NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > FUTUROLOGIJA

Uloga intraventske ishrana (infuzije) u budućnosti

(1/1)

Loni:

Infuzija kao izum je u većini slučajeva potcenjena.
   Tako običan narod zna ko je izumeo i telefon i radio i ko je bio najveća filmska ili muzička zvezda u generacijama njihovih baba i deda, ali ne da je izumielj koncepta alterantivnog unosa hrane, vode ili krvi, postavljen od strane Vilijama Harvija daleke 1628.
   Kritični period za infuzionu terapiju bio je 19. vek kada se, po prvi put, uvode slani rastvori u medicinsku praksu. To, posle endemskog talaa kolere čini Tomas Lata 1832. pa se on čini kao začetnik infuzione terapije.

Hartog Žakob Hamburger je 1921. godine predložio primenu 0.9% NaCl, a Aleksis Frenk Hartman 1943. godine je u sastav slanih rastvora dodao laktate, dobivši Hartmanov rastvor.

Međutim pošto ovo nije medicinski forum već posvećen ljubiteljima SF-a, mene zanima uloga infuzije u slučaju čoveka koji je dugo uspavan.
   Recimo o svemirskom putniku.

U literaturi ili filmovima imamo primere da se svemirski putnik zaledi i da se posle nekolik godina ponovo odledi.
   Ja sumnjam da bi obično zaleđivanje, a bez infuzije moglo da bude dugotrajno rešenje i to bez ikakve posledice.
   Ako nije cilj da se svemirski putnik samo probudi i živi kratko (ako uopšte živi) već da bude zdrav koliko je i bio pre polaza na višedecenijsko putovanje, u sistem bi se morala uključiti i ozbiljna infuzija.
   Uz nju, dovodi i odvodi izlučevina.
   Uz njih i mašine za održavanje mišića koja ne smeju da zamru, a koju bi, uz unos kiseonika u nos, morale radite mašine u raketi.

U svakom slučaju, obično zaleđivanje na dugo, ne može da se poredi sa ozbiljnom intraventskom ishranom.

Zašto je ona onda tako zaposlavljena u SF literaturi.
   Ako neko zna delo u kome se infuzija spominje kao neizbežna voleo bih da mi kaže.

mac:
Infuzija je korisna tamo gde mora da se održi metabolizam. U slučaju hibernacije metabolizam je isključen, pa nema potrebe za infuzijom. Ista je priča i sa izlučevinama, mada, pretpostavljam da je bolje da čovek izluči šta ima da se izluči pre hibernacije, a ne posle.

Labudan:
Лони припрема причу за радионицу

scallop:
Ako se isključi hibernacija, imam ja nešto u priči "Dan Mitre".

Pardon, po filmovima ima mnogo više, ali, bioskop je bioskop. Od "Matrixa" na dalje. Recimo, "Suvišan izveštaj".

Loni:
Hvala, Scallop. Isčitaću.

Ma kakva radionica, pišem nešto u pedeset puta dužoj formi od tih 6 dozvoljenih strana na radionici.
Kad završim (oko nove godine) vratiću se i na radionice.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version