ja sam ubeđen da je balard jedan od vrlo uskog kruga tzv. 'SF' pisaca koji će se čitati i u XXII veku (zajedno sa svojim duhovnim srodnikom, w. burroughsom).
divim mu se do imbecilnosti i srce mi plače što u današnjem hororu ne vidim nekoga ko je toliki cutting edge big guy kakav je ballard za SF.
baš kao i u slučaju pomenutog barouza, intervjui s njim su oličenja sušte genijalnosti: to je takav um, takav vizionar, da prema njemu sva ova sića, daleko popularnija u žanru, meni deluju kao dečica zaigrana stvarima koje tek mutno poznaju i o kojima nisu previše ni razmišljala.
za balardofile nezaobilazno je spec. izdanje magazina RE/SEARCH posvećeno u celosti njemu: ne samo što su intervjui i eseji izvrsni, nego je i design korica i iznutrica savršeno balardovski.
isto to, pa još više, važi sa RE/SEARCHovo ilustrovano exclusive izdanje ATROCITY EXHIBITION, experimentalnog pisanija donekle po uzoru na NAKED LUNCH (svakako nije za svačiji ukus, i nije za ne-inicirane: nikako ne počinjati od ovoga ako vas Balard zainteresuje = za te svrhe pogodniji je, npr, POTOPLJENI SVET, atmosferičan nadrealistički postapokaliptički roman).
CRASH je jedna od mojih biblija (iako ga nisam zavoleo na prvi, već tek na drugi pokušaj: ipak balard nije za decu!): imam ga u izdanju koje radko pominje, sa predivnom naslovnom ilustracijom i. kordeja i u solidnom raosovom prevodu (hrvatska verzija mi je bila još dodatni blago-otuđujući faktor i dala je pravi šmek ionako ledenom romanu).
tokom bombardovanja '99. sam iz vojne biblioteke u prištini uzeo CARSTVO SUNCA, ali nije mi baš legao, i ostavio sam ga posle par desetina stranica.
možda nekad, u nekom drugom kontextu…
kratke priče su mu odlične, a izbor u ovom našem izdanju je, ako ne grešim, skoro sasvim prepisan iz zbirke VOICES OF TIME koja se dugo vremena mogla kupiti u IPS-u.
priređivač+prevodilac 4-D KOŠMARA je baja koji je već priredio temat časopisa REČ o entropiji, u kome je izašao esej (ovde priložen kao pogovor) i jedna priča JGB-a. čuo sam dobre stvari o njemu od studentkinje koja je kod njega slušala predavanja na bg anglistici.
na lageru mi stoje CONCRETE ISLAND, HELLO AMERICA, CRYSTAL WORLD i zbirke THE BEST SHORT SF BY BALLARD + pomenuti WAR FEVER i čekaju neko vreme kada ću imati više vremena za čitanje…
PS: čitao sam i njegov COCAINE NIGHTS: to je svakako zanimljiv, solidan roman, ali prilično jednodimenzionalan, netipično jasan, maltene programski, sa jasnim naravoučenijem (što u njegovim ranijim radovima retko biva!)