NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > NIGHTFLIER'S BOOKSPACE

Uvod u fantastiku

(1/8) > >>

Nightflier:
Dakle, evo teme o naslovima i piscima koji bi trebalo da služe kao uvod u fantastiku nekim novim čitaocima, nadasve deci osnovnoškolskog uzrasta. Danas tome služe romani o Hariju Poteru, ali oni mogu da uplaše čitaoce-početnike zbog svog obima. Na mnoge stare pisce se zaboravilo. U svom savetodavno-uredničkom stažu uticao sam da se objave romani Dejvida Edingsa, Rejmonda Fajsta, pa i da se opet objave romani o Šanari i Pernu, budući da mislim kako su svi ti serijali dušu dali da ih čitaju deca, i to u kolima neke nove "Plave ptice". Od novijih pisaca zaista bih izdvojio Tamoru Pirs, čiji su romani za decu već decenijama najčitaniji po američkim školskim bibliotekama, ali i zaista prilagođeni nižim uzrastima.


//Edit: zakk -- malo je grubo al snaći ćete se.

zakk:
Čita Perin.

Anomander Rejk:
Ne bi bilo loše da se pročita, pa onda da  damo sud. Perine, kad si mogo pročitati tone Edingsa, Fajsta i sličnih, možeš vala pročitati i malo domaće epske fantastike  :).

Perin:
Malo izađoh iz fentezija, bem mu repu. Sad čitam "FO" od Kucija... Moja opaska je bila pre na činjenicu da neću kupiti ovaj roman; ako mi ga neko udeli, naravno da ću mu dati šansu... :D

Nightflier:

--- Quote from: Anomander Rejk on 11-02-2011, 21:38:35 ---Ne bi bilo loše da se pročita, pa onda da  damo sud. Perine, kad si mogo pročitati tone Edingsa, Fajsta i sličnih, možeš vala pročitati i malo domaće epske fantastike  :).

--- End quote ---

Edings i Fajst su više nego dobri pisci za uvod u epsku fantastiku. Svakako su bolji od Paulinija. Ma koliko ja voleo Eriksona ili Zelaznija, ne bih ih preporučio deci u osnovnoj školi. Edingsa sam preporučiovao i naišao je na sjajan prijem.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version