FANOVI, MANIFESTACIJE, SAJTOVI, BLOGOVI, UDRUŽENJA... > KOMPJUTERSKE IGRE, VIDEO IGRE, RPG, KLASIČNE IGRE...

Elden Ring

<< < (167/167)

Calavera:
nije da će ovo nekoga iznenaditi, ali evo i zvanično za zapisnik: elden ring je 1 spektakl i, ako izuzmemo izvestan advanced edition dlc, prilično suvereno moja igra godine  :lol:  priznaću da mi je koncept dark soulsa u open worldu onomad delovao kao da miyazaki planira da svira najveće hitove, no tad nisam uzimao u obzir da još nismo videli njegovu ideju open worlda. sad, dabome, znamo da elden ring radi za žanr ono što je disco elysium uradio za rpgove, izbacio je sve nebitne sastojke iz formule i sveo je na samu suštinu. nema kilometarskog quest loga, nema jurenja markera po mapi, nema neprijatelja koji se leveluju zajedno s vama, jahanje je nezamislivo glatko, krafting ne može biti elegantniji... znači, bukvalno svaki element igre je podređen istraživanju tog ogromnog sveta, od najmanje močvarice do veličanstvene metropole. koliko god ja zamerki imao na elden ring (a IMA ih), nemoguće je dovoljno naglasiti koliko je opojan taj osećaj istinskog istraživanja gde sami OTKRIVATE bitne stvari umesto da vam ih igra označi automatski. prosto, kad na tržište izbacite nešto što iz korena menja način na koji doživljavamo igre, bilo kakvi nedostaci moraju prirodno pasti u drugi plan.

da, borba nije onoliko dobra kao u sekiru. ovo je i dalje prevashodno dark souls formula, što će reči da menjate konzistenciju u egzekuciji za mogućnost eksperimentisanja s različitim buildovima. tu su ti spirit summoni koji pomažu u borbi, jedno 300 oružja za isprobati, ash of war mehanika za dodavanje specijalnih abilitija oružju, čak i mogućnost potpunog respeca posle rennale, ukratko: gomila potencijala da se proba nešto novo, nešto divlje. nije igra kriva što sam ja tragično nekreativan™ čovek, te da i pored svih tih opcija biram da igra elden ring onako kako sam igrao svaki souls naslov do sad, dakle besomučnim trpanjem expa u hp + dex i upornim rolovanjem oko bosova dok se ne smore  :lol:  mislim, to je valjda i poenta, elden ring nudi nešto za sve (što je i glavni razlog zašto je postao toliki hit), samo što meni za sreću ne treba puno.

ono što bih već realno mogao da zamerim miyazakiju je način na koji obrađuje priču, ako je sekiro u tom smislu bio korak napred ovo je bar TRI koraka unazad. spominjao sam ovo ranije, ali mene je taj njegov kriptični metod pripovedanja gde se npcjevi stalno pojavljuju na random delovima mape nervirao još u soulsima, a u ovako ogromnoj igri zaista nema nikakvog smisla. ajde, neki kraći questovi od tačke a do tačke b su još i podnošljivi, ali ovi veći questlineovi koji vode do alternativnih krajeva su potpuno nerazrešivi bez pomoći interneta. kako sam vrlo brzo počeo sve to da ignorišem, moj  doživljaj priče u elden ringu se sveo na to da sam zajeban baja, putujem svetom i usput prebijam gadne likove i/ili stvorenja koji me ne gotive, i na kraju postanem... novi elden lord? ono, svakako sam se super zabavio s igrom, ali verovatno bi mi ostala u još lepšem sećanju da imam neku ideju šta se tu koji moj desilo. mislim, mogao bih da pogledam taj vaatijev lore video, šta će mi to sad kad sam već gotov s igrom? uostalom, ionako se vidi da opet forsiraju onaj standardni dark fantasy fazon o uništenom svetu i odabranom koji će to sve pokrpiti, tu ni grrm ne pomaže  :(

jasno, veličina sveta ima negativnog uticaja i na druge delove igre. verovatno najveća zamerka u javnosti je recikliranje neprijatelja i bosova, mada realno, mene to i nije toliko nerviralo, a i logično je da ovolika igra mora nešto žrtvovati u pogledu sadržaja, ne može svaki od 700 bosova biti jedinstvena pahuljica™. znam da neki nisu zadovoljni ni što se raniji bosovi kasnije pojavljuju kao obični neprijatelji, ali kod mene je to konstantno rezultiralo "u jebote, ovo je skroz kul" momentima. šta mi jeste smetalo? pa eto, planine su prilično zamoran biom, naročito ona užasna rekreacija frigid outskirtsa iz ds2 gde ne vidite prst pred nosom od mećave, čim sam tu stigao, mementalno™ sam se zaputio ka prvom teleporteru u sledeću oblast. parada bosfajtova pred kraj je, priznajem, malo zamorna, mada je posle malenije sve delovalo kao piknik.

šta više da vam pričam, elden ring je zakon. evo 1 festivala rolanja protiv malekitha za kraj, mada u drugoj fazi odradim TRI uspešna parryja! drhtite, nevernici!!!

https://youtu.be/Yj9XflXZY8w

dark horse:
Pre Elden Ringa bio je Eternal Ring

Meho Krljic:
Elden Ring je za godinu dana prodao dvadeset miliona kopija.


Ovo su zaista impresivni brojevi. Mislim, u rangu Call of Duty, Assassin's Creed itd.

Meho Krljic:
    Elden Ring expansion confirmed by FromSoftware

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version