STRIPOVI, ILUSTRACIJE, ANIMACIJA > MANGE I ANIME

Koliko manga-crtači mogu da zarade? (iliti 'zvuk vilice koja udara u zemlju'!)

(1/1)

ridiculus:
Poznato je da je ova industrija džungla gde samo najjači opstaju, i za većinu uspeh je nedostižan. Međutim, dve-tri stotine autora mogu da žive sasvim dobro od tog posla, a najuspešniji zarađuju neverovatne cifre.

Pisao sam o ovome na svom blogu, ali ponoviću i ovde gde je veći promet: Eichirou Oda, autor One Piece-a, zaradio je čistih milion evra za nedelju dana - odmah posle objavljivanja 60. toma te serije, kao i jednog specijalnog izdanja enciklopedijskog tipa - i to SAMO od prodaje ta dva izdanja u Japanu.

Generalna računica ide ovako: za časopise se plaća po stranici, i to je neka jedva podnošljiva cifra, iako zavisi od poslodavca, a i samog časopisa. Ako neki naslov bude objavljen u knjiškom obliku, autor dobija fiksno 10% od cene svakog prodatog primerka (4-6 evra za obična izdanja). Kako se bestseleri u Japanu mere u stotinama hiljada i čak milionima primeraka, ostatak izračunajte sami.

Međutim, uprkos ovoj navlaci, jako je teško za bilo kog stranca da se probije - nemojte me razumeti pogrešno, teško je i za Japance, ali posebno će stranci teško podneti način rada i života koji zahteva ta delatnost. Istina, ko se probije ima određene povlastice, ali treba doći dotle.

Navigation

[0] Message Index

Go to full version