NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora
CRNI CVET by Boban Knezevic
dexa pantelejski:
Gulo, druze moj ne li mi ti reche da ce postavis svoje vidjenje Crnog Cveta na ovija sajt?
Verovatno si bio prezauzet da to ucinis pa ja ispravljam tvoju gresku.
Dakle, Gula mi je posudio Bobanov roman koji to, sudeci po duzini, izgleda i da nije. Naime, vise bi mogo bidne novela. No, dobro, i Arsenijevicevo "Potpalublje" je za nekog roman i to dovoljno dobar i za NIN-a.
Procitao sam tek tri glave, i zasad sam prilicno razocaran. Vrlo slabo. Ali to je ocena jednog malog dela romana. Videcemo dalje, mozda se utisak popravi, mada me Gula nesto nije ohrabrivao u tom pravcu.
Vec sam naisao na problem jezika i faktografije, a i pripovedanje je nekako jednodimenzionalno i plitko. Meni je sama tema romana intrigantna jer obradjuje istorijski period i temu koja je meni bliska. Mislim, imam nameru da pisem nesto slicno. Najvise me je podsetio na Nenadicev ROMAN O OBILICU ali uglavnom po svojim slabijim stranama. Nazalost.
Ovo je ipak preliminarni utisak, videcemo dalje. Gulo, ti si procito ceo roman, postuj svoje misljenje.
Posto je Boban vrlo lezeran kad treba da se oceni tudji rad, daj da vidimo sta oni koji su citali njegov roman misle o istom.
Recimo, bas bih voleo da cujem sta LIBEAT misli.
Toliko od mene, ostali su na potezu.
Ghoul:
Dexo, znam da si nepažljiv, i da ne pratiš detaljno ovaj forum (što te ipak ne sprečava da donosiš grdne zaključke i dijagnoze o brojnim učesnicima i dešavanjima...), ali:
a) topik o B-ovom romanu VEĆ POSTOJI
b) neki ljudi, pa čak i žene, već su izneli svoja mišljenja
c) među njima sam čak i ja.
Istina, pre nego što mi se opet ražestiš, dodaću da topik ima ultra-imbecilan naziv (oduvek sam mrzeo kad naslov ni izbliza ne ukazuje na to o čemu se unutra govori: mislim na naslove topika kakvi su: 'Pitanje', 'Šta mislite o', 'Da li neko zna', 'Whathefuck?', 'Šta je sad ovo?', 'Nešto', 'Bla bla truć' i t. sl.).
Dakle, o CVETU se govori na topiku koji se idiotski, ali stvarno imbecilno zove 'Čestitke za...'
To je šteta, jer se stiče utisak da na forumu uopšte nije bilo reči o ovom, ipak, važnom izdanju – a jeste. Mada, po meni, nedovoljno. Ipak je to knjiga objavljena u Americi, a koliko srpskih žanrovskih naslova doživi takvu sudbinu? Ali izgleda da preovlađuje mišljenje: ko Bobana voli (if anyone) kazaće mu lično, a oni koji ga ne vole (većina) ili će da knjigu ignorišu, ili ako su je uopšte pročitali – zadržaće svoje kritike za sebe i svoju družinu.
Mene nervira takav pristup. Nervira me što neko mora da ti bude drugar, ljubavnik ili barem poslovni prijatelj da bi pokrenuo topik o njegovom delu, ili se na istom oglasio. Nervira me, takođe, što kad neko ima negativan sud o nekome/nečemu, on/a to zadrži za sebe, kao 'da ne talasa', da ne uvredi autora, da ne stvara zlu krv, i sl. To sam oduvek mrzeo i protiv toga se borio (u granicama svojih nevelikih moći). A kad se neko drzne da obznani svoj, recimo negativan, sud o nekom delu – kao ja onomad o Ratkovom romanu, ili sada o Bobanovom- to se smesta shvata lično, i povezuje sa nekim privatnim (prizemnim) motivima. Jedini razlog što ja to i dalje činim je taj što me zabole kurac šta će neko da misli o meni: ja svoje mišljenje kazujem, potpisujem, i iza njega stojim. Dokone duše mogu da ulaze u egzegezu mojih motiva i skrivenih namera, ali moja jedna i jedina namera jeste da se kroz KRITIKU, koja ne mora uvek da bude povoljna, ali uvek jeste dobronamerna, stvori atmosfera za ZDRAVU diskusiju.
Na ovom forumu odavno nema zdrave diskusije, a roman kontroverznog autora kakav je Boban teško da uopšte može da bude povod za jednu takvu.
Ćutanje je najgora opcija za svakog ozbiljnog pisca.
Ja sam se, npr, svojevremeno naljutio na Spajdera - NE zato što mu se nije dopao moj roman, već zato što nije imao muda da mi to KAŽE i obrazloži, nego je to pričao iza mojih leđa. A ja ga, u to vreme, još uvek smatrao prijateljem.
Boban je valjda dovoljno zreo da shvati da ja ne funkcionišem po principu 'ruka ruku mije' (valjda, bi, zato što objavljuje ovu Lavkraft-zbirku na kojoj sam radio trebalo da bezuslovno hvalim njegovo pisanije? Pa to, za mene, nema blagu vezu s vezom!), ali neki drugi, poput Trippa, recimo, nisu imali tu dozu zrelosti/uvida, i ja ostadoh razapinjač na krstove i ko zna šta...
Dakle, da rezimiram: totalno je van pameti da na ovom forumu niko nema potrebu da se osvrne na stvaranje to malo pisaca koje imamo (osim ako su u pitanju drugari): pa tako nemamo nijedan topik ni o Skrobonji, ni o Lidiji (kao piskinji, a ne kao ženi-zmaju ovog foruma), niti je iko imao šta da kaže o Zoćinom piskaranju na adekvatnom, mršavo-posećenom topiku povodom njegove nedostižne nagrade... Sve se svodi na LIČNOST autora: ako ga volimo, hvalićemo. Ako ga volimo, a ne sviđa nam se konkretno delo, ćutaćemo. Ako ga ne volimo, opet ćemo da ćutimo.
Pa nemojte mi reći da niko nije čitao Zoćine knjige? Ili da su SVI čitaoci CRNOG CVETA svoj sud Bobanu saopštili lično, u kafani ili već gde, pa nema potrebe da se oglašavaju ovde?
Zar je jedina svrha ovog foruma da se ljudi na njemu svađaju i mere dužinu svojih kurčeva?
Ghoul:
čestitka za... bobana = ovde:
http://www.znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?t=1518
Boban:
tja... forum nije ispunio prvobitni naum, ali to valjda i nije bilo realno: da se argumentovano, otvoreno i do kraja prica o svim temama vezanim za fantastiku.
negativna kritika je dobra jer daje ugao gledanja na stvari kakav autor nije imao. Ja sam oduvek bio pobornik takvog pristupa, ali ljudi takav pristup ne podnose baš najbolje.
verujem da će se štošta korisno moći izvući i iz dexinog stava, mada je on jedan mlad, ogorčen čovek kome je promaklo da Crni cvet nije istorijski roman i da mu samo slučajno liči na ono što bi on želeo da piše. Strancima, srećom, ne liči.
dexa pantelejski:
Gulo, sta se koj moj zestis? Malo si promasio metu, znas... Nisam ti ja kriv sto si u bliskoj proslosti imo takve slucajeve.
Ali si ovo lepo reko.
Nervira me što neko mora da ti bude drugar, ljubavnik ili barem poslovni prijatelj da bi pokrenuo topik o njegovom delu, ili se na istom oglasio.
I to je sushta istina, nazalost. No, meni Boban nije ni jedno ni drugo ni trece pa njegovoj knjizi pristupam kao citalac i fan SF-a.
Bobane ti ko da nisi cito sta sam ja piso gore. Nije meni nista PROMAKLO. Ja roman jos nisam procito do kraja pa sam dao sam par utisaka na prvu loptu. To nije KRITIKA. Romaj jos uvek citam, bas kao i Bakicev VAVILON pa cu eventualnu KRITIKU napisati verovatno za neki od casopisa sa kojima saradjujem.
NISAM nigde rekao da je Cvet istorijski roman. To si pogresno zakljucio. ALi koliko sam primetio za ovih 50ak strana roman ima utemeljenje u AUTENTICNOJ ISTORIJI. Je l tako? Car Dushan i tako to... Vidi se da je u pitanju srednjevekovna Srbija, taj nas milje iz narodnih pesama pokosovskog perioda i to... Mogu sad samo da dodam da si na par mesta neadekvatno upotrebljavao arhaizme i da u tome nisi dosledan pa je jezik neujednacen. To kazem iz licnog iskustva pisanja fantasyija na temu nashe mitologije i istorije. I ja sam naime pravio slicne greske. Ali ipak tvoj roman je uradjen jos 1993. a izdanje koje citam je iz 2000 pa je valjda nesto moglo da se opravi. Onaj dijalog izmedju vestice i viteza mi je bio totalno neubedljiv i nekako plastican, stajaznam, ona vesticara prica kao da drzi predavanje na fakultetu, nije prirodno...
DA ne bude zabune poredjenje sa OBILICEM od Dobrila Nenadica utemeljeno je na stilu i jeziku te na nekim elementima price. Ne znam dal si cito roman ali primetio sam neke slicnosti... Naravno, Nenadic je pisao realisticni istorijski roman a ti fantasy, ta razlika je evidenta i tu slicnosti prestaju.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version