FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > FANOVI, KLUBOVI, MANIFESTACIJE...

Beokon 2018

(1/2) > >>

zakk:

DOM OMLADINE
2-4 novembar 2018Kompletan program sa slikama i podnaslovima i lepšim formatiranjem
http://beokon.rs/2018/10/22/beokon-2018-program-i-satnica/

Karte:
komplet, 800 din
http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/festival-beokon-2018-beograd-dom-omladine-beograda-506339/event.html


pojedinačne
http://www.eventim.rs/rs/ulaznice/festival-beokon-2018-beograd-dom-omladine-beograda-477190/event.html
(250 petak, 350 subota, 350 nedelja)


moći će da se kupe i na licu mesta
Beokon 2018 — Program i satnica
PRVI DAN – PETAK
Velika sala
16:30 – 50 godina od Odiseje u svemiru
„2001: Odiseja u svemiru“ jedinstven je spoj rada dva velikana – samovoljnog perfekcioniste i sineaste Stenlija Kjubrika i jednog od Svete Trojice Naučne Fantastike, Artura „Oca Satelita“ Klarka. Zajedno su se upregli da naprave Najtačniji SF Film Svih Vremena, što su i uradili, a rezultatom – i filmom i knjigom – trajno su obeležili i oblikovali umove više generacija filmskih stvaralaca i gledalaca. I kao prediktivni SF, i kao arthaus film, i kao filozofska dilema, „Odiseja“ je ostala misterija, sveta tajna pogodna kako za introspektivna i lična sagledavanja prirode života vaseljene i svega ostalog, tako i za šira razmatranja stremljenja čovečanstva ka svemiru, potencijala za nuklearno samouništenje, prednostima i opasnostima veštačkih inteligencija…

17:30 – Fox panel
Marvel nije uvek Marvel – prava na neke likove drže druge kuće, između ostalog FOX, ali i to doduše još kratko vreme. Pred okončanje kupovine FOX studija od strane Diznija, razgovaramo o Marvelovim serijama koje FOX producira ili emituje kod nas (Nadareni, Legion, Agenti SHIELD-a) i o njihovoj mogućoj budućnosti.

18:30 – SRPSKA NAUČNA FANTASTIKA DO DRUGOG SVETSKOG RATA
Zbog pozitivnog odjeka i velikog interesovanja ponavljamo nedavno održano predavanje Miodraga Milovanovića:

Kad se (danas) upustite u izučavanje istorije srpske naučne fantastike lako se sazna za „Jednu ugašenu zvezdu“ (1902) Lazara Komarčića i „Posle milijon godina“ (1889) Dragutina J. Ilića kao prva samostalna dela naučne fantastike u srpskoj književnosti. I onda se desi Majski prevrat, pa rat, pa Veliki rat, pa Drugi, pa se promeni paradigma društva, pa sletimo na Mesec i već smo u poznatijim i žanrovski definisanim vodama Kosmoplova, Sirijusa, Kentaura… Ali ostade nam više decenija u kojima je Srbija pratila i čitala ne samo Verna, Velsa, Meri Šeli, Orvela, Zamjatina već i ruski i američki palp, što u časopisima što u stripu, gledala „Put na mesec“, „Metropolis“… Kakvi su odjeci toga u domaćoj književnosti? Da li, i kakvu, fantastiku pišu naši pisci u tom periodu?

Miodrag Milovanović, autor knjige „Srpska naučna fantastika“, pokušaće da nam rasvetli ovu epohu iz ugla naučne fantastike, ukaže na probleme sa kojima se susretao izučavajući je, kao i neka ključna dela iz tog perioda.

20:00 – Predavanje: Džordž Romero, otac zombija
George A. Romero, koji je sa Noći živih mrtvaca udario temelje modernom viđenju zombija, nikada se zapravo nije njima bavio – bar ne hodajućim leševima, gladnim ljudskog mesa koji su postali zaštitni znak ovog filma. U centru Romerove pažnje su ljudi, tačnije ona vrsta ponašanja koja nas navodi da neku osobu nazovemo zombijem. Snimljena buntovničke 1968. godine, Noć živih mrtvaca verno je uhvatila duh svoga vremena: opštu nesigurnost, ratove, atentate, rastući uticaj medija, rovovske podele na linijama liberali-konzervativci, omladina-odrasli i NATO-Varšavski ugovor. Ali, ovaj prvi moderni horor film, snimljen za smešno malo novca u crno-beloj tehnici, suštinski je velik zato što Romero i mala ekipa prijatelja s kojim ga je pravio, nisu hteli da zauzmu stranu. Nije ih zanimala ideološka valjanost već ostrašćena isključivost spram nosilaca drugačijeg mišljenja, tj zombiranost, koja je u Noći prikazana kao ključ ljudske propasti.

O ovom filmu i njegovom enormnom uticaju na horor film i popularnu kulturu generalno govoriće Jovan Ristić, novinar, pisac, selektor i suosnivač Festivala srpskog filma fantastike, najstarije svetkovine žanrovskog filma u Srbiji.

21:00 – PROJEKCIJA NIGHT OF THE LIVING DEAD
Žanr: Horor
Režija: Džordž Romero
Scenario: Duane Jones, Judith O’Dea, Karl Hardman, Marilyn Eastman,…
Trajanje: 96 min.

Širom nacije se širi panika jer su mrtvi počeli da se vraćaju u život. Film prati grupu likova koji su se zabarikadirali na staroj farmi u nadi da se sačuvaju od tih krvožednih čudovišta.

Mala sala
16.30 – 28 magazin – prezentacija
28 je dvogodišnji digitalni magazin fokusiran na unikatne lične vizije i projekte Warhammer hobista, i narativni pristup skirmish igrama kao što su Necromunda, Inquisimunda/Inq28 i Dark Age of Sigmar, Magazin će biti potpuno besplatan i prvi tom će biti javno dostupan od jeseni 2018. Među sadržajima nudi članke o konvertovanju i farbanju minijatura, pravljenju terena, vajanju, kao i fanfikciju, intervjue, vesti, scenarije za igre i mnogo toga drugog. Osim prezentovanja magazina pričaćemo o tome kako smo se obreli u ovoj niši hobija i šta nas je privuklo, događajima na kojima smo učestvovali i pokazaćemo neke od sopstvenih radova iz ove oblasti.

Učestvuju: Ana Polanšćak, urednica magazina i Vladimir Matić-Kuriljov, wargaming hobista

17:30 – 80 godina Supermena
Iako se istoričari spore da li je Supermen bio faktički prvi superheroj, o tome da je to lik koji je praktično sam stvorio podžanr koji i danas prolazi kroz zlatno doba – uopšte nema spora. Ove godine se navršava 80 godina od izlaska prvog broja Action Comicsa, stripa u kome se prvi put pojavio Supermen, lik koji je praktično sam postavio standarde superheroja i pokrenuo nešto što se zove Zlatnim dobom stripa u SAD.

Naravno, u prethodnih osam decenija, Supermen je daleko prevazišao granice stripa, filma, serija, animacije i pop-kulture uopšte: on je postao simbol moralne čistote, društvenog angažmana, snage i borbe za bolje sutra svih nas.

Priča o Supermenu i svim njegovim inkarnacijama u popularnim medijima, ali i o njegovom globalnom društvenom značaju i univerzalnosti njegovog simbola mogla bi da potraje danima, ali mi ćemo tokom jedne tribine na Beokonu probati da porazgovaramo o značaju „velikog plavog“ selje iz Kanzasa, koji već 80 godina nepokolebljivo vidi samo dobro u ljudima.

Učestvuju: Uroš Smiljanić i Igor Stanojević. Moderator: Pavle Knežević (Lurd)

19:00 – Warframe. Ninja’s Play Free
Da li su vam poznati ovi naslovi: Destiny 2? Final Fantasy XIV? WOW? Guild Wars 2? Black Desert Online? Elder Scrolls Online? Diablo 3? Šta je ovim igrama zajedničko? Da, to su online igre koje vam omogućavaju da sa svojim prijateljima na „žici“ uživate u istoimenom naslovu. Problem počinje onog trenutka kada shvatite da je za sve te igre potrebno izdvojiti određena novčana sredstva kako bi svi mogli da uživaju u istoj, a nažalost nismo baš svi u mogućnosti da to učinimo.

Tu nastupa Warframe. Naslov koji se izdvaja iz mase mnogih drugih besplatnih igara na čijem kvalitetu mogu da mu pozavide mnogi drugi AAA naslovi.

Učesnici na tribini : Milan Radić, Filip Obradović, Liger Inuzuka, Vladan Nastanović

20:00 – Go Nagai: Život i delo
Devilman Crybaby je 2018. godinu započeo na veoma interesantan način. Najnovija adaptacija mange stare 46 godina je brzo osvojila srca mnogih gledalaca i pobudila interesovanje za njenog izvornog autora, njegova dela i njegov uticaj na anime i manga potkulturu, posebno po pitanju stvaranja podžanrova koji danas predstavljaju neke od zaštitnih znakova animea.

Ovo predavanje će se osvrnuti na život i delo Goa Nagaija, njegov uticaj na anime i mange.

Tribinu drži: Lazar Jovićević

Amerikana
17-18:30 – Turnir u video igrama: „Marel Vs Capcom Infinite“
Prijavljivanje počinje pola sata pre početka turnira i vrši se na licu mesta.

19-22:00 –  „SoA Post Halloween party!“ – KPOP Žurka
Dragi naši SoA fanovi, sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na „SoA Post Halloween party!“
Za mnoge je Halloween završen, ali kod nas tek počinje, tako da ponesite svoje kostime i pridružite nam se uz zvuke uveliko poznatog Kpopa.
Za muzičke želje zadužen je DJ Haseo (maksimum pet želja po osobi)

DRUGI DAN – SUBOTA
Velika sala
13:00 – Lucky strike cosplay – Gosti
Lina i Aleks su duo iz Rusije pod imenom „Lucky strike” koji već godinama izvodi svoje, neretko ručno rađene, kostime po konvencijama širom planete. Pored toga što su iskusni kosplejeri, izveštili su se i u mnogim tehnikama izrade kostima i rekvizita, te vas stoga očekuje i posebna radionica na kojoj će predstaviti jednu od tehnika koju često koriste. Najviše inspiracije nalaze u velikim filmskim franšizama i video igrama.

Luckystrikecosplay: https://www.instagram.com/luckystrikecosplay/?utm_source=ig_profile_share&igshid=6goaid4x4q5b

14:00 – Predstavljanje izdanja – Darkwood
Pojedini američki superheroji već više decenija imaju ustaljenu dinamiku  kako izlaženja, tako i potki priča; izdavačka kuća Darkwood vam ponosno predstavlja nekolicinu alternativnih  stvarnosti i fantazija junaka poput Supermena, Betmena, Panišera,  Miriklmena i mnogih drugih, priče koje važe za neke od najboljih,  najpopularnijih i najuticajnijih u kako našem, tako i u američkom  izdavaštvu. Autori poput Garta Enisa, Nila Gejmena, Alana Mura i drugih  su ostavili autorski pečat na ovim serijalima, te ćemo na tribini videti  razlike i sličnosti, vrline i mane originalne zamisli i autorske interpretacije.

15:00 – NAGRADNI KVIZ
Veliki, spektakularni, neponovljivi kviz „Ko zna znaće, ko ne zna – neznaće!“ sada u Beokonskom izdanju.

Testirajte svoje fanovsko znanje iz raznih oblasti i osvojite vrlo vredne (lol) nagrade! Multimedijalni, dinamični i nadasve zabavni kviz će sasvim sigurno naterati finaliste da se zapitaju šta im je to trebalo, a publiku navesti na možda blagu grižu savesti dok uživaju u patnji nesrećnih finalista.

Jedno je sigurno – čeka vas zabava koju ćete pamtiti!

Kviz vode: Miljan Tanić i Pavle Knežević

16:30 – IN MEMORIAM URSULA LEGVIN: projekcija filma Worlds of Ursula LeGuin
Beokon ima čast da ekskluzivno predstavi Svetove Ursule K. Legvin,  dokumentarni film koji se bavi životom i zaostavštinom ove značajne spisateljice. Sniman tokom deset godina, uz saradnju sa samom Ursulom Legvin, film nas vodi na fantastično putovanje kroz njenu karijeru i njene svetove, fantastične i stvarne. Film sadrži prelepe animacije kao i razmišljanja o Ursuli Legvin autora poput Margaret Atvud, Nila Gejmena, Dejvida Mičela, Majkla Šejbona i drugih. Projekcija filma je praćena tribinom na kojoj učestvuju Jelena Jokanović i Ivana Damnjanović

18:30 – PREDSTAVLJANJE KNJIŽEVNIH DELA DR ZORANA ŽIVKOVIĆA (GoH)
Dr Zoran Živković je bez sumnje najpoznatije ime srpske fantastike, po više osnova: Prvi je doktor književnih nauka u SFRJ* sa SF temom, i prvi je predsednik Društva „Lazar Komarčić“ (najstarijeg udruženja ljubitelja fantastike u Srbiji). Urednik je prestižne edicije SF dela Kentaur. Osnivač je i urednik izdavačke kuće i edicije Polaris koja je objavila preko 100 dela naučne i epske fantastike. Priredio je Enciklopediju naučne fantastike. Na televiziji je vodio emisiju Zvezdani ekran. Kao autor umetničke proze objavio je preko dvadeset samostalnih knjiga. Najprevođeniji je srpski autor. Za svoj književni rad osvojio je brojne nagrade („Miloš Crnjanski“,  „World Fantasy Award“, „Isidora Sekulić“, „Lazar Komarčić“, Art-Anima, Stanislav Lem, itd.. )

Nedavno je američki izdavač Cadmus press kompletirao sabrana dela u tvrdom povezu, a Zavod za udžbenike redovno obnavlja kolekcije  i pojedinačne naslove.

Dođite na vođenu turu kroz obimnu, plodnu ali i trnovitu karijeru pisca.

20:30 – Projekcija: MCF : Future World
Žanr: Naučna fantastika
Režija: James Franco, Bruce Thierry Cheung
Scenario: Jeremy Cheung, Jay Davis, Bruce Thierry Cheung
Uloge: James Franco, Milla Jovovich, Lucy Liu, Suki Waterhouse, Snoop Dogg
Trajanje: 90 min.

U postapokaliptičnom svetu, u kome odavno nema vode i benzina, princ iz oaze kreće u potragu za lekom za bolesnu kraljicu (Lusi Lu), ali na tom putu, suprotstaviće mu se gospodar rata (Džejms Franko) i njegov robot Aš (Suki Voterhaus), što dovodi do smelog putovanja kroz pustinjske pustare.

Mala sala
13:00 – Umetnost Warhammera 40k: Evolucija vizije 41og milenijuma
Warhammer 40000 nije samo popularna franšiza igara, već dubok i slojevit fiktivni univerzum koji se gradi već duže od 30 godina. Prošetaćemo se kroz istoriju njegovog vizuelnog razvoja, predstavljajući radove Džona Blanša, Adriana Smita, Iana Milera i drugih ilustratora koji su oblikovali surovi mrak daleke budućnosti koju znamo i volimo. Pričaćemo o uticajima koje su upili, od Jeronimusa Boša do HR Gigera, evoluciji stila pojedinačnih umetnika kao i umetničke direkcije celokupnog setinga, i ključne odlike koje čine ovaj svet i njegov dizajn tako rezonantnim i primamljivim i dan danas. I za kraj pomenućemo i primere učešća fanova/konzumenata u izgradnji sveta, uključujući konvertovanje i bojenje minijatura, fanart, kostimiranje, igranje uloga i filmove.

Predavač: Vlarimir Matić-Kuriljov, primenjeni umetnik i wargaming hobista

Učesnici: Vuk Nikolić i Veljko Mirković

14:30 – A Game of Clothes: Kostimografija kao narativna alatka
Dobra kostimografija se ne svodi samo na efektno dizajnirane krpice – odeća ima moć da priča priče. Kada su kostimi urađeni valjano, to kako je lik obučen otkriva mnogo o njegovoj naravi, okolnostima i životnim odlukama. Mišel Klepton spada u najpoznatije savremene kostimografe na televiziji, a čuvena HBO serija „Igra prestola“ predstavlja vrhunac njenog rada. Pridružite nam se u stilskom proputovanju kroz garderobu Vesterosa, dok divanimo o tome kako materijali, ukrasi, boje, krojevi i nakit pripovedaju o igrama moći između velikih kuća i karakternom razvoju junaka.

15:30 – Play!Zine – Predstavljanje
Da li ste se ikada pitali kako je to raditi u časopisu o video igrama? Kao mali ste sanjali ili još uvek sanjate da živite zarađujući od pisnja o igrama? Onda obavezno svratite na Beokon u subotu 2. novembra od 15:30, na tribinu koju će držati urednik časopisa Play!Zine uz dodatne goste.
Govoriće se o tome kako je to raditi u jednom takvom časopisu, kako časopis funkcioniše, koje su mane i prednosti takvom posla, kako izgleda radni dan jednog urednika i o mnogim drugim temama, i naravno odgovaraćemo i na sva vaša pitanja, bez dlake na jeziku.

 

17:00 – Arhetipovi u fantastici
Psihologija arhetipova već je dugo vremena popularan alat u analizi književnih i filmskih dela. Poslušajte koji se tipovi likova najčešće susreću u vašim omiljenim fantasy filmovima i knjigama i kako se razvijaju kroz priču.

Predavač: Pavle Horvat

18:00 – Mačevanje – mit i realnost
„Terca – škola istorijskog evropskog mačevanja“ — Osvrt na praktičnu primenu mačevanja i istorijskih tehnika, kako je ono prikazano u pop-kulturi i koje su najčešće zablude vezane za mačeve i njihovu primenu.

19:30 – Čista hemija: deset godina serije „Breaking bad“
U svetlu prve desetogodišnjice početka emitovanja jedne od najboljih televizijskih serija svih vremena, rešili smo da upriličimo predavanje koje bi zainteresovalo i upoznate i neupoznate sa Breaking Bad. Dotaći ćemo se tema poput uticaja, nasleđa, najluđih scena, omiljenih likova, i generalno ćemo pokušati da odgovorimo na to koji je trenutni status Breaking Bad u popularnoj kulturi deset godina kasnije.

Amerikana
13-16:30h Opušteno igranje pre turnira
17-19 – Turnir u video igrama: „Injustice 2“
Prijavljivanje počinje pola sata pre početka turnira i vrši se na licu mesta.

TREĆI DAN – NEDELJA
Velika sala
13:00 – Marvel 10 godina MCU-a
Pre 10 godina, kada je izašao prvi Iron Man film, ni Marvel nije očekivao da će postići uspeh koji se danas podrazumeva. 10 godina i 20 filmova posle, razgovaramo o najvećem filmskom poduhvatu koji je Holivud ikad video, o dobrim i lošim stvarima i o onome što nas (možda) očekuje u budućnosti MCU.

14:20 – Kosplej takmičenje
Na Beokonu, kao i svake godine organizujemo revijalno – catwalk kosplej takmičenje. Dokle god je vaš lik zvanično postojeći u bilo kom fandomu filma, stripa, knjige, crtanog, serije ili bilo čega drugog – svaka stilistička obrada koju za njega osmislite je dobrodošla – steampunk, humanizacija, genderbend, i mnoge druge. Jedini uslov za učestvovanje je da kostim nije prethodno nagrađivan na domaćim takmičenjima.

Onlajn prijave su otvorene do 1. novembra, i svi koji se prijave ovim putem imaju besplatan ulaz u nedelju, na poslednji dan Beokona, kada je i kosplej takmičenje. Moguće je prijaviti se i na sam dan takmičenja na info pultu, ali za ovakvu prijavu je potrebno da kupite svoju kartu.

Prijavu možete izvršiti ovde: http://www.sakurabana.rs/2018/10/10/kosplej-takmicenje-beokon-2018/

16:00 – Predstavljanje izdavača: Makondo
Izdavačka kuća Makondo je nastala 2012. godine i iako je okrenuta svim školama stripa, od francusko-belgijskog BD stripa do američkog grafičkog romana, pre svega prepoznaje po svom radu na stripskim klasicima – od najranijih (Mali Nemo u Zemlji snova), preko američkog novinskog stripa (Fantom i Mandrak, u saradnji sa izdavačkom kućom Beli Put) do onih „novijih“, poput radova Dina Batalje. Na ovom panelu će publici predstaviti svoja najnovija izdanja: „Elrik“ , adaptacija čuvene knjige Majkla Murkoka, „El Topovi sinovi“ (nastavak kultnog filma Alehandra Hodorovskog)  i „Karavađo“ iz pera i kista poznatog Mila Manare.

17:00 – Westworld – Osvrt na drugu sezonu HBO serije
Ovog proleća, imali ste priliku da pratite podkast „Dopisi iz Zapadnog sveta“, nastao u saradnji Dopisa iz Diznilenda i Geekovache, gde su Miljan, Nemanja i Isidora, sa povremenim gostima, do tančina trtljali o novoj sezoni serije „Westworld“, ambicioznog sočinjenija televizijske kuće HBO, koja sajberpank pitanje šta-čini-čoveka-a-šta-mašinu smešta u robotski Divlji zapad. Na ovoj tribini, trojac iz podkasta će uživo diskutovati valja li druga sezona čemu – koje je teme načinjala, šta je s njima postigla, da li je razvoj likova bio smislen, da li je radnja bila opterećena namernim zamajavanjima publike, i čemu je zapravo služio izlet u šogunski Japan. Kao i uvek, bez dlake na jeziku.

18:00 – Moj Film je bolji od tvog: AI/ROBOTSKI SPECIJAL
Odnosa čoveka i mašine, prirodne i veštačke inteligencije, oduvek zauzima posebno mesto i predstavlja večitu inspiraciju u naučnoj fantastici. Tanka je linija između dobroćudnih pomagača i osvetnički nastrojenih neprijatelja, a ova tema iznedrila je mnoštvo klasika i ikoničkih likova. Koji su od njih najbolji/najupečatljiviji? Koji filmovi i serije daju najzanimljivije prikaze raznih oblika veštačke inteligencije? Koja su najbolja dela, a ko najbolji likovi? Pozvali smo troje gostiju koji će pokušati na što bolji način da odgovore na naša pitanja, a mi ćemo zajedno sa publikom izglasati čiji su odgovori najbolji. Otkrijte sa nama šta vas čini ljudima.
Gosti: Dr Ivana Damnjanović (FPN), Ana Ješić (izdavačka kuća Heliks) i Nikola Popević (RTS)
Autori i sudije: Miloš Petrik, Miloš Cvetković i Sofija Vuković Petrik.
.

19:30 – IN MEMORIAM: HARLAN ELISON
Harlan Elison je ove godine umro u snu, iako se verovatno nadao da će umreti u sred rečenice tokom jedne od brojnih rasprava. Tako su njegovu smrt opisivali otprilike svi koji su ga poznavali. Pošto smo svi u svetu bliži nego ikad, svi koji su ikada radili sa ovim istinskim velikanom govorili su: „da bio je genijalan, ali…“. To „ali“ se odnosilo na njegov vatreni karakter, kontrašku prirodu i želju da se svađa i raspravlja sa, pa sa svima.

Pošto Elisona nismo poznavali, niti smo od njega poštom dobijali mrtve hrčke, stotine cigala, niti bivali tuženi pred sudom, a niko od nas nije ni izdavač koji ne poštuje pisce, ostaje nam poznavanje Elisona na onaj važniji način – putem njegovog dela.

Harlan Elison je bio politički i društveno angažovan i aktivan, a pisao je kroz SF i druge vrste fantastike o svim mogućim društvenim i tehnološkim temama. A pisao je mnogo i često, na različite teme, ali uvek briljantno, inovativno, a često i revolucionarno. Nije poznat po jednom ili više kapitalnih dela, već po seriji pre svega kratkih priča, ali i romana i novela, scenarija i eseja koji čine bukvalno jedinstven opus u svetu fantastike.

Nikada više nećemo imati bilo koga sličnog Harlanu Elisonu.

Ako ste ga čitali i voleli, dođite da zajedno pričamo o njegovom delu, uticaju i radu. A ako spadate u grupu ljudi koji ga još nisu sreli, dođite i poslušajte o kakvom se jedinstvenom autoru i osobi radi.

Učestvuju: pisac, prevodilac, znalac Oto Oltvanji; autor knjige „Srpska naučna fantastika“, hroničar i legenda Mića Milovanović; Moderator: Pavle Knežević

20:30 – Projekcija: EDERLEZI RISING
Žanr: Naučna fantastika
Režija: Lazar Bodroža
Scenario: Sebastian Cavazza, Stoya, Marusa Majer,…
Trajanje: 85 min.

Ederlezi Rising je uzbudljiva naučno-fantastična priča smeštena u bliskoj budućnosti, o prvoj misiji na Alfa Kentauri koju preduzima multinacionalna Ederlezi korporacija.

Ederlezi angažuje Milutina, kosmonauta slovenskog porekla, koji je trening prošao u nanovo formiranom futurističkom Sovjetskom Savezu, a kao družbenicu mu dodeljuje Nimani, ženskog androida programiranog da ispuni sve Milutinove želje. Pošto mu dosade beskonačne seksualne igre i Nimanino unapred programirano ponašanje, Milutin rešava da ponovo pokrene Nimanin operativni sistem, ali tako da ona funkcioniše samo na osnovu unosa koji su generisani njenim iskustvima sa njim. Na taj način, pretvara je u nešto najbliže pravoj osobi što android može da postane. Ali, nakon što postane osoba, Nimani zapada u depresiju i postaje destruktivna. Milutin shvata da Nimani, ne samo da je opasnost po misiju, nego i da postoji mogućnost da se samouništi.Priču o EDERLEZI RISING pratimo godinama, još otkad je Dimitrije Vojnov najavio da će adaptirati priču „Predveče se nikako ne može“ Zorana Neškovića u saradnji sa režiserom Lazarom Bodrožom. Očekivao se kraći vizuelno upečatljiv film (u skladu sa prethodnim Bodrožinim ostvarenjima), ali nakon nekoliko neočekivanih produkcijskih uzleta i smele podele uloga (Stoya, Cavazza) dobismo dugometražnu digitalnu divotu koja žanje nagrade po svetu a i Srbiji.
Pošto film neće još uvek u bioskope a mogao se videti samo po festivalima, jako nam je drago što možemo da ga prikažemo direktno fanovima naučne fantastike.

Pre samog filma u kraćem razgovoru publici će se obratiti Dimitrije Vojnov (scenarista), Zoran Nešković (autor predloška) i Boban Knežević (urednik Tamnog vilajeta), a premijerno će biti prikazan prateći sadržaj sa bluray izdanja koje je u izradi (snimanje filma, intervjui sa glumcima).

Mala sala
12:30 – Predstavljanje izdavača: SystemComics
Izdavačka kuća System Comics je osnovana 2001. godine sa osnovnom idejom da objavljuje stripove domaćih autora kao i stripove poznatih domaćih autora koji su izašli van naše zemlje i koji nisu bili dostupni čitaocima na srpskom jeziku. Ubrzo su pored domaćih autora počeli da prate i svetske trendove i objavljuju strane stripove. Na Beokonu će predstaviti svoja izdanja Hellboy i Torpedo.

13:30 – Gamemastering 101
Predavanje za sve koji žele da saznaju više o tome kako organizovati i voditi FRP/RPG kampanju ili seansu.

-Kako napraviti priču, seting i atmosferu
-Kako izaći na kraj sa igračima
-Uobičajene greške i kako ih izbeći
-Koja pomagala koristiti i nadasve – kako stvoriti jedno zabavno iskustvo za tebe i tvoju grupu.

Učesnici: Vuk Nikolić, Veljko Mirković

14:30 – Peđa Figure- Star Wars Igračke
Istorijat nastanka i razvojne linije Star Wars figura je zanimljiva i složena priča o kojoj je čak i snimljeno više dokumentaraca. Na ovom predavanju ćete pored kratkog uvoda u tu priču imati prvenstveno prilike da čujete iskustva domaćeg kolekcionara, zabavne zgode i nezgode vezane za nabavljanje i širenje njegove kolekcije, kao i objektivan osvrt na kolekcionarstvo u našoj zemlji i inostranstvu i njegov odnos sa trenutnom situacijom na tržištu.

15:30 – Fantasy Myths – Mitologija, religija i duhovnost u Warcraft univerzumu
Univerzum Warcraft franšiže je jedan od najkompleksnijih i najrazrađenijih univerzuma u video igrama, ali i kada je pisanje epske fantastike u pitanju. Priča (ili “lore”) isprepletana oko likova, naroda i svetova sastoji se od mnoštva slojeva. Ključni aspekt i osnova priče leži u legendama, mitskoj istoriji i verovanjima, tj. duhovnosti svakog od naroda – a najpre u borbi viših sila. Kosmos (tzv. “Great Dark Beyond”) je kreiran na određen način i od strane određenih entiteta: mit o postanju se prenosi sa generacije na generaciju. Takođe, poznato je da postoji više dimenzija u kojima obitavaju bića umnogome nepoznata smrtnim rasama. Ipak, te “više” sile se konstantno mešaju u materijalni svet, što je proizvelo pojavu verovanja, mitova, religijskih sistema, pa i čitavih novih frakcija (kao što je npr. Horda). Čitav univerzum je prepun mitskih bića, bogova, polubogova, duhova i magije. Na ovoj tribini ćemo se upoznati sa ovim interesantnim fenomenima te tako ući duboko u duhovni i mitološki svet Warcraft-a.

Predavač Vladimir Stankovic, poznat kao FantasyMyth

16:30 – Zašto nikad nećemo dobiti dobar film po borilačkoj igri
Opštepoznato je da adaptacije video igara u filmove nose sa sobom izvesne manjkavosti. Podžanr koji je posebno bogat užasima su adaptacije borilačkih igara, koje nikako da zavrede neku pristojnu igranu verziju. Vaši stari znanci, Nenad Grujić, Nemanja Popović i Nikola Aksentijević će vas povesti u putovanje po užasima filmova po borilačkim igrama.

17:30 – Naučno-fantastični Beograd: Enki Bilal i Aleksa Gajić
Kako Beograd zamišljaju autori (naučne) fantastike? Šta se promenilo, a šta nije i zašto? U čemu leži posebnost našeg grada kroz ovaj žanr? Grad sagledan kao utopija, distopija ili alternativna istorija kroz stripske i filmske radove Enkija Bilala (Bunker Palas Hotel i Hatzfeld tetralogija) i Alekse Gajića (Tehnotajz i Tehnotajz: Edit i ja).

Predavač: Srđan Tunić (1984), istoričar umetnosti i svaštar, je nedavno objavio svoj prvi tekst o naučnoj fantastici za portal Uneven Earth / Not Afraid of the Ruins. Više o njemu na: http://srdjantunic.wordpress.com/

19:00 – Ženski strip u regionu
Žene su oduvek bile deo sveta stripa. Međutim, uprkos toj činjenici i dalje postoji uvreženo mišljenje da žene ne čitaju i ne razumeju, a svakako ne crtaju stripove. Tokom poslednjih godina je položaj strip autorki sve više u žiži javnosti – od toga koliko šansi dobijaju u industriji do toga za koje ih sve nagrade preskaču. Na ovom panelu ćemo imati priliku da razgovaramo sa nekoliko stripašica iz Hrvatske i Srbije, pa ćemo probati da vidimo kakva je situacija u regionu na tom polju i kako je biti žena u stripu na Balkanu.

Učesnice: Lea Kralj Jager, animatorka i strip crtačica iz Zagreba koja dok ne freelance-uje crta pitoma čudovišta, Valentina Briški, strip crtačica i ilustratorka iz Zagreba,  Yana – Jana Adamović, strip autorka (Delcourt) i autorka izložbe ženskog stripa „Ona se budi/BD Egalité” i Ana Omi, umetnica koja pravi stripove i video igre sa autoritetom jedne istoričarke umetnosti. Panel moderira Jelena Jokanović.

zakk:
Izdvajamo:

projekciju Worlds of UKL
projekciju Ederlezi Rising

https://www.youtube.com/watch?v=o4KvsCXQ3U4

Nada D.imić:

--- Quote ---i dalje postoji uvreženo mišljenje da žene ne čitaju i ne razumeju, a svakako ne crtaju stripove.
--- End quote ---

Gde postoji ovo mišljenje? Koji je izvor za ovu tvrdnju? Pogotovo za ovu da žene, pazi sad - ne razumeju stripove.

Ne blamirati se pisanjem paušalnih i demode tvrdnji.

Ugly MF:
Sve ih je više, ja lično poznajem par komada, a tek kako crtaju... Ko muškarci 😉!

Nada D.imić:
Ne postoji ni muško/žensko pisanje, ni muško/žensko crtanje. Ni muško/žensko razumevanje stripa.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version