ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara...

NAUKA I KVAZINAUKA (izvorište inspiracije za mnoga SF dela) => KOMPJUTERI, HARDVER, SOFTVER, INTERNET, TELEKOMUNIKACIJE... => Topic started by: Tex Murphy on 30-01-2010, 15:47:32

Title: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 30-01-2010, 15:47:32
Ovo moje glupo smeće od kompjutera već mjesecima ima vrlo ružan običaj da se restartuje samo od sebe i time mi efektivno pošalje u vražiju mater sve što trenutno radim (a pogotovo Rapidšer). U nekih 97% slučajeva to se dešava nakon klika na neki link u IE, ali nekoliko puta se desilo i kod nekih drugih aktivnosti koje nemaju veze s IE-om. U početku je sve bilo relativno podnošljivo jer se nemili događaj događao, uz rijetke izuzetke, samo jednom dnevno, međutim posljednjih nekoliko dana sve prerasta u pravu noćnu moru - kompjuter rikava i po 3-4 pa i više puta dnevno, tako da sam potpuno istraumiran prilikom bilo kakvog kliktanja na bilo šta.
Pitanje je da li je ovo uistinu problem IE-a ili je nešto drugo? Može li da se riješi eventualnim formatiranjem hard diska i brisanjem gomile tupavih nepotrebnih programa ili sam možda fasovao kakav virus? Ili da jednostavno prokletu kantu bacim kroz prozor i kupim nešto normalno?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 30-01-2010, 15:58:41
Jedna od mogućih mogućnosti je da je u pitanju problem sa zagrijavanjem - CPU temperatura je redovno preko 60 stepeni, čak i kad ne radim ništa osim surfovanja netom. Međutim, nedavno sam očistio ventilator (ne zbog ovog problema već zbog dernjave kojom je nervirao sve ukućane i komšije), tako da više ne znam šta da radim.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 30-01-2010, 16:29:14
Ja imam slicnu frku samo se meni pored restartovanja gase i programi, a najjace kad se ugasi IE a ja taman napiso magistarski, ili kad se ugasi igra a ja taman presao nivo koji nikako preci nisam mogo  xdrinka

Doduse za to su mi vec ljudi rekli da mi rikava memorija, il tako nesto, ali isto zanimljiv podatak bi bio da ja NIKAD ne gasim komp, uvek ide neki download, pa me zanima da pitam dal ga treba s vremena na vreme ugasiti, i ako treba na kolko, u danima  naravno ?  xnerd :|
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 30-01-2010, 16:37:07
Prvo pregledaj softver

antivirus i antispyware programima pregledaj da nisi zakačio nešto

mada sam čuo da se nekome potpuno ugasi komp zbog malware-a pa mora ponovo da ga pali, ali nisam čuo da se restartuje, mada je sličan problem.

U svakom slučaju, prvo pročešljaj viruse i ostalu gamad, probaj više spyware programa (spybot prije svih), pa tek onda razmišljaj o formatiranju diska (jer možda je šteta već učinjena, mjeseci su u pitanju, zar ne...).

Ako je hardver kao kod Son of Man-a, onda u kupovinu...


Kompjuteru, koliko znam, mnogo teže pada da ga gasiš i pališ svaki dan, zbog električnog udara koji je potreban da bi ga upalio. Barem sam ja tako čuo, da je najbolje ne gasiti ga, zbog čega su ranije pravili npr televizore na stand by a ne da se totalno ugase.

Ali ja ga gasim svaki dan  8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 30-01-2010, 16:53:11
I ja gasim svaki dan (tj. noć) ali je definitivno njegov životni vijek ograničen upravo brojem paljenja i gašenja a ne trajanjem rada. Dakle, Sine, dobro je što ne gasiš.
Inače, imam Spybot i njime redovno spajbotujem kompjuter i već dugo nije prijavljivao nikakve trojance i sl. However, trenutno sam bez antivirusa, pošto je AVG Free penzionisan. Još uvijek ne znam koja bi bila najbolja varijanta po tom pitanju.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Kler_Vojant on 30-01-2010, 16:56:53
comodo.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 30-01-2010, 17:02:55
ESET NOD32, ako nađeš neki da se može updatovati, mada i ako ne može, skini najnoviju slobodnu verziju i skeniraj

možda ovdje nađeš user i pass za update
http://www.nod321.co.cc/ (http://www.nod321.co.cc/)


Spybot i kad updatuješ neke stvari ne nalazi, pa probaj i neki antimalware program
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 30-01-2010, 18:29:55
Meni ovo više deluje kao hardverski problem. Memorija ili ploča ili nešto slično. Za početak, ako ti deluje kao da je IE problem, zašto nisi probo neki drugi brauzer??? Ili zašto makar nisi vratio IE na default podešavanja?

Ako slutiš da je virus, a nemaš AVG, probaj AVAST. S druge strane, otvori task manager (ctrl+alt+delete), idi u procese i za svaki od procesa koji ti je sumnjiv, gugluj šta je. Ja sam time prošli put identifikovao trojanca koji je potpuno promakao Avastu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: CorwinM on 30-01-2010, 19:05:58
Tebi lagano crkavaju ili procesor ili grafička. Jedno od to dvoje neće još dugo.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ugly MF on 30-01-2010, 19:40:32
Meni se to desava kad mi se kuleri napune prasinom...onda odradis usisivac, ili bilo sta drugo,
Obrati paznju na orgomne naslage prasine i u kuleru napajanja...
Stapici za usi su efikasni posle toga da obrises iznutra krilca ventilatora, da budu laksi jer slepljena prasina otezava obrtanje.

Probaj pa javi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: CorwinM on 30-01-2010, 20:21:07
Najbolja varijanta za čišćenje je kompresor, neko to za deset sekundi izduva, i bolje se očisti od bilo kakvog piljkanja štapićima.
Zašto lijepo ne odneseš računar u najbliži servis?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 30-01-2010, 20:50:20
Ja sam davno imao identičan problem - restart posle klika, pogotovu na linkove u brauzeru. Ispostavilo se da sam imao instaliran matori Kasperski i da je on pravio pizdarije. Kad sam stavio novu verziju KAV-a, bez ikakvih drugih promena na kompjuteru, sve je radilo kako treba.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Vampirella on 30-01-2010, 21:03:27
However, trenutno sam bez antivirusa, pošto je AVG Free penzionisan.

Very bad idea, Harv, very bad.  xtwak

Mislim da ti je najbolje da skines neki AV (moja preporuka KAV, iskazao se kad su svi drugi zakazali  xfrog), skeniraj da ti se nesto nije ugnjezdilo. Uf, samo kad se sjetim svog slucaja...

I makni te usljive, bezvezne programe koji su se nakupili tokom godina i oni ti mogu praviti sranja.

Jedan moj prijatelj je imao identican problem, ako se dobro sjecam, poslala sam mu mail, mozda pomogne.

Anyway, good luck! :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 30-01-2010, 21:07:04
Ja imam Avast. Nisam imao problema do sada.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 30-01-2010, 21:54:33
Hvala vam svima na sugestijama! Informisaću vas o daljem razvoju situacije, čisto da buduća pokoljenja imaju više podataka.
Inače, Meho, ja jesam probavao Apple Safari kad me IE iznervira, no sad ne mogu da se sjetim da li su se i tamo javljali problemi. Sad ću neko vrijeme njega da koristim, pa ako problemi prestanu da se javljaju - super, if not... ćemo da vidimo.
Tebi lagano crkavaju ili procesor ili grafička. Jedno od to dvoje neće još dugo.

Iskreno se nadam da je ta varijanta, jer onda imam opravdanje da kupim brand new zvijer od mašine, što planiram već pola godine. Na kraju krajeva, valja se spremati za Assassin's Creed 2, Mass Effect 2, Dragon's Age: Origins i mnogo drugih lijepih stvari.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: CorwinM on 30-01-2010, 22:09:58
Pojma nemam kakav krš imaš, ali DA: Origins nije zahtjevan.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 24-02-2010, 00:54:29
Izgleda da je druženje sa Harvijem dovelo do toga da i moj računar počne čudno da se ponaša.  :(

Odjednom mi tastatura i miš prestanu da rade.
Ustvari, prvo sam mislio da ne rade samo tastatura i miš ali i slika na monitoru je zamrznuta (skontao sam po satu koji pokazuje isto vrijeme, tj. ne prebacuje minute).
Tad sam pomislio da je problem samo sa monitorom, da se slika zamrzne pa da mi se zbog toga čini da miš i tastatura ne rade. Ali nije. Ne radi ni tastatura definitivno. Kad stisnem Caps Lock ne uključi se ona zelena lampica, a lampica za Num Lock koja je svijetlila i prije nije ugašena. Dakle i tastatura je jednostavno blokirana.
Jedino što mogu da uradim tada je da hardverski isključim računar (tako što dugo držim ono dugme za uključivanje) i ponovo ga uključim.

To se desilo po jednom juče i preključe, ali danas popodne već tri puta, u razmaku od po nekoliko sati, tako da sam postao zabrinut.

Može li kakav virus da uradi tako nešto? Ili je problem hardverski, to jest riknjava mi neki dio računara?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 24-02-2010, 01:38:55
Posle svega pročitanog, vas dvojica bi trebalo da pozovete nekog tehno-egzorcistu jer dosad stvarno nisam čuo da neko ima toliko bizarnih problema sa tehnikom. A sa tehnikom sam svakodnevno u kontaktu, sa svojom i tuđom. Crkne nekad nešto ili zajebava, ali te vaše pojave mora da imaju natprirodni karakter.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 24-02-2010, 01:40:15
Koji procesor imas? Rekao bih da je Intel u pitanju. Proveri temperaturu na istom... ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 24-02-2010, 01:48:28
Procesor jeste Intelov: Intel Core Duo (2 puta po 2.20 GHz).

Kako se mjeri temperatura procesora? Jel toplomjerom? Kakav mi program treba za to?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 24-02-2010, 01:51:21
Postoje programi, npr. http://www.alcpu.com/CoreTemp/ (http://www.alcpu.com/CoreTemp/) Koristim ga na jednom laptopu koji nema dobro rešeno hlađenje. Međutim, prilikom pregrevanja, kompjuter bi trebalo sam da se ugasi; deluje da se to događa iz čista mira. Ne znam zašto bi na ovaj način kočio.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 24-02-2010, 01:54:25
Ne. Intel se samo zamrzne, dok AMD cak zna da radi do onog mirisa paljevine...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 24-02-2010, 01:55:30
Ne vjerujem ni ja da je pregrijavanje u pitanju jer danas se zaglavio svega pola sata nakon što sam ga uključio. Sumnjam da se za tako kratko vrijeme uspio pregrijati. Ali skinuću taj programčić i provjeriti, za svaki slučaj.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 24-02-2010, 02:04:52
Kompjuter mi radi već 5-6 sati a programče je izbacilo ovo:

(http://i47.tinypic.com/rvaofl.jpg)

To ne izgleda kao zabrinjavajuća temperatura.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 24-02-2010, 02:12:32
Verovao ili ne, ali hoce (15 godina staza u radu sa hardwerom made in Asia). Verovatno si dobio uz drajvere za plocu i neki programcic za kontrolisanje temperature, kako nje same tako i procesora. Mozes da pogledas i u BIOS-u ako hoces. Pokusaj sa ciscenjem coolera i termalnom pastom. Ocisti i napajanje za svaki slucaj.Druge opcije su malaware i razni virusi, ali ja bih prvo resio dilemu oko procesora. Mada, slicnu bizarnost sam video kod jedne stranke gde je zamena optickog misa(?!?) resila problem. Sto kaze Muta Nikolic: "Sve je moguce, osim drvene furune..."

(Edit) ne pregreva se, ali ja i dalje sumnjam na procesor. Vreme je da se uputis na ozbiljniju dijagnostiku u neki servis :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 24-02-2010, 02:19:14
Hvala na savjetima. Ako se ovo nastavi dešavati, nosim računar na servis.

A sutra ću za svaki slučaj skenirati računar, pročistiti registre i tako to.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 24-02-2010, 11:45:10
Primedba: to što kažeš "ne rade mi tastatura i miš" kad ti se ustvari komp blokirao navode me da posumnjam da ustvari studiraš književnost,  ili pejzažnu arhitekturu. :evil:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 25-02-2010, 04:59:54
Sto kaze Muta Nikolic: "Sve je moguce, osim drvene furune..."  :D
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 25-02-2010, 11:55:52
A da proveri napajanje.... ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: kresha on 25-02-2010, 12:51:46
Ja imam totalno drugaciji problem.
Ne mogu da ugasim kompjutor.
Kliknem "Shut down" i ono počne kao šatro da se isključuje, a na kraju ostane samo wallpaper, pa moram da vadim kabl iz kompjutora da bi se ugasio.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 25-02-2010, 13:20:13
Što bi GASIO kompjuter?  :? :?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 25-02-2010, 14:18:35
Ugasiti vatru i ugasiti kompjuter su dva različita pojma. To jest, mogli bi da budu ako se svi složimo oko toga. Ako se složimo, ko ljudi, onda glagol ugasiti postaje homonim.

Ako je kompjuter to što gori onda ne gasimo kompjuter, nego vatru na kompjuteru.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 25-02-2010, 16:40:06
A?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 25-02-2010, 17:04:53
Ja ću malo da izigravam drvenog advokata i da pretpostavim da zakk nije atakovao na upotrebu glagola "gasiti" već na samu činjenicu da neko uopšte gasi/isključuje kompjuter.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 26-02-2010, 00:19:34
Uh. Ja sam opet u problemima do guše. I sad ću na zakkovo zgražanje da opet laički izlažem svoj problem i da molim za pomoć.

Sinoć sam skenirao računar svojim NOD32 (nekom verzijom starom jedno dvije - tri godine ali redovno abdejtovanom) i još sam pokretao u TuneUp Utilities-u nekakav "TuneUp Disk Doctor" koji je kao skenirao i provjeravao ispravnost particija i registara i čega li već i sve je bilo uredno, nije prijavljivao nikakve probleme. I sinoć mi se računar ponašao uredno. Nije se nijednom blokirao.

Ali večeras jeste. I kad sam ga restartovao (hardverski) NOD32 mi je prijavio da neki vragovi hoće da mi pristupe registrima i pitao me da li da ih blokiram ili ne. Ja pošto nisam imao pojma čemu šta od toga služi kliktao sam svaki put na "Keep Blocked" kontajući kako ću vidjeti na guglu šta je šta pa ću onda odblokirati ono što mi bude trebalo.

To je, kako se ispostavilo, bila loša ideja. Kada se sistem podigao pola ikonica na desktopu nije bilo aktivno i većina programa nije mogla da se pokrene. A nakon što sam još jednom restartovao računar (nadajući se da će se sve srediti samo od sebe) ne radi mi gotovo nijedan program. (Firefox za divno čudo radi za razliku od one kante od Internet Explorera). Ne radi čak ni NOD32 (kreten je blokirao sam sebe) i ne mogu da odblokiram te sistemske programe koje sam valjda blokirao.

Pokušao sam da restorujem sistem ali ni taj program ("C:\Windows\System32\Restore\rstrui.exe") ne može da se pokrene. E sad, trebalo bi valjda da mogu da ga pokrenem u Safe Modu. Ali i tu imam kvaka. Uz računar sam dobio tastaturu i miš koji se priključuju preko USB porta, a ne preko onih standarnih ulaza, tako da mi se tastatura aktivira tek nakon što se podigne sistem. Dakle ne mogu da aktiviram Safe Mod stiskajući F8 na tastaturi, jerbo mi tastatura proradi tek kad se sistem podigne.

Dakle, šta da radim?  :cry: :cry: :cry:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 26-02-2010, 00:23:28
Kupi pretvarač za tastaturu iz USB u PS/2. I drži ga pri ruci i za ubuduće. A za ostalo ne znam.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 26-02-2010, 00:27:07
Izgleda da je jedini program koji mogu da pokrenem Mozilla Firefox.
Ne mogu da pokrenem čak ni Heroes III: In the Wake of Gods. :cry:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 26-02-2010, 00:42:07
mislim da je u pitanju prirodna selekcija na delu.

eto kako će izumreti tupavi bosanski srbi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 26-02-2010, 00:45:51
Svašta, USB tastatura MORA da radi i pre dizanja Windowsa... ok, to je ponegde bagovito pa neće uvek, al u načelu, moralo bi.

Ok, 'vako...

Prvo, kupi konzervu kompresovanog vazduha, iznesi komp napolje pa ga izduvaj. Dobro očisti kuler od procesora.

How to Clean a Computer (http://www.youtube.com/watch?v=fgu3vBjRl-U#normal)

Posle toga skini i proteraj CCleaner (http://www.piriform.com/ccleaner/download), potom dr Web CureIt (http://www.freedrweb.com/download+cureit/).

Pa onda javi šta se dešava.

PS.
Ghoule, kako ti radi ovaj hard disk? :evil:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 26-02-2010, 00:51:52
Izgleda da je jedini program koji mogu da pokrenem Mozilla Firefox.
Ne mogu da pokrenem čak ni Heroes III: In the Wake of Gods. :cry:

To ti više sile govore da treba da batališ kompjuter i da učiš.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 26-02-2010, 00:59:56
Hvala Zače! xjap

Gazda (kod kojeg stanujem) ima kompresor u radionici, pa ću zamoliti sutra njega da mi posudi da očistim kućište. A onda ću isprobati ove programe.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 26-02-2010, 01:04:52
Kompresor? Ekstra.

_Obavezno_ ovo radi napolju ako nisi čistio komp redovno... ne želiš da znaš kolko đubreta će da izađe odatle.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 26-02-2010, 02:45:06
Kompresor? Ekstra.

_Obavezno_ ovo radi napolju ako nisi čistio komp redovno... ne želiš da znaš kolko đubreta će da izađe odatle.

Odlican savet!!! :|
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 26-02-2010, 10:05:05
prilično često mi se dešava da imam sledeći problem sa avi fajlovima (dakle, filmovima) koje hoću da obrišem sa harda - da mi komp uporno tvrdi kako je taj fajl 'used by another person or program' i nema šanse da ga pipne dok se taj drugi program ne ugasi - iako ama baš niko i ništa tog časa ne koristi taj fajl.
štaviše, ponekad to tako potraje i danima, dakle, i nakon više gašenja i startovanja, dok se nekad nekako ne smiluje da bude mirno i bez protesta obrisan.
(slično važi i za bilo koji drugi pokušaj modifikacije, npr. preimenovanje, prebacivanje u drugi folder, na drugu particiju itsl.)

kako?
zašto?
wtf?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 26-02-2010, 11:27:46
Prva varijanta je da nešto zapravo koristi taj fajl, tj zaboravlja da ga pusti.

Rešenje:
http://ccollomb.free.fr/unlocker/ (http://ccollomb.free.fr/unlocker/)

Druga varijanta mnogo gluplja, ali dešava se:
u zbiru putanja + ime fajla imaju više od 255 karaktera, pa se ne daju kopirat, bristai, itd.
Rešenje: preimenovati u kraće nazive redom, prvo fajl, pa folder u kom se nalazi, i tako ka površini, dok ne bude upotrebljiv.

A to ume da zeza u najčudnijim situacijama, recimo Open Office neće da mi se instalira kad ga otpakujem na desktop, ali kad ga otpakujem u C, i promenim ime foldera iz "Open office installation files" u "OO" - instalira se.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 26-02-2010, 12:23:29
moj nod32 tvrdi da je ovo što sam pokušao da skinem sa gornjeg zakovog linka - virus, i obrisao ga.

jel ovo normalna reakcija na pokušaj daunlouda ovog programčeta?
jer, evo i miloš mi ga poslao mejlom, ali opet isto - kao što dole piše:

(http://img40.imageshack.us/img40/4199/virusca.jpg)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: vlaad on 26-02-2010, 14:29:59
Antivirusi svašta smatraju za threat (pogotovo imaju pik na keygen-ove). Klikni "No action", to bi trebalo da ga primiri...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 26-02-2010, 15:37:23
Nemoj da ga primiruje... ko zna...

Enivej, probaj odavde: http://ccollomb.free.fr/unlocker/unlocker1.8.8-portable.zip (http://ccollomb.free.fr/unlocker/unlocker1.8.8-portable.zip)

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: vlaad on 26-02-2010, 16:34:49
Pazi, antivirusni programi koriste razne trikove pri "detektovanju" virusa da ne bi skenirali svaki fajl koji korisnik dovuče na računar. Evo npr. Symantecov A/V na poslu mi javlja da je ccollomb.free.fr "unsafe", i ne dozvoljava mi da preuzmem nijedan od ta dva linka koji si postavio. Znači - blacklistovano. Go figure.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 26-02-2010, 18:03:21
Jebemliga, meni niko nije ništa prijavio, startovao sam ga i sistem se nomalno ponaša, ako je nešto i poturio, to je samo Adware ako je veroati NODu :), a posao radi ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: vlaad on 26-02-2010, 19:17:52
Ma jasno, ne bi to bio ni prvi ni poslednji false positive ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 10-03-2010, 18:46:53
Opet ja!

Danas sam pokušao da napokon dovedem računar u red. Nekih 12 dana nakon zakkovih savjeta.

Očistio sam kućište (kompresorom, bilo je podosta prašine) i skinuo ona dva programa koja mi je zakk preporučio. No, ne mogu da ih instaliram. NOD32 mi blokira i instalacije tih programa, kao i skoro sve druge programe.

O tome šta je dovelo do tog blokiranja pisao sam ranije:

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=8699.msg235029#msg235029 (http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=8699.msg235029#msg235029)

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=8699.msg235287#msg235287 (http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=8699.msg235287#msg235287)

Pisao sam kako nisam mogao da podignem sistem u Safe Modu jer imam USB tastaturu koja se aktivira tek nakon podizanja sistema. Maloprije sam posudio od gazdinih klinaca običnu tastaturu i sad mogu da podignem sistem u Safe Modu ili da čačkam po onim podešavanjima prije podizanja sistema, ali opet ne mogu da pokrenem NOD32 i odblokiram te sistemske programe koje sam greškom blokirao, niti da restorujem sistem. Pokušao sam da kliknem na F8 i onda kliknem na "Last Known Good Configuration" pa enter, ali kad se sistem podigne, sve je isto. Vjerovatno ta posljednja poznata ispravna konfiguracija je neka skorija, ne znam kako da podesim da podigne konfiguraciju od prije 12 dana, prije nego što sam zeznuo sistem.

Dakle, šta da radim??? :cry:

Da napomenem da mi se u zadnjih 12 dana računar nije blokirao sam od sebe, kao što je radio onih dan dva, pa ga zato nisam ni nosio na servis.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: smrklja on 10-03-2010, 20:38:22
deinstaliraj nod za početak, on ume da bude problem kad mu istekne licenca(ili krek) i krene da blokira sve živo, to ni ja nisam znao dok se takva situacija nije pojavila na poslu  :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mr. Hyde on 10-03-2010, 22:44:39
Dijagnostika kod računara se obavlja na sledeći način:


1.Potrebno je zaključiti da li je u pitanju hadverski ili softverski kvar. Reinstalirati windows, zatim instalirati samo osnovne programe potrebne za rad na računaru (provereni programi, bez antivirusa i sl.). Nakon nekoliko dana rada, jednostavno je zaključiti da li je problem bio u OS-u ili nekom od programa koji nisu trenutno na računaru (tj. ako računar sada radi dobro problem je bio softverski).

2.Ako kvar nije softverski, logično je da je hardverski. Hardver se proverava tako što se najpre povadi sve ono što je nepotrebno za rad računara (tv karte, modemi i sl.) Nakon toga se vadi jedna po jedna od osnovnih komponenti (npr. ako imaš dva memorijska modula proveriš rad računara sa svakim pojedinačno) i dolazi do zaključka koja pravi problem. Naravno, malo je teže naći hardverski kvar ako nemaš nešto od opreme (rezervne hdd-ove, memo module, neku grafičku itd.)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 10-03-2010, 23:11:03
@smrklja: Ne mogu ništa ni da instaliram, niti da deinstaliram. :(

@Ennad: Hvala na savjetu. Mislim da je problem softverski, mada naravno nisam siguran. Dakle po svoj prilici ne gine mi reinstalacija windowsa. Mislio sam da mogu proći bez toga.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 11-03-2010, 00:41:34
@smrklja: Ne mogu ništa ni da instaliram, niti da deinstaliram. :(

Kako molim? Jel ti imaš admin nalog ili si user?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 11-03-2010, 00:57:54
A da probas sa system restore opcijom pre reinstalacije windowsa?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 11-03-2010, 01:15:38
Uh... Ma ja sam smotan da objasnim šta se ustvari desilo sa računarom.

Imam admin nalog, naravno. To je jedini nalog na računaru jer niko drugi ga i ne koristi osim mene. Greškom sam blokirao u NOD-u neke sistemske procese/programe, šta li već i sad nijedan program nema svoju ikonicu (osim Mozille). Tj. primjera radi dio desktopa izgleda ovako:

(http://i39.tinypic.com/rt3gus.jpg)

Ako kliknem na ikonu bilo kojeg programa (svejedno da li na desktopu ili u start meniju ili u direktorijumu u kojem je program instaliran) izbaci mi poruku:

(http://i43.tinypic.com/16gd938.jpg)

Sve dokumente mogu da otvaram bez problema. Tako da ako trebam da pišem nešto u Wordu ne mogu otvoriti Word direktno, već otvorim neki dokument koji je pisan u Wordu i onda ga snimim pod drugim imenom i obrišem sadržaj i kucam. I mogu bez problema snimiti taj novi dokument, ili ga štampati i sl.

Dakle, ne mogu direktno otvoriti nijedan program, uključujući i NOD32 (kojeg nema u task baru ali radi; mogu npr. da desnim klikom miša na neki dokument izaberem opciju da taj dokument skeniram i on to uradi bez problema, ali ne mogu da pristupim ostalim opcijama u NOD-u i da odblokiram ono što sam blokirao, ili barem da vidim šta sam to tačno blokirao). Ne mogu instalirati nikakav program koji npr. skinem sa neta. Ne mogu ništa deinstalirati (ne mogu uopšte da otvorim "Add or Remove Programs" u kontrol panelu). Ne mogu pokrenuti ni System Restore.

Sem tih sitnica računar radi bez ikakvih drugih problema. :mrgreen:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 11-03-2010, 01:18:19
Task menadžer pokazuje da su aktivni ovi procesi:

(http://i40.tinypic.com/2z8norm.jpg)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 11-03-2010, 01:38:00
"Ne mogu pokrenuti ni System Restore."
Jesi li probao system restore iz safe moda?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 11-03-2010, 01:50:14

Pisao sam kako nisam mogao da podignem sistem u Safe Modu jer imam USB tastaturu koja se aktivira tek nakon podizanja sistema. Maloprije sam posudio od gazdinih klinaca običnu tastaturu i sad mogu da podignem sistem u Safe Modu ili da čačkam po onim podešavanjima prije podizanja sistema, ali opet ne mogu da pokrenem NOD32 i odblokiram te sistemske programe koje sam greškom blokirao, niti da restorujem sistem. Pokušao sam da kliknem na F8 i onda kliknem na "Last Known Good Configuration" pa enter, ali kad se sistem podigne, sve je isto. Vjerovatno ta posljednja poznata ispravna konfiguracija je neka skorija, ne znam kako da podesim da podigne konfiguraciju od prije 12 dana, prije nego što sam zeznuo sistem.


Pokušavao sam ovo gore navedeno. A kada podignem sistem u safe modu nema neke bitne razlike. I dalje su mi svi programi nedostupni, uključujući i system restore.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 11-03-2010, 02:20:57
Nagradno pitanje: Pogodite čija je noga na Yggovom wallpaperu!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 11-03-2010, 11:41:39
E baš si ga zamesio :D

Čini mi se  da je reinstalacija ipak optimalno rešenje... Ja volim da čačkam i spašavam postojeće (što uglavnom traje tri puta duže nego bekap dokumenata, reinstalacija sistema i svih prethodno instaliranih programa) ali ovde nisam siguran odakle bih uopšte počeo.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 12-03-2010, 12:11:08
Ovo mi je bar mala utjeha za propast fajla Filmovi za gledajne.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 21-03-2010, 20:52:19
Odlučio sam da večeras otpočnem sa reinstalacijom windowsa! E sad, nikad to nisam radio pa ako možete da mi date par savjeta. Tipa na šta trebam da posebno obratim pažnju i sl.

Čituckao sam po netu i ima dosta tutorijala u kojima je opisan postupak reinstalacije korak po korak, evo npr. ukratko ovdje (http://downloadzona.nice-forum.com/pc-laboratorija-f42/reinstalacija-windows-xp-operativnog-sistema-t154.htm). Ne izgleda pretjerano komplikovano.

E sad, ono što mi je bitnije je šta poslije instalacije? Šta se radi prvo? Da li da prvo instaliram drajvere ili antivirus i firewall?

Na netu preporučuju Aviru free i Comodo firewall. Valja li to? Koristi li neko od vas? I šta mi još treba od tih programa za održavanje sistema u ispravnom stanju (CCleaner, dr Web CureIt, TuneUp Utilities, System Mechanic...)? Kontam da prvo poskidam to sve pa da onda otpočnem sa instalacijom.

Zatim, zanima me postoje li neka podešavanja u sistemu koja trebam zapamtiti prije formatiranja diska? Npr. podešavanja vezana za internet konekciju i sl.?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: smrklja on 21-03-2010, 21:41:59
prvo formatiranje harda, zatim OS, pa drajveri za čipset,zvuk,grafiku,lan, tv kartu (ako imaš), potom instaliraj antivirus i odma ga apdejtuj(ja lično koristim aviru čak je i na poslu instaliram ljudima, i više puta se desilo da prepozna nešto što nod ne vidi a ne opterećuje sistem puno), za internet zavisi šta koristiš i kako se povezuješ(adsl,kablovski) ali u većini slučajeva podešavanja su na uređaju koji koristiš za povezivanje na net.Od ostalih programa koristim CCleaner, dr web je dobar za ubijanje virusa kad ništa drugo ne pomaže.Toliko ja sam baš pre nekih sat podigao win7 i moram da priznam da mi se sviđa, još samo da se naviknem na njega.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 08-04-2010, 14:17:11
It´s me again!  8-)

Da ne otvaram novu temu. Nakon nekih mjesec dana nakanjivanja napokon sam formatirao disk i reinstalirao windows. E sad, ja sam uz računar dobio neki (valjda) originalni CD sa instalacijom windowsa (Windows XP Home Edition, includes Service Pack 2), te sam isti regularno registrovao preko interneta, i skinuo sve moguće apdejte i zakrpe i servis pack 3.

Sad sam skinuo sa neta Microsoft Office 2007 i hoću da ga instaliram. Raspakovao sam instalaciju i tamo ne vidim nikakav krek ili serial key ili tako nešto. Jel to normalno? Mislim, koliko je meni poznato Microsoft Office nije besplatan i ne bi trebalo da se može tek tako instalirati. Ima li neka caka pri instalaciji? Tipa da podesim negdje da se office ne kači na internet i ne šalje informacije o provjeri validnosti ili tako nešto.

EDIT: Nisam se ustvari registrovao, već je preko interneta provjerena validnost instalacije ili tako nešto, a kad me je pitao da li ću da se registrujem kliknuo sam na NO.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 25-04-2010, 16:41:37
imam Bizaran problem sa... jednim folderom.

u my pictures imam folder PEOPLE, pa unutar njega LAZA (arhiva slika vezana za komarčića).
više ne mogu da priđem nijednom od njih, tj. dovoljno je samo da kliknem na bilo koji od njih pa da se automatski ugasi, tj. nestane čitav taj prozor za my pictures.
svi ostali folderi normalno rade i otvaraju se bez problema, samo ovaj zeza.
skeniro sam ga, nod tu ne vidi nikakav virus.

ne mogu nikako drugačije da mu priđem, ali malopre sam, probe radi, preko imidžšeka okačio jednu sliku iz njega, bez problema.

inače, ne koristim windows commander i sl. nego foldere otvaram obično, peške.

WTF?!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 25-04-2010, 16:55:18
imam Bizaran problem sa... jednim folderom.

u my pictures imam folder PEOPLE, pa unutar njega LAZA (arhiva slika vezana za komarčića).
više ne mogu da priđem nijednom od njih, tj. dovoljno je samo da kliknem na bilo koji od njih pa da se automatski ugasi, tj. nestane čitav taj prozor za my pictures.
svi ostali folderi normalno rade i otvaraju se bez problema, samo ovaj zeza.
skeniro sam ga, nod tu ne vidi nikakav virus.

ne mogu nikako drugačije da mu priđem, ali malopre sam, probe radi, preko imidžšeka okačio jednu sliku iz njega, bez problema.

inače, ne koristim windows commander i sl. nego foldere otvaram obično, peške.

WTF?!

Vaistinu bizarno. Jesi li probao sa commanderom?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 25-04-2010, 17:08:40
radije ne bih instaliro nove programe za vanredne situacije osim ako BAŠ BAŠ ne moram; sačekaću još malo da čujem umnije glave po ovim pitanjima, pa ako nema druge - commander će da radi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Boban on 25-04-2010, 17:20:44
mora da te jebe neka moja fotka sa ugrađenim antigul kodekom.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 25-04-2010, 21:19:08
Tzv antikoaghoulans?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 25-04-2010, 21:49:53
Tzv antikoaghoulans?

bar od tebe sam očekivo konstruktivan komentar... :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 25-04-2010, 21:52:08
Pa moj konstuktivan komentar bi bio:

(http://i41.tinypic.com/2akh9p1.jpg)

Tj kompjuter ti je đubre.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 25-04-2010, 21:57:57
Iskreno rečeno, mislio sam da te Bog kažnjava zato što si ateista, ali eto i Boban je ateista pa nema takve probleme s kompjuterom. Dakle biće ipak da je zbog tvojih afirmativnih komentara o gej paradi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 25-04-2010, 22:04:45
Pa, da šutirajte čoveka dok je na zemlji, bog će vam platiti.

Gule, probaj da ributuješ računar i uđeš u sejf mod (F8 tokom butovanja), te onda iz sejf moda probaj da drndaš taj folder da vidimo šta će biti.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 25-04-2010, 22:11:49
Pa moj konstuktivan komentar bi bio:
Tj kompjuter ti je đubre.

nansens.
ovaj folder sam svojevremeno, dok sam još imao poso, iskopiro na fleš i odneo na fax, čisto da vidim kako će da se ponaša kad ga prebacim na tamošnji hard i isprobam.
desilo se ISTO.
na pokušaj otvaranja SAMO TOG FOLDERA unutar otherwise ok radećeg 'my picuresa' - ugasila su se oba.

šta god da je, nije do mog KOMPA.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Usul on 25-04-2010, 22:14:06
Tvoja masina je zrela za format. Skoro sam siguran da si zapatio nekog nevaljalca.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 25-04-2010, 22:23:15
ali SVE OSTALO radi SAVRŠENO - samo jebeni folder sa lazarom komrčićem mi pravi probleme.

treba lazu preformatirati, a ne moj divni, skoro savršeni, perfektno radeći komp.

mora da ima neko razumnije rešenje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 26-04-2010, 10:05:55
Nema razumnijih rešenja.... napatio si neku glupi, ali veoma opasni virus.... sve liči na dvojcu, win32.jeffo i vorut.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: CorwinM on 26-04-2010, 10:44:11
Probaj prvo varijantu sa safe modom, a ako to ne upali odradi system restore. Ako ni to ne bude imalo efekta, ukloni nod i privremeno instaliraj neki drugi av i pogledaj pa sa njim skeniraj. Savjetovao bih ti i instalaciju TuneUp 2010 sa kojim možeš da odradiš skeniranje i zdravstveni pregled hard diska.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 26-04-2010, 11:12:07
slican problem sam imao pre par godina, virus dosao kroz usb, menjao AV ali na kraju reinstalirao Win.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mr. Hyde on 26-04-2010, 13:05:15
imam Bizaran problem sa... jednim folderom.

u my pictures imam folder PEOPLE, pa unutar njega LAZA (arhiva slika vezana za komarčića).
više ne mogu da priđem nijednom od njih, tj. dovoljno je samo da kliknem na bilo koji od njih pa da se automatski ugasi, tj. nestane čitav taj prozor za my pictures.
svi ostali folderi normalno rade i otvaraju se bez problema, samo ovaj zeza.
skeniro sam ga, nod tu ne vidi nikakav virus.

ne mogu nikako drugačije da mu priđem, ali malopre sam, probe radi, preko imidžšeka okačio jednu sliku iz njega, bez problema.

inače, ne koristim windows commander i sl. nego foldere otvaram obično, peške.

WTF?!

Probaj ovako:

desni klik na taj folder (osnovni), onda na security/ advanced/ owner/ edit, tu ideš na "change owner to" i onda klikneš na tvoje ime ili na "administrator" i štikliraš dole levo "Replace owner...", zatim kažeš apply.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 26-04-2010, 13:20:57
tek sad mi ništa nije jasno kako i zašto:

naime, otišo sam u folder ali sam mu prethodno u OPTIONS - CUSTOMIZE reko da ga ne tretira kao folder sa pictures, nego sa documents (any kind).

i sad radi normalno, otvara i sve ostalo po PS-u!

WTF?!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mr. Hyde on 26-04-2010, 13:48:23
Nije ovo ništa čudno, taj folder si otvarao na nekom kompu koji ima nešto drugačije u pravima i dozvolama pa se zbunio kada si ga vratio na svoj komp (nešto tako).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 26-05-2010, 12:41:17
A zipa ovo sad, ja mislim da bizarnije ne moze.

C disk, dakle ovaj u kompu, tu imam samo jedan folder na koji skidam filmove i sve, i ja da ga danas ukljucim i ladno 80% materijala nema, dakle meseci i meseci skidanja, i ja proverim stanje na C i pise da je od 230 popunjeno 200 GB, al dokumentaraca nema pa nema, odem na taj folder ono pise da je na njemu samo 12 GB, i ja sad gledam gde se dedose ovih 188 ? :shock:

Upalim plejer da pustim film koji sam povuko odatle a koga sad navodno nema, i ladno film ide, pustim drugi film, takodje ide, onda restartujem komp i fala qrcu sve se vrati na staro, jel ima neko ideju ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 26-05-2010, 12:46:53
Pod hitno to sve bekapuj i menjaj hard. Reklo bi se da je na samrti.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 26-05-2010, 12:50:15
taj rad, prebacicu sve na externi, a ovo ako rikne, rikavanju je bilo sklono, fala Meho  ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Melkor on 23-07-2010, 22:44:47
Kad smo kod bekupa, zna li neko dobru firmu za cupanje podataka sa unistenog harda? Hvale ljudi neke iz Lomine, al' rekoh da se raspitam jos malo...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Melkor on 23-08-2010, 12:08:59
Ljudi iz Lomine ne mogu da mi pomognu i kazu da je hard pretrpeo mehanicka ostecenja koja se ne mogu zaobici zamenom glave. Zna li iko za bilo sta sto bi mi moglo pomoci?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 23-08-2010, 12:29:43
Zavisi koliko si spreman da platiš. U našoj zemlji verovatno ne može, ali možda može u inostranstvu, uz pravičnu nadoknadu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Melkor on 23-08-2010, 12:35:42
Imas li neki konkretan predlog? Nije bitno da li sam spreman da platim... moram.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Melkor on 23-08-2010, 12:44:33
Nosio sam hard u HelpDisc (http://www.helpdisc.rs/?gclid=CI-WiNK0z6MCFQiRZgodZ3x3tg). Probacu popodne sa DataSolutions (http://).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 09-09-2010, 20:10:23
A zipa ovo sad, ja mislim da bizarnije ne moze.

C disk, dakle ovaj u kompu, tu imam samo jedan folder na koji skidam filmove i sve, i ja da ga danas ukljucim i ladno 80% materijala nema, dakle meseci i meseci skidanja, i ja proverim stanje na C i pise da je od 230 popunjeno 200 GB, al dokumentaraca nema pa nema, odem na taj folder ono pise da je na njemu samo 12 GB, i ja sad gledam gde se dedose ovih 188 ? :shock:

Upalim plejer da pustim film koji sam povuko odatle a koga sad navodno nema, i ladno film ide, pustim drugi film, takodje ide, onda restartujem komp i fala qrcu sve se vrati na staro, jel ima neko ideju ?

Izvinjavam se ako sam nešto preskočio, tj, nisam isčitao svu temu, al imao sam sl problem...

Elem, u kompu imaš BIOS.
U njemu podešavaš karakteristike HDD-a.

Jes da je suludo da BIOS divlja, ali ja sam imao iskustva sa tim.

Moj savet je da proveriš settingse za HDD u BIOSU.
Imao sam AWARDov, i auto detekcija hdd mi je zakazala. Kada sam "ručno" podesio parametre (max bio 160 gb, iako je bio preko 200) sve proradilo i to ekstra!!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 18-09-2010, 10:56:16
Doso sam samo da se pohvalim novokupljenim kompijuterom (na rate, beskonacno), 27.000, radi VR', mogu cak i da igram neke novije igre, a danas cu da testiram jednu iz 2009. naravno prilagodjenu mom uzrastu, GTA, CMR and shit.

Bezgranicno hvala cutter, smrklji i Mehu na asistenciji  xcheers

Evo profila :

GIGATRON AVATAR  xrofl

matična ploca     Asus nForce 6
procesor     AMD
procesor opis     AMD Athlon X2 4850 2.5GHz
grafička karta     Ati Radeon
grafička opis     ATI Radeon HD 4550 512MB DDR3
memorija     4GB
memorija opis     4GB DDR2 800Mhz
tip memorije     DDR2
hard disk 1     500GB
hard disk 1 opis     500GB HDD SATAII 7200 rpm
optički uredjaj     DVD-RW
kućiste     ATX Midi Tower 450W
napajanje     450W
napajanje opis     ATX 450W
zvučna karta     DA
zvučna opis     SB Integrisana 6.1
tastatura     DA
tastatura opis     Logitech PS/2 Black
miš     DA
miš opis     Logitech PS/2 Black
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: cutter on 18-09-2010, 11:19:09
jee, sad možeš da se igraš čovečanski.  :?:

GTA IV Gameplay On A ATI Radeon HD 4550 512MB (TEST) (http://www.youtube.com/watch?v=J_dWnf_xiJ4#)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 18-09-2010, 12:52:24
Taj rad, dojaja, :|
nego reci mi jel to normalno da taj GTA 4 ima 13.8 GB ?!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: cutter on 18-09-2010, 13:00:59
jeste.  xwink2 posle nika belića imaš još dve epizode iz liberti sitija (http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Theft_Auto:_Episodes_From_Liberty_City), lost and damned i baladu o gej toniju koje su zajedno još tolike.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: zakk on 19-09-2010, 14:53:34
13.8 GB  xuss
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: cutter on 19-09-2010, 16:06:24
ništa je to spram portovanog force unleasheda (opušteno 30ak giga), nekakvih flight simulatora i mmorpgova poput ejđ ov konana i wowa sa ekspanzijama... sreća pa ništa od toga ne igram.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Morgana on 27-09-2010, 13:47:45
 
  Imam problem s kompom, CD-om i Xbox-om!  :roll:   Naime, skinem igricu i narežem na DVD-R i, ponekad radi, ponekad ne! Istu tu koja ne radi narežem na DVD-R ili DVD+R, radi!  :x  U čemu je problem?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 27-09-2010, 14:02:56
DVD-R i DVD+R su dva različita formata. Ako ti radi na drugom onda koristi drugi... to ti je to, ništa više koliko ja znam.

DVD-R je starija stvar a igrica je možda novija?


The Standards Differences

1) The DVD-R (pronounced "DVD dash R") and -RW media formats are officially approved by the standards group DVD Forum. The DVD Forum was founded by Mitsubishi, Sony, Hitachi, and Time Warner, so it has tremendous industry support for its technical standards.

2) DVD+R ("DVD plus” R) and +RW formats are not approved by the DVD Forum standards group, but are instead supported by the DVD+RW Alliance. The DVD+RW Alliance is supported by Sony, Yamaha, Philips, Dell, and JP, so it also has tremendous industry support for its technical standards. Note that Sony supports both organizations.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 27-09-2010, 14:58:54
Minus je obično bolje rešenje za sve konzolne drajvove. Problem može biti u tome što režeš na previsokoj brzini ili, naravno, što ti je drajv u konzoli star i na samrti.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 27-09-2010, 15:45:42
Verovatno je na samrti. Imao sam jedan koji je hteo da reže samo TDK, a diskove ostalih proizvođača je uništavao. To je čak trajalo neko vreme, nije bio one-time-fluke. Taman kad sam pomislio da je TDK na kvarno ubacio neki sistem za gerilsku borbu protiv konkurencije, drajv je načisto crko, nit je šta rezo, nit je šta čito.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 27-09-2010, 17:26:37
Nekad pomogne čiščenje lasera.

Ja sam tako spasao jedan, odavno pokojni, rezač. Jedva čitao, nikako pisao. Izvadio ga da ga lansiram u kontejner, pa mi palo na um da ga rastavim i očistim. Dokon, bacih se na posao.
Proverena priručna sredstva, štapići za uši i čašica ljute, oradiše laser. Ostatak ljute u ždrelo, tri puta prekrštavanje i sastavljanje uređaja.

I "mirikl" se desi. Šljak'o mi je perfektno celu godinu...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 27-09-2010, 17:54:15
hm, kad smo već kod toga, meni na lapu prije oko godinu dana prestao da čita i reže DVD ali i dalje čita i reže CDove.

Je li to do lasera ili je polumrtav?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 27-09-2010, 18:04:26
Rado bih ti odgovorio da znam, moje iskustvo je ipak jedinstveno, tj izolovan slučaj.

Ne kontam se u te minijaturne (za lap) drajvove, ali, ako se mogu bezbeno rastaviti i sastaviti, pokušaj, ne gubiš ništa, možeš samo dobiti.
Ipak, budi jako pažljiv, jer ih tako pakuju (one za pc, obične) da vrlo lako nešto sjebeš. Najčešće mehanizam vratašca
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Morgana on 27-09-2010, 19:46:21

  Biće da je Xbox na izdisaju, moraću sa harda da igram, strašno! Ipak, hvala svima na pomoći !
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 27-09-2010, 20:18:35
Da, da ne bude zabune ja sam i govorio o DVD drajvu na Xboxu, ne na rezaču.

Albedo, tvoj problem deluje kao da ima rezač problem sa keš memorijom.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 27-09-2010, 20:24:28
je li, lik u servisu dijagnostifikovao smrt i prodao mi eksterni rekorder.

dobro je što sam tek sada ukapirao da me pokr'o...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 27-09-2010, 20:42:01
Pa, ne, mislim, to se ne opravlja, to je Interni keš samog drajva, kad to crkne, bacaš ga. Meni se to desilo pre tri godine...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 27-09-2010, 20:58:07
Nekad, na Win XP, rezač kao rikava jer je sam XP prebacio sa DMA moda na PIO.
Zaboravio sam detalje, koristim sedmicu na sony lapu (naj kombinacija, nema tih bagova).

Stvar se da rešiti, uz par restarta sistema, al mislim da to nije ovde slučaj.
Ipak da iznesem, usko je vezano za "otkazivanje rezanja"

Elem, ako reže DVD disk 20 i više min, umesto 12 do 15, to je najverovatnije -to.
Ako neko ima te "simptome", nek mi se javi, rešenje postoji, umesto reinstalacije XP-a.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 27-09-2010, 22:13:18
ali meni i dalje reže CDove i čita ih. Samo DVD ne prepoznaje, to je meni čudno...

mada imam taj eksterni tako da je svejedno
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: smrklja on 28-09-2010, 09:12:50
različiti su laseri tj. u DVD-u postoje dva lasera jedan za CD i drugi za DVD, tako da ti najverovatnije otišo laser za DVD.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 28-09-2010, 10:47:46
da, to sam i ja kao laik pretpostavio, mada me ovaj u servisu ipak zajebao, govoreći da Bios uopšte ne registruje drajv, a nakon toga sam iz tog istog drajva re-instalirao čitav sistem. Zato mi je sve sada sumnjivo...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Vampirella on 26-10-2010, 10:43:45
Imam jedan problem vec duze vrijeme. Naime, ponekad kad upalim kompjuter, nece mi se upaliti monitor. Onda zagasim komp, priljucim ponovno monitor i proradi. Je li problem u kablovima? Probala sam guglati, ali nista pametnoga nisam pronasla...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 26-10-2010, 12:04:58
http://www.moddb.com/forum/thread/monitor-not-turning-on-when-computer-is-booted (http://www.moddb.com/forum/thread/monitor-not-turning-on-when-computer-is-booted)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Vampirella on 27-10-2010, 08:00:29
Ipak nisam dobro guglala. Hvala, Albedo. Cini se da je prasina u pitanju, ide komp sad na remont, pa cemo i to srediti. :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 08-11-2010, 00:02:29
Jel' ima negde da se skine neki WORD a da nije 2007., ubi se guglajuci ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 08-11-2010, 01:23:18
Nemoj da guglas, torrentzuj (http://www.torrentz.com/) :)

Valjda mozes da skidas torente. Evo probaj ovaj link za MS Office 2003 (http://thepiratebay.org/torrent/4982331)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 08-11-2010, 01:26:09
Open office ti je OK. On ima i srpski rečnik sa spell checkerom, možeš da dodaješ svoje izraze, a i konvertuje latinicu u ćirilicu i obratno, ceo tekst ili blok.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 08-11-2010, 07:25:11
Da, open Office je dobar, mada je navika na M$  čudo....
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 08-11-2010, 09:43:07
Fala ljudi  xcheers
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 08-11-2010, 10:04:20
E, jos nesto, dal mogu da imam dva offica na kompu, ili moram da skidam ovu 2007-cu ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 08-11-2010, 10:28:34
Ne možeš da imaš dva Microsoftova ofisa u okviru iste windows instalacije, dakle, moraš da odabereš jedan. Ali možeš da imaš Microsoftov i Open Office paralelno. Ili da imaš dve particije pa dve instalacije Windowsa...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 08-11-2010, 12:50:12
Ili da instalira Office 2007 i compatibility pack....
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 08-11-2010, 16:49:58
Dobar je Open Office, ali šta vredi kad je kompatibilnost sa MS Office-om slaba. Tj slabo je MSO čitanje OO fajlova, mada meni se ne sviđa ni kako OO čita MSO fajlove. Tako da ti on mozda i ne treba, šta vredi kad svi koriste MSO.
Jedino vidi šta ti odgovara što se tiče 03 vs 07. Meni 03 radi lepo i nikad nisam imao potrebe za drugim, pogotovo što je 07 (kao i Vista i Win7) malo nakaradan. Ako baš imaš potrebu za fajlovima 07 onda jbga, inače briši i rokaj 03  :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 08-11-2010, 17:07:16
Open office čita ove idiotske docx fajlove.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 08-11-2010, 17:12:18
Open office je pregledniji, jasniji, bolji... i povrh toga besplatan.

Još mogu da prebacim fajl u pdf ako želim, što nisam vidio u MS office-u

Čita sve i možeš sačuvati dokument u kojem god hoćeš formatu, pa i MS wordu, dakle mogu da ga čitaju i globalističko-satanistički poklonici Bila Gejtsa :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 08-11-2010, 17:28:16
Još mogu da prebacim fajl u pdf ako želim, što nisam vidio u MS office-u

Ima to u MS ofisu, naravno.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 08-11-2010, 17:41:36
Open office je pregledniji, jasniji, bolji... i povrh toga besplatan.

Još mogu da prebacim fajl u pdf ako želim, što nisam vidio u MS office-u

Čita sve i možeš sačuvati dokument u kojem god hoćeš formatu, pa i MS wordu, dakle mogu da ga čitaju i globalističko-satanistički poklonici Bila Gejtsa :)

Jeste, ali nikad ne bih iskucao seminarski rad u Open Officu, snimio ga kao word doc i odneo da ga štampam :)
Izbacio bih ja windows odavno da nije igrica koje baš ne šljakaju lepo u njemu.
Šta vredi kad smo postali zavisni, pa ne možemo da se otarasimo zla  xuss
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 08-11-2010, 19:06:56
Meho, moguće, samo ja ne vidjeh u MS 2007, konfuzan mi je.

Dr00d, što ne bi mogao da iskucaš seminarski? Samo kaži ''Ja to mogu'' i Bil Gejts nestaje u ništavilo!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Usul on 08-11-2010, 19:31:58
Sad ce Obama da te tuzi sto mi krades moto iz kampanje  :evil:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 08-11-2010, 19:42:18
Meho, moguće, samo ja ne vidjeh u MS 2007, konfuzan mi je.

Konfuzan je. Nema zbora. A nije nemoguće da ta konverzija u PDF nije deo verzije koju imaš. Ja to imam u kancelariji (kod kuće koristim MSO 2003) u Budimpešti, a u kancelariji u Beogradu sam morao da instaliram plugin koji to omogućava, naknadno.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 08-11-2010, 22:12:14
Dr00d, što ne bi mogao da iskucaš seminarski? Samo kaži ''Ja to mogu'' i Bil Gejts nestaje u ništavilo!

Nije problem u kucanju nego u štampanju, kad MSO otvori OO fajl to baš i ne izgleda onako kako sam ja formatirao. Doduše, sada su i seminarski i OO part of the history :)
''Ja to mogu'' sam rekao i instalirao Linux, al ne vredi mora i poneka igra da se odigra...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 21-11-2010, 02:28:25
Treba mi pod hitno Photoshop, po mogucstvu neki stariji, jednostavniji za uporabu, trazio sam po ovom sajtu (http://www.brothersoft.com/downloads/photoshop.html (http://www.brothersoft.com/downloads/photoshop.html)) i skino Photoshop 7 al mi trazi serial, tako da sam u zbunu, pa ako neko slucajno ima ideju gde to moze da se skine a da instalacija sljaka nek sibne link. Hvala.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-11-2010, 03:21:08
hm, teško da ćeš naći besplatan photoshop, jedino neki crack da iskopaš...

ne znam zašto ti treba photoshop ali ovo izgleda zanimljivo

The Gimp 2.6.11
Sjajan besplatan program za izradu, obradu i manipulaciju slikama, koji se svojim mogućnostima približava Adobe Photoshopu!

baci pogled na
http://www.downloadzone.me/?akcija=download&id=408 (http://www.downloadzone.me/?akcija=download&id=408)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 21-11-2010, 09:53:40
Thanks mate.  xcheers
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 21-11-2010, 11:17:25
Gimp nije baš jednostavan. Naročito je zbunjujuć ako si ikad koristio bilo koji drugi editor.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 21-11-2010, 11:59:33
Vaistinu je zbunjujuc, nisam odmako dalje od belog papira  :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 21-11-2010, 12:27:50
Evo ti headstart http://www.gimp.org/tutorials/Lite_Quickies/ (http://www.gimp.org/tutorials/Lite_Quickies/) . Imaš i ceo tutorial http://docs.gimp.org/2.6/en/ (http://docs.gimp.org/2.6/en/)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-11-2010, 12:31:02
e jebiga, ja ni ne koristim taj program (ne koristim ni photoshop :), samo sam ga našao na netu, sorry
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 24-11-2010, 00:32:29
e, mogu li u ovom Gimpu (ako ga nisi uninstalirao) da se rade one klasične zaebancije, isječeš glavu sa slike i staviš neku drugu? I ako ne, koji program to radi?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 24-11-2010, 00:46:04
Gimp ima podosta mogućnosti. To o čemu pričaš je prilično osnovna funkcija, takozvani "lasso tool" kojim praviš selekciju proizvoljnog oblika. Svi editori to imaju. Evo sekcije u tutorijalu: http://docs.gimp.org/en/gimp-tool-free-select.html (http://docs.gimp.org/en/gimp-tool-free-select.html)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 24-11-2010, 19:40:30
Albedo 0
Quote
e, mogu li u ovom Gimpu (ako ga nisi uninstalirao) da se rade one klasične zaebancije, isječeš glavu sa slike i staviš neku drugu? I ako ne, koji program to radi?

Mac vec odgovorio, ali ja samo da ohrabrim u neodustajanju od Gimpa  :) . Inace, meni nije toliko tezak za upotrebu, ali ja ga i tako koristim za gluposti tipa resize, CMYK filter, vec spomenuti laso, red eye, crop... U svakom slucaju, pocetnicke stvari, ali meni vise i ne treba. Poredjenja sa Photoshopom su nezahvalna (na stetu Gimpa, jel), ali sve ono najvaznije sto Photoshop ima - ima i Gimp. E sad, za neku profi upotrebu nisam pametan, ali galerije po Internetu pokazuju da ni tu ne zaostaje. Srecno!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 24-11-2010, 21:30:33
ma ja sam odavno odustao od Photoshopa, nenormalno sam glup za to, što reče mac ''ovo je osnovna funkcija'', ali ja sam najblaže rečeno laik :)

idem sad da probam...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Plottz on 25-11-2010, 00:56:46
Imaš 7.0(adobe photoshop) na bilo kom tornetu na pirat beju sigurno sa krekom+imidž redi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Plottz on 25-11-2010, 00:57:14
Pardon torentu! sorry
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 25-11-2010, 12:48:15
Bolje mu je da instalira CS3. :idea:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 14-12-2010, 20:34:57
e, rođaka mi ima nov laptop, marka nikad čuo - Lenovo.

Upali ga, priča na skajpu, radi kamera bez problema. Ako drugi put započne razgovor kamera neće da radi.

Restartuje lap, ponovo uključi skajp, kamera radi. Drugi put zove, kamera opet ne radi i tako u krug.

Ispade mora da restartuje svaki put kad želi da razgovara.

Kamera je interna, dakle isto taj Lenovo, OS je XP Pro, ima li neko neku ideju šta je u pitanju, nosila je jednom kod njih us ervis, ali mislim da je radila kako treba sljedećih 24h
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Perin on 14-12-2010, 20:50:07
Nek skine nove drivere. Evo ti link do sajta:

http://lenovo.com/us/en/#ss (http://lenovo.com/us/en/#ss)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 14-12-2010, 21:11:36
Lenovo sam i ja kupio ženi pre par meseci jer je to firma koja je kupila IBM a IBMovi thinkpadovi su ubedljivo najbolji laptopovi sa kojima sam ikada morao da radim. Naravno, Lenovo je kineska firma i njihovi aktuelni laptopovi nisu na tom nivou ali nisu ni toliko loši...

A ovo za problem, hmmm, zaista kretenski, možda će zbilja to drajveri da srede.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 14-12-2010, 22:18:09
drajvere sam već probao, u stvari nema novih već iz 2009. godine, a lap je kupljen nedavno, i ima sve instalirano. I treći put sam reinstalirao sada i dalje isti problem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 14-12-2010, 22:51:32
Znam da mojoj ženi tu internu kameru windows (XP pro) vidi kao USB device. Je li tako i u ovom slučaju? Ako nije, možda tu treba nešto čačnuti.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 14-12-2010, 23:33:14
kako se to radi?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 15-12-2010, 10:55:36
Jebiga našo si koga ćeš da pitaš... Ne znam, idi u device manager pa čačkaj nešto. Ali ako eksplodira, ja sa sebe skidam svu odgovornost!!!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 17-12-2010, 14:23:32
Izgleda mi da je problem u flat kablu... mada... ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 17-12-2010, 15:10:22
pa šta i laptopovi imaju flat kabal? A i ja svašta pitam, logično je da imaju. Ali nov je lap mamu im...

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 18-12-2010, 13:34:12
Eh Albedo, imaju... nema to veze što je nov laptop, MSI ima isti problem, i Fujitsu Siemens takođe.... kabl za kamericu je veoma loše izrade, i kod malo većeg naprezanja ili puca ili se odvoji od matične ploče.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 18-12-2010, 14:16:16
uh, ja sam imao takav problem sa mobilnim, dva puta mijenjao kabal i na kraju ga bacio, pih...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-01-2011, 20:49:59
prosuo pepsi poč tastaturi i sada me sere, umujnesto riujneči ''po'' on pičše ''poč'', i tako me ujnebe, to ujnest, eto kojnui kurac ujne ujnest kada kucam riuječ jest a on ubacuujne u, n ili č gdujne mu pada na pamet.

Sad ne znam da li rikava zbog pepsija ili virusa... počšto uje neko vriujneme radila normalno , o ujnebote...

znači najnveći mi jne problem sa tipkom ''j'', umujesto j kuca ujn

jn
jn
jn
jn

evo sad bez u kuca, ludilo...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 04-01-2011, 10:06:01
e jebo sagitaše, nema nikoga kad ti najviše trebaju

ovo govno izgleda da je samo proradilo

jjjjjjjjjjj

jj
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 04-01-2011, 14:10:47
Nije proradilo, jesi li probao da je očistiš?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 04-01-2011, 14:31:45
pa problem je i bio što sam ga očistio a on i dalje nije radio, valjda dok se 96% alkohol nije osušio :)

Sad radi bez problema :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 13-01-2011, 20:55:16
Quote
prosuo pepsi poč tastaturi i sada me sere, umujnesto riujneči ''po'' on pičše ''poč'', i tako me ujnebe, to ujnest, eto kojnui kurac ujne ujnest kada kucam riuječ jest a on ubacuujne u, n ili č gdujne mu pada na pamet.

:!: :!: :!: :!: :!:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 27-02-2011, 13:26:20
evo opet mene

Može neko da mi objasni zašto mi svaka dva minuta avast antivirus reaguje kao da mi je spasao dupe

Threat has been detected, i to me napadaju sa sajtova na kojima nikad nisam bio, tipa marinada ili fallania ili tako nešto i direktno gađaju neke sistemske fajlove lsass.exe i svchost. Naravno, avast izvještava samo da je odbio napade, ali da me svaka dva minuta napada to mi nije jasno.

Mogu ladno da isključim pop-up alert, ali ne vjerujem da je ovo normalno, mora da sam zakačio nešto, ali na skenu kompa nema ničega!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Boban on 28-02-2011, 21:24:31
Jedini antivirusni program koji priznajem to je Dr.Webov cureIt: http://www.freedrweb.com/cureit/ (http://www.freedrweb.com/cureit/)
Dole levo, samo uzmeš CureIt, ne zanima te njihov antivirusni paket; programče je čudo nad čudima.

On ne štiti od virusa, ali ako si zapatio nešto, sređuje ga bez ostatka.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 02-03-2011, 21:21:58
Kad pustim video na jutjubu slika ide dvostruko. Ekran je podijeljen nekakvom horizontalnom zelenom linijom na dva dijela. Ovako:

(http://i56.tinypic.com/30wme4n.jpg)

Danas mi je Adobe Flash Player tražio da se abdejtuje. Pretpostavljam da je on nešto pobrljavio nakon abdejta. Ima li kogod ideju kako da to vratim u normalu?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Melkor on 02-03-2011, 21:31:10
promeni muziku  xfrog
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 02-03-2011, 21:40:18
Heh! :lol:

Nije samo na jutjubu. I na dailymotion.com je isto. A i na nekim drugim sajtovima, čije nazive ne bih ovdje pominjao. :oops:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 02-03-2011, 21:47:34
Riješio problem!

Quote
Just to let users and support staff know, I have had this problem on two separate Windows XP systems now. The problem also manifests itself on other websites (e.g. Liveleak.com, Dailymotion.com) and is also experiencing crashes. These are reported by me in the vague hope it might make a difference to the product's quality.

I have solved it by Right-Mouse Clicking on the offending split-screen flash video and going to Settings, Display. Once there I have disabled the Hardware Acceleration feature and hey presto, all is working again.

When Adobe issue a fix, I'll turn it back on again.

   Regards to all.

http://forums.adobe.com/message/3479961 (http://forums.adobe.com/message/3479961)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 03-03-2011, 10:07:05
Nesrećo, ja mislio ti umireš, a on ovamo sluša nekog Damira Avdića?! Wth??? A sinoć si nas natjero da gledamo onaj film olabudu, a sam se nisi pojavio. Životinjo!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 07-03-2011, 21:07:32
Inače, ima li još ko problema sa Operom, iz čista mira pobenavi, tastatura ne radi nutar Opere a radi u Wordu, a tabove ne mogu da zatvorim, ubijem Operu u Task manageru i ponovo je pokrenem - sve radi.

Pregledao virus, spyware, malware sa pet različitih programa i ništa.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 08-03-2011, 12:41:39
Inače, ima li još ko problema sa Operom, iz čista mira pobenavi, tastatura ne radi nutar Opere a radi u Wordu, a tabove ne mogu da zatvorim, ubijem Operu u Task manageru i ponovo je pokrenem - sve radi.

Pregledao virus, spyware, malware sa pet različitih programa i ništa.
Koja verzija Opere? 11.01? Kod poslednjih verzija ovog browsera imaš ogroman memory leak, i to je ubija. Naime, posle startovanja iste lepo radi, ali ako otvoriš više od recimo 5 tabova, a neki od njih prikazuju sajtove sa flash sadržajima, Opera počinje da jede memoriju. Na kraju se ili ukoči ili se sruši.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 09-05-2011, 21:02:02
da ne otvaram drugu temu: da li je normalno da laptop koji je bežično povezan sa desktopom ima duplo manji internet protok.

Dakle, nije da se koriste istovremeno, već i kad desktop uopšte nije upaljen, laptop ima brzinu koja iznosi samo pola od postojećeg adsl paketa.

Da li to može kako da se ispravi, tipa (da lupim na primjer) nabavke antene za wireless, ili stvar jedino rješava jači paket?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 10-05-2011, 09:51:39
Možda ti wireless router ima neki mizeran protok? Mislim, standard je valjda 50 MB/s ali ko zna...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 10-05-2011, 20:29:14
slijedi tupavo pitanje: a gdje se protok za router provjerava?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 10-05-2011, 21:19:25
našao, piše 54 Mbps
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 25-05-2011, 13:49:37
Ljudi, keva kupila kamericu, i zvala me da joj instaliram, treba joj za skajp,
ja otiso, ubacio kabal od kamerice u laptop, instaliro drajvere (i ovaj glavni i ovaj USB),
i sve kul, restartovo, al kamerica nece da sljaka,
kad pritisnem na programce pise da nemam VIDEO CAPTURE HARDWARE,
e sad dal da idem to nedje da skinem ili je mozda problem do  kompa ?

Hvala,
Sin
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 25-05-2011, 13:53:14
Pa, video capture hardware je ili kamera ili video kartica, a oboje imaš. Skoro sigurno je neki softverski problem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 25-05-2011, 15:12:55
ja, ja, aj jopet cu da probam. Thanks.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: stale on 25-05-2011, 15:38:22
Ljudi, keva kupila kamericu, i zvala me da joj instaliram, treba joj za skajp,
ja otiso, ubacio kabal od kamerice u laptop, instaliro drajvere (i ovaj glavni i ovaj USB),
i sve kul, restartovo, al kamerica nece da sljaka,
kad pritisnem na programce pise da nemam VIDEO CAPTURE HARDWARE,
e sad dal da idem to nedje da skinem ili je mozda problem do  kompa ?

Hvala,
Sin

Te kamerice su jako jebena stvar, moras da pazis jako na to kad trebas da ustekas kameru u usb, ja sam tek iz 5. puta uspeo neku Geniusovu kod sestre da instaliram. Trebalo bi da je uz nju doslo uputsvo za instalaciju probaj da ga pratis korak po korak.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Hobit on 25-05-2011, 15:55:02
Kamerice vrlo često prave problem kod instalacije, kao i skeneri
Uglavnom, traže da PRVO instaliraš softver, pa da kamericu uključiš tek kada ti TRAŽI, ne pre. Nekad znaju da budu u koliziji sa skenerom, ako ga imaš instaliranog, u tom slučaju isključi skener, pa uključi kameru i restartuj comp. Nekada neće da radi na jednom USB prikljuku pa moraš da prebaciš u drugi - i onda proradi (što mi je potpuno neobjašnjivo, ali, dešavalo mi se)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 25-05-2011, 16:03:20
Upravo taj rad, nece da prepozna USB iako sam proso sve instalacije i vadio ga, pa ga gurao kad su mi rekli. i trista cuda, jedino da probam u drugi USB sto ti kazes.

Inace nikakvo uputsvo nisam dobio, pu mamu im...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Hobit on 25-05-2011, 16:07:08
Samo PRVO instalacija pa tek onda ULJUČUJEŠ kameru u USB
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 28-05-2011, 13:08:52
Free PDF editor koji ne ostavlja glupe pečate na stranicama. Anyone?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 28-05-2011, 15:33:14
Free PDF editor koji ne ostavlja glupe pečate na stranicama. Anyone?

je l' ti baš treba editor, ili PDF kreator?

ako je samo kreator, probaj www.cutepdf.com (http://www.cutepdf.com) besplatan i radi ok.

ako je editor, onda sa srećom, pošto sam i ja tražio takvo nešto i nisam našao, pa koristim piratizovani Adobe.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 28-05-2011, 23:25:38
ranije mi je Foxit Reader radio posao sa popunjavanjem obrazaca, sad ili sam ja prolupao ili ova verzija koju sada imam ne radi.

Dakle, imaš obrazac u pdf-u koji moram da popunim, ako se to može učiniti sa kreatorom meni je svejedno... samo da radi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 29-05-2011, 00:11:48
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software#Editors_4 (http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_PDF_software#Editors_4)

imaš varijante koje možeš da koristiš mesec dana, posle toga se stavlja pečat. ako ti treba trajnije rešenje, tu je Adobe Acrobat, ima ga krekovanog po netu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 29-05-2011, 00:17:02
imaš i ovde form fillere, pa vidi da li nešto valja

http://pdf.software.informer.com/download-pdf-form-filler-with-no-water-mark/ (http://pdf.software.informer.com/download-pdf-form-filler-with-no-water-mark/)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 29-05-2011, 00:19:19
sad ću da probam!

hvala tomat! 8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: biljan@ on 30-05-2011, 16:38:25
Jao, jao, neki virus ili šta već s moje mail adrese šalje spam ( ni manje ni više nego za viagru )... cijeli vikend se ispričavam ljudima...
 
Otišlo i na lazarkomarčić, kuku meni... :oops:

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 30-05-2011, 18:45:24
Ajde, ajde, ne moraš da se stidiš! Što kaže dr. Gordan Popović, poznati urolog, tablete za muškarce su sasvim u redu, bitno je da su sigurne po zdravlje. Dakle, opušteno :-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 30-05-2011, 20:28:22
haha, a kako to, vidiš u Outboxu da šalješ mailove o viagri, blago tebi, ja sam jednom samo primio mail koji sam poslao sam sebi, tako da ne znam ni koliko ljudi je dobilo oglas o viagri od mene. Ali koga boli uvo, nek' ide život 8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 01-06-2011, 17:42:50
Jel' zna iko kako se u WINRARu fajlovi dele na po 1GB, više mi je dozlogrdilo da ih delim na 700 ? Hvala.  xjap
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 01-06-2011, 18:57:46
Pa, odabereš split to volumes i onda ukucaš ručno količinu bajtova (milijardu)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Perin on 02-06-2011, 17:14:40
A šta će ti winrar za to? Imaš opasan, maleni program, hjsplit. Napraviš u njemu koliko ti srce ište :)

http://download.cnet.com/HJ-Split/3000-2248_4-11081843.html (http://download.cnet.com/HJ-Split/3000-2248_4-11081843.html)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 03-06-2011, 10:58:36
Fala ljudi. xcheers

Nego treba mi krekovan AVISPLIT, jer ovaj koji sam koristio je trial koji je isteko...ima neko ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 03-06-2011, 11:01:55
Fala ljudi. xcheers

Nego treba mi krekovan AVISPLIT, jer ovaj koji sam koristio je trial koji je isteko...ima neko ?

Code: [Select]
http://www.mediafire.com/?49tgslgujtn
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 26-07-2011, 21:01:34
Trebaju mi linkovi za MS Office, 2007 ili 2010, svejedno. Ako neko ima provjerene linkove, da ne skidam svašta sa neta.

I, mislim da sam nekad ovo već pitao ovdje ali mi nije niko odgovorio: Imam regularnu verziju windowsa (Windows XP Home Edition), uredno registrovanu i abdejtovanu. Hoće li mi praviti probleme ako instaliram piratsku verziju MS Office-a? Trebam li da isključim automatsko abdejtovanje možda prije instalacije?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 26-07-2011, 22:17:32
ja imam na laptopu legalnu verziju windowsa (XP je u pitanju SP3) i piratsku verziju Office-a, i apdejtuje se ko car. nikada probleme sa tim nisam imao, i ne verujem da su se ikom javljali.


evo linkova za 2007, skinuo sam je sa warez-bb.org i radi dobro, skinulo je oko 3000+ljudi i reklo fala

Code: [Select]
http://safelinking.net/p/c5eb15526d
ili

Code: [Select]
http://www.megaupload.com/?d=YKG8BY04
Code: [Select]
How to install:
 1. Extract
 2. Open "setup" in the folder.
 3. Copy & paste key.
 4. Install.
 5. Go back to my post and say thanks.

Code: [Select]
http://www.warez-bb.org/viewtopic.php?t=4934716&highlight=
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 26-07-2011, 22:24:03
Pristavio sam da se skida. Hvala ti puno! xjap
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 29-07-2011, 10:13:26
Grešniče, gorićeš zbog ovoga!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 04-08-2011, 21:09:18
radi li vam rapidserbia?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Black swan on 04-08-2011, 21:21:41
meni ne danas pokušao skinuti inkal druunu i astera
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 04-08-2011, 21:25:20
meni čitav dan ne radi, čak dobijam poruku da domen ne postoji, a evo sad proradilo...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 29-12-2011, 16:28:10
Ljudi, trebaju mi sajtovi ili bar imena firmi koji prodaju hardware, te adaptere i sranja.
Naime, konkretno mi treba IDE to SATA adapter, imal' ko ideju ?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 29-12-2011, 16:32:12
trebalo bi da www.pcberza.rs (http://www.pcberza.rs) ima sve podatke o tome
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 29-12-2011, 17:37:03
Ljudi, trebaju mi sajtovi ili bar imena firmi koji prodaju hardware, te adaptere i sranja.
Naime, konkretno mi treba IDE to SATA adapter, imal' ko ideju ?

Nisam 100% siguran, ali kladio bih se da sam uzimao taj adapter u Gigatronu na BB-u. Ili bese ona druga radnja u Kirovljevoj....? Drugo mesto koje sigurno ima je Imtel, kod opstine NBG.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 29-12-2011, 18:09:11
Uh Kirovljeva bi legla samo tako, al cekiracu i ovo Batino, hvala momci  xcheers
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 29-12-2011, 18:43:28
pcberza samo informiše gdje se može nabaviti određena stvar, sigurno da će spomenuti i Gigatron, uporediti cijene i reći ti adresu prodavnice. Sama pcberza ne prodaje ništa, samo upućuje na onog ko prodaje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 30-12-2011, 05:02:14
Pa to me zbinilo, ništa nisam mogao da nadjem  :(

Imaju li oni neki telefon, trazio sam ga po ure ? 
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 30-12-2011, 09:12:18
Ljudi, trebaju mi sajtovi ili bar imena firmi koji prodaju hardware, te adaptere i sranja.
Naime, konkretno mi treba IDE to SATA adapter, imal' ko ideju ?

ja sam taj adapter kupio Bazaru Vidikovac kod Mekdonaldsa. na prvom spratu ti je ta prodavnica, u desnoj strani tržnog centra, pa u ćošku. ako tamo ne nađeš, sigurno ima u Gigatronu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: ALEKSIJE D. on 23-01-2012, 09:59:04
Meni se te gluposti dešavale konstantno. Medjutim, veći deo problema rešio sam sa Tune up ili Sisem mehanik. Kad oni ne mogu da reše pitanje, onda je virus. Smit [/size]Fraud-om [/b][/size]sam rešio problem sa virsom koje nijedan antivirus nije mogao da skine (nadje ga, kaže gde je i cvrc!) Ali, ovaj program, ko ga nije koristio predstavlja za komp koji je hardverski ispravan, neku vrstu lobotomije i mora se pažljivo upotrebiti a delotovoran je gotovo 100%.
[/size]Za problem aplikacija koje ne mogu da se otovore ima zgodan programčić ( e sad mu ne znam ime) koji detektuje čime se šta pokreće i automatski nudi opcije da sa neta skine free verzije i otovori problematičnu ekstencziju ili datoteku, program i silično. Malo treba proguglati pa mu naći ime.
[/size]Medjutim, glave mi je došlo neko čudo od virusa koje je vrlo staro, zna da čuči godinama u kompu, da ga antivirus ne vidi a radi na principu zamene komandi u kompu. Prosto ti ispremešta komande pa kad hoćeš da, na primer, pustiš film, on ti ode na internet ili otovori Word. U kasnijoj fazi se stabilizuje, pa šta god klikneš, pokazuje karakteristieke (medijske) programa ili datoteke. Jeza. Ne možeš da aktiviraš bilo šta, da uradiš recoveri, antivirus ne reaguje, niti u normalnom režimu niti u safe modu.
[/size]Signal za njega je kad počne da se kompu izdaje jedna komanda a on otvara drugu ili se usred posla resetuje iz čista mira. Kasnije ispremešta komande.
[/size]Jedina fora je da se ručno, preko registara nadje gde je to govance instalirano ( ima svega par kilobajta i oznaku gotovo istu kao neki od exe. fajlova u sistemu) pa ručno obriše. Ali i to samo kad skapiraš da je tu.
[/size]Nažalost, ja sam to sve naučio tek kad me upropastio na poslu i uništio mi nekoliko licenciranih stručnih programa neophodnih za arbajt.
[/size]Poenta: proverajte sofver sa alatkama koje sam naveo i na svaku i najmanju sumnju, ne verujte antivirusnim programima, već čačkajte malo dublje. Možete Bitdefenderu dati da skenira komp online, pa će vam, najčešće reći šta se ugalavilo i da ne može da vam pomogne.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 09-02-2012, 15:05:59
Raja, koji je najbolji (najjednostavniji za korišćenje) program za puštanje DVD filmova?
Konačno sam nabacio svoj prvi pravi DVD i oću ga gledam ko čovek a ne na WMP-u. Hvala.  :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 09-02-2012, 15:10:30
ja već godinama rabim KMPlayer, džabe je i super mi odrađuje posao.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 09-02-2012, 15:23:49
VLC.
Prevučeš sličicu koferčeta sa filmom na shortcut VLC-a. Voila!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 09-02-2012, 15:28:09
I sve dobijem, i meni i sve?  :!:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 21-03-2012, 20:27:08
Данас је из чиста мира почео да ми се јавља плави екран смрти!  :(
Десило се већ три пута - компјутер ради нормално, ја одем да нешто обавим и кад се вратим - плав екран.
Пише нешто као KERNEL DATA INPAGE ERROR и онда ме гони да испровјеравам да ли су сви нови уређаји добро инсталирани итд. Што се тога тиче, мислим да није ту коријен проблема јербо нисам ништа ново додавао од хардвера, а компјутер је до данас функционисао савршено (осим ситних проблема са оним хард диском, које сам елиминисао тако што сам елиминисао хард диск).
Помагајте, шта да радим?
Напомињем да сам антивирусовао систем Авастом и он каже да нема вируса. Сад помоћу Спајбота тестирам има ли каквог спајвера, ако је уопште могуће да тако нешто буде узрок заврзламе.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 21-03-2012, 20:33:32
Jel si instalirao skoro neki novi program?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 21-03-2012, 20:46:57
Данас је из чиста мира почео да ми се јавља плави екран смрти!  :(
Десило се већ три пута - компјутер ради нормално, ја одем да нешто обавим и кад се вратим - плав екран.
Пише нешто као KERNEL DATA INPAGE ERROR и онда ме гони да испровјеравам да ли су сви нови уређаји добро инсталирани итд. Што се тога тиче, мислим да није ту коријен проблема јербо нисам ништа ново додавао од хардвера, а компјутер је до данас функционисао савршено (осим ситних проблема са оним хард диском, које сам елиминисао тако што сам елиминисао хард диск).
Помагајте, шта да радим?
Напомињем да сам антивирусовао систем Авастом и он каже да нема вируса. Сад помоћу Спајбота тестирам има ли каквог спајвера, ако је уопште могуће да тако нешто буде узрок заврзламе.

on će ti uvek reći da proveriš da li je instaliran novi hardver i šta sve ne.

kada se BSoD desi, pogledaj i zapiši ono što piše ispod "Technical information" (obično *** STOP 0x000000c1 (c1 sam stavio proizvoljno) pa posle sledi zagrada i u njoj još 4 ovakve heksadekadne adrese, a ispod toga *** pa naziv fajla koji je zajebao stvar), pa probaj to da izguglaš, obično se tako pronađe rešenje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 21-03-2012, 20:59:54
ovo mi je svojevremeno pomoglo

http://knowing-itech.blogspot.com/2011/08/analyze-memory-dump-file-using.html (http://knowing-itech.blogspot.com/2011/08/analyze-memory-dump-file-using.html)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 21-03-2012, 21:32:45
Највероватније  да је проблем хардверске природе, а у ређим случајевима софтверске. Отвори компјтер (то си већ радио) и мало промрдај (не силеџијски) све контакте на оптици и хард диску, на плочи, меморију, провери да све буде како треба укључено, али процесор тј. његов хладњак не дирај.

Већ смо причали о томе, чини ми се - промени САТА каблове на диску и оптици, ако су САТА. У 90% хардверског проблема у питању су ови каблови.

Па се чујемо за даље, ако се плави екран буде и даље појављивао. Могуће је да ће све проблеме решити свежа инсталација Виндовса и програма.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 21-03-2012, 23:33:46
Ако сам добро схватио, теби плави екран не искаче док за компјутером радиш, већ кад га оставиш да ради у празно?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 21-03-2012, 23:46:23
RAM  ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 00:27:35
Ево сад се јавило док сам играо ТХЕ ДИГ.
Хард диск сентинел ми сад јавља да имам један бед сектор на хард диску (новом!) и да му је здравље опало на 99%  :(
Нажалост, изгледа да овај проблем одбија да нестане сам од себе и да ћу морати опет да отварам канту и роварим по њој.
Дође ми да ово смеће бацим у смеће и да умјесто тога набавим Плејстејшн и ИксБокс  :x
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 00:28:22
Jel si instalirao skoro neki novi program?

Прије једно два-три дана сам инсталирао СцуммВМ да бих могао да играм Тхе Диг.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 00:37:06
Кад се подигао систем, Виндоус ми је избацио ону стандардну поруку типа да ли желим да он провјери о чему је ријеч онлајн након што се конектујем, бла бла (а то никад не уради), а ту ми је још и навео два фајла која као могу да помогну у разјашњавању мистерије. Један је .dmp фајл (о коме се говори у линку који је поставио Томат), а други је неки .xml фајл. Ја сам отворио тај други, пошто је читљив за људско око, е сад јел неко зна како се тумачи тај икс ем ел фајл?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 00:37:39
То јест, наиме, шта треба да тражим у том фајлу?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 22-03-2012, 00:45:52
Koji win imas? Taj bad sector ako je u sistem delu onda je gadno, kolko ti je star HDD?
Možda se i pregreva.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 01:15:50
Windows 7, диск је стар колико и компјутер, дакле неколико мјесеци.
Тј., прецизније, 190 дана и 16 сати.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Usul on 22-03-2012, 03:45:45
Ako disk ima bad sector menjaj ga.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 22-03-2012, 05:24:37
Рекох ти већ, отвори канту, замени САТА каблове и промрдај остале контакте.

Инсталације програма ретко, али баш ретко буду узрок плавом екрану. Плави екран искаче када постоји неки конфликт, најчешће хардверски, и кад компјутер изврши процену да би даљи рад могао довести до неког оштећења њега самог, па онда прекине све процесе које обавља. Кад се инсталише нешто неваљало, манифестује се кочењем рада, брљављењем, погрешним одговорима на команде, залеђивањем (закуцавањем), падањем програма и излетањем у систем, а на крају немогућношћу подизања система.


Тај бед сектор је прича за себе, можда и не постоји.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 22-03-2012, 09:18:16
У старом стану су ми хардови необично често цркавали, сваки у гарантном року. Дан-данас не могу да се отмем утиску да нешто није било у реду са инсталацијама, са струјом. Откад ми је комп на УПС-у (а и у другом стану), хардови поживе толико да их исправне мењам.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Stipan on 22-03-2012, 09:28:28
Nestabilno napajanje će pre spucati matičnu ploču nego HDD. Ako je problem samo sa hardom teško da ima veze sa napajanjem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 22-03-2012, 09:56:48
instaliraj hd tune pa napisi tu kaj veli o novom hd-u. da vidimo start/stop count i sl. te napravi error scan s tim programom.
i napisi na kojoj temperaturi radi po hd tuneu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 22-03-2012, 11:26:08
Kolko Rama imaš? I jel se pojavljivao plavi ekran pre nego što si instalirao taj emulator.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 14:03:01
Имам 4 ГБ РАМ-а, а плави екран се није појављивао прије.

Зоско, за то око хард диска имам програм Хард Диск Сентинел. Он вели да диск ради на нормалној температури (углавном 34-35 степени, за разлику од оног блаженопочившег који се стално врзмао око 40, а ишао је често и преко).
Тотални старт/стоп каунт је 383.
Иначе, чековао сам јуче диск помоћу чекдиска и није јавио никакав ерор, а данас ми више ни Хард Диск Сентинел не јавља онај бед сектор и здравље хард диска је на 100%.
Сад сам се вратио с посла (прије одласка, дакле око 15 до 7, укључио сам комп и оставио га да ради) и на моје велико задовољство није ме дочекао плави екран смрти (јуче се десио око пет пута, од тога три пута у вријеме док нисам био за компјутером).
То је отприлике тренутно стање, сад је вријеме за доручак, па за отварање канте и спровођење Скаларовог приједлога.

Успут, једно врло глупо питање - стари диск, онај који је крепо, нисам извадио из кућишта пошто ми је у томе сметала шума каблова. Само сам га ископчао и оставио гдје је био. Може ли то из неког разлога да представља проблем, нпр. да неки од САТА каблова сад ландара около и запиње за нешто и сл.?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 14:06:12
Ех, да, шта сам још урадио (све у покушајима да што је могуће више одгодим неминовно отварање скаламерије које ми је мрже чак и од одласка до продавнице) - видио сам негдје на нету да један од узрока за БСОД (мада не претјерано чест узрок) могу да буду неапдејтовани драјвери. Скинуо сам неки програм који ми је јавио да су ми апсолутно СВИ драјвери застарјели (наравно, није хтио да их апдејтује за мене док не платим, проклети гад). Видио сам на Windows Update да ми нуди апдејт драјвера за графичку, па сам то скинуо и апдејтовао драјвер. То је било касно синоћ.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Stipan on 22-03-2012, 14:07:08
Stari disk, ako je iskopčan sa sistema, nikakve veze sa vezom nema.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 22-03-2012, 14:15:36
Па и ја претпостављам, мислим логично је пошто није повезан ни са чим, али човјек никад није начисто са овим сатанским справама.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 22-03-2012, 14:36:15
probaj iskljuciti sve nepotrebne servise kao indiciranje poradi brzeg pretrazivanja i sl., izbrisi stare backupe, napravi update svega sto imas, nepotrebno deinstaliraj. instaliraj ccleaner i defraggler. ccleanerom izbaci sve nepotrebne autostart gluposti i ocisti sistem i regisrty.
onda iskljuci virtualnu memoriju, pa defragglerom defragmentiraj. pa je opet ukljuci. i sve pet.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 11-05-2012, 21:09:21
Мој проблем са плавим екраном се у посљедње вријеме значајно прориједио. Дешава се, рекао бих, тек једном у неколико дана, чак и не могу да се сјетим кад је био посљедњи пут. У том контексту сматрам да можемо мирно да коегзистирамо. Чисто разјашњења ради, много сам чепркао по нету и анализирао .дмп фајлове и дошао сам до закључка да је скоро сигурно Скалар убо поенту, дакле у питању је хард диск, е сад дал су каблови или нешто треће, то не знам. Сјетио сам се да сам раније открио да сам добио резервни некакав жути кабл и онда сам отворио компјутер и ставио тај кабл умјесто оног који је раније стајао (а испоставило се да је то управо САТА кабл), али проблем није нестао.

Међутим, проблем који тренутно имам надмашује по бизарности апсолутно све до сада виђено. Brace yourselves, јер ово што слиједи је једна апсолутно несвакидашња појава.
Наиме, мој вајни компјутер има обичај да се сам од себе искључи. Једноставно се - угаси. Из чиста мира. То се десило два или три пута док сам имао оне проблеме са плавим екраном, али у вријеме кад сам био на послу, тако да сам контао да је можда нестало струје или нешто слично и да је дио истог пакета проблема као и плави екран. Међутим, сад плавог екрана већ данима нема, а од прије два дана компјутер је почео да ми се гаси и док ја "радим" на њему. Прецизније - док играм игре. Прецизније - док играм игру PATHOLOGIC. Прецизније - искључиво на SAVE/LOAD екрану и током анимационих секвенци (!!?!?!?!?!?!?).

Из мени потпуно непознатог разлога, мој компјутер испушта неке чудне звуке на екранима са опцијама у тој игри, као и током поменутих анимационих секвенци. То је некакво цврчање налик на кратак спој (овде обратите пажњу на то да ја појма немам како звучи кратак спој, али контам ако некако звучи, требало би да звучи баш овако) које се јавља накратко приликом дизања система. Дефинитивно не долази из хард диска, а из које је тачно компоненте - појма немам. Елем, дакле, на статичним екранима ове игре (и у ФМВ сценама) јавља се идентично цврчање, некад јачег некад слабијег интензитета, и у посљедње вријеме све чешће током тог цврчања компјутер се једноставно угаси. У самој игри (дакле у дијеловима који се играју, ако је тај термин уопште могуће употријебити у случају Патолоџика) нема никаквих проблема, а такође нисам имао никаквих проблема са Квејком 3. Има ли ико макар приближну идеју шта би могло да узрокује овако екстремно бизарно понашање?

Још једна ствар, појма немам да ли је везана за овај главни проблем, али ме иритира: Поменути Патолоџик понаша се врло промјенљиво, у зависности од тога у ком тренутку покренем игру. Ако је одмах након укључивања компјутера, онда функционише глатко и супер (не рачунајући горе описане проблеме). Али ако се то деси на примјер увече (а компјутер је радио цијели дан), игра је ужасно спора и сјецка и запиње и практично је неигрива. Као да постоји некакво цурење меморије или тако нешто, али како то да откријем?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 11-05-2012, 22:13:22
Теби се бизарни проблеми с компјутером толико често јављају да је то бизарно.

Јеси ли сигуран да ти се не прегрева процесор? Нагло искључивање може бити последица тога. Имаш гомилу програма за мерење температуре на нету, скини неки и прати.

Да ли ти се при бутовању после наглог искључивања јавља грешка и позив да уђеш у БИОС? Догађа се да, ако се процесор не охлади, комп одбије да се (да простиш) дигне зато што је температура још увек "у црвеном".
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 11-05-2012, 22:20:27
Quote
Јеси ли сигуран да ти се не прегрева процесор?

Нисам.

Quote
Да ли ти се при бутовању после наглог искључивања јавља грешка и позив да уђеш у БИОС?

Не. Чак ни кад га одмах укључим.

Quote
Теби се бизарни проблеми с компјутером толико често јављају да је то бизарно.

 :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 11-05-2012, 22:20:38
Детаљно ти то описа, нема шта, харви. Кад се тек подигне систем, онда је радна меморија још увек релативно празна, па ти зато игра ради боље. Што значи да она има простора да подигне себи неопходне фајлове, што у радну (рам) меморију, што у свап фајл на хард диску. Ако компјутер ради неколико сати, онда му је свап фајл већ доооообро напуњен, па за игрине фајлове нема места. Виндовс би требало да празни радну меморију и свап фајл редовно, али... Дакле, требало би, ал то слабо ради у пракси. Цврчање би могло да потиче од вентилатора графичке картице - игра је, претпостављам, захтевнија од оних које већ имаш, па се графичка више греје, а онда и вентилатор брже ради, што води цврчању. Ако на графичкој има вентилатор. Ако нема, онда ће неки од кондензатора на матичној плочи ускоро црћи. Но, да те не плашим, скоро да сам сигуран да је у питању вентилатор.
Отвори компјутер, извади графичку и простудирај како се скида вентилатор, а онда, кад га скинеш, пажљиво одлепи оне округле налепнице, које се налазе (можда само једна) са обе стране језгра вентилатора, пронађи гумени чепић у средини, ако га има, извади га, а ако га нема онда директно у средиште (замисли лежај у средини на ком се окреће осовина) укапај кап-две-три неког квалитетног уља за подм,азивање. (Ја користим уље за мњач аута  :oops: ). Врати чепић, ако га има, врати налепницу и онда монтирај вентилатор на картицу. убеђен сам да ће цврчање престати. Наравно, кад већ скидаш вентилатор, онда га и очисти од прашине! Видећеш да је сав загушен прашином! За овај посао је најбоља фина четкица за фарбање столарије. Без фарбе, наравно!
Ако долази до прегревања графичке, онда то може бити разлог за неконтролисано, ничим видљивим изазвано самогашење компјутера.
Уради ово са вентилаторчићем, па да видимо даље...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 11-05-2012, 22:27:08
Хвала друже, јавићу се кад обавим што си рекао!
Иначе, оно што ме збуњује - Патолоџик уопште није захтјевна игра, тј. бар не би требало да је захтјевна за моју машину. Игра је из 2004. и графика је тотална труба. Претпостављам да је могуће да је грозно лоше оптимизована или нешто слично, али опет не знам зашто се цврчање јавља на статичном екрану с менијем.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 11-05-2012, 22:29:24
Није захтевна, чим је толико стара, Јбг. Пробај ти ово са вентилатором, па ћемо видети.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 11-05-2012, 22:46:38
Оки.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 11-05-2012, 23:29:49
inače, kako bre vama izgleda Quake mnogo bolje na onim snimcima nego meni?

Moj je takav da mi fizički smeta da gledam u ekran. Smanjio sam teksturu, ali i dalje je mnogo svjetlije i šarenije nego na onim snimcima
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 12-05-2012, 21:06:53
Спровео сам скраћену верзију Скаларовог приједлога - отворио сам кућиште, скинуо (уз нешто мало потешкоћа) графичку картицу (иначе, for future reference, у питању је ASUS ENGTX460) и напросто се запањио колико је прашине било у вентилатору. Издувао сам је дувањем и успут се толико искашљао да сам мислио да ћу да крепам. Успут сам издувао и усисао прашину из кућишта, а такође сам замијенио кабл од хард диска (не знам како се тај кабл зове, тек - од два која се уштекају у диск, у питању је био онај мањи, а не онај дебели што подсјећа на змију). Напатио сам се док сам графичку вратио на мјесто и у процесу сам морао да се одрекнем два шарафа која су је држала у стабилности - ти шарафи су уштекани у неке очигледно накнадно направљене рупе и кад сам их извадио није више било шансе да их вратим. Сад је картица нешто нестабилнија, надам се да то није велики проблем.

Наравно, нешто интересантно је морало да се догоди - систем није хтио да се подигне, јављао је да није нашао некакав BOOTнекиђаво. То ми се и прије дешавало (у јеку оних проблема са плавим екраном), па сам изнервиран опет отворио кућиште, причврстио кабл (оба су тотално лабава, не зна се који је гори) и након тога је све прошло како треба. Осим факта да ми се из неког разлога побаталио датум (тј. година) и што неке иконице на систем треју (нпр. она за конектовање на Интернет) нису хтјеле да се појаве.

Што је најбитније - онај звук се и даље чује, али са знатно мањим интензитетом. Покренуо сам и игру и није правила апсолутно никакве проблеме. Компјутер је, рекао бих, много тиши него раније. Нажалост, нисам пратио колика је температура графичке била прије а колика је сада, али сигуран сам да је ово издувавање прашине помогло. Много хвала колеЗи Скалару на брзој и квалитетној помоћи, а ја се јављам са апдејтом кад ми компјутер опет крепа.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 13-05-2012, 23:30:06
А јеси ли мало науљио тамо где је осовина вентилатора? Ако ниси, ако мислиш да то нећеш добро урадити, кад будеш у прилици, купи исти такав вентилаторчић (ако добро мислим, нису они претерано скупи 400-700 дин) па угради уместо тог старог. Вероватно је то цврчање због дотрајалости старог вентилатора.

Сад кад си ово научио, можда би могао да очистиш хладњак и вентилатор процесора? Или да извдаиш напајање, расклопиш га и очистиш изнутра, као и вентилатор напајања... Килограм прашине! Али пази! Ако то будеш радио, поготово буди опрезан кад будеш чачкао око хладњака и вентилатора процесора! Немој да ја после будем нешто крив.

Имаш и једноставније решење - нађи неког ко има компресор па да издуваш добро компјутер изнутра. Али да пазиш да не буде прејак млаз ваздуха, да не би нешто покидао унутра и направио још већи белај... Кад се очисте, компјутери знају и до 30% боље, тише и мирније да раде  :!:.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 14-05-2012, 00:00:27
 :!:
Хаха, до сада се нисам бавим таквим стварима, али богме ћу да пробам. Наредне 2-3 седмице нећу бити при (свом) компјутеру, али након тога ћу да се бацим на демонтирање. Иначе, данас ми се опет десио шатдаун. Играо сам већ поменути Патолоџик, зазвонио ми је телефон, притиснем есцапе (што води на онај сејв/лоуд екран) и кад сам се након 4-5 минута вратио, видим компјутер искључен. Ипак, прво што ћу да урадим прије потпуног демонтирања јесте да скинем страну кућишта и да се и дефинитивно увјерим да звук долази са графичке карте. Иначе, објасни ми то за дотрајалост - колико у просјеку трају вентилатори? Ово би требало да је доста добра графичка картица (бар су ми тако рекли) и није претјерано стара, купљена је заједно с компјутером прије 221 дан.

Да не помислиш како ћеш бити беспослен  :evil: током сљедећих дана, моја цура има лаптоп са Виндоуз Вистом и свом силом разноразних проблема, које ћу ја покушати да ријешим, али већ видим да ће нам ту од непроцјењивог значаја бити твоја помоћ  :!:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 14-05-2012, 00:10:44
Имаш и једноставније решење - нађи неког ко има компресор па да издуваш добро компјутер изнутра. Али да пазиш да не буде прејак млаз ваздуха, да не би нешто покидао унутра и направио још већи белај... Кад се очисте, компјутери знају и до 30% боље, тише и мирније да раде  :!:.

Ima još jednostavnije rešenje, uzmi usisivač i "obrni" crevo, tj prikaži ga tamo gde izduvava i onda drugi graj uperi u kućište  :mrgreen:
Samo ovo uradi napolju, i kad produvavaš napajanje stavi crevo da duva iz kućišta pa da prašina izlazi napolje.
Ja ovako stalno čistim i nema problema.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 14-05-2012, 00:22:39
За вентилаторе нема просека  :-x . Трајање је обрнуто пропорционално са количином прашине. То важи и за најбоље картице. Квалитети картица се разликују у зависности од електеронике, а вентилатори су сви "ту негде", нема неке грдне разлике у квалитету. (Наравно, има и оних доста скупих, али ми, обични корисници, немамо потребе за њима)

Убеђен сам да цврчање долази из вентилатора. Највероватније из овог на графичкој, али остављам могућност и да је са неког другог (процесор, или напајање). Ако ипак није из неког вентилатора, онда неће бити добро... нешто се спрема да цркне, могуће неки кондензатор на плочи.

Ово са усисивачем је добар савет, али, јбг, данас је све мање усисивача код којих се може цев ставити на супротан крај. ја користим стари фен за косу, с тим што сам му елиминисао грејач  :-x .

Што се тиче лаптоп компјутера, ту нема много саветовања на овај начин, јер им није лако приступити као што је случај са десктоп компјутерима, што значи да њих ипак треба носити у сервис. Лакше је нешто поломити, покидати, одвалити и сл код лаптопова јер су унутар кућишта веома тесни. Помоћ на овакав начин може ако је у питању софтвер.

п.с. Све ми се чини да је за искључивање крив неки проблем са Виндовсом. Можда неки вирушчић...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 14-05-2012, 02:06:37
Проблем са лаптопом је у томе што се дерња ко луд - вјероватно је некакав вентилатор у питању. Претпостављам да би то могло да буде посљедица претрпаности система којекаквим програмима који се аутоматски подигну с Виндоузом и праве проблеме, а има и неких (нпр. Висуал Студио, неки старији) који су нешто побаталили приликом деинсталације, па сад нису ни тамо ни овамо. Једна од опција нам је форматирање хард диска (није претјерано тегобна операција јер нема превише битних ствари које треба да се бекапују), али ја бих свакако више волио да се проблем ријеши уз помоћ некаквог напредног анинсталера. Наравно, нисам луд да отварам лаптоп, ако је ствар хардверске природе, носићемо га у сервис, а можда и купити нови  :)

Хвала за тип за вирус, нисам одавно покретао антивирус, па ћу сутра ујутру да покренем антивирус.

Имаш и једноставније решење - нађи неког ко има компресор па да издуваш добро компјутер изнутра. Али да пазиш да не буде прејак млаз ваздуха, да не би нешто покидао унутра и направио још већи белај... Кад се очисте, компјутери знају и до 30% боље, тише и мирније да раде  :!:.

Ima još jednostavnije rešenje, uzmi usisivač i "obrni" crevo, tj prikaži ga tamo gde izduvava i onda drugi graj uperi u kućište  :mrgreen:
Samo ovo uradi napolju, i kad produvavaš napajanje stavi crevo da duva iz kućišta pa da prašina izlazi napolje.
Ja ovako stalno čistim i nema problema.

Нажалост, мислим да код мене не може тако да се постави цријево  :( Колико често чистиш унутрашњост машине?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 14-05-2012, 16:09:59
Колико често чистиш унутрашњост машине?

Čistim detaljno onog momenta kad više ni udaranje u kućište ne pomaže da kuler prestane sa zujanjem  :mrgreen:
(Pre sam se smejao dedi što lupa televezior kad prestane da radi, a sad ja radim to isto  :lol:  Kontam da će moj neki čukun38-unuk da lupa u motor svemirskog broda ne bi li ovaj proradio  :mrgreen:)

Meni je kućište otvoreno i na podu je, tako da se brzo napuni sa prašinom, ali kad god usisavam sobu ja malo usisam i komp. To ne pomogne preterano, ali ipak je dovoljno, a možda ga 2-3 puta godišnje izduvam na kontra usisivač. Mada sam na staroj grafičkoj menjao kuler jednom i kuler sa čipseta sam zamenio sa pasivnim hladnjakom. Ovaj na procesoru se drži, jedino napajanje zuji s vremena na vreme.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 14-05-2012, 18:04:40
Колико често чистиш унутрашњост машине?

Čistim detaljno onog momenta kad više ni udaranje u kućište ne pomaže da kuler prestane sa zujanjem  :mrgreen:

i ja koristim isti metod  :lol:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 15-05-2012, 00:11:31
Покренуо сам Аваст (за сада нашао један инфициран фајл), а онај мистериозни звук је активнији него икад, само чекам кад ће све да одлети у три лијепе материне. Само, из неког разлога (колико сам успио да прокљувим вирећи кроз рупице на кућишту и прислањајући уво на исто), изгледа да не долази од вентилатора са графичке већ од оног на процесору  :?
Саћу да скинем страну кућишта да се и дефинитивно увјерим.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 15-05-2012, 00:17:09
Пу, мајку му, звук је дефинитивно са процесора, сад само морам да разјасним дал је вентилатор или нешто још горе...  :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 15-05-2012, 00:19:19
Чини ми се да је из вентилатора, звучи као да унутра има нешто што запиње или тако нешто, али не знам зашто се звук не јавља стално него само повремено. Бојим се да ћу морати да скидам вентилатор, а појма немам како се то ради  :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 15-05-2012, 00:21:28
Ово можда долази и из напајања. Пу кад не могу прецизно да одредим...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dr00d on 15-05-2012, 00:27:39
Ima ona fora koju sam pročitao u svetu kompjutera mislim, uzmi onaj kartonski deo od rolne papira i nejga stavi na uvo pa priđi jednom po jendom kuleri i oslušni.

Ja ti ne savetujem da čistiš kuler sam, pipav je to posao, pogotovo da ga skroz rasklopiš.  Bolje uzmi fenom produvaj dok je ugašen komp... i napolju to radi obavezno, biće puno prašine.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dacko on 15-05-2012, 19:29:30

Čistim detaljno onog momenta kad više ni udaranje u kućište ne pomaže da kuler prestane sa zujanjem  :mrgreen:
(Pre sam se smejao dedi što lupa televezior kad prestane da radi, a sad ja radim to isto  :lol:  Kontam da će moj neki čukun38-unuk da lupa u motor svemirskog broda ne bi li ovaj proradio  :mrgreen: )


Jedan serviser mi reče da je to lupanje sjajan način da zasvagda prekratiš muke hard-disku, naročito kad imaš laptop.
Inače, imala sam isti problem sa ogavnim zujanjem laptopa – nestalo je kad je kuler očišćen. 
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 15-05-2012, 19:42:26
Zavisi koji ventilator ti zuji, u kompu ih ima nekoliko, a dva osnovna su na napajanju (teže se menja) i onaj na procesoru (nije jako komplikovano za menjanje). E sad možda imaš još dva ventilatora na grafičkoj kartici (teže se menja) i na matičnoj ploči (lakše). Skontaj koji zuji, al ih prvo ili izduvaj ili usisaj (ovo kažu da ne treba da se radi ali ja već godinama to radim bez posledica, jedino ne prislanjaj usisnik na matičnu ploču, grafičku, sve sa nekoliko centimetara udaljenosti). Kad očistiš onda vidi da li i dalje nešto zuji, pa onda radi dalje.
Ventilator sa procesora se lako menja, ima dva zakačaljke i to se otkači i skine, kupi se za odgovarajući procesor i vrati nazad, jedina fora je što vam treba malo termo paste koja se maže na procesor (intel mora pod obavezno, amd može i ne mora).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 16-05-2012, 16:42:31
Лако је проверити да ли зуји вентилатор на хладњаку процесора - једноставно га заустави секунду-две прстом. Па одмах пусти да даље врти. Ако је звук цврчања престао у тренутку кад си га зауставио, понови то још пар пута, све док се не увериш да је тај вентилатор у питању. Онда га скинеш (опрезно то ради, да не би ишчупао процесор, који је полугицом скроз при матичној плочи  забрављен) и науљиш, онако како сам ти већ описао. Ако се цврчање и даље чује у тренутку кад зауставиш вентилатор на процесору, онда је онај у напајању. Процедура је следећа: искључиш све каблове са дискова, оптике и са плоче, а онда са задње стране кућишта одврнеш шрафове који држе напајање (пази да ти не упадне на плочу и нешто оштети), одврнеш шрафчиће по самом напајању и отвориш га, скинеш велики вентилатор и издуваш и њега и напајање, па науљиш вентилатор, па онда вратиш где је био и затвориш напајање. Поступак враћања обрнут од поступка скидања.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 16-05-2012, 16:46:40

Čistim detaljno onog momenta kad više ni udaranje u kućište ne pomaže da kuler prestane sa zujanjem  :mrgreen:
(Pre sam se smejao dedi što lupa televezior kad prestane da radi, a sad ja radim to isto  :lol:  Kontam da će moj neki čukun38-unuk da lupa u motor svemirskog broda ne bi li ovaj proradio  :mrgreen: )


Jedan serviser mi reče da je to lupanje sjajan način da zasvagda prekratiš muke hard-disku, naročito kad imaš laptop.
Inače, imala sam isti problem sa ogavnim zujanjem laptopa – nestalo je kad je kuler očišćen.

У праву је тај сервисер! Никад, никако и ни под којим условима не лупати по кућишту као што се то некад радило по телевизорима и радио пријемницима!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 20-05-2012, 00:26:42
Ових дана сам одвојен од компјутера, тако да ћу тек за цирка двије седмице моћи да спроведем Скаларов нови сет упута. Него, једно мало блесаво питање у вези са овим заустављањем вентилатора прстом: Зар тако не ризикујем да ме здрма струја или да ми вентилатор откине прст?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: RedSonja on 20-05-2012, 00:28:56
probaj prvo kočanku da gurneš, ona nije provodnik
da, ni guma nije provodnik, je l tako  :shock:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: RedSonja on 20-05-2012, 00:33:30
if ju nou vataj min :oops:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 29-05-2012, 01:48:23
Da li neko koristi 3Gb switch na XP-u?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 06-06-2012, 22:19:51
Crkao mi je monitor prije neki dan, pa sam večeras kupio nekakav polovan, da posluži dok prikupim lovu za novi.

Vrijedi li polovan IBM-ov lcd monitor od 15" 25 eura??? Jest da je mali ali je poznata marka, pa se nadam da se nisam zeznuo. :)

U pitanju je IBM 9512-AB1 model. Ovakav:

(http://imgc.classistatic.com/cps/blnc/120213/554r1/093824e_23.jpeg)

Komšija ga je dobio od rođaka iz inostranstva a ne treba mu. Mogao sam kupiti cijeli računar (vjerovatno takođe IBM-ov) zajedno sa monitorom za 75 eura.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 06-06-2012, 22:31:53
Ту је негде по цени. Ако нема мртвих пиксела, онда је 25 Е сасвим у реду. Ако има мртвих пиксела, врло брзо ћеш их и сам уочити  :-x .  Да ти монитор потраје годину дана, исплати се. Јесте да је 15, али код лцд монитора 15 инча је скоро као код оних класичних, старих монитора 17 инча, тако да ћеш се пријатно изненадити.

Што се тиче компјутера, вероватно је у питању половна ИБМ машина, какве се налазе по аеродромима, банкама, поштама, јавним установама и сл. као радне станице. Нису то лоши компјутери, већином су од 2,6 до 3,6 ГХз брзине, што је сасвим довољно незахтевном кориснику, али би се могло десити да позада немаш довољно УСБ и других прикључака за све потребне уређаје, ако их поседујеш. Сигуран сам да има бар два УСБ, а то би незахтевном тј. просечном кориснику могло бити довољно. 75Е за такав компјутер је можда скупље за једно 5-10Е него што би требало, ал ако кућиште добро изгледа тј. нема оштећења и ако је хард диск од барем 300ГБ, а да меморије има бар 1ГБ, онда и није много.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Perin on 06-06-2012, 22:35:04
Paaaaa......


ne znam baš....mislim, ako ti ne smeta to što je 15 inča, valjda je ok, mada mislim da ne vredi 50KM.  Ja ti mogu zbaviti za nešto veću cenu 19ku, sa garancijom :wink:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ygg on 07-06-2012, 00:22:43
Hvala Skalar! Nema mrtvih piksela i ekran nije toliko mali, već se pomalo navikavam na njega.

@Perin: Prekasno! Gdje si danas bio? Gledao sam u par radnji po gradu i polovne 19ke nije bilo ispod 100KM. Zato sam i uzeo ovaj.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 04-07-2012, 21:50:02
 Raja, reinstaliro sam windows pa mi treba adresa Cinemagedona, a ne mogu nidje da je nadjem. Fala unapred.  :-|
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 04-07-2012, 21:58:46
http://cinemageddon.net (http://cinemageddon.net)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 04-07-2012, 22:01:08
Mogao bi da mi pošalješ invite, harvić.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 04-07-2012, 22:14:33
Да, харвић. Пошаљи јој инвите.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 04-07-2012, 22:27:41
Mogao bi da mi pošalješ invite, harvić.

Немам свој налог, користим Ygg-ов. Дакле види са њим  :evil:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 04-07-2012, 22:46:45
 :lol:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 04-07-2012, 23:35:25
E raja, jel moze neko da overi koji mi je nick na cinemagedonu, ima tamo, pravio sam Charles Manson project il kako se to bese zvalo?!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 05-07-2012, 16:20:43
Ajmo ljudi, koji vam je kurac, samo dva-tri klika, pa nije to valjda tolko tesko?! Virus mi sjebo znanje jebiga. A i Vase malo nama koji nemamo ni malo znaci malo...jer je brate malo  xfrog
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 05-07-2012, 17:45:46
Meni ovde sad nista nije jasno, il' niko nije regovan na Cinemagedonu il me al' bas niko ne jebe?!
Alo bre, lako je, odes samo na fanpages i nadjes Charles Manson page...moze?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 05-07-2012, 21:20:04
Сине, фан паге нешто не функционише.
Дај ми назив неког торента што си аплоудовао, па да тако нађем.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 05-07-2012, 21:39:35
Evo konačno pravog čoveka.  xcheers

Harvi brate pomagaj, evo, prvi koji mi pade na pamet je Antifascist Attitude (2008).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 05-07-2012, 21:49:08
Е, Сине, извини на чекању. Ник ти је ИМПАЛЕР :-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 05-07-2012, 21:52:55
ajooooooooj, evo sad mi dodje da se ubijem, a sve zive nikove sam probo, jedino taj old school prenebrego  :-x

Hvala brate Harvi, baš si drugarčina  :!: xcheers
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 05-07-2012, 22:04:27
Но проблемо :-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 06-07-2012, 11:21:26
Opet ja sa problemima. Naime, hteo sam da pokrenem jednu igru i ladno mi kaze da moram da imam ADMINISTRATORSKE FUNKCIJE na kompu da bi mogo da je startujem. Gde se to podesava?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 06-07-2012, 11:31:28
Probo sam na USER ACCOUNTS na Control Panelu i tamo ladno pise da sam ADMIN?!  :idea:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 06-07-2012, 12:09:04
stavio sam na vožnje, ajde i ovde :)

dakle, pošto sam slab sa sedmicom, ne znam da li će ti ovo rešiti problem, ali možeš da probaš, bar dok se Skalar ne pojavi

http://www.sevenforums.com/tutorials/11841-run-administrator.html (http://www.sevenforums.com/tutorials/11841-run-administrator.html)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 06-07-2012, 12:30:50
E fala komšo, al izgleda sam sredio stvar, naime reinstaliro sam igru, i iskoristio drugi NOCD paket.  xcheers
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 06-07-2012, 16:23:09
imam Acerov x223h 23" monitor priključen na ATI Radeon 4300/4500 HD karticu, i od skora sam primetio da mi slika na monitoru treperi. e sad, ne mogu da kažem kada je to krenulo, ja sam relativno nedavno primetio. stvar je u tome što to treperenje nije konstantno, odnosno ima perioda kada ga nema. to treperenje liči kao kada je na CRT monitorima bio nizak rišreš rejt, pa slika treperi. e sad, meni je rifreš rejt 60Hz i to je max koji mi se nudi. kada priključim monitor na laptop, treperenja nema (i na laptopu je 60Hz, ali je rezolucija manja pošto je to onaj maleni netbook ustvari).

ima li ko ideju šta mi je činiti da se rešim tog treperenja?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 06-07-2012, 18:09:03
ima li ko ideju šta mi je činiti da se rešim tog treperenja?

За прву руку, провери како су каблови причвршћени. И на монитору, и на компјутеру. Некад хоће да се деси да напонски кабел не буде довољно чврсто гурнут, па слика повремено трепери.
Ако то није, онда идемо даље - до графичке картице. Отвориш компјутер и мало је промрдаш, мало гурнеш дубље у слот у који је утакнута. Можеш је и извадити и, ако су они фини контакти некако прљави или, недајбоже, зарђали, очистиш их школском гумицом за брисање! Све ово ради без силовања!

Ако ништа од овога није, позајмиш од неког графичку картицу и испробаш. Ако дрхтање престане, онда је твоја графичка неисправна. Ако се дрхтање настави, онда идеш у сервис, јер може бити и до монитора и до матичне плоче  :-x . Ако будеш позајмљивао графичку картицу, пази да нађеш исти стандард као што је и твоја (АГП, ПЦИ...)  Ако се не варам, твоја графичка је ПЦИ (PCI).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 07-07-2012, 10:19:17
Својевремено сам имао сличан проблем који се на крају погоршао тако што на монитору слике уопште није било. Е, онда иде бизаран део. Качио сам монитор на лаптоп - ради. Променио графичку карту (срећом, имао сам једну вишка) - ради, па после неког времена исто. Црнило на монитору. Чистио конекторе, цимо, дрмо... Вратим лаптоп - ради. Вратим стару графичку карту - ради, па опет црнило.

А онда попиздим и купим нови монитор - ради без проблема.

Оно што ми дан-данас није јасно јесте зашто се при променама графичких карти и качења лаптопа (привремено, додуше, никад није остао прикључен довољно дуго да почне да се гаси јер сам све време сумњао на све, само не на монитор) умирући монитор дизао из мртвих, а онда умирао поново?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Melkor on 07-07-2012, 12:09:09
Mda, i ja sam nedavno problem treperenja minoitora morao resiti kupovinom novog.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 07-08-2012, 13:24:50
imam Acerov x223h 23" monitor priključen na ATI Radeon 4300/4500 HD karticu, i od skora sam primetio da mi slika na monitoru treperi. e sad, ne mogu da kažem kada je to krenulo, ja sam relativno nedavno primetio. stvar je u tome što to treperenje nije konstantno, odnosno ima perioda kada ga nema. to treperenje liči kao kada je na CRT monitorima bio nizak rišreš rejt, pa slika treperi. e sad, meni je rifreš rejt 60Hz i to je max koji mi se nudi. kada priključim monitor na laptop, treperenja nema (i na laptopu je 60Hz, ali je rezolucija manja pošto je to onaj maleni netbook ustvari).

ima li ko ideju šta mi je činiti da se rešim tog treperenja?

čudno, upravo sam primetio da treperenje počinje onog momenta kada se upali klima, koja je u drugoj prostoriji.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 07-08-2012, 14:19:47
Ranije je naša elektrodistribucija imala toliko nestabilan napon da su ljudi vredne uređaje (TV) koristili preko stabilizatora napona. Možda bi i tebi to pomoglo. Probaj prvo samo da udaljiš uređaje, premesti ih na druge utičnice (u najekstremnijem slučaju uzmi struju od komšije preko jako dugog kabla, čisto da vidiš šta će da se desi). Možda bi električar mogao da izmeri napon za monitor kad se uključi klima, i možda i da reši stvar.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 07-08-2012, 14:21:21
Možda i monitoru nešto fali, probaj da ga zameniš nekim drugim, po mogućstvu istog tipa.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 07-08-2012, 15:28:58
Климе убијају кичму, зглобове, рамена... и изазивају фантомске главобоље, а такође прикривено, али поуздано и доследно, дестабилизују струјни систем куће - стана, па је велика вероватноћа да поменутом монитору баш клима прави невољни, нежељени и ничим изазвани курцшлус. Још ако су на истој фази, ојхаааааа.
Али, пре чупања климе и бацања исте у контејнер, треба проверити да ли је напонски кабел од монитора добро тј. довољно чврсто и дубоко гурнут у утичницу на самом монитору! То је први корак, па тек онда све друго што човеку падне на памет!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 07-08-2012, 18:09:17
kablovi su lepo spojeni, to sam proveravao nekoliko puta. ali je čudno to što kada monitor priključim na laptop, radi OK, pa bi to trebalo da znači da klima smeta kombinaciji PC+monitor, odnosno možda jebava grafičku kartu nekako.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 07-08-2012, 18:11:48
ne dirajte klima uređaje, njih je sam Svevišnji poslao na ovu jadnu napaćenu Zemlju  8)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 25-08-2012, 02:22:23
Мојој цури крепо лаптоп! Наравно, то уопште не би било толико интересантно да се на њему не налазе екстремно битни подаци.
Елем, десило се отприлике сљедеће: Приликом јутрошњег укључивања систем се лијепо подигао, значи појавила се позадина, иконице и све то, али из неког разлога није могло да се почне са радом јер се онај курсор вртио у облику оног што се врти, умјесто да буде стрелица која означава да може да се ради. Испоставило се ваљда да је то узроковано неком апликацијом за коју је Виндоуз питао моју цуру да ли да је прекине или да је пусти да се даље пати и блокира компјутер. Она (моја цура) је изабрала ово прво, дакле прекидање те апликације (за коју не знамо која је, то није запамтила, нажалост), е ал онда се десило да су све иконице нестале и остала је само пуста позадина на којој није могло ништа да се ради. Угасила је компјутер на дугме, а када га је поново упалила десило се опште црнило, дакле нема ничега, ништа се није дигло, потпуно празно. Рачунар није могао да се угаси ни на дугме, тако да је једино рјешење за гашење било да се искључи из струје и пусти да се испразни батерија. Међутим, ни то није уродило плодом јер се послије сљедећег паљења (дакле након пражњења батерије и њеног поновног пуњења) опет појавило исто оно црнило, тј. недостатак ичега. Ако сам ја добро разумио, систем не само да се не диже до краја, већ ваљда практично и не покушава да се дигне, дакле нема оног излиставања оних слова на почетку.
Напомињем да се овај проблем (са недизањем система и морањем пражњења батерије због поновног паљења) дешавао и раније, али је до данас пражњење батерије и поновно паљење давало резултате. Рачунар је иначе стар неколико година и покреће га Виндоуз Виста.
Прво питање је - шта би могло да буде узрок оваквог понашања компјутера? Ја сам га неколико пута тестирао на вирусе и спајвере и изгледа да није боловао ни од чега сличног. Међутим, већ дуже вријеме систем се дизао прилично споро и са доста орања по хард диску?
Друго питање је постоји ли начин да се проблем ријеши?
Треће и основно: Пошто су подаци на рачунару битнији од самог компјутера, под претпоставком да је нешто неповратно крепало и да је компјутер и дефинитивно неупотребљив, постоји ли начин да се подаци са хард диска сачувају? У питању су неки радови, мислим да је углавном ријеч о TeX фајловима који су били смјештени на Мај Докјументс.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 25-08-2012, 03:38:52
Ovo zvuči kao da je rikno hard. Ne može da pročita podatke, pa onda uopšte ne radi. Svakako mora stručnjak da pogleda.
Pravte ljudi bekapove na sve strane u više primeraka.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 25-08-2012, 09:28:19
постоји ли начин да се подаци са хард диска сачувају? У питању су неки радови, мислим да је углавном ријеч о TeX фајловима који су били смјештени на Мај Докјументс.

lord je u pravu, nosite u servis da probaju da vam spasu podatke (može da se spasi, pitanje je koliko. raspon spasenih podataka može da bude od 0 do 100%). i da, bekapujte ako su bitni podaci, bre. i ko još čuva bitne podatke samo na kompu, bez bekapa?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 25-08-2012, 09:38:40
http://tips4pc.com/articles/computer%20troubleshooting/computer_has_a_black_screen_and.htm (http://tips4pc.com/articles/computer%20troubleshooting/computer_has_a_black_screen_and.htm)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 25-08-2012, 10:12:46
Ej Harvi!

Quote
"Рачунар није могао да се угаси ни на дугме,"
Прво питање је - шта би могло да буде узрок оваквог понашања компјутера?

Ovo je malo misteriozno. Koliko znam, kada držiš power dugme pritisnuto duže od pet sekundi, ono što gasi računar svakako nije vezano ni za OS (nebitno koji), ni za hard disk, već za kontroler na matičnoj ploči. Dakle, mislim da je prije crkla matična ploča, nego hard disk. Ili je (čukni vo drvo) crklo oboje. Ili niste držali dugme dovoljno dugo pritisnuto.

Quote
Друго питање је постоји ли начин да се проблем ријеши?

Gdje ima volje, ima i načina :)

Quote
Треће и основно: Пошто су подаци на рачунару битнији од самог компјутера, под претпоставком да је нешто неповратно крепало и да је компјутер и дефинитивно неупотребљив, постоји ли начин да се подаци са хард диска сачувају?

Vrlo prosto - kupiš fiokicu za hard disk iz laptopa, pa ga preko USB-a povežeš na kompjuter koji radi. Ja bi ti preporučio da izvadiš hard disk i sa njim odeš u radnju da ti daju USB kutiju za njega, a oni će po priključku prepoznati koja ti treba. Ovo je inače dobro imati kući, tako da mislim da je svakako dobra kupovina. Nakon toga, računar koji radi butuješ sa nekim Linux live CD-om (Ubuntu recimo), ali ne instaliraš OS, nego samo podigneš sistem sa njim. Onda zakačiš ovaj pokvareni hard disk (tj. zakačiš USB kablić od fioke u kojoj je disk) i gledaš da li ga je prepoznao ili nije. Ako nije, po logovima kopaš da vidiš zašto, ali mislim da će ti ga prepoznati i sam bez problema. Tek nakon toga, ako računar nije prepoznao disk, a u logovima nema ništa što bi ti pomoglo, ja bi to nosio u servis.

Procjena štete: ukoliko fajl sistem NIJE FAT, veoma rijetko se dešava da sve toliko rikne da fajlovi ne mogu da se povrate. Da ne davim detaljima, razlog je drugačije indeksiranje fajlova kod ova dva fajl sistema. Kako kažeš da ima Windows Vistu (pobogu zašto? jesi li joj to instalirao nakon svađe?), po defaultu joj je fajl sistem NTFS, tako da mislim da su šanse velike.

Srećno i pozdrav.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 25-08-2012, 10:35:07
Е друже, много ти хвала!  :D
Елем, само да образложим неколико ствари. Она је имала подешен некакав аутоматски бекап или нешто слично (који је ваљда пребацивао те податке на екстерни хард диск), али из неког разлога посљедња верзија која се тренутно налази на диску је од првог августа.
Ја нисам имао ништа с Виндоуз Вистом, стигао је с лаптопом :-)
Е сад, проблем са овом процедуром је сљедећи: Ја тренутно нисам у Бањалуци, тако да нисам у могућности да помогнем (додуш'е, колко сам паметан за ове хардверске проблеме, питање је у којој мјери то уопште може да се назове "помагањем"), а контам да је вађење харда из лаптопа доста компликовано, па ћу ја њој ипак јавити да скокне до сервиса.
Иначе, јес ти свјестан да има више од 8 година од нашег посљедњег (и јединог) виђења? Требало би да једаред уприличимо какав митинг. Како је у братској Црној Гори?

Хвала и осталима на помоћи, јавићу вам шта је било на крају :-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 25-08-2012, 11:42:56
Quote
Иначе, јес ти свјестан да има више од 8 година од нашег посљедњег (и јединог) виђења? Требало би да једаред уприличимо какав митинг. Како је у братској Црној Гори?

Izgore se, i bukvalno i metaforično. Na sve strane požari, a temperatura +40. Čekamo kišu kao Novu godinu.  Nego, zar stvarno ima toliko da se nismo vidjeli? Meni se čini kao da je juče bilo  :)

Miting susreta upriličiti je lako, doći ovamo trebaš ti (Yoda style). Tu je inače i Will još nekoliko dana, a i Trippa da upoznaš ako nisi do sada. Naravno, ja se sigurno javljam ako me put nanese tamo.

Gledamo se!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 25-08-2012, 13:31:16
Пре неки дан сам с лаптопом имао сличан проблем, мислио сам да је цркао хард - дакле, црнило. Тачније, појави се "Тошиба" лого, али неће ни у БИОС да уђе, ништа. Зацрни се екран и прави се мртав. Пре тога десила се ствар слична Харвијевој, систем се подигао, али као да тачпед није радио, па сам га рестартовао на "виндоуз" тастер и тастатуром. И онда је настало то вечито црнило.

Спасоносно решење било је мени бизарно - по препоруци особе којој се то већ догађало, извадио сам батерију и вратио је назад. И - ради!

Само то. Извадиш батерију и вратиш је назад. Зашто се то догађа, немам појма.

Узгред, вађење харда не би требало да буде проблем, на неким моделима чак с доње стране постоји плочица са шрафовима. Тако се вади и меморија и хард.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 25-08-2012, 15:49:11
to crnilo oće neki put i kada crkne memorije. ne mora da crkne, dovoljno je i da se zaprašnjavi malo. ako je dostupna, probaj da izvadiš RAM i malo pročistiš konektore, pa ga vrati. meni je to rešilo sličan problem na desktop računaru.

takođe, relativno skoro mi je crkao HDD i na njemu je bilo važnih podataka, pa sam morao da ga nosim u datasolutions. više od 99% podataka je spašeno, mada su prilično skupi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 25-08-2012, 17:07:06
Е, народе, само да вас информишем да се ствар сама од себе средила, тј. чудо је одлучило бар накратко да проради, таман довољно да се битни подаци извуку!  :!:
Кад дођем у Бањалуку, онда ћемо да спроводимо ове касапске захвате, па ћу још да вас гњавим!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 25-08-2012, 17:08:39
Quote
Иначе, јес ти свјестан да има више од 8 година од нашег посљедњег (и јединог) виђења? Требало би да једаред уприличимо какав митинг. Како је у братској Црној Гори?

Izgore se, i bukvalno i metaforično. Na sve strane požari, a temperatura +40. Čekamo kišu kao Novu godinu.  Nego, zar stvarno ima toliko da se nismo vidjeli? Meni se čini kao da je juče bilo  :)

Miting susreta upriličiti je lako, doći ovamo trebaš ti (Yoda style). Tu je inače i Will još nekoliko dana, a i Trippa da upoznaš ako nisi do sada. Naravno, ja se sigurno javljam ako me put nanese tamo.

Gledamo se!

Е вала гледаћу да једном наврнем!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Perin on 25-08-2012, 17:14:52
Harvi, imam nekog prijatelja što rešava sve moguće i nemoguće stvari oko kompa, javi se kad se vratiš u BL pa da to sredimo. :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 26-08-2012, 00:38:40
Harvi, imam nekog prijatelja što rešava sve moguće i nemoguće stvari oko kompa, javi se kad se vratiš u BL pa da to sredimo. :)

Оћу вала! Јел стручњак и за лаптопе?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Perin on 26-08-2012, 01:47:43
Aha. Rastavlja, sastavlja, čisti i spašava. Supermen za laptope. U stvari, you can call him LAPTOPMAN!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 26-08-2012, 10:30:36
Aha. Rastavlja, sastavlja, čisti i spašava. Supermen za laptope. U stvari, you can call him LAPTOPMAN!

Then this is the job for LAPTOPMAN!!!  :!:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 26-08-2012, 11:13:26
Jer kad dečak Erik pojede USB memoriju događa se neverovatna promena...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 27-08-2012, 02:59:53
Jer kad dečak Erik pojede USB memoriju događa se neverovatna promena...

 :!:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 31-10-2012, 02:21:33
Da li neko ima problem sa puštanjem .ts fajlova? Imam VLC player i Media Player što ide uz Windows 7, i u VLC playeru fajl se učita, ali onda ništa ne biva, a u Media Playeru video krene, ali masivno secka i negledljivo je. U pitanju je treća epizoda Walking Deada, od izvesnog soctora, koji upravo preporučuje VLC player u propratnom tekstualnom fajlu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 31-10-2012, 09:48:27
Nisam ni čuo za .ts fajlove, što uopšte skidaš u tom formatu? Osim vlc preporuke. A usput danas mi se update vlc možda će i tebi pa će ti raditi to.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 31-10-2012, 10:00:01
Pa nisam gledao u kom je formatu fajl, nego samo veličinu, i broj sidera i ličera. Prevarili me dušmani. A i VLC sam osvežio na 2.0.4 i nije pomoglo. Imam ja plan B, samo pitam da li je neko već imao iskustva koja bi mi pomogla u planu A.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 31-10-2012, 10:01:41
Probaću da vidim kad se domognem kompa. Šta to skidaš?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 31-10-2012, 20:50:04
Piše gore, ali nemoj da se deranžiraš, prešao sam na plan B i problem je rešen.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 01-11-2012, 00:29:01
To skidaš zbog ovog broja 1080i.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 12-12-2012, 15:55:49
Крепава ми компјутер! Чим утурим било шта у било који УСБ кратер, моментално се фризује тако темељно да једино пали гашење на дугме!  :cry:
Шта да радим, помагајте!!!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 12-12-2012, 16:09:54
pozovi popa da ti ga osvešta.

sigurno si ga napunio sotonskim sadržajima!  :evil:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: ayin on 12-12-2012, 16:11:08
Ne guraj ništa u USB!
Šalim se.
Pronađi USB karticu (makar pozajmi od nekoga), pa je gurni na ploču i pokušaj onda da prikopčaš uređaje preko nje. Ako ne upali, moguće je da crkava ploča. Predpostavljam da si ulazio u SETUP i pregledao da se nešto nije poremetilo i da je USB setovan normalno
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 12-12-2012, 17:08:29
Крепава ми компјутер! Чим утурим било шта у било који УСБ кратер, моментално се фризује тако темељно да једино пали гашење на дугме!  :cry:
Шта да радим, помагајте!!!

Не мора значити да је плоча! Може бити и Виндовс - нешто се пореметио па не сарађује са УСБ како би требало. Форамтирање и нова инсталација Виндовса је први корак, ако то не помогне онда се проверава плоча.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 12-12-2012, 19:33:06
Прорадио је (бар за сада) након антивирусовања.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 12-12-2012, 19:44:30
lepo ja kažem, svega toga ne bi bilo da si komp punio samo bogougodnim sadržajima!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Tex Murphy on 12-12-2012, 20:45:21
lepo ja kažem, svega toga ne bi bilo da si komp punio samo bogougodnim sadržajima!

Као нпр. ти, јел?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ghoul on 12-12-2012, 20:52:26
lepo ja kažem, svega toga ne bi bilo da si komp punio samo bogougodnim sadržajima!

Као нпр. ти, јел?

moji su ugodni MOM bogu, a tvoji očito nisu tvom!  :evil:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 13-12-2012, 20:14:27
Narode, zna li ko, jel mi treba i ovo kad instaliram nove ATI drajvere?

HydraVision Package
Description:
Package Includes:
HydraVision for Windows Vista and Windows 7. Requires that AMD Catalyst Control Center (listed above) be installed.

http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/legacy/Pages/legacy-radeonaiw-vista32.aspx (http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/legacy/Pages/legacy-radeonaiw-vista32.aspx)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 13-12-2012, 20:43:23
Snašo sam se, hvala.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Miljenko on 13-12-2012, 23:05:25
Pomenucu moj problem i ovde.
Kada pokrenem neku noviju igru, sve radi ok 15-30 minuta, a onda se komp zakljuca sam od sebe. Monitor se ugasi i pomaze samo dugme.
Instalirah malopre Metro 2033 i desila se ista stvar. Nema seckanja, brljanja, sporog ucitavanja, sve radi bez problema, a onda mrak...
Skyrim radi bez problema sa high podesavanjima, ultra daju iste simptome.
Zakljucavanja se ne desavaju van igara.

Procesor je cetvorojezgarni, 4 Gb memorije, ATI Radeon 5700 graficka kartica.
Meni na pamet pada graficka ili slabo napajanje. Nisam pametan. :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 14-12-2012, 10:45:16
Da, pa verovatno je jedno od ta dva koja si nabrojao... Meni je refleks da optužim karticu jer smatram ATI izvorom sveg zla na svetu, ali ovo zapravo više deluje kao problem sa napajanjem...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 14-12-2012, 19:14:40
Малопре сам имао WTF моменат. Компјутер је радио нормално и одједном је почео да лудује - рецимо отворим неки текст у Ворду и потерам точкић миша, а он повећава и смањује зум уместо да скролује текст. Кад кликнем на текст, уноси се нормално. Све минимизовано неће да се максимизује левим кликом, већ десним кликом + restore. Total Commander је тек лудовао - левим кликом (а не десним како би требало) ми је хајлајтовао фајлове, понекад више одједном (!), а приликом промене фолдера отварали су се изнад те колоне табови попут оних у браузерима! Нисам ни знао да то Total Commander може.

Све је почело пошто је компјутер прилично дуго радио, био је упаљен преко 36 сати (мада је преко ноћи само вукао нешто с торента), а лудило је почело док сам радио на једном захтевном мултимедијалном фајлу. Мало је кочио јер је процесор очигледно радио под пуним оптерећењем, а онда је настао спе'такл. Дакле, иако сам сад пустио антивирус да обиђе парохију, можда је попустио и неки хардвер јер Марфи каже да је обично тако. Али који?

Иначе, после рестарта је наставио још мало да лудује, а пошто сам повукао све фајлове на којима сам радио на флеш, све се вратило у нормалу и засад комп шљака нормално.

Any ideas?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 14-12-2012, 19:16:25
Vidi kako ti je podešeno srednje dugme ili točkić za miša u kontrol panelu.

A možda i u Wordu može to da se podešava, ali nisam siguran.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 14-12-2012, 19:50:00
 :-x

Бизарно! Решен проблем! Win ме у једном тренутку пита (нисам ни знао да постоји та системска порука): "Знаш ли да ти је све време притиснут CTRL тастер? Хоћеш ли у сејф мод?" И ја погледам - тастер ладно заблокирао (матора ми је тастатура и сва изједена од куцања, леви CTRL чак има урезе од нокта, а ни на њему ни на шифту одавно више ништа не пише. Стајао је напола притиснут, зато је некад прави контакт, некад не. Сад ће тастатура на чишћење, осећам да има нешто испод...

 xrotaeye

ПС То ми је од параноје јер док радим на сваких минут-два несвесно кликћем CTRL+S, ма који програм користио јер је снимање код свих исто.
 
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: scallop on 20-01-2013, 17:42:59
Moj laptop je postao brži od mojih prstiju. Čim prinesem prst tastaturi pojavi se neko đubre da se nudi. Tako mi se okačio i neki PC performer koji želi neizostavno da ispravi 427 grešaka u mom Windows-u koje je detektovao. Pet puta sam ga bacio na đubre i još je tu. To ni Boban ne bi mogao da pošalje na Deponiju. Usput je tu i neki novi pretraživač Babylon, koji bi da gugla umesto gugla. Na kraju neki od tih uljeza mi je zauzeo donju četvrtinu ekrana, pa svaki put kad promenim sliku, ponudi nešto. Kao kako da vozim u Oklahomi i slično. Hoće li to nestati preksutra, pa da trpim ili će mi trebati neko da profesionalno otrese đubre?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 20-01-2013, 18:02:09
To mora da reši neko odlučan.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 20-01-2013, 18:15:03
Tako mi se okačio i neki PC performer koji želi neizostavno da ispravi 427 grešaka u mom Windows-u koje je detektovao.
Izbrisi ga sa bilo kojim anti-malware programom, npr:     
Malwarebytes Anti-Malware (http://www.filehippo.com/download_malwarebytes_anti_malware/)

Usput je tu i neki novi pretraživač Babylon
Takodje bi ovaj gornji program trebao da ga obrise,
ako nece, onda ovaj hoce: AdwCleaner (http://www.softpedia.com/get/Antivirus/Removal-Tools/AdwCleaner.shtml)

Naravno, programe koristis na sopstvenu odgovornost,
ako nisi iskusan u tome, prepusti nekome.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: scallop on 20-01-2013, 18:23:02
To ću i da uradim. A dotle ću da psujem. :-x
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Usul on 20-01-2013, 19:09:56
Ako mozes predji na Mac, ako ne daj nekome da preinstalira masinu i postavi sve moguce zastite.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: angel011 on 20-01-2013, 19:29:37
A da pređe na Ubuntu?  :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 20-01-2013, 21:46:39
Babylon je teška kučka za uklanjanje. CCleaner pomaže u ovakvim situacijama:
 
http://www.piriform.com/ccleaner (http://www.piriform.com/ccleaner)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: scallop on 20-01-2013, 21:56:17
A, kako se uklanja CCleaner?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 20-01-2013, 22:04:49
Ccleaner se ne uklanja, on se voli. Vrlo je koristan.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 21-01-2013, 01:17:25
Babylon je teška kučka za uklanjanje. CCleaner pomaže u ovakvim situacijama

Ne bih se slozio. CClener je program za brisanje smeca pokupljenog na netu (kao sto mu i ime kaze "Crap Cleaner"),
dakle brise sve privremene (temporary) fajlove, lozinke, podesavanja browsera, sve sto je kucano u Search-u i sl.

Medjutim, ako se zlonamerni program vec provukao u komp,
intalirao se, inficirao sistemske fajlove i registry bazu, tada postoje mnogo efikasnija resenja od njega.

Ccleaner se ne uklanja, on se voli. Vrlo je koristan.

Sa ovim se slazem. Koristim ga vec dugo i preporucujem ga za gore navedene radnje.
Ucestalost koriscenja treba zavisi od vremena provedenog na netu.
Ja ga koristim svakih 15 dana, u sklopu redovnog ciscenja (odrzavanja) kompa.

Ima samo jedan nedostatak - nema opciju samoaktivacije
odmah posle butovanja sistema, a pre podizanja ostalih programa iz start-up-a.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 01-02-2013, 23:24:28
Da ne otvaram novu temu; imam problem sa BS plejerom.

Do pre nekih sat vremena sam ga redovno koristio i smatram ga najboljim free plejerom na tržištu. Otvara sve video fajlove i formate, automatski skida titlove i uglavi ih itd, itd.

Međutim, pustim film a preko prozora mi se pojaviše crne, vertikalne linije. Pustim drugi film, ista stvar. Pustim isti film u nekom drugom plejeru i sve ide normalno.

Čačkao sam po video opcijama bez uspeha.
Napominjem da sam pre toga (danas) digao monitor od majstora i namestio na settingu grafike dual view, tj, sliku na oba monitora. Navodno popravljeni monitor ne radi (reklamacija sledi, sreća ne plaćam opravku, neko "prebijanje" je u pitanju) a prikopčan je na GF 6600SL preko DVI kabla, drugi, Samsungov katodni je preko VGA. Monitor (neispravni) sam isključio iz grafike i od tada mi se pojavljuje spomenuti problem. Slutim da je neispravni LCD nešto pobrkao.

Reinstalirao sam BS plejer, pustio film i opet crne linije.

Guglao sam, nisam našao ništa pametno.
Možda neko zna u čemu je caka? Unapred zahvaljujem. 
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 01-02-2013, 23:26:37
Probaj GOM plejer ili VLC. Moguće je da ti treba novi kodek. Koji je format fajla?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 01-02-2013, 23:31:06
Ekstenzija je .avi.
Zaboravih da napišem da sam sinoć počeo da gledam isti film i sve je bilo Ok. Gom sam koristio, BS mi je mnogo bolji. Ne bih se raskukao, koristio bih neki drugi plejer da mi BS nije vrh.

Prilikom instalacije BS-a, isti se konektuje na mrežu i automatski skine sve moguće kodeke za sve vrste formata, ima impozantan spisak toga. Mislim da te kodeke deli sa ostalim plejerima, a na njima mi je sve Ok, nema linija.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 01-02-2013, 23:34:09
Meni je VLC počeo da gubi sliku, kad ga sledeći put startujem. To se ponovilo više puta, tek posle resetovanja je radio. Skinem GOM, koji sada više nema problema sa slabim zvukom, i sve normalno gledam.

Ne znam u čemu je stvar. Nešto gi sjebava ti programi?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 01-02-2013, 23:35:36
reinstalirajte ga...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 01-02-2013, 23:46:43
Da, napomenuo sam već, slutim da mi je neispravni LCD bagovao nešto, a kada bih znao šta je to nešto, rešio bih problem.

Sigurno nije do kodeka, ostali plejeri mi rade sa istim tim kodek-pakovima (ffdshow i K-lite codec pack) sasvim normalno.

Drajveri za grafiku rade sasvim normalno iako je za očekivati da je neispravni LCD prvo njih zeznuo. Podešavanja u Nvidia kontrol panelu su takođe ok, setovao sam ih na default vrednosti (iako ih nisam nikad dirao, sem u slučaju kada sam sliku preusmerio na dual view, tj, oba monitora istovremeno)

Dakle, uistinu vrlo bizaran problem a ja gorim da saznam šta je u pitanju...

Lorde, preporučujem da probaš BS plejer, odličan je, otvara sve formate bez seckanja i sam skida odgovarajuće titlove i pušta ih sa filmom. Ovo mi je prvi problem sa tim plejerom nakon godinu dana intenzivne upotrebe.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 01-02-2013, 23:58:02
Će da probamo i taj bullshit player  ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 02-02-2013, 00:01:16
vlc je mnogo bolji
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 02-02-2013, 00:03:13
Ali prikazuje crni ekran...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 02-02-2013, 00:04:19
skinite novu verziju, deinstalirajte staru i instalirajte novu
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 02-02-2013, 00:09:25
To sam sve uradio.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 02-02-2013, 00:12:25
vlc shows black screen for every video (solved) (http://www.youtube.com/watch?v=KqXBsomWVws#)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 02-02-2013, 00:13:39
Rešio problem. Video renderer nije bio čekiran na YUV mixing modu. Ne znam samo kako je zapamtio nakon reinstalacije plejera tu opciju? Mislim da po defaultu treba da bude čekirana, da koristi YUV mod.

Bizarno, bizarno...

Hvala Hiddenu što mi je ukazao da čačkam po renderu. Sad ću da dovršim nastavak Silent Hill-a :)

Crni ekran može (ne mora) da bude do interlejsa, nađi negde u video opcijama. Moguće i da je do rendera, iskustvo sa crnim linijama me podseća na to.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 02-02-2013, 00:57:20
jel pomoglo, lorde?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 02-02-2013, 00:59:40
Pa, ne znam. Problem se nije ispoljio, uostalom sad sam ga apdejtovao. Ta je opcija kod mene nečekirana.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 02-02-2013, 01:02:56
i apdejt ume da pomogne  :lol:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 02-02-2013, 01:17:03
Ovaj bs player je čisti krš  :cry:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 02-02-2013, 01:29:25
vlc je mnogo bolji

Е, напокон да је и она у праву  xcheers.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 02-02-2013, 02:27:46
Откад сам купио Asus O!Play mini, проблеми пуштања видеа с компа су прошлост. Софтвер за меније му је мало багован, додуше, па сам двапут морао да га шокирам, али никад није заглављивао током репродукције и пушта све. HDMI веза с телевизором, гледам ко човек и - милина. У понудама видим да има бољих, али за ову лову машиница је сасвим океј, за препоруку. Оно што није под h264 скидам само ако нема друго.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 02-02-2013, 04:07:01
kad smo već kod kompjutera, planiram da kupim novi lap, ali sasvim normalan lap, ne igram igrice ali da bar sve radi kako treba narednih par godina

dakle, šta onda trebam da tražim?

amd ili intel procesor
koliko rama
dell, hp, asus...
itd
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 02-02-2013, 05:11:05
Nemoj Hari Pottera bre  8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-02-2013, 13:44:15
Zašto, Lorde Kufermore?  8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 03-02-2013, 14:12:32
Dell boy je takodje zajeban igrac u varijantama ispod 500eur..
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-02-2013, 14:34:46
kad smo već kod kompjutera, planiram da kupim novi lap, ali sasvim normalan lap, ne igram igrice ali da bar sve radi kako treba narednih par godina

dakle, šta onda trebam da tražim?

amd ili intel procesor
koliko rama
dell, hp, asus...
itd

šta konkretno planiraš da radiš na njemu?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-02-2013, 17:27:42
kenjam po sagiti, gledam live stream, filmove, serije, Skype, Microsoft Office

za to mi vjerovatno ne treba više od 2 giga rama, ali nije poenta samo u tome, npr sad imam jedan stari HP koji me je služio kao vjerni džukac dok su drugima crkavali razni Aceri, Asusi, Lenovi i ostala boranija (a da li je to do korisnika ili do laptopa?), bili nestabilni, čak su im se i spolja raspadali, ispadala dugmad od tastature, HP je tenk za njih.

dakle, najviše me zanima prema čemu da se orijentišem, opet HP, ima li nešto bolje, koliko rama, i koji procesori su bolji. Da ne bude da naredne godine izmisle neki Windows 9 a da ne može da ga pokrene kako treba. Neću neke integrisane grafičke i slična sranja nego normalan lap

evo, lupi neki odavdje npr
http://www.winwin.rs/ (http://www.winwin.rs/)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 03-02-2013, 17:31:32
HP je prekinuo sa svakim razvojem tehnologije. Mnogi se žale na loš kvalitet. Tako čuh. Što se drugih sprava tiče, laserskih štampača ili skenera, definitivno je najgori.
Xerox je mnogo bolji. Za laptope ne znam tačno, ali verovatno je ASUS dobro rešenje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 03-02-2013, 17:41:40
ASUS је ок. Не знам колико би пара да потрошиш, али ако хоћеш добру машиницу, треба да узмеш нешто у ценовном рангу ок 40 - 50.000 дин и нећеш се преварити, потераће ти сигурно и Виндовс 11. Све испод 40К, без обзира на марку, није добро. Мада, ако ти није потребан лаптоп да га носиш са собом и нешто корисно радиш на путу и сл. него ти треба за кур...е, увек сам за варијанту да се за те паре купи зверчица од десктоп компјутера. За 50К можеш купити машину која ће сигурно потерати и виндовс 20 кад једном изађе  :!:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 03-02-2013, 17:48:23
Laptop je definitivno samo za nuždu ako si stalno u pokretu.
Za te pare može da se sklopi kućni zmaj.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 03-02-2013, 17:49:25
Да не едитујем претходни пост, написаћу нови  :-x .

Данас добри компјутери, било лаптоп било десктоп, имају вишејезгарне процесоре, који подржавају 64 Битне оперативне системе и апликације. За 64Бит ОС је довољно 4ГБ РАМ меморије, али не шкоди имати и више. Ако се инсталише виндовс 32Битни онда он може да ради са максимално 3,3 ГБ РАМ меморије, па је бесмислено уградити у машину 4ГБ или више. Виндовс 7 ће сасвим солидно радити на 2ГБ РАМ меморије и, ако процесор баш није неки стари шпорет, то ће задовољити сваког просечног корисника компјутера.  Додуше, још увек нису сви програми које користимо 64битни, али то не значи да не треба инсталисати, рецимо, виндовс 7 64 Бит. Убија колико је стабилан и брз! На неком лаптопу од, рецимо, 45К дин тај Виндовс ће радити као самурајски мач!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-02-2013, 18:01:10
pa jebi ga, za ove potrebe koje je Bata naveo je dovojan i nekiki Atom procesor sa dva jezgra (ja imam neki netbuk Atom star tačno tri godine, sve radnje koje je Bata pobrojao radi bez problema). ako igranje igrica nije zahtev, ne znam zašto insistirati na neintegrisanoj grafičkoj kartici.

što se operativnog sistema tiče, i dalje tvrdim da je XP ponajbolje što Majkrosoft nudi. ja na dekstopu imam 32bitni XP (iako mi je procesor ima dva jezgra), tera sve što je neophodno.

naravno, raspoloživi budžet otprilike suzi izbor, ali što reče moj drugar "ako ti komp ne pravi pare, onda gledaj da što manje para potrošiš na njega."
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-02-2013, 19:16:15
Laptop je definitivno samo za nuždu ako si stalno u pokretu.
Za te pare može da se sklopi kućni zmaj.

 imam kućnog ljubimca kojeg više volim, ali treba mi i pokretna artiljerija  8-)
naravno, ona nije primarna pa neću da trošim ne znam koliko na nju, posebno zato što, kao što su svi rekli, za 500 evra možeš desktop zmaja da nađeš


Skalar me uništio sa ovim n-bitnim kompovima, nije valjda da i to moram da gledam  :cry:


dakle, HP prso, pa zar nije i Dell u stvari dio iste korporacije?pa jebi ga, za ove potrebe koje je Bata naveo je dovojan i nekiki Atom procesor sa dva jezgra (ja imam neki netbuk Atom star tačno tri godine, sve radnje koje je Bata pobrojao radi bez problema). ako igranje igrica nije zahtev, ne znam zašto insistirati na neintegrisanoj grafičkoj kartici.

što se operativnog sistema tiče, i dalje tvrdim da je XP ponajbolje što Majkrosoft nudi. ja na dekstopu imam 32bitni XP (iako mi je procesor ima dva jezgra), tera sve što je neophodno.

naravno, raspoloživi budžet otprilike suzi izbor, ali što reče moj drugar "ako ti komp ne pravi pare, onda gledaj da što manje para potrošiš na njega."

i ja samo XP koristim, ali koliko sam shvatio on umire na kraju 2013? Mislim updates and shit prestaju, to će kad tad da uvale da moraš da odustaješ od XP-a

ako griješim - super!

što se tiče netbuka, to je valjda mnogo manji ekran, ja bih ipak 15 inča i više

ovo oko grafičke je moja noćna stara mora iz prošlog života (kada sam gledao Žan Klod Van Dama). Pentium 2, integrisana grafička, radi Quake, ne radi Escape from Monkeys Island!  :x

tako da to nekako instinktivno odbacujem kao dio traumatičnog teen age-a, a u stvari bi sve što mi treba šljakalo i sa integrisanom grafičkom, to si u pravu


Ok, dakle da rezimiram kako sam shvatio, može Asus, 32-bitni vjerovatno, 4 rama, Intel ili Amd i da li je važno uopšte, neki pljuju Amd
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 03-02-2013, 19:34:34
32-bitni procesori više se nigde ne prodaju, niti ugrađuju, te tu nema dileme. 4 GB rama je dovoljno samo ako hoćeš da čeličiš živce. Treba bar 8, a bolje i više. Operativni sistem sam pojede mnogo memorije, i onda sve ostalo mnogo krlja po disku i koči.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: angel011 on 03-02-2013, 19:44:20
XP najčešće ne možeš da instaliraš na novim modelima, ne prepoznaje komponente.

Mene Asus (ovaj (http://www.bcgroup-online.com/proizvodi/laptop-i-notebook-racunari/asus-K55VM_SX091-17258/)) odlično služi.

Za Dell sam viđala oprečne rivjue, neki oduševljeni, neki dobili krš (a slične cene), moguće da je tu sad prilična kocka, kako ti se zalomi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-02-2013, 19:44:55
što se tiče netbuka, to je valjda mnogo manji ekran, ja bih ipak 15 inča i više

ovo oko grafičke je moja noćna stara mora iz prošlog života (kada sam gledao Žan Klod Van Dama). Pentium 2, integrisana grafička, radi Quake, ne radi Escape from Monkeys Island!  :-x

tako da to nekako instinktivno odbacujem kao dio traumatičnog teen age-a, a u stvari bi sve što mi treba šljakalo i sa integrisanom grafičkom, to si u pravu


Ok, dakle da rezimiram kako sam shvatio, može Asus, 32-bitni vjerovatno, 4 rama, Intel ili Amd i da li je važno uopšte, neki pljuju Amd

da, netbuk ima ekran oko 10", ali se višejezgrani Intel Atom procesori sada ugrađuju i u laptopove većih dijgonala.

čini mi se da nećeš osetiti razliku između AMD-a i Intel-a sličnih performansi. neki se kunu u AMD, neki opet u Intel, mislim da je to stvar navike pre svega. ja sam ceo život koristio Intel procesore, i kada bi kupovao komp opet bi se odlučio za intel, ali ne bih mogao da ti racionalno objasnim zašto. AMD su malo jeftiniji.

neki Intelovi procesori iz serija Core ix imaju u procesoru integrisan grafički čip koji tera grafiku kada nema potrebe za nečim jačim (recimo, kada pišeš po sagiti ili koristiš office), a neintegrisana grafika preuzima kada recimo igraš igre. to može da uštedi dosta energije, ako ti je bitna mobilnost (produžava trajanje baterije), ali utiče i na cenu.

ja trenutno koristim neki Dell vostro 3350 sa i5 procesorom, baterija drži koliko hoćeš.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-02-2013, 19:46:13
32-bitni procesori više se nigde ne prodaju, niti ugrađuju, te tu nema dileme. 4 GB rama je dovoljno samo ako hoćeš da čeličiš živce. Treba bar 8, a bolje i više. Operativni sistem sam pojede mnogo memorije, i onda sve ostalo mnogo krlja po disku i koči.

ja na desktopu imam 3gb a na laptopu 4gb, nikakvih problema nemam ni sa jednim ni sa drugim. na desktopu 32bitni XP, na laptopu 64bitni win7.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lord Kufer on 03-02-2013, 19:49:38
XP radi super sa četvoroglavim AMD procesorom. Imam i višak memorije, pošto XP ne može da adresira više od 2gb, mada kažu da može da se podesi na malo više, ali to je nestabilno.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 03-02-2013, 20:02:51
Pobornik sam pravca "dok radi, ne diraj", tako da moj Intel na 2.8 i 2 Gb ram-a odrađuje namenu. Kada mi se igra, nađem neku interesantnu od milion iz tog perioda i usijem procesor.

Mogao bih da smestim W7 na komp, umalo sam to uradio, ali sam se dozvao pameti u poslednji čas. Jer, "dok radi, ne diraj" :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 24-03-2013, 12:51:28
Molim za pomoć! Sinoć sam polila tastaturu HP minija sokom (7up, gore nije moglo) i uprkos svem hitnom brisanju i istresanju, do danas pola tipki ne radi. Trebaju mi saveti za čišćenje tastature ili telefon dobrog majstora :/ Hvala unapred.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 24-03-2013, 13:00:20
tu je šećer jebena stvar. ja sam svojevremeno polio tastaturu (desktop računara) limunadom. pustio da se osuši, i to veče bilo super. međutim, sutra se spekao šećer, pa su tasteri glavili. meni je pomoglo jedno tuširanje tastature, nakon čega sam pustio da se temeljno osuši, i radila je kao nova.

opet, kod tebe je u pitanju laptop, i ne znam kako bi podneo tuširanje, pa ipak predlažem majstora.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: scallop on 24-03-2013, 13:01:17
Moja rđava iskustva govore da je moguće svaku pojedinu tipku skinuti i očistiti. Jedino ne bih savetovao da se skidaju sve odjednom.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 24-03-2013, 13:04:27
Uopšte se ne bih dvoumila oko odlaska kod majstora da sa njima nemam uglavnom užasna iskustva. :( Ovako bih radije sama oprala tastaturu... da znam kako. :cry:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: scallop on 24-03-2013, 13:17:53
Izopropilalkohol je zgodan, tkanina bez dlačica za tastere, štapići za uvo i čačkalice za podlogu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 24-03-2013, 15:20:59
samo nemoj aceton da do'vatiš   8-)


isto kao tomat, posuo sam po običnoj tastaturi, ne po laptopu, a kad je preživjela sok eksperimentom sipanja alkohola bez ikakvih vati proradili dugmići. Samo sam ga sipao između svakog dugmeta.


alkohol izjede šećer, vjerovatno ne počisti sve, ali brzo ispari i kasnije sve radi


e sad, kako je s laptopom, baš me zanimalo pa sam guglo

''Kako se tipkovnica vadi???
 Povadi rubne tipke i onda ces na rubovima tipkovnice vidjet kukice koje je drze - te kukuce otkaci sarafcigerom ili tako necim i onda ti tipkovnica ide van, spojena je samo s jednom jednom trakom s vodicima na laptop, a tu traku lako otkacis.''

ako je ovo tačno nemaš problema, samo ćeš morati da čistiš jednu po jednu tipku, i da zapamtiš gdje koja stoji 8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Alexdelarge on 24-03-2013, 15:37:45
i čuvaj se živuljki koje žive ispod tastera!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 24-03-2013, 20:23:28
Hvala, videću...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 24-03-2013, 20:48:58
Треба бити опрезан и са алкохолом. Једном сам чистио главу једног тејпа и испало је да је алкохол био неквалитетан (да, да, и то може!) па је, иако је брзо испаривао, остављао за собом неке трагове. Сумњам да је био благо разблажен водом, али ко ће ти га знати... можда је купљен такав, а можда ту нешто брљали ликови који су ми га дали.

У сваком случају, обавезно добро очисти опругице испод тастера и пре враћања сваку провери да ли "шета" како треба. Јер ће иначе повремено лепити, што ужасно нервира. И ја бих најпре одшрафио тастатуру од остатка плоче (али не бих вадио конекторе), па чистио тако. Таман истом приликом усисај унутрашњост, то је добро повремено радити, посебно око кулера, да се лаптоп не би прегревао. О истом трошку ћеш видети да ли је сок продро и испод. Тешко, али ипак... Кад чистим решетку кулера тамо где је отвор (где издувава врућ ваздух), увек користим четкицу. За решеткице се хвата веома фина прашина и она не дозвољава добро хлађење.  Док чачкам четкицом истовремено усисавам и - то је то. Пипав је посао то око тастатуре, али ће после чишћења горе и доле ферцерати боље него досад. И треба имати стрпљења, мени мука припадне и кад прочитам овако нешто.  :cry:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 24-03-2013, 23:53:44
Треба бити опрезан и са алкохолом. Једном сам чистио главу једног тејпа и испало је да је алкохол био неквалитетан (да, да, и то може!) па је, иако је брзо испаривао, остављао за собом неке трагове. Сумњам да је био благо разблажен водом, али ко ће ти га знати... можда је купљен такав, а можда ту нешто брљали ликови који су ми га дали.

valjda je ovaj alkohol što se kupuje po apoteci 70% i kada se on koristi može da ostavi fleke za sobom. mislim da to neće predstavljati problem u ovom slučaju, mada je bolje uzeti što čistiji alkohol.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Джон Рейнольдс on 25-03-2013, 00:33:25
Да, да, видиш... Док су тејпови још били у оптицају, набављао ми је тип чист алкохол, у стаклним литарским флашама које су из неког разлога биле веома незгодне за пресипање.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Perin on 25-03-2013, 02:14:19
http://www.ebay.com/itm/New-Keyboard-for-HP-Compaq-Mini-110-Mini110-533549-001-Series-US-/200771856841?pt=PCA_Mice_Trackballs&hash=item2ebeef69c9 (http://www.ebay.com/itm/New-Keyboard-for-HP-Compaq-Mini-110-Mini110-533549-001-Series-US-/200771856841?pt=PCA_Mice_Trackballs&hash=item2ebeef69c9)

Sa shippingom u Srbiju dođe 14ak dolara. Jedino što ćeš morati nekom da daš da to zameni. Mislim, mogao bih i ja zameniti, ali nisam u Srbiji :lol:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 25-03-2013, 22:25:20
Hvala svima na predlozima! Ipak, brknula sam malo po kompjuteru i odustala, eno ga u servisu, neka se stručna lica njime bave. :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 26-03-2013, 15:09:57
khmwomen...  8-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 14-08-2013, 13:29:44
Ljudi pomagajte, zadnja su vremena... :(

Naime, već par meseci imam problem sa youtube-om, pušta mi sve klipove regularno ali kad prebacim na FULL SCREEN slika postaje crna ali audio i dalje šljaka, a isto mi se dešavalo i na sajtu Full Episode South Park Studios, gde takođe ne mogu da gledam epizode u full screenu. Probavao sam da apdejtujem Adobe Flash Player ali mi ni to nije pomglo, pa vas sviju pitam da ne znate možda šta tu nije u redu? Hvala :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 14-08-2013, 13:48:57
Neki su rešili taj problem isključivanjem hardverske ispomoći u plejeru. Idi desni klik na video > Settings... > isključi hardware acceleration.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 15-08-2013, 08:17:28
Radi, radi!  :!:

E fala ti mac ka bratu, vazda si tu kad zatreba, pravi si drugar.  :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 00:50:49
došlo mi je par ovih jebača, iako nisam nikome od njih slao mail. Jesam li pokupio neki virus ili šta?


Quote
Sorry, we were unable to deliver your message to the following address.

<vps_info@uns.ns.ac.yu>:
No MX or A records for uns.ns.ac.yu

--- Below this line is a copy of the message.

Received: from [98.137.12.59] by nm44.bullet.mail.gq1.yahoo.com with NNFMP; 20 Sep 2013 21:33:21 -0000
Received: from [98.136.164.64] by tm4.bullet.mail.gq1.yahoo.com with NNFMP; 20 Sep 2013 21:33:21 -0000
Received: from [127.0.0.1] by smtp226.mail.gq1.yahoo.com with NNFMP; 20 Sep 2013 21:33:21 -0000
DKIM-Signature: v=1; a=rsa-sha256; c=relaxed/relaxed; d=yahoo.com; s=s1024; t=1379712801; bh=ZUM3y94tyPpuk7vRtJOZ9ptOSoKZxMFTAxOpcECmKD0=; h=X-Yahoo-Newman-Id:Message-ID:Date:X-Rocket-Received:X-Yahoo-Newman-Property:X-YMail-OSG:X-Yahoo-SMTP:From:To:Subject;
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 21-09-2013, 00:55:10
Šta si radio u 21:33 na Yahuu? Možda si slao poštu nekom drugom, a ova adresa je nekako povezana s tim kome si slao.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 01:02:49
slao sam oko 23h poštu, a u 23:33 su došla tri ovakva maila sa 3 različite adrese

a sve adrese imaju ''.yu''
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 21-09-2013, 01:25:38
Aha, Yahoo vreme kasni dva sata, verovatno je server u Britaniji. Čini mi se da ipak jesi slao na te adrese, samo nisi primetio. Idi u "sent items", ili kako se to već kod tebe zove, i pogledaj To: i CC: i BCC: polja u pošti koju si slao.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 01:31:54
samo sam uradio ''reply to sender''

piše mi 1 recipient

a u Failure notice piše da sam slao mnogima, samo ne onom kome jesam poslao :)

uzgred, sve adrese su stare sa yu domenom ili mailovi koje ti ljudi odavno ne koriste, i ima jedan kome nisam slao mailove punih 10 godina, koji teško da znaju ovog prvog kojem sam slao
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 21-09-2013, 01:35:54
Ne vredi ovako rečima, traje dugo, a i košta me živaca kad ne mogu da se sporazumem s nekim. Jbg, možda i jeste neki glupi virus. Ali, otkud mu te adrese?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 21-09-2013, 01:37:08
slao je neko drugi sa tvog mejla. hakovan si, u prevodu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 01:40:41
 pa yahoo mail čuva sve otkad je nalog otvoren, sve imam od 1999. godine do sada tu


Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 01:48:04
Ne vredi ovako rečima, traje dugo, a i košta me živaca kad ne mogu da se sporazumem s nekim.

jbg, u ovom novom yahoo mailu ja ne mogu direktno da pronađem ništa sem from i to, nema cc, znam šta je cc ali nema ga

ali jednostavno te adrese nisu povezane, plus taj domen nije u opticaju bar 5-6 godina, zar ne?

plus piše ''Subject: Fw: ''

a rekoh već da je bilo ''reply to sender''
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 10:42:44
sunce ti jebem, još 15 mi stiglo

malwarebytes ništa nije našao, sad antivirus skenira

pa meni je sve u redu s kompom, a obično kad je virus sakakva sranja zajebavaju

da li da mijenjam šifru na mailu ili to ništa ne pomaže?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: angel011 on 21-09-2013, 10:47:47
Promeni šifru, možda pomogne, a teško da će da smeta.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 21-09-2013, 11:17:34
Meni se pojavio jedan problem a to je da mi je jedan HDD usporio i to drastično sa nekih 35mb/s kopiranja pao je na jedva 6 do 7 mb/s. Hd se ne greje dok je u normali, to mi je sistemski HDD, komp mi radi 24h.
Drugar mi reče da vrv crkava, tj da ima neki bad sector, radio sam mu sa Perfect Dick 10 defragmentaciju i normalnu i sistemsku.
Šta da mu radim? Menjao sam sata kabl, menjao mesto na matičnoj ploči.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 21-09-2013, 11:26:07
Bato, mislim da je problem u domenu. Proveri ga http://who.is (http://who.is), pa ako ti javi da je domen aktivan, odradi MX proveru na http://mxtoolbox.com (http://mxtoolbox.com) da vidiš da li je njihov mail server aktivan ili se zabagovao usled nekog hajvančića...
I obavezno zanemari glupave izjave tipa "neko te hakovao", to je najčešća uzrečica onih koji nemaju pojma, a vole da se prave pametni...

Sumnjam na ispad (njihovog, ne tvog) mail servera. Proveri.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 11:31:29
mx   -    Sorry, we couldn't find any name servers for 'uns.ns.ac.yu'


a ne znam šta da ukucam na who.is
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 21-09-2013, 11:38:31
Drugar mi reče da vrv crkava, tj da ima neki bad sector, radio sam mu sa Perfect Dick 10 defragmentaciju i normalnu i sistemsku.

Greska!
Ako ima lose (ostecene) sektore, defragmentacija tu ne pomaze, jer ona samo vrsi realokaciju fajlova u cilju brzeg podizanja.
Zato postoji mogucnost da se defragmentisanjem neki fajlovi smeste na te lose sektore.
Zbog toga se ona radi tek nakon provere hard diska, u smislu da li ima takve sektore.

Šta da mu radim?

Hard disk prvo proveri nekim programom za detekciju sektora, ja za to koristim TuneUp Disk Doctor i vrlo sam zadovoljan.
Ako ima losih sektora, programi za to ce ih sakriti, postace nevidljivi za smestanje podataka, ali - logicno - i smanjiti kapacitet harda.

U slucaju detekcije losih sektora, momentalno se mora uraditi sledece:
1. Bekapovati sve podatke sa problematicnog harda (na drugi hard i/ili na dvd-jeve).
2. Baciti se u potragu za novim hardom.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 21-09-2013, 11:58:30
Sve sam više siguran da je do domena. Il' ga ne pozna (izmenjen je) ili je server -out.
Pokušaj da na kraju adrese izbrišeš .yu a dodaš .rs. Kontam da Yahoo više ne jebe .yu. Ako ne upali, onda pokušaj ponovo sa yu i rs za nekoliko časova, ili dana, dok podignu server. Ne vidim ni jedan drugi razlog zašto ti mail ne bi otišao na postojeću adresu. Si proverio je l' i dalje postojeća?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 12:08:39
meni to izgleda kao potpuno odvojena stvar

mail koji sam poslao je upućen na gmail (još ne znam da li ga je čovjek primio, čekam da se javi)

a ovi failure notice su ac.yu, eunet.yu i co.yu

i neki debili tipa m.rizeh@parseletk.com, koje ne znam ni šta je

virusa nema, spybot i malwarebytes ništa nisu našli...

uns.ns.ac.rs naravno postoji, yu ne
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 21-09-2013, 12:29:48
Ups, onda nisam shvatio problem, mislio sam da si slao na uns.ns.yu pa ti nije prolazilo...
Ako nisi sa gmail dobio notifikaciju, znači da je mejl prošao. (mislim da notifikacije stižu u roku od 1 do 12 časova, zavisi od mail servera.)

Predlažem ti da otvoriš novi mail nalog na yahoo i pokušaš ponovo da pošalješ mejl. Ako je neki pritajeni virus u kompu, napraviće opet isto i znaćeš na čemu si.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 13:21:00
krasno, promjenio sam pass i sad ne mogu da uđem na svoj mail ni sa starim ni sa novim passom...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 21-09-2013, 13:25:17
to je zato što ti nije jasno da si hakovan. kako to da yahoo mejl nisi povezao sa nekim drugim (svojim) mejlom?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 13:33:43
jesam povezao, ni to jebeno ne radi


i ne seri više o hakovanju 8-)

ladno sam dobio verification code i nisam imao gdje da ga ukucam, sad me zajebavaju sa tajnim pitanjem koje će mi postaviti sutra, a tek to nemam pojma koji je odgovor

ladno ću da izgubim nalog poslije 15 godina...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 21-09-2013, 14:19:31
Ovako:

1) Gore si dao Failure reply za mail koji je, neznano kako, sa tvog naloga poslat na vps_info@uns.ns.ac.yu . Koliko mogu da vidim, ovdje je samo zaglavlje maila. Pogledaj čitavu poruku: na dnu bi trebao da bude sadržaj maila. Ako je taj sadržaj oglas, to je sigurno virus/uhakovan nalog, nebitno. Ako je sadržaj mail koji si ti pisao, onda si greškom poslao mail svima iz svog address book-a. U svakom slučaju, ovo se desilo zato što je sa tvoga naloga poslat mail svima koje imaš u address book-u. Poruka koju dobijaš je OK: autoritarni DNS server nema MX rekord za uns.ns.ac.yu domen, jer isti ne postoji. To nema veze sa tobom i nije dio tvog problema (aka - ne zanima te).

2) Nisam shvatio: kada si krenuo da resetuješ lozinku (bitno) da li si dobio aktivacioni link? Naime, prvo što će virus/osoba uraditi je da promijeni safe e-mail. To ti je onaj mail gdje se šalje aktivacioni link kada izgubiš lozinku. Da li si dobio taj link ili nisi? Jel to verification kod na koji misliš? Ako jeste, MORA da ima mjesto gdje da se ukuca. Može biti da su ti u browseru isključeni cookies ili tako nešto. Ja bi pokušao da aktiviram taj link iz drugog browsera (sve pod uslovom da kad kažeš verification kod misliš na aktivacioni link).

3) Što se tiče "tajnog pitanja", jedini problem ćeš imati ako si dao lažne podatke prilikom otvaranja maila. Naime, ako nisi sam definisao sigurno pitanje (što je preporuka svakome, ali naknadna pamet je uvijek iritantna), onda će ti poslati neko pitanje tipa "kad si rođen, gdje živiš" i slično. Očekuje se odgovor koji si dao prilikom registracije. Dakle, ako si tada slagao, a ne sjećaš se šta si napisao, imaš problem.

4) Ako sve rikne, pošalji fino mail yahoo podršci. Objasni o čemu se radi i postoji velika vjerovatnoća da ti izađu u susret. Ja bi probao, i tako nemaš šta da izgubiš.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 14:35:21
1) nisam poslao mail, sad ne mogu da provjerim ali u sadržaju maila je bio samo link koji nisam ni otvarao, a djelovalo je kao porno sajt - ti tvrdiš da je neko uhakovao nalog i slao porniće svima koje znam ?  8-)


2) alternate email, dobio sam code, dakle 6 cifara koje ne znam gdje da upišem kad ne vidim tu opciju, ali probaću drugi browser
dakle, nije activation link, bem ih u usta, i ja sam se to pitao

3.4) tada nisam ja otvorio mail već osoba koja je instalirala sve, 1999. sam bio kompjuterski nepismen, a i sad sam polupismen
dakle, koje je pitanje bilo, ko zna...

ali alternate mail telekomov šljaka bez problema, valjda bi to yahoo podrška trebala da uvaži
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 21-09-2013, 15:00:10
1) Ako je link, tj. nešto što nisi kucao, onda je virus ili provaljena šifra 100%. Ne mora nužno da bude porn, možda je neko drugo smeće (viagra, rasprodaja, neki Šenonov rad...  :) ). I ne kažem da je šifru provalio neko ko te zna - to je opet vrsta virusa koja proba da se za validne naloge loguje i provali šifru. Vjerovao ili ne, postoji crno tržište validnih mailova koje spameri otkupljuju. Vjerovatno ti je bila neka bezveze šifra, pa je provaljena. Inače, slanje maila svima je automatizovano, kao i provaljivanje šifre. Znači ne klika se na jedno po jedno ime, već to odradi skripta. Druga, mnogo češća, varijanta je da imaš virus na kompu, a stavio si da ti se šifra pamti i kad se kompjuter zarazi - eto maila na dlanu.
 
2) To je dobra vijest. Garant je do browsera onda. Ne instaliraj nikakav add on, znači bez anti-spam, anti pop-up kerefeka. Čisto browser, koji ne blokira ništa i koji ni u ludilu ne bi koristio za surfovanje. Preporučujem Windows explorer. Disebluj sve add-onove u ovom koga trenutno koristiš. Mislim da ćeš morati da čekaš 24h za to, ako si previše puta pogriješio zaredom (ne znam koja je yahoo politika).

3), 4) Jbg. Onda ti secret question neće pomoći. Mada, ako ti alternativni radi, opet kažem da ne bi trebao da imaš problema. Strpljen - spašen.

Kada povratiš mail obavezno sam definiši sigurnosno pitanje i odgovor, provjeri da li ti je u listi safe mailova i dalje samo taj telekomov koji si definisao ili je dodat i neki drugi (ako jeste, obriši ga) i iskomplikuj sebi šifru. Preporučio bi da iskeniraš kompjuter (Malwarebytes, Spybot + Antivirus), ali kako si to već uradio, nema potrebe.
Srećno!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 21-09-2013, 15:05:29
Drugar mi reče da vrv crkava, tj da ima neki bad sector, radio sam mu sa Perfect Dick 10 defragmentaciju i normalnu i sistemsku.

Greska!
Ako ima lose (ostecene) sektore, defragmentacija tu ne pomaze, jer ona samo vrsi realokaciju fajlova u cilju brzeg podizanja.
Zato postoji mogucnost da se defragmentisanjem neki fajlovi smeste na te lose sektore.
Zbog toga se ona radi tek nakon provere hard diska, u smislu da li ima takve sektore.

Šta da mu radim?

Hard disk prvo proveri nekim programom za detekciju sektora, ja za to koristim TuneUp Disk Doctor i vrlo sam zadovoljan.
Ako ima losih sektora, programi za to ce ih sakriti, postace nevidljivi za smestanje podataka, ali - logicno - i smanjiti kapacitet harda.

U slucaju detekcije losih sektora, momentalno se mora uraditi sledece:
1. Bekapovati sve podatke sa problematicnog harda (na drugi hard i/ili na dvd-jeve).
2. Baciti se u potragu za novim hardom.

Nije mi ništa prijavio, odradio sam oba checka, sa restartom kompa, i ništa nije prijavio :(

Koji razlog može biti za usporenje HDD? Da nisam negde nešto čačnuo pa da sam ga limitirao?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 21-09-2013, 15:21:05
Drugar mi reče da vrv crkava, tj da ima neki bad sector, radio sam mu sa Perfect Dick 10 defragmentaciju i normalnu i sistemsku.

Greska!
Ako ima lose (ostecene) sektore, defragmentacija tu ne pomaze, jer ona samo vrsi realokaciju fajlova u cilju brzeg podizanja.
Zato postoji mogucnost da se defragmentisanjem neki fajlovi smeste na te lose sektore.
Zbog toga se ona radi tek nakon provere hard diska, u smislu da li ima takve sektore.

Šta da mu radim?

Hard disk prvo proveri nekim programom za detekciju sektora, ja za to koristim TuneUp Disk Doctor i vrlo sam zadovoljan.
Ako ima losih sektora, programi za to ce ih sakriti, postace nevidljivi za smestanje podataka, ali - logicno - i smanjiti kapacitet harda.

U slucaju detekcije losih sektora, momentalno se mora uraditi sledece:
1. Bekapovati sve podatke sa problematicnog harda (na drugi hard i/ili na dvd-jeve).
2. Baciti se u potragu za novim hardom.

Nije mi ništa prijavio, odradio sam oba checka, sa restartom kompa, i ništa nije prijavio :(

Koji razlog može biti za usporenje HDD? Da nisam negde nešto čačnuo pa da sam ga limitirao?

Некада вирусчићи умеју да створе привид лоших сектора. Некада се они поправљају сасвим лако нпр. програмом ХДД регенератор. Некада је довољно из неког менаџера обрисати све постојеће партиције па креирати нове. Нпр. Ц, Д, али и ОБАВЕЗНО једну мало партицију од минимално 7МБ (а не треба ни више од 10-ак) која остаје алоцирана, дакле не форматирана и безимена. У сваком случају, појава лоших сектора увек значи бекап података и комплетно брисање и форматирање диска, уз рад са неким од диск менаџера. Па шта ти бог да.

Када се диск напуни преко 2/3 почиње да успорава (ово неће да призна ни један произвођач).
Или, што бих рекао да је вероватније јер је много чешће, побрљавио је Виндовс па превише лута у свап фајлу (виртуелна меморија коју систем поставља на харду и у коју смешта неке потребне фајлове).
Уколико је препуњен хард, растерети га.
Уколико можеш, уради нову инсталацију Виндовса и програма.
А ако већ идеш на нову инсталацију и урадио си бекап, онда запосли и диск менаџера, неће да шкоди. Ко зна, можда диск буде потпуно као нов.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 21-09-2013, 15:50:46
Ja ni ne znam da li disk ima bad sector to mi drugar kao natuknuo.
Hteo sam da vidim dal mogu nekako da ga oporavim bez da ubijam windows.
Rasteretio sam ga u poslednjih mesec dana, al se ništa nedešava s brzinom :(

Imam Hard Dick Sentinel, stalno upaljen, on mi ne prijavljuje ništa posebno.

Jbg, rušim sistem sutra pa ću videti da li će se nešto promeniti.

Koji program za Backup koristite, i šta on ustvari bekapuje. (nisam to nikad radio na kompu :( )
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 16:29:51
da bre, čim se prepuni disk usporava gadno

ja odavno imam 20 gb za sistem a drugi diskovi s filmovima i bilo čim što skidam su stalno odvojeni, nikad ne downloadujem nešto na disk na kojem se sistem nalazi

mada mislim da mi je i tih 20 gb premalo, da je trebalo bar 30, ali sad ne znam kako da to ispravim bez formatiranja diskova
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 21-09-2013, 16:44:53
Pa ovako Barbarine,

objasnili su ti momci šta i kako, pa neću ponavljati isto. Usporenje hard diska ti je skoro uvijek neki softverski feler. Moje neko iskustvo je da hard disk ili odjednom crkne ili ne crkne. Predsmtrni grč ti obično bude BSOD u Windowsu (ono kad ti poplavi ekran), a jako rijetko usporenje. Ja mislim da ti imaš neki program instaliran (virus, nešto što se podiže sa kompom... ko zna) i da te to zeza. Da ti je stvarno nešto hardverski, tu bi ti Windows pucao, izlazio, blokirao da moraš da ga restartuješ i slični horori. Ali usporenje, i samo usporenje, bez čudnog izvještaja o greškama? Ne mislim da je hardver.

Ako ti je disk OK, šta može da ga usporava? Neko gore napisa, pa da aminujem - swap. Instalirao si program koji traži više hardverskih resursa nego što tvoj komp može da izdrži, pa se onda memorija prepuni, pa se onda njen sadržaj swapuje na disku. Da je ovo slučaj, Windows bi ti sporije radio kako vrijeme prolazi (dakle, čim se uključi - brzo, a onda sve traljavije i traljavije). Drugo - antivirus. Deinstaliraj, probaj. Svaki mali tool koji ubrzava windows? Deinstaliraj, probaj. Obično pola tih programa koji ubrzavaju, usporavaju (znam da je nelogično, ali tako je). Startuj MalwareBytes, očisti komp ako nađe nešto čudno. A prije svega toga mali test: startuj kompjuter u Safe Modu. To ti je ono kad krvnički pritiskaš F8 dok se kompjuter podiže. Vidi ima li razlike u brzini tada i sada. Ako ima - do nekog je programa. Ako hoćeš da vidiš šta se sve podiže sa kompom, otkucaj msconfig u run polju, idi na startup tab i vidi šta je sve štrikirano. Ako vidiš nešto čudno - makni štrik i vidi, nakon restarta, radi li brže.

Inače ne vidim čemu strah od reinstalacije Windowsa - to je stvarno bezvezna operacija. Nađi druga sa eksternim hardom, kopiraj bitne fajlove i reinstaliraj Windows. Programe ćeš morati takođe da instaliraš od nule, ali to je cijena slave. Inače, meni je već dugo lakše i brže da reinstaliram windows, nego da se bakćem sa tim zašto zeza. Za tu svrhu mi služi imidž svježe instaliranog Windowsa sa bitnim programima na eksternom disku, restore svega toga se odradi za oko pola sata.

Bekap? Tja, ja koristim eksterni disk. Ručno radim copy/paste bitnih fajlova. Windows ima, kažu, odličan bekap tool, eto ga u Control Panel. Ja sam ga negdje davno probao (kad sam prvi put instalirao sedmicu), vidio da radi i zaboravio na njega. Mana: kada napraviš takav bekap, restore možeš da radiš na istom operativnom (što meni nije odgovaralo, jer na kompu sa posla imam Windows, a na serverima i kućnom kompu Linux/Aix). Nadam se da će ti se javiti neko sa više iskustva oko Windowsovih bekap alata, ali probaj već ugrađeni bekap, nije težak za korišćenje.

Gud lak!

Quote
mislim da mi je i tih 20 gb premalo, da je trebalo bar 30, ali sad ne znam kako da to ispravim bez formatiranja diskova
EaseUS Partition Wizard je tvoj prijatelj, a džabe je. Drugi prijatelj ti je instalacioni Ubuntu (Mint, štagod) disk koji ima resizer prilikom podizanja. I naravno: prije svakog zezanja sa particijama -obavezno- je uraditi bekap.
 
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2013, 16:52:49
ništa ne moram da sklanjam, to jest ništa neće da se izgubi sa diskova kojima uzimam/dodajem 10 gb?

Ovo?


http://download.cnet.com/EaseUS-Partition-Master-Free-Edition/3000-2248_4-10863346.html (http://download.cnet.com/EaseUS-Partition-Master-Free-Edition/3000-2248_4-10863346.html)super ako je tako
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 21-09-2013, 16:58:02
Tako je... ili možda nije  :evil:
 
P.S. Šalim se, tako je. Ali obavezno napravi bekap.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 21-09-2013, 17:52:28
da bre, čim se prepuni disk usporava gadno

ja odavno imam 20 gb za sistem a drugi diskovi s filmovima i bilo čim što skidam su stalno odvojeni, nikad ne downloadujem nešto na disk na kojem se sistem nalazi

mada mislim da mi je i tih 20 gb premalo, da je trebalo bar 30, ali sad ne znam kako da to ispravim bez formatiranja diskova

Easeus Partition Master

Скини. Може да мења величине партиција без форматирања. Треба времена, ал ради посао. ОПРЕЗНО, не ради ништа ако ниси сигуран шта радиш, иначе оде све са дискова  :x.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 21-09-2013, 18:54:33
Nije mi ništa prijavio, odradio sam oba checka, sa restartom kompa, i ništa nije prijavio :(
Super! Onda je problem softverske prirode.

Koji razlog može biti za usporenje HDD? Da nisam negde nešto čačnuo pa da sam ga limitirao?
Ja jedino znam za prepunjenost, koja je vec spomenuta.
S druge strane, usporavanje Windowsa moze imati veci broj uzroka,
sto se da resiti, izmedju ostalog, i reinstalacijom sistema koju nameravas uraditi.

Koji program za Backup koristite, i šta on ustvari bekapuje. (nisam to nikad radio na kompu :( )
Ja nijedan. Svi podaci su mi na drugoj particiji, pa ih povremeno narezujem na dvd-jeve,
a sa sistemske jedino narezem bukmarkse i popisem neke dodatke za browser.

Hteo sam da vidim dal mogu nekako da ga oporavim bez da ubijam windows.
Rasteretio sam ga u poslednjih mesec dana, al se ništa nedešava s brzinom :(
Ako Windows brljavi, a ne hard (za slucaj da si na to mislio?!?), mozes ga rasteretiti:
- gasenjem nepotrebnih programa i procesa koji se podizu sa Windowsom
- odrzavanjem Windowsa, prvenstveno ciscenjem registry baze.

Obično pola tih programa koji ubrzavaju, usporavaju (znam da je nelogično, ali tako je).
Tako je, ali samo u slucaju:
- da programi neprestano rade u pozadini
- da su programi losi (vise pokvare, nego sto poprave)
mada stoji da vecina ispunjava oba uslova...

Ako hoćeš da vidiš šta se sve podiže sa kompom, otkucaj msconfig u run polju, idi na startup tab i vidi šta je sve štrikirano.
Ako vidiš nešto čudno - makni štrik i vidi, nakon restarta, radi li brže.
Ako koristi Win XP, nece dobiti sve programe i procese.
Za takvu proveru, preporucujem neki od ovih:
StartUp Tool (http://download.cnet.com/StartUp-Tool/3000-2105_4-10465585.html)
Starter (http://www.softpedia.com/get/Tweak/System-Tweak/Starter.shtml)
Process Explorer (http://www.filehippo.com/download_process_explorer/)

Inače ne vidim čemu strah od reinstalacije Windowsa - to je stvarno bezvezna operacija.
Nađi druga sa eksternim hardom, kopiraj bitne fajlove i reinstaliraj Windows. Programe ćeš morati takođe da instaliraš od nule, ali to je cijena slave.
Plus, ne zaboravi da proveris da li imas sve drajvere kod sebe.
I proveri da ti nije nesto zaostalo na desktopu i My Documents-u (to je cesta greska), jer to ce se takodje izbrisati!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 22-09-2013, 10:31:01
Ok hvala svima na savetima, pogledaću još to u safemodu, i prevršljati kom sa nekim malwareom.

To mi Hdd od 500Gb od čega je 50Gb sistemskih, a ostatak mi je druga particija na koju skidam i sa koje seedujem. I imam još jedan hdd od 1tb, tako da mi nije frka za čuvanje bitnih stvari.

Win se digne normalno, al recimo kad krene da se upali neki program onda uspori, dok se taj program ne upali, i kao da se zakuca u tih desetak sekundi, pa recimo ako krenem da palim mozzilu i winamp, treba jedno 30 sekundi oba da se upale, a naprimer ako svira muzika i krenem da upalim acdc onda zna muzika da zakuca malo, isto i sa youtubom. Sve je to podnošljivo, jedno me nervira što mi usporeno radi LOL igrica, pa mi tako secka i zajebava, a ranije nije.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 22-09-2013, 10:52:39
Win se digne normalno, al recimo kad krene da se upali neki program onda uspori, dok se taj program ne upali, i kao da se zakuca u tih desetak sekundi, pa recimo ako krenem da palim mozzilu i winamp, treba jedno 30 sekundi oba da se upale, a naprimer ako svira muzika i krenem da upalim acdc onda zna muzika da zakuca malo, isto i sa youtubom. Sve je to podnošljivo, jedno me nervira što mi usporeno radi LOL igrica, pa mi tako secka i zajebava, a ranije nije.

Ocigledno zreo za dubinsko ciscenje, odnosno - u slucaju manjeg iskustva - reinstal sistema.
Ako pocnes da radis sve ovo, moj dodatni savet je da se nabave i najnovije verzije kako drajvera tako i OS-a.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 22-09-2013, 11:09:55
Drajveri svakako, al OS i ne mogu bolji od xp, imam 1.6 atlhlon, 2gb rama, od čega je nešto uzela integrisana, a i sviđa mi se XP još uvek.

E sad jedino ako neko ima neki link ka nekom dobrom xp-u pa da ga skinem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 22-09-2013, 11:28:11
pa radiš li čišćenje redovno

Advanced SystemCare

+disk check i defragmentacija

komp značajno ubrza kad ga proturiš kroz te tri funkcije
što se XP-a tiče, ja sam čuo da postoji Tiny XP, u kojem su kao odstranjene sve nepotrebne gluposti, ali taj Tiny mi izgleda neka legenda kao Jeti - niko ga nije sreo  8-)

doduše, ima par verzija na piratebayu, jednu sam probao i samo mi usralo računar, držim se od tada samo XP Student edition, što je odličan izbor jer u okviru instalacije doda i winrar, vlc player, mozilu i još par stvari, realno skrati priču s instalacijama tih svakodnevnih programa

ne bih još 7 da isprobavam, mislim da ću prije preći na Linux nego što ću to da uradim
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 22-09-2013, 11:39:09
OS i ne mogu bolji od xp, imam 1.6 atlhlon, 2gb rama, od čega je nešto uzela integrisana, a i sviđa mi se XP još uvek.

Nisam ni mislio na drugi OS, vec na to da nabavis onaj koji imas, ali da je apdejtovan najnovijim zakrpama.

jedino ako neko ima neki link ka nekom dobrom xp-u pa da ga skinem

Imas pp.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 22-09-2013, 12:02:56
Drajveri svakako, al OS i ne mogu bolji od xp, imam 1.6 atlhlon, 2gb rama, od čega je nešto uzela integrisana, a i sviđa mi se XP još uvek.

E sad jedino ako neko ima neki link ka nekom dobrom xp-u pa da ga skinem.

Не брини, радиће ти 7 (32 бит) без проблема, ништа спорије од ИксПе.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 24-09-2013, 00:08:12
Konačno sam pokrenuo komp, uh. Nisam davno rušio sistem pa sam se opustio. Radi HDD normalno, što sam i želeo, a programčići i zajebancije će se popuniti.

Jedino što sam se zeznuo kad sam pravio sink za firefoks i zaboravio da napravim lybrery za itunes  :( al dobro sad će se sve pročistiti, od sačuvanih gluposti i linkova.

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ugly MF on 11-02-2014, 20:47:23
E, nije komp , ali su brauwzeri ..
I mozzillu fajrfoksa i explorera koristim uporedo, i na oba mi krenule iskacu popap strane na svaki klik, postalo nepodnosljivo...
kako to da uklonim , da nemam te ispade?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 11-02-2014, 20:59:46
Pa, svojim antivirus programom odradi detaljan sken računara i on će pronaći malware koji si zakačio, a upotrebi CCleaner (http://www.piriform.com/ccleaner) ili nešto slično da deinstaliraš razne browser barove i druge sumnjive plaginove koji su ti se instalirali u browsere.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 11-02-2014, 21:15:22
Meho, Meho, sto mi ne verujes? link (http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,8699.msg486509.html#msg486509)  :)

CCleaner ima samo obican uninstall (a osnovna namena mu je ciscenje smeca),
za uklanjanje spyware, preporucujem: Malwarebytes Anti-Malware (http://www.filehippo.com/download_malwarebytes_anti_malware/) + AV, naravno.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 11-02-2014, 21:20:42
Verujem ti, nego ja koristim CCleaner i nemam potrebe za nečim jačim.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 11-02-2014, 21:29:31
Rispekt za bezbedno surfovanje!

Neka Ugly MF javi sta je uradio, ima jos par programa za ciscenje,
pa vecina provucene gamadi moze relativno lako da se pobrise.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ugly MF on 11-02-2014, 21:47:39
Naso ih za neverovati u kontrol panelu i manuelno ih uninstaliro...
lepo pise da su to neki pluginovi, ko sto ste rekli...
 i ja sam slepac...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 12-02-2014, 11:13:20
није згорег имати у браузеру инсталиран гоустери (https://www.ghostery.com/) (ја га користим на свим комповима и браузерима), блокира свакакво смеће, а не осећа се приликом учитавања страница. наравно, добро прегледај опције и подеси га онако како теби одговара.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-02-2014, 20:57:36
Kako može da mi history ode ako ga nisam sam obrisao ni iz brauzera, niti sa c cleanerom i sličnim programima?

jel moguće da se nakon nekog vremena, tipa 3 mjeseca, history sam izbriše u Operi?

jesam neki virus zapatio ili je to normalno?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 21-02-2014, 22:37:42
Cini mi se da mi se jednomto dogodilo posle apdejta, ne znam da nisi skoro apdejtovao operu?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-02-2014, 23:06:06
ne, ali sam instalirao mozilu, ako to ima neke veze...

nisam prebacivao history kad mi je postavljeno to pitanje u toku instalacije

ali to je jedino što sam radio posljednjih dana
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 21-02-2014, 23:42:47
jel moguće da se nakon nekog vremena, tipa 3 mjeseca, history sam izbriše u Operi?

Ne bi trebalo, ali proveri kako je namesteno u opcijama Opere (Settings, Preferences, pa dalje).

jesam neki virus zapatio

Meni ovo na virus nimalo ne lici, ali nije zgoreg da AV pustis s vremena na vreme.

Najprostije: Jesi li siguran da ti neko ko ima pristup kompjuteru nije greskom izbrisao,
ono, slucajno pritisnuta precica za brisanje history-ja (u Operi je to valjda Ctrl+Shift+Q)?

ali sam instalirao mozilu, ako to ima neke veze...
nisam prebacivao history kad mi je postavljeno to pitanje u toku instalacije

Pa ako ti se brisanje javilo odmah posle instalacije, meni bi to bilo dovoljno da nadjem krivca.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 22-02-2014, 00:05:28
ok, samo da nije neki virus, malware itd

nemam drugih problema, valjda onda može da se objasni instalacijom mozile

doduše, imam sestrića koji je prije neki dan gledao pepu prase, ali mislim da nije sposoban da lupi baš sva tri dugmeta s jednim prstom
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 22-02-2014, 00:16:43
Čekaj, jel su oni rezultati pretrage koje si okačio pre neki dan sestrievih ruku delo?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 22-02-2014, 00:29:28
hahahahahahaha, alah se uvalih! 8-)


zar misliš da nisam do sada razvio mnogo kvalitetniji porn search? 8-)


Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-03-2014, 19:57:15
nije problem, treba mi savet.

napajanje na desktop računaru mi je na izdisaju, pa bih da pazarim novo. dosadašnje je bilo od 450W, čini mi se JNC kinez, i radilo je OK. sada je riknuo ventilator, a zalemljen je za ploču, pa bih da promenim celo napajanje.

šta savetujete, a da je za razumnu cenu? imam core 2 duo procesor, 3 GB rama, 2 hard diska (320MB i 1TB) i neku Ati Radeon grafičku čije oznake sada ne mogu da se setim, koja ne zahteva dodatno napajanje.

ovi u winwin-u mi nude neko Spire čudo, nikad čuo, a bagatelno je (oko 1700din).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Black swan on 03-03-2014, 21:47:54
možda je neko imao problem

sony bravia 26 inca
nekad neće da pri paljenju preko daljinskog ima ton
ali kad ga na dugme pored ekrana ugasim i upalim ima ton

ša može biti?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 12:35:03
jebe me laptop, pun je nekih sranja, pokušavam da ga očistim

total uninstall, glary utilities, al ništa ne pomaže

ima li kakvog drugog programa ili samo ponovna instalacija sistema?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 12:45:06
Kojih sranja - virusa ili ostataka deinstaliranih programa?
Ponovna instalacija je uvek najsigurnije resenje, ako te ne mrzi.
Posto mene najcesce mrzi, koristim dosta programa za odrzavanje, a osnova svih je TuneUp Utilities.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 12:54:49
Nemam pojma kojih sranja :) , moguće je i jedno i drugo, ali počeo je nevjerovatno da se zagrijava, da mi film poslije pola sata počinje da sjecka

to nikad nije radio, ni kad je bio pun prašine

možda crkava grafička, pojma nemam, star je lap
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 13:21:50
Ako je i jedno i drugo, onda je reinstalacija sigurno resenje - za softverski uzrok problema.
Spremi drajvere, bekapuj svoje podatke, pa udri  xuser

Ako ti film secka, proveri zauzece memorije (sta se sve dize sa Windowsom - sto je manje programa,
Windows  lakse dise, tj. brze radi, ako imas malo RAM-a).

Ako je prasina, nemam pojma, nikad nisam cistio/usisavao laptop, samo stoni komp.

Ako crkava graficka...  xuzi
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: ALEKSIJE D. on 03-05-2014, 13:35:13
Revounistaler pro.
Imaš neke fine opcije da ti pregleda sistem, pokaže šta se sve pali i radi u kompu a da nisi ni svestan, pa to lepo pogasiš. Uz to opcija za uklanjanje viška smeća, ostataka programa koje si deinstalirao, i svašta nešto. naravno, ova verzija je samo probna na nekih 30 dana, ali ti završi posao. Preterano zagrevanje ti je problem. Imaš neke programe koji ti dijagnostikuju stanje procesora po tom merilu. Sluti na crkavanje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Barbarin on 03-05-2014, 13:36:50
Meni usporava hard, na kojem je sistem, njega rabim i za skidanje, a nemam baš ni memorije, pa kad skidam nešto maksimalnom brzinom, filmovi mi seckaju.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 14:07:44
ma desktop je keva, ali kad mi nije pri ruci koristim lap

mogu ja i da probam sve te programe, ali meni task manager ne pokazuje neku naročitu potrošnju resursa

znam da je najbolja reinstalacija, ali mrzi meeeee
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 14:17:31
a nemam baš ni memorije, pa kad skidam nešto maksimalnom brzinom, filmovi mi seckaju.

Prvi put cujem da seckanje filmova zavisi od toga kojom brzinom skidas nesto drugo?!?
Sem ako ne gledas on-line.

meni task manager ne pokazuje neku naročitu potrošnju resursa

Koliko zauzece memorije (u procentima) ti pokazuje TM?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 14:22:28
30-40%

ovo na šta misli Barbarin, ide mi na 80% kada skidam torent i gledam film istovremeno, i upaljen je browser pride (mada, kad je samo browser TM pokazuje 7%), pa to naravno i ne radim. Čim nakantaš 3+ procesa istovremeno normalno da će da trokira

ali ja pogasim sve i radi samo film i zajebava nešto

u međuvremenu sam dovršio film i nije ništa do kraja srao, ali mi je otvoren prozor i hladnije je

dakle, grijanje sto postoTitle: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 14:33:29
30-40%

To je ok, ali...

ovo na šta misli Barbarin, ide mi na 80% kada skidam torent i gledam film istovremeno, i upaljen je browser pride (mada, kad je samo browser TM pokazuje 7%), pa to naravno i ne radim. Čim nakantaš 3+ procesa istovremeno normalno da će da trokira

Onda nije stvar u tome sto bas skida(s) film, vec sto je ukljucen jos jedan program/proces.
A to da li ce onda da trokira zavisi koliko taj program zauzima od slobodne memorije.

Da sam na tvom mestu, ipak bih prvo video sta se sve podize sa Windowsom
(imam jedan program samo za to, mali i ne instalira se, bruka dobar)
i pobrisao nepotrebno.
A ako ne koristis Windows update, ugasio bih i taj proces
(a to ne moze ni iz start up-a, ni iz TM).

Time bih dobio slobodnog prostora u memoriji, da programi manje koce.

EDIT:
dakle, grijanje sto posto

Neki proizvodjaci laptopova imaju besplatne programe za merenje temparature.
Nisam siguran da mogu da pokazu uzrok, ali bi trebalo da ti otklone sumnju da li je u pitanju pregrevanje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 18:45:49
ma nema više windows update-a, XP je sistem :)
znam za msconfig opciju, al tamo pojma nemam šta može da se gasi a šta ne, možda bolje daj taj program, kako se zove

HP je lap

on se sam gasi kad se pregrije (to radi kad ima prašine kad igram fudbal), ali sad se ne gasi nego sere poslije pola sata, kad sam otvorio da provjetrim, bilo je hladnije u prostoriji i radio je besprekorno
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-05-2014, 18:58:02
ma nema više windows update-a, XP je sistem :)
znam za msconfig opciju, al tamo pojma nemam šta može da se gasi a šta ne, možda bolje daj taj program, kako se zove

HP je lap

on se sam gasi kad se pregrije (to radi kad ima prašine kad igram fudbal), ali sad se ne gasi nego sere poslije pola sata, kad sam otvorio da provjetrim, bilo je hladnije u prostoriji i radio je besprekorno

možeš da ga otvoriš, i malo očistiš od prašine. to je meni pomagalo na desktop računaru. CCleaner ima opciju gašenja programa koji se dižu sa Windowsom, ima i Your Uninstaller koji je još dobar za deinstaliranje, obzirom da pobriše i đubre koje ostane u registriju posle Windowsove deinstalacije.

imaš i one stalke za držanje laptopa koji ga dodatno hlade, pa probaj to.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 19:34:53
ma nema više windows update-a, XP je sistem :)

Razlog vise da ga ugasis  :)

Nema ga u Mscofig. Uradi kao sto je ovde napisano, prati slike, lako ces se snaci:
http://www.blackviper.com/AskBV/XP15.htm (http://www.blackviper.com/AskBV/XP15.htm)

Slobodno uradi ove korake, nista neces zeznuti.

možda bolje daj taj program, kako se zove

Nakon toga vidi sta se dize sa Windowsom.
Program skini odavde: link (http://download.cnet.com/StartUp-Tool/3000-2105_4-10465585.html), idi na Direct Download Link!
Pokreni ga, pa ako ne znas sta treba da se gasi, okaci screenshot.

HP je lap
Za samo merenje temperature, ako ti taj podatak znaci, probaj Speccy Free (http://www.piriform.com/speccy/download) ili Real Temp (http://www.soft82.com/version/download/windows/real-temp-3-4-6/), a svakako je kljucno otkloniti uzrok, pa ako znas da uradis ovo

možeš da ga otvoriš, i malo očistiš od prašine.

onda najmanje ne moze da odmogne... a moze da pomogne.
Ja laptop nikad nisam otvarao, ne znam koliko je lako.

ima i Your Uninstaller koji je još dobar za deinstaliranje, obzirom da pobriše i đubre koje ostane u registriju posle Windowsove deinstalacije.

Ovo treba pazljivo raditi! Ja sam se sa nekim registry cistacima par puta opek'o.
Mada Bati ciscenje redzistrija nece pomoci sto se tice grejanja, bar ne primetno.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 20:02:53
u suštini, glary utilities sam koristio, on isto kao i c cleaner ima startup, tako da je ovaj pogram sličan tome

sve je pogašeno, jedino što vidim problematično je ovo

http://www.neuber.com/taskmanager/process/atiptaxx.exe.html (http://www.neuber.com/taskmanager/process/atiptaxx.exe.html)

sad ne znam da li je to moglo da zaebava gledanje filma
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 20:07:12
i da, onaj update sam disablovo

viđećemo kako će se ponašati kad se bude gledo naredni film
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 20:15:09
sve je pogašeno

Ok.
Ljudima obicno ostane ukljucen Adobe, Java, ikonica za zvuk (pored sata) i sl.

jedino što vidim problematično je ovo

http://www.neuber.com/taskmanager/process/atiptaxx.exe.html (http://www.neuber.com/taskmanager/process/atiptaxx.exe.html)

sad ne znam da li je to moglo da zaebava gledanje filma

Posto je to nesto od graficke karte, ja bih ostavio, ali bih proverio opcijama
da li ima nesto u smislu Show on desktop, pa bih to destiklirao.
Lici mi na precicu ka opcijama graficke, a ona ne mora da bude ukljucena.
Mada nisam siguran, zato proveri ovo gore.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-05-2014, 20:41:50
Ja laptop nikad nisam otvarao, ne znam koliko je lako.

lako otvoriti, teško posle vratiti sve na svoje mesto. višak delova zagarantovan :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 20:44:16
kod mene nije lako otvoriti, to jest neki kablovi blokiraju, tako da nosim u servis

jedino ako ima neka fora, ali ja ne znam poklopac da odvojim, jer je sve povezano

desktop je keva, lapovi samo kad nisam kod kuće
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: -_- on 03-05-2014, 20:55:53
Ima tutorijala na YT, ali slazem se da je bolje nositi u servis.
To + softversko ciscenje = maximum od kompa.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 21:00:27
ma reinstaliraću ga ja, samo razmišljam sve više o nekom malom Linuxu

ima li kakav OS da nije zahtjevan previše? I da neko ko nikad nije koristio Linux ne bude crnac u Kini kad ga upali.

u stvari, koristio sam Puppy, i to me prilično smorilo, glup sam za Linux, realno...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-05-2014, 21:09:33
pa taj puppy ti je jedna od lajtvejt verzija linuksa, tu bi trebalo da se čitav operativni sistem učita u ram i odatle šljaka, a puppy je poznat po tome što ima minimalan memori futprint.

imaš ovde još verzija

http://en.wikipedia.org/wiki/Lightweight_Linux_distribution (http://en.wikipedia.org/wiki/Lightweight_Linux_distribution)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-05-2014, 21:50:26
mislio sam na to da mi ne djeluje kao user-friendly, nego je više geek-friendly

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 04-05-2014, 00:22:20
pa jeste težak prelazak sa windowsa na nešto što nije windows, ali navikne se čovek na svašta. bio sam 7 dana gost kod drugara kojem je na kompu linux, 7 dana sam već počeo prilično dobro da se snalazim.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 26-05-2014, 20:54:16
Mene jebe ovaj MEGA, kad skidam nešto skine odma, a danas eto npr. mora da skidam po 50 puta i svaki put zakuca na drugom mestu al' to nije do linka jer drugi ljudi isti link skinu vrlo lako, jel ima neko ideju?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 24-08-2014, 13:21:18
Tražim neki besplatni prikazivač slika koji ima srpski interfejs i može da uklanja crvene oči i dodaje tekst na sliku. Nije za mene, nego za majku. Instalirao sam IrfanView, XnViewMP, FastStone Image Viewer, ali nijedan nema sve. Nijedan nema srpski (irfan ima, ali ne za najnoviju verziju). Imate li neke predloge, a da ne moram da platim/kradem?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 26-08-2014, 14:09:49
stalno mi mailovi na koje sam se subscribovo upadaju u spam folder

džaba što označim ''not spam'', i dalje tako na yahoo nalogu

ima li neka opcija da postavim to na listu dozvoljenih mailova, da mi šalje u inbox umjesto u spam folder?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Josephine on 06-09-2014, 23:19:29
Jel ima ovde nekoga ko dobro i brzo edituje (i titluje) video klip za YT?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2014, 12:22:36
kako da konstruišem ovog frankenštajn, riječ je o prilagođavanju Utorrenta kakko bi sidovo na karagargi

- set up static IP
- set a fixed port in your client, and open that port in your router or 'modem'
- open that port in your firewall

prvo sam uradio, drugo nemam pojma kako se radi, samim tim ni treće

pritom ne znam jel treba to da uradim na desktopu ili preko laptopa (bežično se kačim na desktop)

pretpostavljam da desktop mora da ima fiksnu adresu, tako sam i uradio, al meni je utorrent na lapu...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 21-09-2014, 13:04:35
koji ruter koristiš?

otidi na portforward.com i tamo imaš objašnjeno kako da forvarduješ portove za raznorazne programe. postupak je specifičan za tip rutera.

nije mi baš najjasniji način na koji se kačiš na net. desktop ti je povezan žično sa ruterom, a laptop bežično sa istim ruterom?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 21-09-2014, 13:42:45
Pretpostaviću da ti računar na internet ide preko rutera koji je kod tebe. Računam da je WiFi ruter, što znači da mu pristupaš ili tako što na lap-topu imaš da odabereš bežičnu mrežu, ili tako što je stoni računar direktno kablom vezan za ruter. Računam da je jednostavnije da onda sa stonog računara, koji je kablom povezan sa ruterom, pogledaš koja ti je IP adresa gateway-a. Ne znam jel ti Windows 7 ili Windows XP, a na oba možeš naći adresu tako što ćeš kliknuti na start dugme, pa u polju search kucati "cmd" (bez znakova navoda), pa onda u komandnoj liniji "ipcofig". Tu će ti izlistati sve i svašta, a ti tražiš nešto što liči na ovo:


Connection-specific DNS Suffix  . :
 IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.1.27
  Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.255
  Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.1.1

(na netu si dok ovo gledaš)

Sada u Operi, Mozili, Chrome-u... zavisi šta koristiš, kucaj adresu ovog gateway-a, odnosno 192.168.1.1 (ili koji ti je već broj dala ovako komanda gore). On bi onda trebao da ti otvori stranicu tvog rutera. Napisaće ti proizvođača i model. Tražiće ti username i password, u CG je to po defaultu iptv/iptv za sve rutere koje je instalirao T-Com, kod tebe ne znam kako je (pitaj provajdera). Kad se uloguješ, imaćeš negdje opciju za port forwarding (zavisi od tipa modema, više na spomenutom sajtu portforward). Tu, tj. u aplikaciji i u opciji za port forward, kucaš IP adresu fiksnu koju si sebi dodijelio, a možeš fiksirati i port preko koga izlaziš vani (to već radiš u utorrentu, pa samo upariš sa ruterom). Ovo ćeš provaliti lako, samo kada uđeš unutra - znači, idi malo po podešavanjima i pronaći ćeš. Da je sve OK znaćeš tako što će se u uTorrentu pojaviti zeleni štrik umjesto crvenog... blokatora?

Problem može biti ako: na Internet ideš preko utaknutog USB modema sa SIM karticom (tj, ako ti je mobilni 3G/4G internet), ili ako ne znaš šifru za ruter. Ako je nešto od ovoga dvoje, jbg, nemaš sreće - traži kafić sa Internetom, instaliraj na mobilnom tTorrent aplikaciju i skidaj do iznemoglosti filmove dok piješ kafu. Ali, ako si došao do trenutka da uđeš u ruter, dalje ćeš se snaći lako i bez sajta.

Srećno i pozdrav.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2014, 14:42:57
hvala, probaću sve to, nije problem u downloadu, već uploadu

nema me među siderima nakon što sam obavio download, bar me karagarga ne registruje kao sidera, a moram da održavam ratio...

kad skidam preko piratebaya nemam problema sa tim, samo na karagargi, a ovo kao mora da se uradi da bi se pokrenula stvar

nači u browseru ukucam to pa pratim uputstva sa sajta kojeg je tomat spomenuo

inače, to je kablovski net, pa je wifi ruter (tenda) izdvojena kutija od same kablovske TV i neta, dakle 2 spravice su konektovane s desktopom, lap ima interni modem, hvata bez problema. Bez tende nema wifi-ja
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 21-09-2014, 18:12:59
Problem moze da se javi i kod staticke IP adrese, ako ti vec podesavanja to zahtevaju. U Srbiji po difoltu dobijas dinamicku, sto znaci da se menja kod svakog ukljucivanja/iskljucivanja modema.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 21-09-2014, 18:26:06
možda, al nisam još ni korake 2 i 3 napravio, tako da ne mogu znati do tada

za statičku adresu sam našao neko uputstvo na netu, isto se koristi cmd
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 28-09-2014, 13:48:27
nači sve sam upropastio, izgleda da sam resetovao ruter, budući da sam držao ono dugmence 10 sekundi i sada stalno stoji ''no internet access''

lap mi govori da sam bežično povezan ali interneta nema ni na desktopu. Pretpostavljam da su se kompjuteri povezali između sebe, al da nema internet signala

ovo sam se nakačio na komšijin wifi, pa pomagajte
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 06-10-2014, 16:46:41
jel može da se na netu nađe instalacioni softver za ruter tenda w311r+

izgubih disk negdje...

i dalje imam isti problem, nadam se da će reinstalacija to da popravi
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: scallop on 06-10-2014, 17:01:09
Politikologija ne pomaže, a?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 06-10-2014, 17:20:57
pomaže, kako ne, pozivam se na ljudsku prirodu koju smo programirali da bude uslužna prema bližnjem svom, jer j biti dobar bolje nego biti loš, a pomoći drugome je ultimativno zadovoljstvo

totalno smo isprali mozgove ljudi, umjesto da se ponašaju kao životinje, oni još i pomažu sopstvenim neistomišljenicima

tolerancija, ljudskost i te fore
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 06-10-2014, 17:46:25
Kad smo kod toga:

nije mi jasno kako misliš instalacioni softver za ruter? Ruter ima svoj imidž, u njemu samom. Program koji je na ruteru samom vidiš tako što na računaru koji je kablom nakačen na ruter odeš na IP adresu gateway-a (a to je upravo ruter). To je negdje gore napisano, dakle - vidiš koja ti je IP adresa za gateway (iz komandne linije ili klikom na network settings, samo vidi gateway), i onda u browseru kucaš tu IP adresu. Kao što bi kucao, ne znam, www.stagod.com (http://www.stagod.com), u browseru kucaš ip adresu (192.168.1.1). Ako je sve OK, u browseru će se pojaviti prozor gdje će ti tražiti ime i lozinku. Ovo čak nema veze ni sa Internetom - to je prosto veza između rutera i tvog kompa (a onda ruter za tvoj groš dalje ide na Internet, što nas sada ne zanima). Koje je ime i lozinka ZA RUTER, znaće tvoj provajder (rekoh ti javnu tajnu, u CG je to iptv/iptv za Telekomove rutere).

Poslije toga, ući ćeš u menije i moći ćeš da konfigurišeš šta želiš. Bitno: ruter konfigurišeš preko weba. Dakle, ne treba ti drajver za njega, to je prosto kao da odeš na sajt, ne znam, google. Tako odeš na sajt, na kome pristupaš ruteru - ali on vrti program na sebi, ti mu samo pristupaš preko weba. Nema drajvera. Ako ništa ne vidiš na ovoj IP adresi gateway-a (a oborio si firewall kod sebe), plašim se da je to neki veći jad sa ruterom. Uostalom, držanje dugmeta od deset sekundi resetuje ruter, ali (koliko znam) ne briše mu imidž. Baš bi bilo čudno da toliko rikne.

Srećno!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 06-10-2014, 18:50:44
da, ta 192 adresa me vodi na te settings stranice rutera, sve ja tu mogu da čačkam, namjestim ime veze i password, preko lapa mogu da se povežem na taj nalog, piše da je povezano al ništa ne radi

na samom desktopu stoji ikonica u desnom uglu sa nekom error sličicom, A ili štaveć i piše ''no internet access'' kad stavim strelicu miša na ikonicu

provajder me možda zaebava, ali odakle znam... možda bi trebalo da ih pitam imam li ja uopšte vezu, jer sam i držao to prokleto dugme jer nije bilo veze prije toga

to jest, nestala je i kablovska i net, vratila se kablovska poslije 2 sata, al ne i internet

i mene rođak do danas uvjerava da je problem u mom resetovanju rutera

ali čim ja imam pristup svim tim menijima kojima mogu da konfigurišem ruter, možda je problem kod njih, jebo ih ja???
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 06-10-2014, 19:07:12
Reci ti nama, jesi li zvao teh.podrsku tvog provajdera? To obicno resava stvari u veoma kratkom roku.

Ovako, cenim da mozemo da ti pomognemo, ali to je poprilicno trosenje vremena (kako naseg tako i tvog) plus, morao bi da nam das i poneku "poverljivu" informaciju.

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 06-10-2014, 19:15:56
hehe, ma bili su prokleti majstori istog dana, nešto prčkali, rekli da će za pola sata da dođe kablovska i net, i poslije pola sata došla samo kablovska

a pošto ja jesam čačkao sa ovim ruterom, pretpostavih da sam ja ujebo net

ništa nego da ih sutra ponovo uljudno pozovem
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 06-10-2014, 19:20:55
Samo ti njih stisni, kad su vec placeni za to.  :wink:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: BladeRunner on 07-10-2014, 09:02:21
Aminujem Rosmanovo.

Ako možeš da priđeš ruteru ovako, znači da ništa resetovanjem nisi zeznuo. Drajver ti ne treba, to zaboravi. Potraži imaš li gdje u meniju na ruteru da enabluješ Wi-Fi. Ili, možda na njemu imaš dugme koje kada pritisneš wi-fi proradi. Ali, ja bi cimao podršku, to im je posao, vidjeće najbolje u čemu je problem. I ako je crkao ruter, promijeniće ga (obično bude takav ugovor).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 07-10-2014, 22:55:51
rekoh vam da sam ja zasro, još nisam pozvao ekipu a imam net

eo i kako, rekoh vam da je to kablovski net, dakle imam jedan aparat iz kojeg dolazi i kablovska i net, onda iz tog aparata jedan kabal ide u TV, drugi ide u wifi ruter, a onda iz rutera drugi kabal u kućište

samo sam izvadio žabicu iz rutera i turio je direktno u kućište

i imam internet na desktopu, nemam wifi

to jest, ne mogu da provučem net kroz ruter, kroz ruter ne reaguje, ubačen direktno u kućište radi

jesam li sad objasnio kršteno ili i dalje nije jasno šta blebećem?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 07-10-2014, 23:55:08
imaš li kakvih lampica na ruteru? je l konstantno sijaju ili blinkaju, i koje su boje?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 07-10-2014, 23:59:45
sve su zelene

upaljene su power i wlan

sys blinka

wps i wan, i 1,2,3,4 ništa ne rade, al iz 1 i 4 sam i izvadio one 2 žabice koje sam spominjao
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 14-10-2014, 20:24:11
ima li nadeeeee
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 23-04-2015, 17:05:41
Može li ko da preporuči kakav dobar program za hard disk, svaki put kad se diže računar kreće ''check for consistency'' za drugu particiju (bez OS), možda i rikava disk, al bar da mi neki program to i potvrdi, da znam čemu da se nadam, da bekapujem i slično...

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Filaret on 23-04-2015, 17:54:41
Za stanje HD imam Hard Disk Sentinel 4.50 PRO. Pokazuje ti temperaturu, health, koliko je korišćen i očekivano trajanje. Čim zdravlje padne ispod 100% znači da je vreme za bekap.

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 24-04-2015, 11:26:54
Hvala za program, odradio sam test i 100% je sve ok, ali i dalje mi ide disk consistency check prilikom dizanja sistema

nemam pojma u čemu je stvar, jel moguće da mi je negdje uključeno da automatski pregleda diska pri svakom paljenju?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 24-04-2015, 11:43:12
http://superuser.com/questions/469521/why-does-windows-run-chkdsk-on-every-boot (http://superuser.com/questions/469521/why-does-windows-run-chkdsk-on-every-boot)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 24-04-2015, 18:32:53
stajalo je

autocheck autochk *
BootDefrag.exe


sad sam stavio kako piše na linku, valjda je to to

Hvala!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 25-04-2015, 13:14:16
ništa, isto sranje i dalje


instalirao sam C Cleaner nedavno, da nije tu, bem li ga
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 25-04-2015, 14:49:50
Jebem li ga. Google: Why does Windows run CHKDSK on every boot? i kreni redom. Ja nemam vremena ovaj vikend, tako da, ako ne uspes sredicemo to od nedelje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 25-04-2015, 16:42:19
Podeliću svoje iskustvo sa tim, možda pomogne, nije na odmet.

Meni se to dešavalo nekoliko puta kada sam pomerao kompjuter iz nekih razloga. Problem je nestao kada sam iskopčao i ponovo ukopčao kabla koje ulaze u HDD. Nakon toga odradi taj CHKDSK samo jednom i više ne.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 25-04-2015, 17:57:43
to je laptop, pomjeranje je neminovno, ali i ne brine me toliko što to radi ako nije opasno, da mi propadnu podaci ili slično

ako je Sentinel pouzdan u vezi kvaliteta diska, a ovo je samo neka programirana stavka da stalno pregleda istu particiju, onda me realno baš briga, kratko traje pregled u 3 koraka, ne smeta mi, samo se brinem zbog raznih stvari na disku, da ne ljosnu u nepovratnu crnu rupu

ma prebaciću sve na neki eksterni pa neka flipne disk ako hoće

a i guglaću!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 14-05-2015, 21:53:43
imam problem sa dropboxom, obrišem folder i on se konstantno vraća. to je bio neki šerovan folder, sa kojeg sam se odšerovao, i probam da ga obrišem ali neće. to jest, oće, ali se vrati. ne prikazuje ga više kao šerovanog, ali se vraća.

guglao malo, i probao gomilu stvari koje preporučuju (da ga obrišem direktno iz brauzera, da ga obrišem sa komplutera koji ga kreira (laptop je u pitanju), pobrisao neke stare mašine koje su bile linkovane na dropbox, ...).

ima li ko ideju kako da mu dohakam?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 14-07-2015, 12:21:34
Ako koristite Firefox znajte da je za sada Adobe Flash uveden u crnu listu zbog nekih propusta koje Adobe nikako da reši. Video direktno na youtube.com bi trebalo da radi, jer se tamo koristi HTML5 tehnologija. Više informacija:

http://www.ghacks.net/2015/07/14/mozilla-blocks-all-versions-of-adobe-flash-in-firefox/ (http://www.ghacks.net/2015/07/14/mozilla-blocks-all-versions-of-adobe-flash-in-firefox/)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 01-09-2015, 11:50:00
radi li kome attach files u yahoo mailu?

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 01-09-2015, 15:51:58
Meni radi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 03-09-2015, 11:26:13
meni ne radi u operi a radi u mozili

izgleda da moja omiljena opera počinje da zaebava na svim poljima...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dybuk on 07-09-2015, 21:31:09
Hej, imam problem i pokusacu da objasnim posto se u ova sokoćela ne razumem.

Dakle, sistem mi steka vec neko vreme, reinstalirali ali dzaba, pri svakom drugom ili trecem startu sistem se ne podize a to vuce za sobom nekoliko problema: ne radi mi plejer za strim, ne radi skype i ne mogu da skidam filmove sa torenta. Dakle, ni makac. Ponekad pomaze restartovanje ali vec par dana skype i torent su mrtvi. Aj bas me briga za skype ali sto ne mogu da skidam filmove :cry: Koristim chrome. Sta treba da gledam? Kukije, extenzije? Kukije izbrisala a u ekstenzijama ne postoji nista 'sumnjivo'. Pomagajte, dajte neki savet. :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lazarus on 08-09-2015, 00:47:05
Tebi, zapravo, riknjava komp: ako na tom hdd-u imaš išta tebi vredno, bekapuj na prvi klaud na koji naletiš.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Dybuk on 08-09-2015, 13:16:37
 :? Toga sam se i plasila.  :cry:  Hvala Lazarus!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 08-09-2015, 13:58:44
99% što Lazarus reče

1% ako je OS sa sjebanim explorer fajlom, a stalno instaliraš isti cd i ponavlja se isto


-----------------------------------------

elem, često neće da podigne sistem kad mi je preko usb-a priključen eksterni hard. Zašto to neće pojma nemam, prikačim ga samo kad koristim, i tad radi fino, a često blokira dizanje sistema kad ga stalno držim ukačenog.

nači kako eksterni ometa dizanje sistema?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 08-09-2015, 14:20:08
Možda je u BIOSu podešeno da dizanje sa eksternog drajva ima veći prioritet od postojećeg. Ranije su slični problemi postojali sa CDovima, ali danas ih retko ko koristi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 08-09-2015, 15:33:37
provjeriću, koliko znam nisam ga tako postavio, a i ovaj to nije radio stalno, mada najčešće je blokirao... vidjeću...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 08-09-2015, 15:59:15
@ Dybuk - da li je radjen format hdd-a pre poslednje instalacije, ili je samo "pregazen" OS? Druga varijanta je da ti je hdd na izdisaju.

------------------------------------------
@Pizzo - Za pocetak proveri boot order u bios-u (boot settings).


Edit: Nisam video Macov post.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 09-09-2015, 15:46:14
removable drives mi je tek 3. po redu u bios-u, al kad sam ga izbrisao sasvim podigao je sistem. Znači imam neke gremline u kompu...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 09-09-2015, 16:12:34
Možda ti se i hard disk koji imaš u samom računaru zbog nečega vidi kao removable, pa pošto su oba removable onda se po nekom drugom kriterijumu gleda s kojeg se diže sistem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 22-09-2015, 19:37:27
dobar download manager?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 22-09-2015, 19:39:27
Za šta ti konkretno treba?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 22-09-2015, 19:50:01
domaće filmove i serije, share sajtovi su u pitanju

probao da skidam s browserom i puko mi download na 94%

tako da mi treba menadžer da mi sačuva procenat koji je skinut, i da može da nastavi
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 22-09-2015, 20:49:09
ja sam koristio jdownloader, bio dobar, ali već duže vreme ne koristim nikakav daunloud menadžer.

znam da je jdownloader ranije mogao da nastavlja započeto, ali su mu posle dohakali ovi share sajtovi, pa to više nije moglo. probaj.

edit: firefox ima nekih silnih plaginova, možda tu nađeš to što ti treba.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 22-09-2015, 21:59:36
jdownloader 2 je i dalje zvanično u beti, ali je dobar, stabilan  i ja ga svakodnevno koristim. Praktično svi hostovi sad imaju podršku za nastavak downloada.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 22-09-2015, 23:03:22
ima li filesflash? :(

probaću jd2, znam da me je nekad kec iznervirao, pa sam batalio menadžere, ali nema torenta za domaće stvari...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 23-09-2015, 08:58:39
O, pa ne znam, nisam nikad koristio filesflash... Nadajmo se da ima.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: divča on 23-09-2015, 16:02:42
Iako je došao malo kasnije od JD-a, meni je bolji bio Mipony, ima sve što i ovaj prvi, a lakši za resurse. Mada, najbolji je ipak Plowshare, samo Bash shell skripta, brže i lakše od toga nema :nerd:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 23-09-2015, 16:53:37
ovaj plowshare je za mene na kineskom! :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: divča on 23-09-2015, 17:47:22
Duboko oranje :-)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: divča on 23-09-2015, 17:51:02
Ajoj, zaboravio sam da je Plowshare samo za one što su, da izvineš, primili pingvina...
Tako da, ako je Windows, moj glas ide za Mipony.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 04-11-2015, 15:07:54
Nasledio sam pogolem sony TV pa me zanima kako bi mogao filmove sa kompa da gledam na istom, i naravno kolko košta to zadovoljstvo (TV kartica i šta već ide uz to)? Hvala unapred za bilo kakav info. :)   
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 04-11-2015, 15:13:56
jbg sone. koji model? koje prikljucke nudi?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lazarus on 05-11-2015, 01:23:43
Nasledio sam pogolem sony TV pa me zanima kako bi mogao filmove sa kompa da gledam na istom, i naravno kolko košta to zadovoljstvo (TV kartica i šta već ide uz to)? Hvala unapred za bilo kakav info. :)
Ako na grafičkoj kartici, kao i na teveu, imaš HDMI port, treba ti istoimeni kabl. Ako ne, kompozitni ili SVHS plus stereo činč kabl.

TV kartica je neophodna samo ako želiš da (đubre) od domaćih tv kanala gledaš ili snimaš na komp.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 05-11-2015, 08:11:19
Evo šta imam (ne treba mi TV kartica):

(http://i63.tinypic.com/2enuf41.jpg)

A na ovo je na TV-u prikačen DVD plejer i nema ništa drugo tog tipa:

(http://i68.tinypic.com/13z0nlg.jpg)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 05-11-2015, 11:44:52
Koliko ja vidim modernija ti je kartica nego tv. Tv je obican, guzonja, crt jel da? Nije novije generacije, plazma, lcd? Koliko vidim na ovoj mutnoj slici, imas jedan video ulaz i jedan za zvuk, znaci mono. Trebao bi ti neki adapter ovog tipa, samo da ima muski umesto zenskog chincha, mada je i ovo resivo jednim musko-muskim kablom izmedju...

(http://shop.strato.de/WebRoot/Store/Shops/15435740/478F/83B8/2047/A8FB/A223/C0A8/28B9/8809/vga2cinch.jpg)

To je za sliku, a za zvuk, trebao bi ti obican kabal sa 3.5mm "bananicom" na jednoj strani a chinch na drugoj, mada, ako je tv mono a izgleda da jeste, mozda je bolje da ga ne koristis za zvuk vec samo za sliku a zvuk da ti ide odakle je i sad isao, sa zvucnika, pojacala, sta vec koristis. Ne znam koliko je realno u danasnje vreme uopste da nadjes taj adapter jer je sve to praistorija.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 22-11-2015, 22:53:57
dakle, odjednom sam izgubio zvuk na laptopu :(

Dell Vostro 3350, Windows 10 64bitni. juče sve radilo, danas neće. a od juče ga čak nisam ni gasio, samo sam ga zaklopio. kada probam da pustim test tone, izbaci mi grešku "Failed to play test tone". kada pustim klip na jutjubu, sve ide normalno, ali zvuka nema. kada probam da pustim muziku iz mp3 plejera (koristim foobar), kaže "Unrecoverable playback error: Unknown error code (0x88890008)".

probao sam da u servisima ručno restartujem Windows audio, ali nije pomoglo. kada probam da apdejtujem drajvere, kaže da imam poslednju verziju drajvera. inače, kada odem u Devices, kod audio uređaja NE stoji onaj žuti uzvičnik koji obično znači da nešto nije i redu.

pokrenuo dxdiag, izbacio mi grešku "Error: Problem getting extra sound info", ali kada odem u Sound karticu kaže "No problems found".

pokrenuo sam sfc/scannow i dobio rezultat

Windows Resource Protection found corrupt files but was unable to fix some
of them. Details are included in the CBS.Log windir\Logs\CBS\CBS.log. For
example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. Note that logging is currently not
supported in offline servicing scenarios

šta dalje?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 22-11-2015, 22:59:45
pronašao rešenje.

desni klik na zvuknik, pa Playback devices. klik na Speakers, pa na Properties. onda na Advanced, pa na Restore defaults, i on mi je prebacio default format na DVD quality (mislim da je stajalo CD pre toga). i sada radi. zašto i kako ne znam, ali radi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 22-11-2015, 23:12:53
Neki update/picvajz je u toku, znam za min 10 slicnih slucajeva u poslednjih nedelju dana. Sto je najgore izgleda da su sve Dellovi u pitanju. Provericu sutra na poslu.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Albedo 0 on 23-11-2015, 01:16:28
ja sam imao to sranje na HP neko vrijeme, riješavao sam stvar reinstalacijom drajvera nekoliko puta, i onda je naprasno nestao problem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: CorwinM on 01-12-2015, 19:24:37
Za ovakva sranja obican system restore cesto pomogne.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 14-12-2015, 09:20:19
Žale mi se neki ljudi da mi na blogu stalno iskaču one pop-up reklame, i da im to jako smeta, a ja kad odem meni je sve čisto. Jel' to do njih ili je to namešteno samo meni da ja ne vidim? Jel' može neko kompetentan to da proveri, znači samo uđite na blog da mi kažete dal ima tog sranja?  xuzi
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: klem on 14-12-2015, 09:34:20
Meni nista ne iskace
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 14-12-2015, 09:37:13
Naravno, jer verovatno imaš add-block, a imam ga i ja, i pitao sam njih dal imaju i oni kažu da imaju, al valjda ga treba i podesiti kako valja. O jebeni moj živote, još treba i tutorijal za add-block da postavljam na blog.  :-x
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 14-12-2015, 09:38:56
A upravo na South Parku ide baš ta priča o reklamama. :-P
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 14-12-2015, 11:27:26
Meni ništa ne iskače a ja nemam ad block.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 14-12-2015, 12:25:40
Možda ste deo A/B testiranja. Razni ljudi vide različito, pa se onda beleže reakcije i usavršava metod teranja ljudi da nešto kupe.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 14-12-2015, 13:29:45
дефинитивно је нешто улетело...и хајџековало ми је страницу, те нисам могао нигђе дидем без 'потврде да стварно хоћу додем' (confirm form resubmission) коју нисам могао да потврдим, био сам принуђен да стартујем хромов таскманађер дубијем страницу...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 14-12-2015, 14:18:34
Meni se ništa slično nije desilo, klikto sam na sve strane. Čudan fenomen...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 14-12-2015, 14:31:17
nista upadljivo/neobicno, nikakvo iskakanje raklama, bilo cega. firefox, jednom sa adblock i noscript-om, nekoliko puta bez, uz dozvoljene pop-ups.

edit: chrome, ie isto; nista.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 14-12-2015, 14:35:08
Evo, ja sam sada isprobao i Internet Explorer bez ikakvih posebnih dodataka ili podešavanja i nema nikakvog neuobičajenog ponašanja bloga.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 14-12-2015, 14:53:12
Znači zavera? xcheers
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 14-12-2015, 14:53:29
и на друго кликтање је убацио неки тхемилионеринпј сајт али тај није био толико хостилан ко онај претходни који је рекламирао неки спајбот...на страну то што имам адблокер, гхостери, забрањене попапове....
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 14-12-2015, 15:03:22
sumnjam da je do bloga. glede sistema, ne koristim nikakve anti-viruse, anti-spy, firewalls, nista, sve opcije podesio na izvolte i definitivno nista.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 23-12-2015, 14:28:54
Zašto ja (jedini) ne mogu da pokrenem Popcorn program?  :idea:
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: klem on 03-01-2016, 23:32:16
zasto mi taster z na tastaturi uvek ispadne kao y a taster y kao z je li to neka greska kad su pravili tastature
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 03-01-2016, 23:46:01
iščupaj ta dva tastera i zameni ih, i rešen problem.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 03-01-2016, 23:52:50
Pravi gospodin to rešava tako što izbegava da kuca reči koje sadrže ta slova.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 04-01-2016, 02:00:35
Ako imaš srpska slova na tastaturi onda je to qwertz tastatura. Ako imaš zagrade, i znake interpunkcije, pored Enter tastera onda je to qwerty tastatura. Za početnika je najlakše da u Windowsu postavi upravo onakvu softversku tastaturu kakva mu je hardverska, to jest da svaki taster proizvodi upravo onaj znak koji mu je nacrtan. Nasuprot tome, za programera je bolje da ima američku postavku, čak i ako mu je fizička tastatura zapravo srpska.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 24-03-2016, 23:02:46
Kad god pokrenem Calibre, kompjuter se blokira i gotovo. Deinstaliranje i reinstaliranje nije pomoglo. Sistem je Windows 8, do sada je sve radilo normalno, uključujući Calibre. Pomagajte :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 24-03-2016, 23:22:50
Jesi li probala da obrišeš "repove" nekim cleanerom, npr. CCleaner -om. Moglo bi da pomogne.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 24-03-2016, 23:35:18
Probaj da uradiš system restore na datum kada je poslednji put sve dobro radilo.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Karl Rosman on 25-03-2016, 00:17:48
https://bugs.launchpad.net/calibre/+bug/1432108
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 25-03-2016, 11:34:49
Hvala svima, isprobaću večeras sve redom pa javljam da li je pomoglo.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 25-03-2016, 11:54:46
Ako nije tajna, za šta koristiš calibre? Čitanje? Konverziju? Pitam jer sam probao nekoliko pdfova da prebacim u mobi/epub radi čitanja na mobilnoj platformi i dobio nezadovoljavajuće rezultate, pa mi treba neko sa minimalnim iskustvom.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Mme Chauchat on 25-03-2016, 12:23:23
Samo čitanje .epub formata, konverzije izbegavam, a konverzije iz pdf-a u bilo šta drugo - naročito :) Moje minimalno iskustvo sa njima (uglavnom pdf u word) bilo je vrlo loše.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Irena Adler on 25-03-2016, 12:41:56
Ako nije tajna, za šta koristiš calibre? Čitanje? Konverziju? Pitam jer sam probao nekoliko pdfova da prebacim u mobi/epub radi čitanja na mobilnoj platformi i dobio nezadovoljavajuće rezultate, pa mi treba neko sa minimalnim iskustvom.

Zavisi od pdf-a, a ima par par fora kada je recimo problem u tome što se prave novi pasusi od svakog reda itd. (koje sam ja izguglala jednom kad mi je trebalo i sad nema šanse da ih navedem po sećanju).
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 25-03-2016, 12:58:27
jel ko probo ove online konvertore...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Irena Adler on 25-03-2016, 14:02:04
Jeste, i opet zavisi od pdf-a. Neke konvertuje kako treba, od nekih napravi papazjaniju.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 25-03-2016, 15:08:21
Isto i kod mene, online ili calibre, isto se dešava.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Irena Adler on 25-03-2016, 17:54:09
Pri tom, dešava se i bizarna situacija da calibre napravi epub koji radi u calibre, ali ne radi u brauzeru, ili ne radi u aldiku ali radi u brauzeru itd. itd. To je misterija...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 27-07-2016, 14:19:30
(https://s31.postimg.org/wl4450i6z/flash.jpg)

Prebacujem na usb neke crtaće i igrice za sestrića, i pojavljuje se ovaj problem (koji mi se i ranije javljao btw)

naime, ono što se već nalazi na usb-u (neki word i pdf dokumenti) automatski se prebace u neku petu dimenziju, do koje se dolazi tek klikom na "Removable drive" sa slike

dakle, trasa bi išla
My Computer
Removable Disk (G:) - sadržina na slici
Removable Drive prečica

zašto se to dešava? Odradio sam i format više puta, ponovo se javlja ta dimenzija X s removable Drive-om

ne želim to, hoću da sve stoji normalno na istom disku kad iz my computer-a uđem u G:. Kako se isključuje, eliminiše?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 27-07-2016, 14:43:42
kada sam se susretao sa time obično je u pitanju bio neki virus, ali ako format ne pomaže ne znam šta bi moglo biti.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 27-07-2016, 15:20:39
upravo, s tim što jeste jednom reagovao antivirus, uslijedilo je nekoliko formatiranja, i sad avast ništa ne prepoznaje, ali ovo se i dalje proizvodi
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lazarus on 27-07-2016, 16:11:58
Pusti MalwareBytes da počisti diskove - ko zna šta se sve zapatilo - pritom nemoj da gasiš Avast; trebalo bi da pomogne.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 27-07-2016, 18:10:34
SMJ!

kud zaboravih malver da provjerim, našo 23 komata!

Mislim da se sada sredila stvar, hvala!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Father Jape on 03-08-2016, 19:33:11
Ovo je gotovo sigurno do njih, ali za svaki slučaj, da li iko čuje zvuk u ovom klipu:

http://tv.um.es/video?id=80981&cod=a1
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: lilit on 03-08-2016, 19:42:20
čitam im s usana :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 03-08-2016, 19:46:42
pa... sazmi i prenesi za nas koje zanima. :evil: :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 05-08-2016, 12:39:51
izgleda da sam zglajzao totalno... ne diže mi se sistem, to jest hoće sve u safe modu, u kojem se sad nalazim, ali normalno ide u plavi ekran

nađen trojanac malwarebytesom obrisan, ali i dalje blue, so blue

može li ovo nekako da se restaurira, da ne rebutujem čitav sistem?

XP je u pitanju, staviću neki noviji win al za koji mjesec, valjda ne mora sada... a i radi mi xp na lapu, nači nije do toga... realno bih radije u safe modu nastavio da ga koristim nego da sad rebutujem
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 05-08-2016, 13:01:45
Reboot je isto što i restart, ti misliš na reinstalaciju sistema. Probaj iz sejf moda da uđeš u system restore (accesories/system tools/system restore, ako se dobro sećam) pa da ga vratiš na neki raniji datum, mada su ti male šanse ako je toliko desetkovan.
Mislim, moguće da ćeš ga podići ali brzo će se vratiti na staro, eventualno da antivirusom i malwarebytesom odradiš neke dip skenove odmah posle oporavka. Jedino valjano rešenje je format hdda uz pomoć hirens boot cd pa instalacija od nule. Sve ostalo je krpljenje. I manje pornografije sa neproverenih izvora
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 05-08-2016, 13:56:02
skidam hirens... što je najgore, da je bar pornjava nego sam skidao neke knjige, tripl blam, đe je Truki...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 05-08-2016, 14:01:02
Pazi, hirens ili na fleš ali se pravi da bude butabilan, ili se reže na cd/dvd. Jesi probao system restore?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 05-08-2016, 14:07:24
jesam, neće da odradi restore

praviću cd image, pošto nikad nisam skapirao kako se pravi butabilni usb
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 06-08-2016, 10:02:24
a ovaj hirens ne može da mi spasi postojeći sistem?

Ili ja ne znam kako da ga koristim...

samo podigne neki mini xp i postoji buljuk opcija ali ne znam šta treba da odaberem...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Lazarus on 06-08-2016, 12:15:04
http://www.wintips.org/how-to-disinfect-any-infected-computer-using-hirens-bootcd/

Pogledaj ovde, možda bude od pomoći.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 06-08-2016, 12:44:19
meni je tako i počeo problem, obrisao trojanca i više se ne diže sistem, sem u safe modu

u safe modu mogu sve antivirus i malware da provjerim, ali izgleda da je poenta što je malwarebytes izbrisao neke sistemske fajlove, čim neće sistem da se diže, sem u safe modu

to jest, tako sam ja skontao, možda je netačno

mene zanima da mi rescue disk hirens ili neki drugi podari nazad sistemske fajlove

to jest, da li je to uopšte moguće da rekonstruiše windows/system foldere

nešto mu fali čim ide u plavi ekran pri punom dizanju sistema

jer u linux mintu koji mi je boot dvd sve šljaka, i u hirensu se ok diže mini xp, nije onda hardver

nego da se rezurektuje postojeći windows os
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 06-08-2016, 13:37:23
Vidi, ako ti u safe modu šljaka bez problema, stvar je u jednom od silnih drajvera, ili više njih. Virus hoće da uđe u te drajvere, tj, neki od fajlova drajvera a glupavi antivirusi ga ne istera, nego elegantno obriše ceo zaraženi fajl. Jebe se AV koji je u pitanju i što je doveo time sistem pred crash.
 Cenim, nemaš šta da izgubiš, reinstalacija ti svakako ne gine, pa pokušaj da izbrišeš sve drajvere koje nađeš, iz device managera (ideš od device do device i uninstall) i pokušaš onda ponovo da digneš sistem u normalnom modu.

 
 Ponavljam, samo ako nemaš šta da izgubiš a meni se čini da nemaš. Pre toga bekapuj sve šta ti je bitno.

Ako uspe, neće ti biti problem vratiti drajvere, najbolje je da imaš instalacioni cd koji dođe uz matičnu. Mukotrpno je to sve, ali je ipak neka slamka.
Ili, reinstaliraj sve sys i periferne drajvere iz safe moda, kontam, tome je i namenjen. To nisam probao, ali mi je sada palo na um.
 Mada, možeš i da reinstaliraš XP iz safe moda, ali obavezno pod opcijom upgrade ili sl, nikako pod new install, ako safe mod to dozvoli, tj, hoće da pokrene instalaciju. Sa upgrade ostane sve kako je bilo, ne briše ti ništa. Ja bih to tako pokušao, više od toga ne bih znao.

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 06-08-2016, 19:21:54
ima li šta jednostavnije? :)


realno ću da drkam desktop u safe modu narednih mjesec dana. Jedino što nemam zvuk, ali ms word radi i to mi je najvažnije

nemam xp disk da probam taj upgrade, zato sam se nadao da ovaj hiren to rekonstruiše...

imam disk od matične, ali budući da mi safe mode ne dozvoljava da instaliram slimdriver, da li bi mi dozvolio onda da bilo šta instaliram?

kako bre tolike programerske glavonje nisu još izmislile da ubaciš neki repair disk i da ništa ne misliš...

na kraju ću da instaliram linux, imam neki mint već pri ruci...

jbt, mrsko mi je da reinstaliram sistem koji stoji 5 punih godina
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 06-08-2016, 19:39:15
Jesi li proverio hard disk, da nisu bed sektori pojeli nešto?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 06-08-2016, 19:51:14
koji bed sektori, ajmo na srpskom, ne znam ni šta je to

particija sistema je po gigabajtima kompletna, 14 giga iskorišćeno, windows folder 6gb, mislim da je tako oduvijek

windows/system folder mi izgleda kao da ima premalo fajlova, properties kaže 31, samo ne znam koliko inače treba da ima

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 06-08-2016, 19:53:29
jel važno napomenuti da je malwarebytes uklonio trojanca iz onih registry root čuda, dakle ne čak sa particije nego bemliga kako se to zove, mislim da se u to ulazi preko msconfig, al to samo lupetam
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 06-08-2016, 20:55:55
Probaj iz komand prompta (u run kucaš cmd pa enter) pa u komand promptu kucaš chkdsk c: (pretpostavljam da je c sistem) pa vidi šta kaže
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 06-08-2016, 21:35:27
0 kb in bad sectors

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 06-08-2016, 23:04:15
Ne maltretirajte se više, nema tu pomoći.

Ukoliko je napravljen bekap na fleš disk, onda treba uraditi brisanje particija, otvaranje kompletnog diska, pa onda kreiranje particija ispočetka. Potom sledi čista instalacija Windowsa i potrebnih programa.
Ukoliko je bekap napravljen na nekoj od particija hard diska, onda sistemsku particiju treba formatirati i napraviti čistu instalaciju Windowsa. Kao prvi od programa treba instalisati neki AV i onda skenirati bekap, da se vidi šta je zaraženo, a šta nije. Pa srećno sa podacima.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 06-08-2016, 23:10:58
^Neće da sluša. Formatiraj to i instal od nule. Skini lepo xp kako si skinuo taj hirens i nareži.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 07-08-2016, 00:27:00
koji ste smarači!!!

šta će mi xp ako treba reinstalacija, valjda može i sedmica ili nešto drugo?

Athlon II X2 250 3 GHz
2GB RAM

poenta je što ja neću novi xp nego stari!!!

skidam Easy Recovery Essentials, pa ako to ne uspije onda preporučite koji win

al za sada hoću da oživim stari xp
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 07-08-2016, 08:54:15
Može naravno, ja sam skontao da ti hoćeš samo xp. Može i W7 i W10 ali obavezno 32bit, zbog malo RAM -a. Ja sam pre nego što sam zamenio mašinu koristio  W10 32bit na staroj, odlično je radio, home edition, najmanji i najlakši. Može i sedmica normalno. Prelistaj malo W10 temu ovde, ima nekih začkoljica sitnih.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: ALEKSIJE D. on 07-08-2016, 10:19:10
Šta bih ja: live xp i prebacim sve što mi treba na drugu particiju, od podataka i slično.
 Onda uraim insataliciju čistog programa na c particiji.
Možda ovo posluži:http://www.ucionica.net/os/microsoft-kako-instalirati-windows-10-3282/
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 14-01-2017, 01:00:00
Eksterni hard, explorer ne pokazuje jedan folder, nego moram sam da ga ručno ukucavam F:\Domaći

Dal zbog ć ili šta, drugi folderi se vide, a ovaj radi, ništa mu ne fali, samo je skriven nekako

I imam Beštije!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 16-01-2017, 10:40:45

да није скривен?

њин 7
https://www.google.com/search?q=find+hidden+folders+windows+7&oq=find+hidden+folders&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8161j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8 (https://www.google.com/search?q=find+hidden+folders+windows+7&oq=find+hidden+folders&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8161j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8)
џп
https://www.google.com/search?q=find+hidden+folders+windows+7&oq=find+hidden+folders&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8161j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=find+hidden+folders+windows+xp (https://www.google.com/search?q=find+hidden+folders+windows+7&oq=find+hidden+folders&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8161j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=find+hidden+folders+windows+xp)
њин10
https://www.google.com/search?q=find+hidden+folders+windows+7&oq=find+hidden+folders&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8161j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=find+hidden+folders+windows+10 (https://www.google.com/search?q=find+hidden+folders+windows+7&oq=find+hidden+folders&aqs=chrome.2.69i57j0l5.8161j0j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8#q=find+hidden+folders+windows+10)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 16-01-2017, 13:05:02
Probo, nije!
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 16-01-2017, 14:10:00
пробај да укључиш њинрар (ако имаш) па да отвориш тај драјв/фолдер кроз њега...можда после њидоњс види фолдер
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 16-01-2017, 14:27:16
Ću probam, nisam sad pri kompu

Inače, nisam spomenuo da sam ukucao "domaći"  u search i tako ga je našao

Jedino kad ga ne vidim je kad idem my comp/ F:

Nači svašta
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 18-01-2017, 18:26:06
mense to dešavalo na USB memoriji, i svaku put je bio virus u pitanju, pa probaj da proveriš da nema nešto tog tipa.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 19-01-2017, 02:14:42
Vidi se kroz winrar, al i dalje ništa u exploreru

Inače našo brdo navodno trojanaca, reko bih da su false positive, al svakako je uvalio puna 3gb u karantin, to jest sve exe što imah na disku, a teško da su mi drajveri i neki programi virusi...

U svakom slučaju, i dalje se ne vidi folder...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Boban on 19-01-2017, 03:14:24
Eksterni hard, explorer ne pokazuje jedan folder, nego moram sam da ga ručno ukucavam F:\Domaći
Dal zbog ć ili šta, drugi folderi se vide, a ovaj radi, ništa mu ne fali, samo je skriven nekako

Moje iskustvo da nikako u imenima foldera ne treba ići na dodatne karaktere van 7-bitnog ASCII.
Iako sam OS vidi te foldere i većina programa, ima nekih programa i situacija kada to napravi čudne probleme.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 19-01-2017, 04:07:56
Rado bih ga preimenovao ali neće!

A i čudim se da sam ga uopšte tako imenovao...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Boban on 19-01-2017, 05:06:27
Onda sigurno imaš neki servis koji trkeljiše nešto iz tog direktorijuma. Probaj da odeš u task menadžer i pogasiš apsolutno sve što ti dopusti da ugasiš, pa ako ni onda neće da se reimenuje, onda podigni sistem u Safe modu i dotuci đubre.

Ja takve stvari rešavam što izvadim disk i prebacim na drugi sistem, pa očistim.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 19-01-2017, 19:23:22
Vidi se kroz winrar, al i dalje ništa u exploreru

Inače našo brdo navodno trojanaca, reko bih da su false positive, al svakako je uvalio puna 3gb u karantin, to jest sve exe što imah na disku, a teško da su mi drajveri i neki programi virusi...

U svakom slučaju, i dalje se ne vidi folder...

Nevolja je što sam probleme ovog tipa uspeo da rešim samo formatiranjem. Prebaci podatke negde drugde ako možeš, pa format, rešava sve probleme.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ugly MF on 31-01-2017, 18:12:18
Ima li iko problem a da koristi chrome, kad ukuca u gugl pretraživač, a ovaj ga baca na nekakav rambler, koji je bezveze i neće se skloni!?!?
Ne mogu da guglam, nego moram da rambliram....kako otkloniti taj rambler?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 31-01-2017, 18:47:36

Rambliraj onda: remove rambler :)

https://malwaretips.com/blogs/remove-nova-rambler-ru/ (https://malwaretips.com/blogs/remove-nova-rambler-ru/)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 31-01-2017, 18:51:58
Idi na Chrome podešavanja i tamo promeni predefinisanu sajt za pretraživanje. Verovatno si negde nešto instalisao, a to ti je promenilo podešavanje u izabranom brauzeru.
Ako to ne pomogne, pregledaj u Chrome opciji za  Još alata -  dodaci da ti se nije neka ekstenzija ili aplikacija instalisala u Crhorem.
Ako to ne pomogne, idi u Kontrol panle i deinstališi sve programe za koje ne znaš da si ih ti instalisao. Pazi da ne deinstališeš neke neophodne podprograme samog Vindovsa, ili Ofisa, ili nekog od Adobe programa...
Ako to ne pomogne deinstališi pa ponovo instališi Chrome (ovo retko pomaže)
Ako to ne pomogne, najverovatnije da je to neka ruska beštija i jedino pomaže format HDD, pa instalacija svega i svačega ispočetka...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 31-01-2017, 19:52:46
Inače, vezano za moju stvar, riješena je na bosanski način. Napravio sam novi folder, nazvo ga Domaci bez ć, i prebacio filmove u njega :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Ugly MF on 31-01-2017, 22:02:41
Ubio sam nešto i sa tim sam ubio i smetnju.
Bio je to nekakav crveno-crni đavo koji je nešto radio sa chrometom.
Dodaci koji su automatski upadali i poboljšavali ,khm... rad chrometa.
Sve dok u taj fini program nije ušao i rus.
E, ja volim da gledam ruskinje i njihove filmove i serije,
ponešto od Putinove politike i zajedničko nam pravoslavlje....
ali...granice mora se znaju...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 04-06-2017, 18:39:25
(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170604/b4bfdc919a1264d9da0c4fc3a9b4b0f5.jpg)

Kako saznati veličinu ovog džeka za struju? Da ne kupim preveliki ili premali.  Od modema...

Ima nekih standarda ili tako nešto?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 04-06-2017, 19:10:21
Modem u kesu sa sobom. Mada deluje kao standardni džek. Meni su na primer ti strujni džekovi na kablovskom modemu i digitalnom risiveru skoro isti, ali nisu isti, ne mogu da zamenim adaptere.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 04-06-2017, 19:16:49
Evo i wiki filozofira, kažem ja, modem sa sobom i u radnju, sve ostalo je gubljenje vremena, ko će to meriti.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Coaxial_power_connector

I kad vezuješ, pazi na polaritet. Ne verujem da ćeš ga spaliti ako okreneš, verovatno ima zaštitu, ali vidi da ubodeš kako je bilo. Obično je onaj pipak plus. Obično.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 04-06-2017, 19:32:25
Modem neko čudovište nakačeno na zid, veći poso da ga skinem no da pitam prodavca da probam više adaptera :)

Sudeći po tvom linku možda je ovaj od 5.5mm

Će vidim
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 04-06-2017, 20:54:48
Modem neko čudovište nakačeno na zid, veći poso da ga skinem no da pitam prodavca da probam više adaptera :)

Sudeći po tvom linku možda je ovaj od 5.5mm

Će vidim

Vidi, ali pored dimenzija džeka pazi na voltažu i amperažu, da ne bude posle dimi mi se modem...
Znaš li koje je marke taj modem? Ime proizvođača? Tip? Zapiši ti to pa okači ovde, možda može da se nađu tačne mere za džek i sve ostalo
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 04-06-2017, 21:49:21
Ja mislio njemu treba samo džek, a ne ceo adapter...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 04-06-2017, 22:12:27
Čitav čitav... Čemu adapteri ako moram da brinem još o voltaži, svaki je valjda 120-240V ili tako nešto. Nek ga adaptiraju!

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 04-06-2017, 22:22:15
Čitav čitav... Čemu adapteri ako moram da brinem još o voltaži, svaki je valjda 120-240V ili tako nešto. Nek ga adaptiraju!Ma ne o toj voltaži da brineš, nego o onoj koju šalje u modem. cccc
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 04-06-2017, 22:42:58
Bato bre, stvarno. Ako nemaš stari adapter, a nemaš, moraš da skineš modem i pogledaš na kojem naponu radi. Adapter ti smanjuje napon sa 220v naizmenične struje, na potreban, jednosmerni.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 04-06-2017, 22:47:35
http://sbb.rs/a12407/podrska/servisi/internet/Kako-da-povezem-Cisco-EPC-3208-modem.html

Taj modem. Eh, pa nemam pojma o ovoj tehnologiji, šadaradim...

Ako je toliko zaebano neću ni da se smaram, nije moj, no nekome pokušavam da sredim...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 04-06-2017, 22:48:45
Pogledaj etiketu, tu piše input 15v, 1.5A, dakle za ovaj modem/ruter je potreban adapter koji daje na izlazu 15V ali i isporučuje struju jačine 1.5A, što je isto jako bitna informacija. Dakle, adapter ti mora zadovoljiti 3 kriterijuma, standard na priključku, vrednost napona, i jačinu struje. Skidaj taj modem, nemoj da si lenj.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170604/b0fe5d06011292224814a37a68696f25.jpg)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 25-07-2017, 18:06:35
Narezo sam Coreplus Linux odavde
http://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/downloads.html

i neće da ga pokrene sa CD-a. Probao na dva kompa, nači nije do kompa valjda...

jel nešto pogrešno radim? piše da je image, narezao sam ga na cd kao image, ali kompovi neće da butuju sa njega.

Naravno, namješteno je da butuju prvo s CD-a, nije to problem

edit
 i propustim da upitam glavno

''CorePlus is an installation image and not the distribution"

šta to znači?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 26-07-2017, 12:34:48
Narezo sam Coreplus Linux odavde
http://distro.ibiblio.org/tinycorelinux/downloads.html

i neće da ga pokrene sa CD-a. Probao na dva kompa, nači nije do kompa valjda...

jel nešto pogrešno radim? piše da je image, narezao sam ga na cd kao image, ali kompovi neće da butuju sa njega.

Naravno, namješteno je da butuju prvo s CD-a, nije to problem

edit
 i propustim da upitam glavno

''CorePlus is an installation image and not the distribution"

šta to znači?

To što si skinuo je instalacija linuksa, samo jezgro, nema ništa i ne može da se instalira kao drugi Linuksi.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 10-08-2017, 21:12:33
Bizaran je problem sa mnom, ne sa kompom, al se nadam da postoji neki program za file recovery?

za word dokument, sačuvao sam stariju verziju umjesto nove, ni sam ne znam kako

ova uputstva o restore/recovery unutar ms office-a ne šljakaju i zanima me samo neki drugi softver, ako postoji
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 10-08-2017, 21:24:54
Ne znam rešenje, ali primećujem da bi ovaj topik odavno umro bez tebe.

Sent from my TCL S 720 using Tapatalk

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 10-08-2017, 21:41:50
ja treba neđe da se rebutujem, ja sam problem!!! :)

ladno premotavam u glavi i ne kontam zašto sam na pitanje you want to replace this file 120kb with this one 65kb klikno yes, to samo budala može da uradi

propade mi šta sam piso čitav dan... dobro nije nešto veće, tako ću da se tješim.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 10-08-2017, 21:43:07
ima ovo npr

https://www.easeus.com/datarecoverywizard/free-data-recovery-software.htm

al dal radi poso

možda radi nakon instalacije a ne prije ili tako nešto...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 10-08-2017, 22:06:01
ovaj program mi kao vratio tmp fajl, koji kad otvorim samo hijeroglifi

i šta sad? :(
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Agota on 10-08-2017, 22:16:46
 Mali čoveče, šta sada?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 24-08-2017, 15:29:09
Charity Engine. Tako se zove čudo koje sam slučajno video u listi instaliranih programa.
Bizarno je to što nisam instalirao taj program. Trk na google i saznam šta je u pitanju. Kao, delim procesorsku snagu sa univerzitetima, kao oni to plaćaju pa lova ide u dobrotvorne svrhe, kao izvlače se i neke nagrade i ostali habla habla.

Ok, fino je to da moj komp radi za opte dobro kada ga ne koristim, ali... Kako se to čudo uvalilo na moj hdd, zašto tako podmuklo, niko me nije pitao, zbog čega nisam nikada čuo za to i gde odlazi ta lova i kome?

Nikome ništa ne verujem, naročito ne mejlovima iz Afrike koji bi da mi utrape neku mladu sa silnim milionima ili "rad od kuće" sistemima koji mi otvaraju oči da vidim bogatstvo samo nekoliko klikova udaljeno.

Smrdi mi na neku prevaru. Ima li neko iskustva sa tim, tj, da li se nekome to neprimetno uvuklo u komp? Da li da ga isteram ili ostavim?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 24-08-2017, 16:19:10
Instalirao si sa nekim programčetom sigurno, svi sad imaju te pederske fore da ti skoro neprimetno, prilikom instalacije uvale mačora. Ja bih to brisao, kakvi bre univerziteti, nije ti dosta što nam je IT oprema najskuplja u regionu, nego još treba da im ustupaš i tu crkavicu od malo procesorske snage što imaš. Oće oni da ti kupe novu mašinu kad crkne ploča ili napajanje ili hdd jer ti je konstantno sve u 100%?

Sent from my TCL S 720 using Tapatalk
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Džek on 24-08-2017, 16:36:14
I to što kažeš.
Svakako sam hteo da brišem to, samo mi je falio okidač, zato sam i pitao. Međutim, mene zaista zanima da li je to neka prevara, a ako jeste, net prevare dobijaju novu dimenziju.

Hvala na savetu, biće tako.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 06-09-2017, 14:18:18
Ne radi mi ADBLOCK+ ni na chromu ni na firefoxu, poiskakale mi reklame za čukljeve, reinstaliro sam al' opet ne radi, ima neko ideju?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 31-01-2018, 15:28:24
Zašto se popravke kompjuterskog koda žargonski nazivaju zakrpama?


(https://i.imgur.com/bRcqOYE.jpg)


Razume se, na istom principu, čovek bi očekivao da se greške nazivaju bagovima, tj. bubama, jer su se bube uvlačile u stare računare i pravile probleme sa toplotnom disipacijom, ali to već, kažu, nije tačno:


https://www.red-gate.com/simple-talk/blogs/why-do-we-call-them-bugs/
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 01-02-2018, 11:19:16
Ne radi mi ADBLOCK+ ni na chromu ni na firefoxu, poiskakale mi reklame za čukljeve, reinstaliro sam al' opet ne radi, ima neko ideju?

Koja ti je verzija Chroma? Nove verzije blokiraju third party blokere, to pod jedan. Pod dva skini adwcleaner i pokreni ga kao administrator. Nakon toga deinstaliraj Chrome, i počisti repove cc cleanerom i szstem ninjom, restartuj računar i ponovo instaliraj Chrome, pa adblock+. Trebalo bi da radi. A ako ne, skini operu, ima dobar adblock već ugrađen.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 02-08-2018, 13:05:58
naručio neki kineski usb za smiješne pare

ali, normalno, ne radi kršteno!

u stvari, iako piše da ima 30gb ne prima fajl veći od 3gb i tvrdi da nema mjesta

word i pdf fajlove prima, video fajlove čak i ako prihvati - ne rade

jel to oštećeno ili ja nešto radim pogrešno?

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: mac on 02-08-2018, 13:08:21
Preformatiraj USB tako da format ne bude FAT nego FATex. Ovo pišem po sećanju, možda se drugačije to zove.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 02-08-2018, 13:50:33
neće ni to, mada sam išao na quick format, možda ne treba quick?

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: дејан on 02-08-2018, 13:58:42
пробај нтфс формат
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 02-08-2018, 14:04:20
FAT neće da radi sa fajlovima preko 3 GB, formatiraj kao NTFS (ako hoće da prihvati to formatiranje)


p.s. Kvik ne smeta
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 02-08-2018, 14:09:45
Džabe sve, ne trudi se. Kineski fleševi za sitne pare imaju tu karakteristiku da prijavljuju onu veličinu koju su ti uvalili a u realnosti su 10 puta manji, i nema trika da dođeš do memorije koja fizički ne postoji. U kini se storage kupuje samo od proverenih prodavaca, i tu mora da se pazi, prvo čitaš iskustva pa onda kupuješ. Sledeći put prvo pitaj.  ;)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 02-08-2018, 14:23:05
ntfs za sad mi blokira, probaću kasnije

kad bi samo memorija  bila problem, al video i dalje ne radi, a onda nisam siguran ni da bi mi word i pdf preživjeli

naručio čoporativno par sitnica, stvarno ekstra jeftino, sve ostalo korektno radi

budući da izgleda kao kriška lubenice ostaće ko neki ukras 8-)

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 02-08-2018, 14:34:23
odbija ntfs quick, probaću još duže formatiranje i bataljujem

https://www.gearbest.com/usb-flash-drives/pp_313940.html?wid=1433363

ovdje nema negativnih rivjua... sve u svemu
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 02-08-2018, 14:54:23
imao sličan problem, probaj da ga formatiraš iz disk menadžera (desni klik na my computer/this pc pa manage)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Black swan on 02-08-2018, 15:48:53
naručio neki kineski...

WRONG
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 02-08-2018, 16:49:43
tislud, moj kineski fon rastura!

ovo možda i nije kinesko, možda je korejska niža rasa, ko zna
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 02-08-2018, 16:58:09
Aj skini sa mreže programčić Rufus i probaj da formatiraš njime taj flešić... Pazi, odčekiraj šta treba, a ostavi čekirano samo formatiranje. Možeš birati koji ćeš fajl sistem, FAT, ili NTFS... nemoj ništa Linuxovo :) Probaj da ga formatiraš na NTFS... Ako neće, onda odnesi u neki servis, ili kod kolege koji baš zna šta radi...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: akhnaton on 02-08-2018, 20:38:07
Jok more, ništa Rufus, ništa ovo ili ono. Probaj sa HDD Low Level Format Tool...  Ako on odbije da formatira, flash je zreo za kantu, jer je proces vracanja kapaciteta moguć ali samo ako je čip podržan, tj ako nisu koristili čip bankrot proizvođača ili neku generaciju čipa koja nema mogućnost programiranja.

Ako je već dotle došlo, idi na usbdev.ru skini chipgenius, ubodi flešku, pokreni chipgenius i zapiši PID i VID brojeve. Onda se vraćaš na sajt i pretražuješ po tim brojevima, izlistaće ti ako postoje sve modele fleški sa tim čipom, tražiš model svog fleša. Kada ga nađeš, u krajnje desnom delu kolone u kojoj se nalazi opis tvog fleša trebalo bi da se nalazi link ka softveru kojim vraćaš originalni kapacitet. Ukoliko ga nema, znači da je ili čip zastareo, ili da softver za njegovo kodiranje ne postoji. U tom slučaju fleš ide u kantu. 
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 02-08-2018, 21:02:37
O, jbt, pa nemoj mu komplikovati :) Da zna uraditi Low level format i da zna za ChipGenius, ne bi kupio taj fleš... nek proba sa Rufusom, ako neće, nek nosi nekom ko zna šta treba...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 02-08-2018, 21:53:01
Haha, da, skoro je već bačen

U suštini, završi on format, ali ne reprodukuje video fajl koji stavim na njega, samo word i pdf otvara

Toliko o tome.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 20-12-2018, 11:58:44
može li se štrpnuti s diska d i proširiti disk c a da se ne izgube podaci s njega?

Recimo da disk d ima 200gb, pola popunjeno, može li se uzeti 50 i spojiti sa c?

Ili bi se sve izbrisalo?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 20-12-2018, 12:00:21
Pitam dal se to u setupu može, pošto je sistem već prso
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 20-12-2018, 12:01:02
Trebalo bi da može, ja sam to radio, mada možda ima određenih rezervi u odnosu na to koji su formati particija. Verovatno će Petronije ili Skalar znati precizno.

Edit: Ali ovo što ja pišem je kad se radi iz Windowsa, ne znam kako stoje stvari sa tvojom situacijom.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 20-12-2018, 12:14:24
Može, ali mislim da ne bi trebalo to da radiš sa win setupom, već sa nekim specijalizovanim "partition resizer" softverom. Radio sam to ranije, znam da je proces malo duži, ali moguće da to sad brže ide. Ako ti Skalar (ili Boban) ne pomognu nekim konkretnijim predlozima, guglaj "best partition resize software" ili tako nešto, pa ćeš se snaći dalje. Verovatno ćeš morati da praviš butabilan fleš drajv, ili da režeš cd, jer sistem ne radi, a i mislim da ne može da se čačka sistemska particija dok je aktivna svakako.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 20-12-2018, 12:31:22
Imam linux cd koji mogu podići. Ako slučajno ta opcija šljaka i neko zna kako se radi. U pitanju je Mint
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 20-12-2018, 12:33:59
Bem li ga, dok napravim taj butabilni usb mogu i da popravim win

Ntldr is missing fazon

Piše po netu da bi recovery odradio
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Petronije on 20-12-2018, 13:28:56
Taj linux cd je pretpostavljam hirens boot cd, on ima alate za partition resizing. NTDLR is missing može a i ne mora da se sredi vraćanjem na neku staru recovery tačku, tu grešku prouzrokuje milion gluposti. Win i ako popraviš i ako ne popraviš, kakve veze ima sa promenom veličine c particije? Ima neki disk managment program u windowsu, setio sam se, ali ne znam koliko će ti kvalitetno odraditi to.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 20-12-2018, 13:35:15
Ja sam, ako je to od neke pomoći, to radio sam, Partition Magicom, i obavljeno je bez problema. Ali ponovo napominjem, to je rađeno iz samog windowsa (sedmice) koji je bio u zdravom stanju.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 20-12-2018, 23:00:53
ma godinama stoji podjela na vrlo malu sistemsku particiju i veću za torent malverzacije

i onda mislim da neki noviji win ne bi ni bio dovoljno stabilan

kako da napravim to čudo od butabilnog drajva, gdje ima da se skine

ne mogu ništa, čak ni u safe mode, u biosu ne vidim šta bih mogao popraviti

Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 21-12-2018, 00:29:36
Ako sam dobro razumeo, imaš instalacioni disk Linux Minta... Pokreni ga, onda vidi da li u alatima ima ponudjen program GParted (ili slično - nemam trenutno Mint pred sobom, a nisam siguran da sam zapamtio ime). Iz tog programa bi TREBALO DA MOŽEŠ srediti particije, ali otvori osmoro očiju. Ako negde vidiš opciju FORMAT, ni za živu glavu je ne čekiraj tj ne pokreći za tu drugu particiju, na kojoj su ti podaci, a koju hoćeš da smanjiš.
Ako ipak instališeš novi Win, preporučujem ti besplatan program MiniTool Partition Wizard. Lak je za korišćenje, samo se treba pažljivo čitati. Ako smanjuješ particiju na kojoj imaš nešto za čuvanje, onda proces zna dugo da traje, ali se najčešće završi bez gubitaka podataka.
Particionisanje se ne radi iz Biosa.
Nikako ne radi particionisanje iz instalacije Windowsa, ode sve u vetar. Doduše, uvek postoji nada da se particije mogu povratiti, ali ne treba se baš puno pouzdati u to, a i potrebni su specijalitzovani alati i ipak malo naprednije znaje u korišćenju.

p.s. Ne moraš instalisati Mint da bi vršio particionisanje, samo vidi da li ima GParted. Ako nema... onda je najsigurnije novi Win, pa MiniTool Partition Wizard.
uzgred, kolika ti je ta C particija i koji bi Win da staviš na nju?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 21-12-2018, 01:23:05
trebalo da možeš, najčešće završi bez gubitaka :lol:

da, zato i ne pokušavam ništa godinama haha

na sreću je sporedni stari komp, manje se koristi, ali nekad sam turiom oko 30 gb na C i zaebo se. Ima 2 rama tako da bi svaki noviji win vjerovatno štucao

sad razmišljam da to prosto riješim nekim eksternim diskom i onda sve pobrišem

što se mene tiče, kad bih samo riješio ntdlr bio bih najsrećniji

nije bitno da šljaka perfektno već samo ms office da mu radi (do juče radio...)

svakako ću prvo da probam neki recovery... ako ne uspije odlažem bavljenje time bar par mjeseci...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Skalar on 21-12-2018, 16:51:57
30 GB je malo. Možda, kao rešenje, dosadno i zahteva dosta rada, ali da bude bezbedno po podatke sa D diska, bez igranja sa Linuxom, jer očito da nisi vešt tome, sveža instalacija Win XP (jer mu je dosta tih 30 GB), potom instalacija samo nekog menadžera particija (predložena su ti dva, verujem da oba jednako dobro rade posao), a potom povećanje C particije (recimo na jedno 80-100 GB), a smanjenje D particije iz Windowsa.
Pustiš komp da to uradi tokom noći. Kad bude gotovo, pregaziš onaj Win XP nekim novijim. Predlažem ti Win 7, a može i Win 10, ako ti je baš stalo da si u trendu i "na izvolte" MS sajtu sa kompletnim softver-hardver-data resursima tog kompa. Neće ni Win7 ni Win10 štucati zbog 2GB rama, ali gledaj da instališeš 32-bitnu verziju, nikako 64-bitnu, čak i ako je procesor i podržava.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Black swan on 21-12-2018, 18:40:57
Znate moj savjet
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 01-04-2020, 19:33:34
dakle sledeća je situacija:

imam bluetooth receiver (ugreen, poručen sa AliExpress-a) koji mi je priključen za pojačalo, i preko kojeg služam muziku sa računara (Windows 10) na hi-fi uređaju. sve radilo savršeno do danas popodne. zakucao, odnosno nije bilo zvuka, ja ga skinuo sa liste uređaja, i sada kada probam da ga dodam šipak, računar ga ne prepoznaje uopšte. interesantno da ga telefon prepoznaje, bez problema se povezuje i radi.

probao sam sve što sam našao kao savet na netu: da podesim automatsko pokretanje bluetooth servisa i resetujem ga, da potražim update za drajver (ne pronalazi na netu bolju verziju), da deinstaliram u device manageru uređaj a zatim ga ponovo instaliram, da dozvolim bluetooth uređajima da pronalaze PC, resetovao računar nekoliko puta, vadio bluetooth receiver iz struje, ... i ništa. neće da čuje. kada pokušam da dodam uređaj, samo povremeno pronađe neki zvučnik (ja nemam bluetooth zvučnik) na koji ne mogu da se nakačim, dok za ovaj receiver neće ni da čuje.

pomagajte dok ga nisam razbio...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: ALEKSIJE D. on 20-08-2020, 10:58:13
Pomoć! Štampač hp laser jet 4200 kad mu zadam da mi odštampa jedan primerak ne ume da stane već izbacuje isti primerak dok ima papira. Pogledao, sve podešeno na jednukpoiju ali on ne reaguje.
Šta da mu radim?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: džin tonik on 20-08-2020, 11:43:17
koliko vidim letimice, tko god navodi taj problem sa hp-modelima, rijesi kad deaktivira bidirekcionalnu podrsku; ako ne upali, ponovo instalirati drajvere. hp nekad davno stvarno bijese dobar...

(https://s12.directupload.net/images/200820/qmwbugvn.jpg)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: ALEKSIJE D. on 20-08-2020, 14:48:15
Hvala, ali ne feercera. Isto se ponaša. Učitao i nove drajevere, ali on samo izbacuje jednu stranicu u onoliko kopija koliko lima listova.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 15-04-2021, 09:26:56
Meho i drugari,
iz nekog razloga ne mogu da vam pošaljem privatnu poruku a ne mogu ni da komentarišem postove, samo može na quick replay, stoga pitanje postavljam ovde jer je topik najsličniji mom problemu:

1. Da li treba u bilo kom slučaju kupovati integrisane grafičke kartice?
2. Dal je bolje kupovati u Tehnomaniji ili Gigatronu ili je isto sranje?
3. šta mi je najvažnije da gledam kad kupujem komp, možda RAM, možda štagod?

Hvala. :)
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 15-04-2021, 09:35:12
Evo npr. ovde mi deluje (inače sam stručnjak da prepoznam) sve OK osim te integrisane:

Tip procesora:AMD Ryzen 3
RAM memorija:8GB DDR4 2666 MHz
HDD / SSD:240GB SSD
Tip grafičke karte:Integrisana AMD Radeon Vega 8
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 15-04-2021, 09:39:25
Ovo je već bolje al' 20 hiljada skuplje, mada skupiću ja te pare ako baš zatreba:

EAN:8606011936714
Tip procesora:AMD Ryzen 5
RAM memorija:16GB DDR4 3000 MHz
HDD / SSD:512GB SSD
Tip grafičke karte:GeForce GTX 1650
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 15-04-2021, 09:59:13
Saću ja verovatno najgluplji komentar da dam, ali zavisi za šta ti treba kompjutor, i koliko para si spreman da daš. Jebeš ga, ovi 'poslovni' laptopovi tipa Thinkpad mahom imaju integrisane grafičke karte, al procesor i memorija kidaju. Ako bi i da igraš igre, onda integrisana nije dobro rešenje, o tome će verovatno više reći ljudi sa igračkog podforuma. Rama nikad dosta, što više to bolje.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 15-04-2021, 10:36:49
Tomat razmišlja razložno. Intergrisana grafika je generalno nepreporučljiva za igračke mašine. Ova druga konfiguracija ima duplo više RAM-a, jači procesor i pravu grafičku pa je svakako primerenija igranju. Što se tiče Tehnomanije ili Gigatrona, nemam ideju, ja uvek kupujem od malih privatnih firmi...
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Son of Man on 15-04-2021, 12:43:38
Hvala raja, upravo to me zanimalo.
I naravno komp mi treba prvenstveno za igre.

Jel' OK 8GB RAMA ili da jurim baš 16 (što više)?
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Meho Krljic on 15-04-2021, 13:21:07
Pa sve zavisi šta ćeš da igraš, ali svakako je bolje više RAM-a.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 15-04-2021, 13:21:42
ako je za igre ja bih jurio više.
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 15-04-2021, 14:08:51
gejmerski komp mora imati sveeee a i košta pun kufer

8gb ti je možda dovoljno sada ali šta za godinu dana, otkud znamo. Jedino što RAM možeš dokupiti a integrisana grafička ti je onda višak čak i kad je zamijeniš drugom, stoga ja bih odma obratio pažnju na nezamjenjive stvari, matična, procesor, grafička, ako već ulažeš tu nema kalkulacija, a RAM samo da ima prostor za dopune

thinkpad recimo imam ja, to je to, nije gejmerski nikako
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: Labudan on 15-04-2021, 14:10:07
zar nema neka od tih firmi i slobodne konfiguracije, ono maltene ti sam sastavljaš
Title: Re: Bizaran problem sa... kompjuterom!
Post by: tomat on 15-04-2021, 15:25:06
za laptopove teško, za desktopove verovatno.