STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Zombiji u japanskom stripu

(1/1)

ridiculus:
Evo onoga što sam uspeo da saznam o zombijima u mangama. Pojavljuju se u sledećim delima:

- Makai Zombee
- Gakuen Mokushiroku (Highschool of the Dead)
- Zombie no kami-sama
- Dorohedoro
- Zombie-Loan
- JoJo's Bizarre Adventure
- Life Is Dead
- Zombiya Reiko
- Chimamire sukeban chainsaw (od istog autora kao prethodni naslov)
- Hellsing (tu ih nazivaju ghoul-ovima)
- Sengoku Zombie
- Sankarea
- I am a Hero (mada "zombiji" možda nisu prava reč za one... čudovišnosti)

Neki naslovi ovde nisu horor, neki su čak namenjeni najmlađima (Makai Zombee). Dorohedoro je crna komedija, JoJo je suviše apsurdan, a Mikamotovi naslovi (Zombiya Reiko i Chimamire sukeban chainsaw) su mešavina toga (JoJo je jedan od uticaja). Ne znam šta su Life Is Dead i Sengoku Zombie.

Ipak se može primetiti talas popularnosti te teme u japanskom stripu (i, u manjoj meri, animaciji) poslednjih godina.

Ako neko ima šta da doda, slobodno.  :)

J.Stickman:
Prvo da kažem ovo. I am a Hero je prosto genijalan. A sad pokoju o temi. Life is Dead je takodje o zombijima, koji prolaze kroz različite faze zombifikacije. Oni koji predju treću fazu, dobiju neku vrstu ogrlice. I tako... nisam baš sve isčitao, jer se bakćem oko Highschool of Dead, a ne znam vrijedi li.
A kod Hellsinga mi baš to smeta. Jer, Ghoul i Zombi baš i nisu isto, ali eto, autorska sloboda i tako to. Mada, izgledom i ponašanjem se ponašaju kao zombiji.
Uglavnom, super ti je ova lista, baš ću da bacim oko na ovo pa ću se javiti kasnije s kakvim pregledom. Eh da, takodje mislim da u I am a hero oni stvorovi nisu zombiji. Barem je Teko nekako razbila tu zombi monotoniju hodanja i žvakanja kada je gurnula stopalo onom komšiji direktno u usta. Lijepo.  :lol:

ridiculus:
Jutros slučajno bacih pogled na japanski sajt o strip-vestima Comic Natalie - kažem "slučajno" iako mi je taj sajt osnovni izvor informacija, zato sam ovih dana u gužvi i spremam predavanje o japanskom stripu, tako da nemam vremena da se bavim sitnim životnim radostima  :cry: - i, gle čuda, videh vest koju sam momentalno prepoznao kao nešto što me zanima.

11. februara u japanske bioskope stiže igrana verzija stripa Life is Dead. Povodom toga, Comic Natalie je organizovao razgovor između autora stripa, Tomohira Koizumija, i Kenga Hanazawe, čoveka koji stoji iza naslova I am a Hero! A ja nemam vremena da to pokušam da prevedem ovih dana!  :cry: Ah, barem mi neće nikud pobeći... No, videh da je Koizumi spomenuo da je popularnost I am a Hero odgovorna za produkciju filma po njegovom stripu.

Takođe, pišem jedan opširan tekst o ovom potonjem za UPPS, koji će ugledati svetlost dana kada se budem oslobodio ovih obaveza oko raznih predavanja - dakle negde u toku februara - i koji će sadržati više informacija nego što možete naći bilo gde na engleskom jeziku.

Inače, bića nalik na zombije iz I am a Hero se zovu ZQN.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version