DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

Meho pomagaj - stiže druga mačka u kuću!

(1/20) > >>

Boban:
Taman sam prihvatio kućnog ljubimca koji nije zlatna ribica, a moja žena sad namerava da dovede drugu mačku u kuću. Obe su kartuzijske, prva ima devet-deset godina, druga koja stiže sutra ima šest meseci. Naravno, prvo je obezbedila mače pa krenula da se raspituje koje korake treba preduzeti i sad se prestravila od preporučenog višemesečnog tretmana. S druge strane, ja opet mislim da mačke treba pustiti da se uklope kako znaju i umeju.
Dodatno pitanje: šta je uobičajeno, koliki broj mačaka u kući mogu da očekujem u narednom periodu?

Mica Milovanovic:
Mislim da je primer Kolje Č. dosta živopisan...

Meho Krljic:
Pa, nema tu mnogo pravila. Vrlo je verovatno da će isprva mačke da se svađaju i prete jedna drugoj, jer su načelno teritorijalne, ali kao i kod ljudi mnogo zavisi od karaktera. Može da se desi da ostanu jedna prema drugoj neprijateljske zauvek i da onda podele kuću, jedna na jednoj strani, druga na drugoj i to da bude obostrano ignorisanje. A može da se desi i da ova mala bude u fazonu "notice me senpai" pa ova da je bije, bije, bije, pa na kraju krene da je prihvata i završe tako što spavaju zajedno i umivaju se. Zavisi od individualnih karaktera. Pošto im je razlika u godinama velika, verovatno je ova neće odmah prihvatiti jer je ona starija i mirna, želi da dremka i da kulira a ova će đipati unaokolo, hteti da se igra, juriti po kući itd. Ali nije nemoguće da se sprijatelje. Svakako ovu malu sterilišite što pre ako nemate nameru da je parite.
 
A koliko možeš da ih očekuješ, pa, zavisi koliko volite mačke. Ja sam se vratio na deset  :lol:

Izitpajn:
Mačka od 6 mjeseci i mačka od 9-10 godina su dosta nezgodna kombinacija jer će se ova mala stalno htjeti igrati, puna energije, a stara će samo htjeti da je se ostavi na miru. Ovisno o karakteru, koliko je koja organski sklona dominaciji, to može završiti s puno frktanja, a može završiti i da se starija krene sakrivati po ćoškovima. Što napraviti u kojoj situaciji, nemam pojma.

Dodatak: meni je nedavno jedna mačka uginula od FeLV-a, naknadno testiranje je utvrdilo da još dvije imaju FeLV. Bilo bi dobro malu testirati i, ako treba, veliku cijepiti. Ništa nije garancija, ali možda pomogne.

Koliko mačaka? Hehe, tko me ima na fejzbuku, shvatit će zašto je jedan događaj od prije 6-7 godina izazvao pomor na Olimpu kad su bogovi masovno poumirali od smijeha: došli nam susjedi s malom crnom macom i rekli: "Dajte je uzmite, ako ostane vani, pogazit će je auto, a mi ne možemo jer već imamo psa." Onda sam ja rekao čuvenu rečenicu: "Žao mi je, ne možemo, već imamo TRI(!!!) mačke."

Boban:
kartuzijske mačke spadaju među najmirnije mačke (nivo energije 2 od 10) i mada su u stanju da jurcaju, to se svodi na nekoliko minuta dnevno.
Nemam pojma. Meni je i jedna mačka na granici izdržljivosti i da ova naša nije toliko mirna i dobra, ne znam šta bih. Nekako se nadam da će i ovo malecko biti slično...

Mi imamo neko kao dvorište i tu dolaze mačke. Jednu je naša mačka doslovno pocepala i oterala, a s drugom se njuši i miroljubivo valjda razgovara.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version