• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Blog i oko bloga

Started by Nightflier, 23-02-2010, 22:34:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Nightflier

Pošto iz nekog razloga ne mogu da odgovaram na komentare koje čitaoci ostavljaju na tekstove objavljene na blogu, otvaram ovu temu kao zgodno mesto da se popriča o svemu što s pomenutim tekstovima ima ikakve veze. Dakle, sve što vas zanima - pitajte ovde.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

Perin

Da, ja sam skontao da ne mogu postovati komentar uopšte :( To ti je verovatno do teme koju si stavio na blog...

zakk

WTF? Kako pa to? Što vi ne možete a Ghoul može?!
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

Gul koristi default temu, a ja sam instalirao neku van onih tridesetak ponuđenih, pa zato.
First 666

Perin

Zeznuto bratac...mora da je neki fazon sa kodom, moraš ga malo srediti.... xnerd

Kler_Vojant

lol kako uspevas da prevodis i citas toliko...ja ne uspevam da postignem ni 5% onoga sto zelim...

Nightflier

Quote from: Kler_Vojant on 02-03-2010, 16:40:40
lol kako uspevas da prevodis i citas toliko...ja ne uspevam da postignem ni 5% onoga sto zelim...

Eh... pitanje koje mi se stalno postavlja... :) Zapravo, nemam odgovor. Meni je to normalno. Uglavnom se susrećem s komentarima da lažem koliko čitam da bih se pravio važan, ali to su mi već potpuno imbecilne izjave. Mislim, valjda na svetu ima korisnijih stvari od brzog čitanja? Bilo kako bilo, u poslednje vreme drastično sam usporio s čitanjem. To jest, ne stižem da uhvatim knjigu u ruke. Sad baš čitam novu Kim Hariosn, a čeka me još nekoliko knjiga, pošto prethodnih nedelju dana nisam radio jer sam čekao "Lagunu" da se smisli šta ću tačno da radim, pa sam iskoristio slobodno vreme.
First 666

Perin

Ja sam preračunao da pročitam tačno 60str za 60 minuta. Nije ni to za baciti...Dok nisam došao na ZS živeo sam u zabludi da samo ja čitam knjige brzo, no, moj ego se sad malo spuistio...što se brzine čitanja tiče, mislim :D

Ghoul

ta brzina čitanja ima smisla i opravdanja samo kod trivijalnih, nezahtevnih pisaca.
ako neko zaista izjavi da za 60 min. pročita 60 strana foknera ili džojsa ili barouza ili poa - reći ću mu u oči da je to jedno površno preletanje a ne ČITANJE.
znači, ono, čitam da vidim ŠTA JE DALJE BILO - čim krenu opisi ili neki dijalozi koji ne deluju najbitnije, preskačem i prelećem... reading for the plot...
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Quote from: Perin on 24-02-2010, 05:09:02
Zeznuto bratac...mora da je neki fazon sa kondom, moraš ga malo srediti.... xnerd

Lijepo bogme...
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nightflier

Quote from: Ghoul on 02-03-2010, 20:48:18
ta brzina čitanja ima smisla i opravdanja samo kod trivijalnih, nezahtevnih pisaca.
ako neko zaista izjavi da za 60 min. pročita 60 strana foknera ili džojsa ili barouza ili poa - reći ću mu u oči da je to jedno površno preletanje a ne ČITANJE.
znači, ono, čitam da vidim ŠTA JE DALJE BILO - čim krenu opisi ili neki dijalozi koji ne deluju najbitnije, preskačem i prelećem... reading for the plot...

Ne znam šta da ti kažem. Ja ne prelećem tekst. Ali istina da sporije čitam istoriografiju, recimo, nego romane. S treće strane, kako ne navede nekog pisca van engleskog govornog područja?
First 666

Ghoul

ako govorimo o čitanju u originalu, većina nas čita pretežno engleski; zaboravih da ti, valjda, čitaš još neke jezike. ali nebitno.
minut po strani mi zvuči kao prosek samo u slučaju nezahtevne litearture (da vidimo ko je ubica? dal će da se uzmu na kraju? itsl.) ili knjiga sa vrlo malo texta po stranici (npr. FANTA. BIBLIO.).
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Pa ne znam. Doduše, nikad nisam obraćao pažnju na to koliko brzo čitam nešto što nije roman. Mada, tu se valjda ne mogu primeniti ista pravila. Recimo, kada sam čitao Ritual Magic stalno sam nešto istraživao. Hoću da kažem da se tekstovi te vrste po definiciji drugačije čitaju.
First 666

Milosh

Quote from: Harvester on 02-03-2010, 21:08:01
Quote from: Perin on 24-02-2010, 05:09:02
Zeznuto bratac...mora da je neki fazon sa kondom, moraš ga malo srediti.... xnerd

Lijepo bogme...

Quote from: Perin on 02-03-2010, 19:45:04no, moj se sad malo spustio...

Ovo ti je promaklo...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Perin

@Milosh: ;)

U potpunosti se slažem sa nightflierom. Filozofiju i knjige iz psihologije, koja je moja struka, čitam po par dana, pa i sedmica. Recimo, filozofije i Ničea mi je 20 strana dnevno previše. Fantasy, SF, Horror i ostali žanrovi sličnoga karaktera su nešto sasvim drugo.

PS:

Bespuće od Ijana Mekdonalda sam čitao duže.

Nightflier

Danas mi je S. M. Stirling potvrdio da pristaje na intervju sa mnom.  :!: Stirling je, inače, deo Martinovog književnog kružoka i jedan od trenutno najpopularnijih pisaca alternativne istorije. U Martinovoj zbirci Warriors objavljena je i njegova novela. Tekst intervjua verovatno će na blogu biti objavljen na engleskom, a u nekoj papirnoj varijanti u prevodu.
First 666

Perin

Odlične vesti, čestitam!

Nightflier

Stiv Stirling je jedan od trenutno najboljih pisaca alternativne istorije - i najpopularnijih. Premda je kod nas nepoznat, domaćim čitaocima fantastike biće zanimljiv po tome što je član književnog kružoka Džordža Martina i njegov zemljak i prijatelj. Naravno, pitao sam ga i o tome. Ovo je prvi u nizu razgovora koje sam vodio s domaćim i stranim delatnicima i pregaocima na raznoraznim fantastičnim poljima. Uživajte. http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2010/04/nightfliers-interviews-sm-stirling.html
First 666

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Agota

Da li je neophodno pre Kutije Gintera Grasa procitati Ljuscenje luka negde sam procitala da je fiktivni nastavak a na blogu nista ne pise
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Nightflier

Pošto nisam ja pisao prikaz, ne mogu da ti odmah odgovorim, ali pitaću saradnicu pa ti javljam.
First 666

Nightflier

Naredni intervju na blogu biće s Denijelom Ejbrahamom - danas mi je potvrdio.  :D
First 666

Nightflier

Nakon intervjua s Denijelom Ejbrahamom očekujem da uradim intervjue s Kenom Šolsom i Kej Kenjon. Inače, možda ću izboksovati prava za neke njihove priče za "Emitor". Videćemo.
First 666

Nightflier

Novi intervju postavljen na Bukspejsu - opet sa Martinovim prijateljem i članom Critical Mass. Reč je Denijelu Ejbrahamu. Uživajte.
First 666

Nightflier

Naredne nedelje očekujte intervju s Kenom Šolsom, a nakon toga s Majklom Stekpulom.
First 666

Perin

Dobar intervju, radujem se sledećem, naročito Stekpulovom :)

Nightflier

Malopre sam pričao s njim. Čovek bi baš voleo da mu se knjige pojave na srpskom. Pokušaću da agitujem kod naših vajnih izdavača. Izvanredan je pisac.
First 666

Nightflier

Kej Kenjon mi je upravo potrvdila intervju. Tokom narednih meseci radiću jedan intervju nedeljno. Ako biste voleli da čitate intervju s nekim piscem, postujte ovde pa ću se potruditi da ga nafatam.
First 666

Perin

Ako možeš, uguraj Dragon Crown Cycle :)

zakk

Nightflier

Inače, na blogu novi prikaz. U ponedeljak šaljem pitanja Šolsu, Kenjonovoj i Stekpulu.
First 666

Nightflier

First 666

Nightflier

First 666

Nightflier

Upravo sam postao zvanični recenzent PYR-a! Stigle su mi tri knjige od Lua Andersa (Entire and the Rose) a uskoro bi trebalo da uradim i intervju s njim - dok čekam da stignem na red kod Martina!  :D :D :D
First 666

Nightflier

Na Bukspejsu novi prikaz iz HajDjukovog pera. Reč je o romanima iz serijala Witcher.
First 666

Nightflier

First 666

Melkor

Kao da je pokusao da odradi From Dusk Till Dawn, ali se jako brzo vidi gde ce i kako skrenuti prica, sve se svodi na cekanje te raskrsnice i onda antiklimakticno otaljavanje kraja.

Stirling je nesto zabavniji ali nikako ne moze da se otrgne od Sword & Sorcery pulpa. Stavise, nepoznavanje tog sveta jedan je od pluseva kod citanja price i istu cini zanimljivijom.

Sto se Martina tice, nije Hedge Knight ali solidna prica koja, sto bi neki na ZS rekli, isporucuje :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Nightflier

Mene je kod Martina malčice odbilo to što je sada sasvim jasno da on sa tim novelicama zapravo piše roman, pri čemu je svaka novela jedno poglavlje. Hedge Knight je uvod ili prolog, Sworn Sword postavlja radnju, sa onom pričom o Ratu dva zmaja, a Mystery Knight dalje razrađuje tu temu i još više ističe motiv zlog kancelara Bladrejvena, koji je zapravo ekvivalent Rišeljea.

Da se razumemo, uživao sam kao pseto dok sam čitao, ali ipak mi malo ne da mira kako je to sve smislio. Drugačije bi bilo da on objavljuje po jednu novelu godišnje - makar po jednu. Pogledaj Bučera - čovek je za dve godine za razne tematske antologije napisao dovoljno priča iz Drezdenverzuma da sada objavi zbriku samo s njima.
First 666

Nightflier

Dragi prijatelji, High Duke je i petak proveo na sajmu knjiga, pa je opet postavio raznorazne goodies na Bukspejs. Pogledajte na http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2010/10/jedan-petak-na-sajmu.html
First 666

Nightflier

High Duke, moj dragi kolega i saradnik, objavio je prikaz romana "Ime vetra", iz pera Patrika Rotfasa - jednog od trojice mladih pisaca koji su  svojim romanima u vreme njihovog objavljivanja  izmenili epsku fantastuku. "Laguna" bi trebalo da ubrzo objavi "Ime vetra", a vi se pripremite čitajući prikaz na http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2011/01/name-of-wind-patrick-rothfuss.html
First 666

Nightflier

First 666

Nightflier

First 666

zakk

Angel ljucki ispizmila.

Nightflier

Naručio sam kritički tekst od nje. Zapravo, naručiću od svih saradnika, samo na različite teme. Ja trenutno pišem o odnosu države i ministra Bradića prema izdavačima i književnosti uopšte.
First 666

Nightflier

Na http://nightfliersbookspace.blogspot.com/2011/04/prolaz-dzastin-kronin.html objavljen je prikaz romana "Prolaz" američkog pisca Džastina Kronina.
First 666

Nightflier

First 666

PTY

Fin je Hajdjuk(sic)ov rivju, nema tu zbora... ali po pitanju one kontroverze (koju sad tek moram da detaljnije overim :mrgreen:) - ima i Lušs Šepard finu sumarizaciju prvih dvaju epizoda:  
QuoteGame of Thrones -- after two episodes of sinister looks and doggie-style sex and suggestions of sinister plots, I'm underwhelmed. Great opening, but after that the richness of the books seems reduced to a psychopathic soap opera told in too-brief scenes. I'm not sure anyone who's not a fan of the books will stay with it much longer. How do you feel?

... doggie-style sex ... whoo-ha...!?!?!...  :D

Nightflier

Epizode jesu sažete, možda previše. Možda bi bilo bolje da sezona ima makar 13 epizoda, ako ne punih 24. Skoro sam obnovio knjige (ostala mi je "Gozba za vrane", to ću ovih dana), tako da je meni gotovo kao da gledam prepričavanje, pa mi je teško da donesem nepristrasan sud - ali stoji da je mnogo likova, previše spletki itd. Međutim, ovo je najbolja fentezi produkcija posle "Gospodara", a ono je ipak bio visokobudžetni dugometražni film.
First 666

PTY

Pa, iskreno - ja planiram da skipujem knjige i overim seriju, to ako sav ovaj hajp na kraju ispadne dovoljno privlačan. Gvirnula sam sinoć u one likove koji su postovani na tvom blogu, ali ne odviše, priznajem, bila sam pospana od puta i tako... no ipak, rekla bih da je tu dobrano uzavrela krv na rivjuistiknju i, mogu ti reći, za neka od tamo najjačih vrenja mi se učinilo da je sirotu lemaju više zbog frazeologije (boj-fikšn, kikiki), negoli zbog samog smisla&sadržaja koji se preko iste isporučuje.   :lol:

(no dobro, možda mi se tako samo učinilo, onako pospanoj... proveriću kasnije... sve u svemu, zanimljivo je, priznajem. :mrgreen:)

PTY

Bogami je letelo perje... :) mada, koliko se meni čini, ceo taj uproar ima benefite upravo za seriju. To pod uslovom da serija isporuči, naravno, mada je sad pitanje da li će hardkor fanovi to uopšte da procenjuju.