FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

Azija izvan horora

<< < (237/237)

Dybuk:
Ako krizirate u nedostatku novijih rivendz trilera iz Koreje

No Mercy Preporucujem da ne citate kritike sa Imdb-a, jer vecina malo spojluje film kroz poredjenje sa jednim slavnim trilerom.

Hvalospevi na stranu, ovo svakako nije sam vrh zanra, i tu su koreanski reditelji na prilicnoj muci: standardi su tako visoki da i veoma solidan film poput ovog pomalo bledi u poredjenju sa vrhunskim dometima zanra, kakav je I Saw the Devil, The Chaser, Bedevilled, ajde i taj Oldboy; koga ja manje cenim od vecine gledalaca.

Opterecen i vremenom trajanja, kako biva, No Mercy - kako mu ime NE kaze, nije previse brutalan ili nasilan. No, vredi se zadrzati jer je zavrsnica ubedljivo najjaci deo inace dobre price. Preporuka.Dybuk:

--- Quote ---Sang Woo Lee (Mother is a Whore)
--- End quote ---

Dakle, gosn je sledbenik Kim Ki Duka, medjutim svoje teme (uglavnom razni tabui i crnjaci) obradjuje na pomalo kitsch, eksploatativan, vise prizeman i manje umetnicki nacin. Mother is a Whore je prvi film koji sam pogledala; sledi Barbi.

Barbie (Ba-bi) Vrlo je tesko shvatiti filmsku pricu ozbiljno kad imamo nekakve americke drugorazredne glumce u vaznim ulogama, i mentalno zaostalu osobu kao oca 2 maloletne koreanske devojcice. DakleM, kako otac nije u stanju da se brine o sebi i cerkama, zli mladji brat, stric ovih - inace preslatkih - klinki uzima na sebe da metodom muljaj-valjaj organizuje porodicu i bavi se njenom egzistencijom. Te je jedna od poslovnih kombinacija da proda stariju necakinju dobrostojecem amerikancu, koji vec ima 2 kcerke. Amer dolazi u njihovu primorsku varosicu u pratnji jedne od svojih kceri da bi, navodno, ilegalno usvojio Soon-Young (odlicna uloga mlade glumice).

Reditelj ne krije prezir prema americkoj kulturi (otud Barbika kao simbol, i vazan lajtmotiv filma), njihovoj bahatosti i aroganciji, konzumerizmu olicenom u amerikancu, Stivu (glumi ga sredovecni kripi tip kome je ovo jedina uloga). Novcem se moze platiti sve, lepota, dugovecnost, zdravlje, zivot, ubistvo....
Odlicne role ostvarili su stric devojcica i starija sestra, mladja ce vas, kao prenaglasena zrtva barbi kulture, svojim ponasanjem dovesti na ivicu besa, haha.

Generalno, kombinovanje melodrame, upadljive B glume Mr Stiva i njegove cerke - koja se zove...Barbi, do parodije doveden komentar o razlicitosti dve kulture i kritika obe, s tim sto je americka izvukla deblji kraj (koreanci mora da ih mrze :D), morbidna zavrsnica. Reditelj bez uvijanja ostavlja sopstveni komentar i stav, ali film ostaje eksploatacija. No, i kao takav moze da bude interesantan.

crippled_avenger:
Konačno sam locirao naziv jednog japanskog filma za kojim po sećanju tragam već 28 godina. Zove se BESUTOGAI iliti BEST GUY. Izašao je 1990. Ako neko zna gde bih mogao da ga lociram, neka dojavi!

crippled_avenger:
Itakura Katsuakira je bio japanski vladar koji je ustanovio trku koja će 1955. na osnovu istorijskih zapisa biti obnovljena pod nazivom Ansei Toashi. Tačno sto godina ranije Katsuakira je kao šovinista i ksenofob, posle kontakata sa strancima smatrao da su se samuraji ulenjili i da moraju da ojačaju. Stoga je propisao da se napravi trka od trideset kilometara u kojoj će samuraji do pedeset godina starosti učestvovati ekipno. Na neki način ova trka je međufaza između antičkog događaja i de Coubertinovog modernog maratona sa Olimpijskih igara. Japanci delom smatraju da Katsuakira zapravo otac savremenog maratona.

2019. godine izašao je film o tome u režiji Bernarda Rosea, britanskog velemajstora koji ovde pravi još jednu od svojih majstorija - naime snima japanski film koji izgleda sasvim kao da ga je radio tamošnji reditelj. 

Rose potpuno uspeva da pobedi sve instinkte koje zapadni reditelji donose u film van angloameričke kulture i ovde sa japanskim glumcima pravi priču koja ima svoj koncept, integritet, i ne opterećuje se puno objašnjavanjima za publiku koja nije verzirana. Na neki  bizaran način čak film je to "japanski" da deluje kao da slabo crossoveruje do zapadne publike. Malo sam se recimo odvikao od Japanaca, pa sam imao teškoće sa glumcima i to se u filmu namenjenom za "izvoz" ne bi desilo.

Roseov film je istovremeno istorijska fusnota o samurajima ali i razvoju sporta, mejnstrim japanski film i neobični eksperimet u kom se zapadni reditelj izražava u toj formi. Rose je u egzekuciji stylish i uprkos tome što ovo nije preskup filma, iznova pokazuje koliko je Holivud izgubio što ga je gurnuo u alternativu.

SAMURAI MARATHON je čudan iskorak za Rosea, a on je poznat po takvim potezima.

* * * / * * * *

12:
https://www.youtube.com/watch?v=BmpWw8dI1-Y

susta akcija, sa ipak nesto malo horora na kraju

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version