Predvorje > NEXT GENERATION

Moj mali rad :)

<< < (3/4) > >>

scallop:
Čim se umorim skrolujući, još teže će mi biti čitajući. Zato ne čitam. Ni onu Hrundijevu skarabesku. Bem mu sunce, prvo kratko da nikog ne mrzi da čita. Kad pitamo, kao Sinlena, može li to u nekoj obimnijoj formi, onda to nešto znači.

Nego :):

--- Quote from: Boban on 13-12-2012, 22:19:57 ---Prvo se obaveži da se nećeš naljutiti na komentare ili komentatore, pa da krenemo...

--- End quote ---

Bobane, voleo bih da pogledate tekst ispod i zatim krenete sa komentarima. Obavezujem se da se neću ljutiti na komentatore. Pažljivo ću proučiti ono što imate da kažete i nastojati da to što pre ispravim i u budućim radovima zaobiđem nekako.

Zahvaljujem se svima na ovakvom odzivu, premašili ste moja očekivanja.  :) Sve što kažete uzimam u obzir. Posle svih komentara ću postaviti priču koja će probati da ispravi većinu grešaka na koje ste ukazali.

8.


Prošlo je deset sati uveče i Nebojša Krtić je izleteo iz kuće nakon što je supruzi objasnio šta namerava da uradi. Naišao je na veliku podršku s njene strane.
Odvezao je auto kod auto limara na sređivanje. Znajući koliki je rizik, možda ovako nešto ipak neće proći ni u ovakvom mestu. Mada ako se Katarina Nešović probudi i ozdravi, možda i prođe i on ne ode u zatvor. Razmišljajući kao rešavalac problema, Nebojša Krtić se setio još jedne stvari: Krv na kolovozu bi mogla da potiče od nekakve životinje, recimo mačke ili psa, ili pacova.
Potrošio je par sati lutajući Hilišom u potrazi za bilo čime što puzi ili hoda, one koji trče već nije mogao da savlada. Video je dve mačke i jednog psa koji je bio još brži od mačaka. Nije imao sreće, to je sve. Pao je u iskušenje da ipak ode do sela Mekiš, tamo postoji kuća koja vrvi od mačaka, i ako upuca koju, neće se čuti, ako se čuje, neko će misliti da je lov u pitanju.
Obišao je još par puta ulice Hiliša pa je potom okrenuo auto, Zastavu, i uputio se ka selu Mekiš. To mesto je prazno.
Skrenuo je desno na stari put koji vodi do tog sela. Prošao je pored kuće doktora Ivice Simića. Pažljivo je posmatrao dvorišta, kao da je na patroli ali još pažljivije, najbolje bi bilo da ga niko ne vidi kad je tuda prošao. Zadržao je pogled na prozorima doktorove kuće.
Zavesa jednog prozora se pomerila, sada je spuštena. Da li je neko gledao sa te strane? Prokletstvo, Nebojša Krtić je napravio pesnicu od šake. Mirno je nastavio dalje, ništa u vezi toga nije mogao da učini. Put je pun rupa, Zastava je išla napred uz nejednak rad motora.
Ostavio je Hiliš za sobom i sada je imao ništa osim puta punog rupa. Neverovatno je kako priroda uzima nazad ono što joj je ostavljeno. Trava je nicala nasred ugažene trake kojima su se točkovi okretali. Između Hiliša i Mekiša je bilo nešto više od dva kilometra. Mekiš je gore u šumovitom brdu.
Jedino što je tamo odlazilo su ptice. Kuće su stare oko četrdeset godina i većina njih je urušeno, odavno napušteno. Udaljene su jedna od druge od pedesetak do sto metara i raštrkane svuda po brdu. Pitanje je da li se do nekih više može doći autom.
Kuća koja je najdalje na jugu je Nebojšino odredište. Oko te kuće, sagrađene od blata se uvek motaju mačke. Možda je previše pacova unutra? U svakom slučaju policajcu, rešavaocu problema, odgovara. Službeni pištolj je bio spreman da opali.
Prošao je pored dve suve vrbe koje su označavale ulazak u Mekiš. Izrasle su još kad je tu pored njih postojalo malo jezero. Voda tog jezera je nekako potonula, iscurila u zemlju nepovratno. Jedino se stari sećaju te vode, danas joj je zaboravljeno i ime jer više ne postoji.
Vozio je polako kroz noć, prošlo je nekoliko minuta od ponoći. Odjednom su mu svetla zatreperila, da li je nešto prošlo ispred njih ili su se ugasila na trenutak, nije znao. Ali je od tada nešto počelo da se igra s njim, iznutra.
Šta ako je u toj kući punoj mačaka i pacova u stvari leš ili nešto još gore? Šta ako ne uspe da se vrati u Hiliš? Šta ako postoji proročanstvo koje kaže da će on ovde doći baš večeras u ovo nezgodno vreme i da ga tamo čeka krug ljudi obučenih u skafandere sa kapama i noževima u ruci?
Usporio je automobil, odjednom nije mu se toliko žurilo da stigne na svoje odredište. Bez obzira na to, bilo je na vidiku.
Izvukao je pištolj iz kožne futrole, položio ga je na krilo kao da se odmara. Sklonio je ruku sa njega, metal je bio hladan i težak. Okretao je glavu levo i desno oko sebe, pažljivo gledao kroz prozore. Pogled u levo, kroz prozor mu je otkrilo lice osvetljeno svetlom kontrolne table, zelnkasto-crnom bojom. U odrazu je izgledao stariji, možda izgleda sve stariji što se bliže kreće kraju svog puta.
Napokon je ugledao urušenu kuću pred sobom. Ovo nije bilo mesto gde čovek želi da bude sam posle ponoći. Kuća je imala dva mala prozora i dva drvena vrata. Prozori su bili razbijeni a jedna vrata poluotvorena. Pred svetlima automobila našlo se njegovo odredište. Nije hteo da ugasi svetla, ostavio ih je da se njihov snop širi pukotinama i pokušaju da nateraju mrak da se povuče.
Izašao je na hladan ponoćni vazduh, nebo iznad njega nije imalo zvezde, bilo je oblačno ili su se zvezde sakrile od ovog mesta. Kao da je samo mrak gledao odozgo. Osvrnuo se i pogledao automobil i iza automobila; stari refleks kad god ostavi upaljen auto, Nebojša Krtić bi se zapitao kolike su šanse da neko upadne u njega i odveze ga kao što se inače dešava. Nije bilo nikog.
Zakoračio je napred sa pištoljem u ruci. Na pola puta do ulaza autmobil je zaštucao i ugasio se zajedno sa svetlima. Rešavalac problema je zažalio što je došao ovamo, možda ovo ipak nije bila dobra ideja. Stiskao je dršku pištolja. U tišini se ništa nije čulo.
U podnožju drvenog praga je primetio da se nešto pomerilo. Ispružio je ruku, vrh cevi je uperen u sumnjiv pokret.
Opalio je.
U kući se pokrenula lavina pokreta. Nebojša je zgrabio ustreljenu dlakavu loptu i krenuo ka automobilu, ispod sedišta suvozača je prethodno postavio novine, da ne bi uprljao krvlju i ovaj auto.
Buka u kući je rasla, čuli su se mjauci i civkanje miševa, pacova ili čega već. Otvorio je vrata suvozača i bacio dlakavu loptu unutra. Obišao auto i seo za volan. Nagazio kvačilo i okretao ključ, motor je verglao, pokušavao da se pokrene kao starac koji pokušava da ustane sa niske stolice.
Ne sada, mislio je Nebojša Krtić, ne sada jebem li ti sve. Napravio je pauzu od pet sekundi i ponovo zaverglao. Vrata kuće su se pomerila kao da ih je nešto rukom cimnulo i otvorilo.
Motor je upalio, svetla su oživela i osvetlila staru kuću.
Na vratima nije stajao niko.
Okrenuo je auto što je brže mogao, pritisnuo gas i otišao sa tog mesta koje je poželeo da što pre zaboravi. Urađeno je, baciće leš mačke pored puta i uslikaće ga kao dokaz ujutru pre nego što sunce izađe.
Kada se vratio u nedra Mediteranske ulice u Hilišu, Nebojša je sa ljutnjom mrmljao sebi u bradu kako ono mesto u brdima treba spaliti i uništiti. Primetio je da mu je ruka kojom je zgrabio životinju krvava. Nije bio siguran da li ima pacova ili mačku. Krzno je crno. Prošavši ispod ulične rasvete, uverio se da je u pitanju mačka, ne tako velika, ali je bila mačka. Možda je na kolovozu previše krvi da bi sve izašlo iz ove mačke ali moraće da posluži.
Nebojša Krtić više nikada u životu neće ubiti mačku, niti otići voljno u Mekiš.

Nego :):

--- Quote from: Lord Kufer on 13-12-2012, 23:33:55 ---Ja ovo ne mogu ni pored najbolje volje da zamislim: "Kružna ogledala sa umetničkim pokretima vajara kao okvir su ležala nedaleko njenog novog kreveta."

--- End quote ---

To bi odprilike ovako trebalo da izgleda, samo sa još više fensi okvirom :)Čim ogledalo leži znači da nije okačeno o zid, a čim nije okačeno o zid, možda je ručno ogledalo. Nisam bar najbolje rešio  taj detalj, ali biće bolje.

angel011:
Ono što si rekao tom rečenicom je da su oko ogledala pokreti vajara (vajari izvode akrobacije oko ogledala pa to služi kao okvir, šta li?), i ispustio si "OD" "njenog novog kreveta".

Nisam odmakla dalje od prvog pasusa, pripovedanje je nezgrapno i liči na jako loš prevod s engleskog. Liči i na tekst koji autor nijednom nije pročitao nakon što ga je napisao.

Izvini, ali nemam želju da čitam dalje.

Nego :):
Hvala angel011, ubeležio sam zamerke, nadam se da ćeš imati želje da u budućnosti pogledaš koji moj rad. Pozdrav  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version