DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > SPORT, NAVIJAČI, KLADIONICE...

Fudbal nam je otisao u kurac skroz...

(1/450) > >>

Boban:
Malopre shvatim da su neki timovi kojima sam ja pre 15 godina sudio u drugoj beogradskoj ligi, sada DRUGOLIGASI i da se cak bore za ulazak u prvu ligu.
Kakvo je to straobalno srozavanje kvaliteta...

Steta sto je nemoguce napraviti nesto kao Balkansku ligu (mozda bez Grka, ex-Yu, Rumunija i Bugarska...) to bi znacajno podiglo kvalitet timova i neminovno dovelo do pozitivne selekcije. Mozda i Madjarsku, i njihov fudbal grca u svojoj zatvorenosti i maloj konkurenciji.

Da mastamo malo: prva liga sa 18 timova i bar dve druge lige sa po 18... da bude pedesetak najboljih timova izmesano do maksimuma, da  dva odmah ispadaju, a cetiri razigravaju i to po sledecem principu, 15-i i 16-i po dve utakmice sa kandidatima iz nize lige, a 13-i i 14-i samo po jednu i to kod kuce. Ovakav sistem, gde poslednjih sest mesta donosi prakticno tri razlicita ishoda, uz verovatnu mogucnost da prvih 5-6 donosi raznorazne evropske kupove ucinilo bi da nema sigurnih timova, bar ne do pred sam kraj, a samim tim nema kalkulacija. Takodje, u drugim ligama cak moze da se napravi da cetiri prva mesta nesto znace, a to je uz sest koji na neki nacin ispadaju ili idu u baraz daje DESET od osamnaest zainteresovanih, dakle, nema ZLATNE SREDINE u kojoj moze da se tavori godinama. Prvaci iz druge lige idu direktno gore, drugi razgiravaju direktno, a treci iz jedne grupe igra sa cetvrtim iz druge predrazigravanje, samo jednu utakmicu kod kuce, tako da uopste nije svejedno da li si prvi, drugi, treci ili cetvrti... prakticno bi se gornja polovina lige borila za vrh, a donja polovina za opstanak... savrseno za takmicarski duh...

Boban:
Ovakav sistem takmicenja sam zagovarao svojevremeno (bez stvarne prilike da me neko sa visokog mesta u FSJ cuje), ali mi je objasnjeno da timovima to ne odgovara, jer bi bilo mnogo rotacija po ligama i 2-3 slabe sezone bi mogle da dovedu do toga da tim potone 2-3 lige, sto timovima ne odgovara. Timovima najvise odgovara jedna ogromna liga iz koje ispadaju dve, obicno dve najsiromasnije u tom trenutku i zavrsena prica. Jebes ti ligu u kojoj jedan ide gore, a dva ispadaju (nedavno smo imali takvu drugu ligu) u ligi od DVADESET timova... desava se da po 10-12 timova nema nikakvog takmicarskog interesa a to je na duge staze smrt za kvalitet, sto se (uz gomilu drugih faktora) kod nas lepo pokazalo.

Zanima me kakav se fudbal igra u Luksemburgu npr, posto oni stalno imaju neke predstavnike u evropskim kupovima...

Tata:
U nasim uslovima, prva liga treba da ima najvise 10 klubova, pa da se igra dupli "svako sa svakim" sistem, plus eventualno plej of.

Tako bi imali 4 derbija godisnje minimum, sto je vec samo po sebi dovoljno da se malo poveca interesovanje.

Boban:
Velika liga ima svoje prednosti u popularizaciji, ali je neophodan bar nekakav kvalitet. Mi ga nemamo.
Deset timova deluje kao optimum, ali je bre dosadno gledati najmanje sest puta godisnje Zvezda-Partizan (racunajuci i veliku verovatnost sretanja u domacem kupu).
Zamisli ligu Partizan, Zvezda, Obilic, Zeleznik, OFK, Rad, Vojvodina i jos neka tri tima... ovi beogradski bi prakticno sve vreme igrali u lokalu, a ni to nije dobro. Treba fudbaleri da se navikavaju na neprijateljsko navijanje i okruzenje.

Black swan:

--- Quote from: "Boban" ---Malopre shvatim da su neki timovi kojima sam ja pre 15 godina sudio u drugoj beogradskoj ligi, sada DRUGOLIGASI i da se cak bore za ulazak u prvu ligu
--- End quote ---

a ti si onaj koji je za vrijeme velike inflacije u torbama dobivao pare za određene ustupke pojedinim klubovima :x  :evil:  :cry:  :o  :wink:

kako je to biti sudija?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version