evo i mog malog komentara, zaista dobronamernog i konstruktivnog :
moras da nadjes negde od bloom-a ili brodskog, ili kunder, ima ih jos desetak koji su pisali eseje sta znaci dobra , kratka prica.
napisati kratku pricu je umetnost.
lakse je , mnogo lakse napisati roman.
u romanu imas dovoljno vremena i prostora da imas padove i uzlete, klimakse i anri-klimakse.
u prici, kao i u pesmi moras da budes do maksimuma skoncentrisan, da tacno kontrolises radnju i junake i da ima ili pocetak ili kraj ili sredinu sokantnu.
to je najvaznije, sokantna u smislu radikalnog obrta, iznenadjenja, ne sme da tece pravolinijski i da ne ostavi snazan utisak.
citaj cehova, on je otac price.
ne svidja mi se tvoj stil, nije mi nekako osobit, ali neka te to ne brine, stil se vremenom nadogradjuje i menja i prilagodjava.
ne svidjaju mi se tvoji karakteri, nisam ni sa jednim uspostavila ni emocionalni ni intelektualni kontakt, znaci prilicno su flat, nisu trtodimenzionalni sto je vrlo vazno za citaoca da se na neki nacin 'relate' sa njima.
new york, i broadway, pearl, canal st. si odlicno odabrao, nema zivopisnije pozornice od ny, narocito taj deo...ali ja sam pomislila da ces sa canal st. da predjes na polished business wall st. i da ce to da ima neku paralelu , ali ti nista.
u likovima barem.
nyc je najzivopisniji karakter u svakoj prici , u svakom filmu i treba ga maksimalno iskoristiti.
ako tamo zivis znas tacno sta ti pricam. neiscrpan izvor inspiracije.
po nekom mom laickom poznavanju, vrlo povrsnom sci fi-ja, mislim da ako ne pises o naucnom nekom delu iz vise aspekata i perspektiva kroz dozivljaje svojih junaka, to nije sci-fi. ti pises fiction.
ako u tekstu nema neke naucne zackoljice, ne ocekujem da se radnja desava u nasi ili nekoj od laboratorija, ali ako nema nauke, primenjene nauke bar, onda nema ni mesta sci u kategoriji sci fi.
ti tvoji kancerozni stapici su mogli da budu neka vrsta eksperimenta, neki eliksir neistrazeni za zivot, ili neku pojavu...
shvatas sta hocu da ti kazem?
najvaznije je da ne podcenis ili precenis citaoca.
podcenices ga ukoliko mu svaku stvar , pojavu objasnjavas, koristis razne reference u strahu da te ne razume.
precenices ga ukoliko pises hermeticki, nekim jezikom koji ti razumes ne obaziruci se na prosecnost i obrazovanje onoga koji te cita.
kada uspostavis taj balans, kada ukapiras sta jedna kratka prica treba da ima /a to je zanatski deo, forma, moze se lako nauciti/ stil ce doci sam po sebi i ti cxes napisati savrsenu pricu.
pozdrav,
sneki.
p.s.
probaj sada , da na osnovu ovih nasih komentara ponovo napises istu pricu.
znas li ti koliko je salinger, hemingway, carver, andric...znas li ti koliko su oni radnih verzija jedne iste stranice imali?
po desetine i desetine, stotine unistenih tekstova dok se doslo do do konacne verzije.
mali je broj ljudi koji napisu nesto u nekom vantelesnom nadahnucu nesto 'odjednom' a da bude zaista vredno.
mozda pisci nasim folk, da ne kazem country music...
ali ti ne pises za cecu...doduse nju slusa 99% tvojih potencijalnih citaoca, ali...misli na onaj magicni broj 1%.