Predvorje > NEXT GENERATION

Dame preferiraju sekiru

<< < (2/4) > >>

lagerta:
Hahahaha histerična kokoška  xrofl  Ova sintagma će zauvek obeležiti moje viđenje kokošaka pošto je baš zabavno kad to zapravo zamisliš xrotaeye

Šalu na stranu...Hvala Bobane na korisnim savetima  :) Ta vražija tamnica je (kako sam kasnije zaključila) posledica mog davljenja u pričama Edgar Alan Poa koji je u stanju da opisuje atmosferu nadugačko, ali naravno sa mnooooogo boljim efektom.

Mislim da je sve stvar vežbe, imaću na (bolesnom :evil:) umu tvoje sugestije koje su potpuno na mestu. Jasno je meni da priča ne štima, baš zato sam je i okačila da saznam kako bih mogla to da poradim na tome.

Ako možeš/ hoćeš prosledi mi link ka radu nekog, po tvom mišljenju stilski rafiniranog domaćeg pisca/pisice pošto tu slabo stojim, više sam čitala strendžere :)

Pozdrav!

lagerta:
axaxaxaxax Dybuk, malo pre sam Bobanu odgovorila da me je Edgar pokvario  xrofl

Da uvek mi je najefektniji bio horor u samom čoveku, borba protiv nevidljivog neprijatelja, nego borba sa karakondžulom od mekog tkiva koju možeš da pobediš. Sekirom na primer :evil:  (mada vampiri su mi prva ljubav:) Da da zanimaju me i serijske ubice i razne druge vrste drugosti i nesvakidašnjosti (kojima se inače bavim u svom radu koji nema veze sa hororom).

Hvala što si izdvojila vreme za čitanje i korisne sugestije :)

Josephine:
Pokušaj, najpre, čisto eksperimenta i vežbe radi, da iz priča izbaciš sve prideve bez kojih rečenica može da funkcioniše.

Takođe, ako, na primer, opisuješ neku osobu u priči, pokušaj da je opišeš kroz utisak druge osobe, umesto pridevima iz pozicije sveznajućeg pripovedača.

Primer:

"Imao je dugu, sedu bradu koja mu je neuredno padala do pola grudi, preko prljave odeće i raskopčanih dugmeta." - ovo je prepričavanje kako neko izgleda, čitaocu ne ostavljaš nikakav izbor, ne uvlačiš ga u atmosferu, ne angažuješ ga da misli i zamišlja. Tako si opisala celu tamnicu.

No, ako kažeš:

"Džonu se dopadala brada ovog čoveka. Iako još uvek nije osedeo, zamišljao je da će jednog dana imati takvu bradu koja odaje životno iskustvo. Neko drugi bi ovog čoveka odmah otpisao. Možda bi ga proglasili i beskućnikom, a ne mudracem. Ne i Džon. On je u neurednoj odeći stranca video nemar za ovaj svet, a interesovanje za onaj." - primećuješ razliku? :) Sve je isto rečeno kao u prethodnoj rečenici, ali ova pripoveda, ne prepričava. Kroz oči junaka Džona, koji posmatra mudraca, gleda i čitalac. Čitaocu bi trebalo da pružiš takvu perspektivu na tvoju priču i identifikaciju sa jednim ili više tvojih junaka. Sveznajući pripovedač vodi čitaoca za ruku i objašnjava mu šta i kako da gleda, ali ga tako zaslepljuje i za senzacije do kojih sam dolazi, oseća, razvija i primećuje.

Boban:
Po, svi devetnaestovekovni pisci, pa i Lavkraft... to su smarači sa opsima koji su tada bili popularni. Nije bilo televizije, filmova, fotografija, radija, jedva poneka ilustracija u novinama; ljudi nisu ništa ni o čemu znali i zato su bili potrebni detaljni opisi. Ono kad TGolstoj piše o dvorcu i na deset strana opisuje kristalne čaše i ukrase na prozorima, jer to tada praktično niko nije imao priliku da vidi.
Današnje vreme traži prilagođenje. Danas pisati kao Po ili Lavkraft totalni je promašaj.

lagerta:
@ Boban da, neke ruske klasike su plaćali po strani, kapiram te i zato bez trunke stida priznajem da nikada nisam pročitala "Rat i mir". Nikada i neću. Mogu i da potpišem. Ali Po ima tu romantičarsku gotik atmosferu koju obožavam...
Definitivno fali dinamike i živosti u ovom mom pokušaju. Ali poradiću na tome:)

@D. hvala na plastičnoj ilustraciji poente. Upravo to preterivanje sa pridevima je ubilo dinamiku priče. A razjasnila si mi i kako to da rešim. Tako da: nazad za sto za projektovanje! :evil:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version