NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) > PRIRODNE NAUKE

Pitanja u vezi sa astronomijom/astrofizikom

(1/77) > >>

Nightflier:
Potrebna mi je pomoć za jedan projekat na kojem radim. To jest, da mi neko ko se bolje od mene razume u pozitivističke nauke objasni nekoliko stvari i odgovori na nekoliko pitanja. Unapred zahvalan za svu pomoć:

1) Ako je neka planeta četiri ili pet puta veća od Zemlje, pod kojim uslovima na njoj mogu da vladaju približno isti uslovi za život kao na Zemlji, sa približnom gravitacijom i da li je pri tom moguće da godina i dan na njoj budu približnog trajanja kao na Zemlji?

2) Da li je moguće da planeta ima dva meseca koji oko nje kruže a da se pri tom jedan od ta dva meseca ne vidi sa površine planete?

3) Da bi ti meseci kružili oko rečene planete X za isto vreme kao Zemljin mesec oko nje, da li moraju da budu već od Zemljinog meseca?

Ygg:
Preciziraj ovo prvo. Četiri ili pet puta veći prečnik? Ili površinu? Ili zapreminu? Npr. planeta duplo većeg prečnika bi imala oko 4 puta veću površinu, a oko 8 puta veću zapreminu.

E sad, ja sam matematičar (i to bez diplome) a ne fizičar, pa je moguće da ovo što pišem i nije tačno. Po mojoj računici, da bi planeta duplo većeg prečnika imala istu gravitaciju, morala bi imati 4 puta veću masu. Ali imala bi i 8 puta veću zapreminu, što znaći da bi morala imati 2 puta manju gustinu. Dakle, takva planeta bi morala biti napravljena od laganijeg materijala ili bi morala imati podosta šupljina.

Nightflier:

--- Quote from: Ygg on 28-08-2010, 16:08:24 ---Preciziraj ovo prvo. Četiri ili pet puta veći prečnik? Ili površinu? Ili zapreminu? Npr. planeta duplo većeg prečnika bi imala oko 4 puta veću površinu, a oko 8 puta veću zapreminu.

E sad, ja sam matematičar (i to bez diplome) a ne fizičar, pa je moguće da ovo što pišem i nije tačno. Po mojoj računici, da bi planeta duplo većeg prečnika imala istu gravitaciju, morala bi imati 4 puta veću masu. Ali imala bi i 8 puta veću zapreminu, što znaći da bi morala imati 2 puta manju gustinu. Dakle, takva planeta bi morala biti napravljena od laganijeg materijala ili bi morala imati podosta šupljina.

--- End quote ---

Potrebno mi je da planeta ima veću površinu, što valjda znači i veći prečnik? A podosta šupljina mi sasvim odgovara. A šta je sa trajanjem dana i godine? Da li veličina sunca tu igra neku ulogu?

scallop:
Ово питање ме враћа 25 година уназад. На неком Сферакону у Загребу присутнима је готово идентично питање поставио Горан Худец, тада један од перспективних младих СФ писаца у Хрватској. Било му је потребно за неку причу коју је замислио. Тада сам му одговорио да седне, пише и не објашњава.
Ево и Ygg је дао прави одговор: да, под одређеним условима све је могуће. Ако ће се исповртети добра прича.

Potopljeni:
2. Misliš na to da je jedan od ta dva meseca zaklonjen iza ovog drugog?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version