan opipljivo nebitan kvalitet.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version