DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

Neoliberalizmi naši nasušni

(1/196) > >>

Labudan:
  http://www.becker-posner-blog.com

Pokojni Geri Beker imo blog, kojih ludila ima ovdje majko rođena. Eo malo da ne zatrpavam drugi topik, nego ovdje da ubacujem.

Samo par stvari koje se mogu naći:

Da lik podržava izbor pola djeteta, to jest ako pol fetusa ne odgovara da može da se abortira.

Da je poligamija ok.

Interesantno, plagijati u nauci su ok.

Piraterija na internetu ok.

Za razliku od DJB, koji hoće da oporezuje gazirane sokove, ovaj tvrdi šećer i mast su ok, jer ionako će taj poslije biti mušterija zdravstvenih kompanija, para se okreće, tržište radi.

Nejednakost je korisna u društvu jer motiviše ljude da više rade i ulažu u svoje obrazovanje.

Treba uvesti smrtnu kaznu...

Ima i o farmaceutskim patentima, šta raditi zbog ekološkog zagađenja, da li Putinova populaciona politika valja, da li treba privatizovati autoputeve...

Da se probere, za svakoga ponešto!

Labudan:
Eo jedne enciklopedijske forme

http://www.kas.de/wf/doc/kas_12855-544-2-30.pdf?080125094827

Labudan:

Labudan:

Labudan:
Iako je već jasno da kad Beker govori o tržištu, on govori o najintimnijim stvarima kao što je pol fetusa i abortus ženske djece, neki i dalje ne prihvataju istinu o neoliberalizmu. Pa ok...

Najkraće moguće upoznavanje je preko Philipa Mirowskog. On je jedan od urednika knjige The Road to Mont Pelerin. Napisao je zaključak za zbornik i tu nabraja taskativno sve karakteristike neoliberalizma i daje primjer Wikipedije.

O Wiki možete naći i kod Gary Beckera u Uncommon sense, što je knjiga izabranih blogova, između ostalog o fetusima, prodaji organa itd...

Poslije je bitna i još jedna knjiga Filipa Mirovskog Never let a good crisis go to waste. Poglavlje Everyday Neoliberalism daje brojne primjere iz svakodnevnog života, čak na početku poglavlja spominje i jedan SF roman kao opis neoliberalne prakse.

Konačno, knjiga Mišela Fukoa Rađanje biopolitike, predavanja Kolež de Fransu 1979. godine je prevedena i na srbski i na hrvacki, a to je knjiga o neoliberalizmu.

Ona će vam iz usta nesporno provjerenog autora kakav je Fuko potvrditi sve što priča i Mirovski. Njena jedina mana je 1979. godina, iako to ne znači da nešto mnogo zaostaje, samo Mirovski je aktuelniji.

U drugoj spomenutoj knjizi u zaključku Mirovski piše o Tea Party i Occupy pokretu i pokazuje da su oba neoliberalna.

I dodaću još Werner Bonefeld Strong State and the Free Economy. Fokusira se na njemački neoliberalizam i njegove temelje Evropske Unije.

Sve knjige za poželjeti i realno već nakon prvog teksta Mirovskog sve je jasno, ostalo je samo proširivanje priče i realno nema nikakve dileme pta je neoliberalizam.

Scallopova pivara i mnogo štošta drugo.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version