NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Miodrag Bulatovic, manijak, perverznjak, genije

(1/15) > >>

Dybuk:
Ja se retko upustam u razgovor o knjizevnosti ovih dana (ovih godina), pasusi, citave price, recenice cesto odlete, te se treba prisecati, traziti.
Ova tema mi je pala na pamet jer je Bulatovic jedan od retkih nasih autora ciji sam gotov citav opus procitala mnogo leta unazad, i nekako je ostao uz mene, apsolutno neponovljiv stil pripovedanja, prljav, vulgaran, genijalan, introspektivan.

Ne znam puno o njemu kao coveku, osim da je bio enfant terrible nase knjizevne (i politicke?) scene.
Pokusala sam na internetu da nadjem ponesto o njegovoj prozi, konkretno, par prica iz Djavoli Dolaze, ali slaba vajda, stupid google izbacuje samo crtice ili retke clanke savremenika.
Uz pomenuti Djavoli Dolaze, Crveni Petao, Rat je Bio Bolji i Heroj Na Magarcu su mi omiljena Bulatoviceva dela. Citala sam Ljude s 4 Prsta, cak i prilicno los Gullo Gullo, gde Bulatovic kanalise unutrasnjeg Bukovskog, bez mnogo inspiracije, plagirajuci sam sebe i svoje lajt motive, dosadno i preerotizovano stivo.

http://www.antikvarijat-phoenix.com/djavoli-dolaze-knjiga-7240

Posto nikako da nadjem one price iz Djavola, poceh da kopam po nevelikoj biblioteci, deo opusa imam, deo je ostavljen na cuvanje drugde.
Na svu srecu, nasla sam pricu koja me je opsedala, tronula, najezila i potpuno opcinila u svojoj brutalnosti, opisu nekog marginalizovanog umetnickog sveta, totalnog narcizma, psihopatije i kojoj se stalno vracam: Ljubavnici.

Evo poslednjeg pasusa:

"A ja sam dobro. Prosim po svetu slep. Po ljudskom smehu raspoznajem dan od noci. Ne mogu da patim, ali mi se u ocnim dupljama zajezeri sugnojica kad se setim kako su ti se usne raspadale...."

Posto znam da su mnogi medju vama pisci i umetnici, zanima me vase misljenje, mozda omiljena dela, neki komentar na stvaralastvo M. Bulatovica, koga licno smatram jednim od najvecih pisaca sa nasih prostora. Svakako najveci pisac crnogorskog porekla (cisto lociranja radi) posle Pekica. So, what's the verdict?  xcheers

ALEKSIJE D.:
Pisac o zlu, degradaciji čoveka, likovi groteske, čovek kog je privlačila tamna strana. Svoj do poslednjeg trena.
Postoji anegdota o njemu, a tumačite kako hoćete:
Osporavao je Kiša. Žestoko. Vele kako je to bilo na granci fizičkog obračuna.Dobro, nije bilo ZS pa da se kulturno svađaju ko mi. To su bili pravi pisci a ne bašlibozluk kao ... Digresija, izvinte.
Elem, kada je Kiš, teško bolestan, došao u BG, Mirko Kovač pokušao je izgladiti stvar i nagovarao je Bulatovića da se pomiri sa Kišom. Da umirućem učini gest dobrote. Neka mu da poslednju pobedu.
"Nemoj biti ološ."
Bulatović je, kažu, samo gledao u Kovača i odgovrio, mrtav ladan:
"Ali, ja jesam ološ..."
Vukao je kompleks mrtvog oca. Na njegove oči otac mu je ubijen i pao je preko, tad dečaka, pritisnuo ga svojim telom. Ležao je ispod leša, u sopstvenoj kući i to ga je obeležilo i zakovalo do kraja.
Planirao je da napiše roman o Drakuli.
Nije uspeo.Nije stigao.
Eto, ja toliko...

Dybuk:

--- Quote ---o zlu, degradaciji čoveka, likovi groteske, čovek kog je privlačila tamna strana
--- End quote ---
Savrseno. Upravo tako.
I mene...zato mi je tako blizak, univerzalne teme, surova istina, mrak ljudske duse. Cinizam, kakav se kod crnogoraca cesto srece, kao u filmovima Zivka Nikolica, npr. Mada je ovaj najcesce slikao lokalnu stvarnost i mentalitet.

Svaka cast Kisu, ali on je vise pisac za pisce, hiper intelektualan, meni pomalo tezak, mada mi se jako dopada Basta, Pepeo. Nisam puno Kisa citala, priznajem.
Ja volim taj Bulatovicev nihilizam, pank atitjud.

ALEKSIJE D.:
Memoril nisam popio, ali ima jedna knjiga u izdanju BIGZ-a, tamo negde 80-tih, neka vrsta probranih delova što romana ali pripovetki koje je sam Bulatović pripremio. Aha - nadjoh:
https://www.licitacija.rs/robnaKuca/a/9345-miodrag-bulatovic-jahac-nad-jahacima
To je za Gula zanimljivo, pogovo izuzetna nekrofilna, nasilna priča čijeg naslova nemogu da se setim.
Imam (ili sam imao? nekom pozajmio pa nije vratio) knjigu i sad mi đavo neće dati mira dok je ne nađem. Kao što sam celo veče preturao tražeći prvo izdanje Ex ponta koje sam zaturio u biblioteci...
( e, al zato nađoh neku knjigu o komunizmu iz 1947, sa sve Staljinovim citatima!)

Ghoul:
podnaslov: 'moje najlepše ljubavne stranice'?
HA HA!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version