DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > FOTOGRAFIJE, PUTOVANJA, PUTOPISI...

Toranj ludaka u Lilitinom dvorištu

(1/10) > >>

Boban:


http://en.wikipedia.org/wiki/Narrenturm_%28hospital%29

Evo šta kaže neki vodič:

Možda ćete očekivati da je bizaran ili gro­zomoran, ali nikada nećete zaboraviti po­setu ovom osamnaestovekovnom, kruž­nom Tornju ludaka, nekadašnjoj ludnici, a danas muzeju. Budite spremni na sve­do­čanstvo o jezivoj medicinskoj odaji užasa.Toranj ludaka je cilindrična građevina s kružnim unutrašnjim dvorištem, podeljena napola dodatnim krilom. Sagradio ju je Isidore Karnevale 1784, po naređenju cara Jozefa II, koji je takođe osnovao i bečku opštu bolnicu na istom zemljištu. Svaki od pet spratova zgrade poseduje po 28 centralno zagrevanih ćelija za mentalno obolele pacijente, koje su, tipično za to vreme, nazivali ludacima; međutim, nisu svi ovde zatvoreni pacijenti zaista bili ludi. Car je jednom prilikom ukorio grofa Sajlerna zato što je u Toranj ludaka zatvorio sina koji je odbio da se oženi za mladu koju mu je izabrao.
Bečlije su oduvek pokazivale manjak poštovanja prema Tornju ludaka, nazivajući ga Krofnom (Gugelhupf) cara Jozefa, zato što, navodno, podseća na omiljeni lokalni kolač. Za nepopularne političare s nepromišljenim odlukama govori se da ih treba strpati u Krofnu.Toranj ludaka je sve do 1866. godine upotrebljavan kao prihvatilište za duševno obolele osobe; nakon toga, u njemu su se izvesno vreme nalazili prodavnica i stambene odaje medicinskog osoblja.
Danas je u njemu Muzej patološke anatomije, koji sadrži veliku zbirku medicinskih kurioziteta. Nakon posete, oporavite se od užasa tako što ćete se opustiti u nekom od studentskih restorana u Dvorištu 1.

Dakle, Lilita, ne mogu da verujem da nisi vodila Gula ovde...

zakk:
Mislim da su bili...

Josephine:
Kakvi grozomorni prozori.

Boban:

--- Quote from: zakk on 23-02-2012, 22:59:09 ---Mislim da su bili...

--- End quote ---

Zašto ga nije ostavila tamo?

Barbarin:
Bas je dobra i zanimljiva gradjevina  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version