NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > KOMPJUTERI, HARDVER, SOFTVER, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE...

Bizaran problem sa... kompjuterom!

(1/146) > >>

Tex Murphy:
Ovo moje glupo smeće od kompjutera već mjesecima ima vrlo ružan običaj da se restartuje samo od sebe i time mi efektivno pošalje u vražiju mater sve što trenutno radim (a pogotovo Rapidšer). U nekih 97% slučajeva to se dešava nakon klika na neki link u IE, ali nekoliko puta se desilo i kod nekih drugih aktivnosti koje nemaju veze s IE-om. U početku je sve bilo relativno podnošljivo jer se nemili događaj događao, uz rijetke izuzetke, samo jednom dnevno, međutim posljednjih nekoliko dana sve prerasta u pravu noćnu moru - kompjuter rikava i po 3-4 pa i više puta dnevno, tako da sam potpuno istraumiran prilikom bilo kakvog kliktanja na bilo šta.
Pitanje je da li je ovo uistinu problem IE-a ili je nešto drugo? Može li da se riješi eventualnim formatiranjem hard diska i brisanjem gomile tupavih nepotrebnih programa ili sam možda fasovao kakav virus? Ili da jednostavno prokletu kantu bacim kroz prozor i kupim nešto normalno?

Tex Murphy:
Jedna od mogućih mogućnosti je da je u pitanju problem sa zagrijavanjem - CPU temperatura je redovno preko 60 stepeni, čak i kad ne radim ništa osim surfovanja netom. Međutim, nedavno sam očistio ventilator (ne zbog ovog problema već zbog dernjave kojom je nervirao sve ukućane i komšije), tako da više ne znam šta da radim.

Son of Man:
Ja imam slicnu frku samo se meni pored restartovanja gase i programi, a najjace kad se ugasi IE a ja taman napiso magistarski, ili kad se ugasi igra a ja taman presao nivo koji nikako preci nisam mogo  xdrinka

Doduse za to su mi vec ljudi rekli da mi rikava memorija, il tako nesto, ali isto zanimljiv podatak bi bio da ja NIKAD ne gasim komp, uvek ide neki download, pa me zanima da pitam dal ga treba s vremena na vreme ugasiti, i ako treba na kolko, u danima  naravno ?  xnerd :|

Albedo 0:
Prvo pregledaj softver

antivirus i antispyware programima pregledaj da nisi zakačio nešto

mada sam čuo da se nekome potpuno ugasi komp zbog malware-a pa mora ponovo da ga pali, ali nisam čuo da se restartuje, mada je sličan problem.

U svakom slučaju, prvo pročešljaj viruse i ostalu gamad, probaj više spyware programa (spybot prije svih), pa tek onda razmišljaj o formatiranju diska (jer možda je šteta već učinjena, mjeseci su u pitanju, zar ne...).

Ako je hardver kao kod Son of Man-a, onda u kupovinu...


Kompjuteru, koliko znam, mnogo teže pada da ga gasiš i pališ svaki dan, zbog električnog udara koji je potreban da bi ga upalio. Barem sam ja tako čuo, da je najbolje ne gasiti ga, zbog čega su ranije pravili npr televizore na stand by a ne da se totalno ugase.

Ali ja ga gasim svaki dan  8-)

Tex Murphy:
I ja gasim svaki dan (tj. noć) ali je definitivno njegov životni vijek ograničen upravo brojem paljenja i gašenja a ne trajanjem rada. Dakle, Sine, dobro je što ne gasiš.
Inače, imam Spybot i njime redovno spajbotujem kompjuter i već dugo nije prijavljivao nikakve trojance i sl. However, trenutno sam bez antivirusa, pošto je AVG Free penzionisan. Još uvijek ne znam koja bi bila najbolja varijanta po tom pitanju.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version