FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > KOMPJUTERSKE IGRE, VIDEO IGRE, RPG, KLASIČNE IGRE...

Emulacija igračkih sistema na Windowsu

(1/7) > >>

Petronije:
Pretraga mi nije dala rezultate osim jedne Aglijeve teme o xbox emulatoru, a vazda se nešto dešava na ovom polju. Ako tema ipak postoji, ili se o ovome diskutovalo na nekom drugom topiku, praštajte, brišite.


--- Quote ---Thanks to changes made by Nekotekina in December, games like God of War 3, Sly Cooper Thieves in Time, WipEout and more which previously broke when using SPU LLVM when the slow "Accurate Xfloat" setting was disabled have been fixed by approximating xfloat. This resulted in a major performance improvement when using the SPU LLVM Recompiler with a large number of games. Stay tuned for the next Improvements video which will showcase improvements across other popular titles.
--- End quote ---

https://youtu.be/wWK21HGwUKk

Meho Krljic:
E, kad je već ovakav topik pokrenut, mislim da pri njegovom vrhu treba da stoji post u kome će se pomenuti RetroArch. A ovo mislim zato što će topik verovatno obići i ljudi koji su zainteresovani za emulaciju drugih (starijih mahom) sistema na Windowsu ali koji nemaju iskustva sa instalacijom i podešavanjem različitih emulatora, pronalaženjem adekvatnih verzija BIOS-a za njih itd. RetroArch je, dakle, kako smo već pominjali, solucija za nekog ko bi da minimizuje napor i maksimizuje uspeh. U prevodu: verovatno ćete postići bolje rezultate ako sami proučite koji emulator vam za šta treba i kako da ga podesite da odgovara vašim potrebama, ali ovo podrazumeva dosta čitanja, eksperimentisanja pa i kopanje po manje pristojnim delovima interneta  :lol: :lol: :lol: RetroArch je rešenje koje je brzo i u dobrom broju slučajeva prilično zadovoljavajuće.


Elem, da odmah razjasnim, EetroArch nije emulator, već (relativno) udoban frontend koji se može koristiti na Windowsu ali i mnogim drugim sistemima (ja ga imam instaliranog na svom SNES Classicu, recimo) i obezbeđuje vam u velikoj meri automatizovano korišćenje emulatora za mnoge sisteme, sa gomilom udobnih opcija i pažljivo napisanih komada softvera između tako da vam se da ne samo unifikovan grafički interfejs nego i udobno mapiranje i korišćenje kontrolera, napredne grafičke mogućnosti, igranje preko interneta itd. itd. itd. Kraće rečeno, instalirate RetroArch, odaberete koji sistem biste da emulirate, a on se brine o daunloudovanju optimalnog emulatora i instalaciji potrebnih biblioteka da se postigne dobra emulacija. (ROMove, naravno, morate sami obezbediti)


Naravno, RetroArch nema nužno stopostotni uspeh sa baš SVAKIM ROMom, ali za nekakav početak je izvrsno rešenje, pogotovo jer nove verzije obezbeđuju sistemske opcije kao što su save stateovi, premotavanje gejmpleja unazad, automatizovano proveravanje hash potpisa ROMova da ne biste daunloudovali neispravne, snimanje videa itd. itd. itd.


Ovde je sajt:
https://www.retroarch.com/

A ovde je i uputstvo za podešavanje relativno skorijeg datuma:

https://www.howtogeek.com/260274/how-to-set-up-retroarch-the-ultimate-all-in-one-retro-games-emulator/

Ponavljam, RetroArch neće nužno odmah i bez ikakvih podešavanja dati najbolji moguć rezultat za svaku igru na svakom sistemu, ali je odličan kao mesto sa koga krećete u emulaciju. Kad se malo naviknete i razaberete, već ćete sami znati kada je momenat da se upustite, recimo, u emulaciju Amige putem WinUAE (poslednja verzija izašla pre oko mesec dana) i izgubite u perverznom preobilju njegovih grafičkih opcija...

neomedjeni:
Sjajna tema, taman da znam gde da potražim potrebne savete kada jednog dana ponovo poželim da zaigram Comix Zone.

Meho Krljic:
Comix Zone možete da poigrate i kupujući ga na Steamu za bijednih 99 eurocenti, bez potrebe da se sami mučite oko emulacije, druže Neomeđeni:

https://store.steampowered.com/app/34272/Comix_Zone/

Sega je jedna od retkih firmi koja se dosta ozbiljno potrudila oko obezbeđivanja da respektabilan deo njenog klasičnog kataloga danas bude na raspolaganju, tj. na aktuelnom tržištu uz razumna emulacijska rešenja.

neomedjeni:
Opa, nisam to znao. Hvala druže Meho.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version