NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

Frankestein by Mary Wollstonecraft Shelley

(1/2) > >>

Truman:
Sjajan, a reklo bi se zapostavljen roman, kako u poređenju sa drugim horor klasicima tako i sa filmskim adaptacijama. U poređenju sa filmom roman je znatno kompleksniji i nijansiraniji pre svega jer je deo pisan iz prvog lica monstruma, kao i iz prvog lica drugih učesnika ove priče. Na mene za sada ( još uvek ga čitam  u originalu pa ide malo sporije ) ostavlja bolji utisak nego recimo Drakula Brema Stokera.
Da čujemo vaših 5 centi.

Labudan:
zar je to uopšte dilema, Drakula je palp

Meho Krljic:
Mislim da je preterano reći da je Frankenštajn zapostavljen. Pored toga što se u teoriji smatra začetnikom žanra naučne fantastike - videti Zorana Živkovića, naravno, ali i Briana Aldisa - time signalzirajući jasan prelazak sa gotike na nešto savremenije, njegov legat je ogroman. I u vreme kad je roman izašao (ne zaboravimo da je publikovan bez otkrivanja identiteta autorke) imao je dosta pozitivnih reakcija, a u dvadesetom veku je postao temeljni deo popularne kulture sa neprebrojnim adaptacijama u svim mogućim medijima i grafičkim identitetom koji je prepoznatljiv daleko široj publici od one koja je actually čitala roman.

Truman:
Pod zapostavljenošću nisam mislio na teoriju i kritiku već na čitalačku publiku. Ja recimo nisam čuo da je iko u Srbiji u mom širem okruženju pročitao taj roman. Ne računam forumaše. S druge strane, na goodreadsu ima preko 1.2 miliona ocena što bi značilo da nije zapostavljen ni od čitalaca u svetu a to bi opet značilo da si ti Meho kao i obično u pravu.

Boban:
Frankenštajn je fenomen koji je nadrastao literarni predložak.
Uostalom kao i Drakula. Ja sam siguran da je 10x manje ljudi iščitalo Stokerovog Drakulu nego Frankenštajna. Naravno, mislim na starije generacije, ovi sada ne čitaju ništa.
A možda je i do okruženja...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version