Author Topic: KONKURS ZA VAŠARSKE, FESTIVALSKE I KARNEVALSKE FANTASTIČNE PRIČE  (Read 6899 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Данас је празник Свети Илија, и широм Србије се одржавају вашари или панађурске прославе.
Зато је ово идеалан дан за расписивање конкурса за вашарске, фестивалске и карневалске фантастичне приче које би се нашле у тематској збирци под називом Очи твоје пиље из моје тортиље.


KONKURS ZA VAŠARSKE, FESTIVALSKE I KARNEVALSKE FANTASTIČNE PRIČE

Neformalno nonprofit udruženje ljubitelja vašara, festivala, karnevala i fantastike T2 Iritator priprema žanrovsku elektronsku tematsku zbirku vašarskih, festivalskih i karnevalskih fantastičnih priča pod nazivom Oči tvoje pilje iz moje tortilje.

Žanrovski restoran kvalitetne SF/F/HOROR hrane premijerno sprema oštar zalogaj roštiljske tortilje koji zastaje u grlu, i otvoren je za sve autore koji žele da se oprobaju u našoj kuhinji baziranoj na tradicionalnim receptima iz Bredberijevog Nešto nam se zlo privlači kuvara.

Propozicije  literarnog konkursa:

- Priča mora biti iz domena SF/F/Horor žanra

- Tema: vašarski, festivalski i karnevalski praznici, svejedno da li su u pitanju ruralni motivi seoskih vašara i panađura ili moderni/urbani motivi poput Guče, Exita, Beerfest-a, Love parade, Oktoberfest-a, karnevala u Riju itd.

- Svaki autor može poslati neograničen broj priča, a moguće je potpisivanje pseudonimima.

- Rok za slanje: 01.05.2017.

- Priče, zajedno sa ostalim podacima o autoru, slati na e-mail: tortilja2017@yahoo.com

Tematska zbirka Oči tvoje pilje iz moje tortilje će biti objavljena u formi elektronskog fanzina, a moguće je i štampanje na od tortilje zamašćenom papiru.Scordisk

 • 3
 • Posts: 2.532
Pa dobro, ako zanemarimo činjenicu da je ovo unutarsagitaški obračun na temu Torte, ideja uopšte nije loša, čak bih rekao i da je tema odlična... Samo, zašto tako dug rok, majku mu? ;D

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
У овој намери сам озбиљан, и припрема ове тематске збирке није плод никаквог сукоба, већ је то идеја коју имам поодавно.
Пропозиције конкурса сам дао, тако да не треба доводити у питање моју озбиљност у вези овог пројекта.

Напоменуо сам у самом тексту конкурса утицај Бредберијевог романа, а на то могу да додам и утицај одређених музичких група које су обрађивале његову something wicked тематику.

Са друге стране, у Србији се одржава пуно вашара и фестивала на којима се свашта дешава; пуно алкохола, роштиља, тортиља, дроге и на крају црне хронике у којој пише да је  неко избоден, неко нестао, неко упао у кавез са медведима итд јер се, на таквим местима, баш свашта дешава.
Ни у иностранству није ништа боље, па и њихове масовне прославе на којима се једе , пије, дрогира и оргија - могу поћи по злу...
Наравно ту је и мистичност домаћих панађура коју не треба заобићи, па је спектар тема који остављам ауторима на обраду заиста и широк и шаренолик.

Што се тиче неке приче о сличности са Тортом, никакве сличности нема, нити би требало да их буде јер је реч о две различите идеје.
Торта је тематска хорор збирка, а Тортиља би била тематска СФ-Ф-Хорор збирка.
У Торти су тема новогодишњи празници, у Тортиљи су теме вашари, панађури, фестивали, карневали.
Торта има своју специфичну причу, а ја се надам да ће Тортиља заживети и да ће аутори на занимљиве начине обрадити ову идеју.

Што се тиче рока, сезона вашара је у току, неки фестивали су прошли, неки ће тек да уследе, па сам оставио довољно времена ауторима јер планирам да тематска збирка Очи твоје пиље из моје тортиље буде летње издање које ће још више подићи ионако врелу летњу атмосферу.

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
E, ovde bi se sjajno uklopilo "Isto popodne, isti dan"... Šteta što je već više puta objavljena...

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
E, ovde bi se sjajno uklopilo "Isto popodne, isti dan"... Šteta što je već više puta objavljena...

Не могу да кажем да је штета што је Исто поподне, исти дан објављена јер добра прича и треба да буде објављивана.  :)
А легла би, легла би та прича итекако за ову тематску збирку, Лазарева субота и мрачна атмосфера, уклопило би се у руралнији и мистичнији део збирке.
Ајде напиши једну декадентнију? :)

Иначе, нисам навео у самом тексту конкурса, па да додам овде да тема може обухватати и разне фестивалске манифестације типа Гулашијаде, Чорбијаде, Роштиљаде, Кобасицијаде, Ракијаде, Мото скупови, Гитаријаде итдитд - значи свака прослава на којој посетиоци тамане роштиље из тортиље.

Мало занимљивости у вези теме...

Širom Srbije se održavaju vašari, tradicionalne manifestacije na kojima se okupljaju ljudi iz kraja u kome se održava, a dođu redovno i oni koji žive u drugim gradovima i u inostranstvu, pa godišnji odmor uklope u period kad se održava svetkovina.
Nekad je ova proslava u našoj zemlji imala potpuno drugačiju namenu. Vašari su se zakazivali u doba nekog crkvenog praznika kad nije dozvoljeno raditi i najčešće su se održavali na nekom ravnom terenu – često u porti obližnje crkve ili manastira, čime se celom događanju davala određena doza ozbiljnosti i društvene prihvaćenosti.
To je bio toliko važan događaj da su svi veći vašari u Srbiji evidentirani čak i u crkvenom kalendaru. Učesnici su se svečano oblačili, a redovno je služio i za prikazivanje mladih koji treba da se ožene i udaju.
Danas važe sasvim neka druga pravila, pa je od vašara ostao najčešće samo naziv. Uglavnom se ove manifestacije koriste za prodaju jeftine robe, promociju lokalne vlasti, gostovanja niskotiražnih pevačica i opijanje do besvesti.
U šta su se vašari pretvorili najbolje govore video-klipovi koji su preplavili društvene mreže, a na kojima se mogu videti zaista nadrealne scene.


Odlično se sećam kako smo naslonjeni na staru crkvenu kapiju posmatrali majstore dok postavljaju šatre. Celo Crkveno brdo bi bilo neprohodno za automobile već od drugog avgusta pa do četvrtog, petog… I maltene od rane zore, dok još traje liturgija, pa do kasno u noć bubnjali su basovi i čuli se zvuci kreštavih pevačica. Reči pesama neprikladne ni za kakvu priliku, a kamoli za proslavu Svetog Ilije.....
Prošle noći je u porti crkve u Vraniću, tokom postavljanja jednog od šatora za potrebe proslave vašarа jedan čovek ubijen, dok je drugi ranjen. Policija traga za dvojicom mladića zbog ovog zločina. Prema rečima očevidaca, svađa je započela jer su osumnjičeni urinirali u krugu crkvenog dvorišta kada im je prišao nesrećno stradali sa namerom da ih opomene da to ne rade. Svađa je izmakla kontroli i krv je pala, na Svetog Iliju.Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Стара информација, али добро дође као илустрација...

Policija istražuje da li je Branko Jovanović (23), koga su u nedelju rastrgli medvedi u Beogradskom zoološkom vrtu, stradao za vreme opasne igre "srpski rulet"!
Kako se saznaje, već nekoliko godina mladi dolaze noću u Zoo-vrt, za opkladu se skidaju goli i trče po zidu iznad kaveza za medvedima! Nesrećni Branko pronađen je potpuno nag u kavezu, pa se pretpostavlja da bi ova suluda igra mogla da bude uzrok tragedije.
Trojica Brankovih drugova, koji su kobne noći sa njim bili na "Bir festu", rekli su policiji da su ga poslednji put videli oko dva sata posle ponoći i da su mislili da je otišao kući jer se žalio da ga boli noga.

Trojica Brankovih drugova sa kojima je u subotu uveče bio na "Bir festu" u policiji su izjavili da su Branka poslednji put videli u nedelju oko dva sata ujutro.
- Branko je tokom večeri nekoliko puta napuštao društvo i odlazio. Nismo znali gde ide, niti je on govorio. Poslednji put smo ga videli oko dva ujutro. Tada se žalio na bol u nozi, rekao nam je da je pao. Neposredno posle toga se oteturao i otišao u gužvu. Pomislili smo da je otišao kući, što se i ranije dešavalo. Branko je, inače, bio prilično dezorijentisan kada popije malo više - rekli su Brankovi drugovi u policiji.

Sagovornici koji su godinama radili u Beogradskom zoološkom vrtu potvrdili su  da se pijani mladići u poslednjih nekoliko godina na kamenom bedemu iznad kaveza sa belim i tibetanskim medvedima skidaju nagi i šetaju po zidu!
- Godinama posmatramo obesne mladiće koji noću hodaju po zidu, kao po ivici noža! Napiju se i onda se skidaju goli i za opkladu šetaju po samom rubu nezaštićenog zida! Od alkohola verovatno dobiju neku dodatnu snagu da krenu u tako rizičnu šetnju! Inače, čuli smo da su te opklade više simbolične, važno je biti "najhrabriji"!
Uprkos našim upozorenjima da mogu da upadnu u kavez, oni bi nastavljali bahanalije - pričaju naši sagovornici, i dodaju:
- Zid sa koga je Branko pao je svratište sektaša, narkomana, perverznjaka i homoseksualaca! Dešavalo se čak da parovi uđu u kamenu kulu na kraju zida iznad kaveza sa medvedima i da unutra vode ljubav! Na zidu smo pronalazili prezervative i špriceve, a dešavalo se da ih namerno bacaju u kavez kod medveda. Strašno je što se niko od nadležnih nije obazirao na naša upozorenja i ništa nije preduzeo da ogradi zid!

Čuvari koje smo juče zatekli u vrtu kažu da njihove kolege koje rade noću ne mogu da oteraju pijane mladiće.
- Kolega koji je radio u subotu uveče jedva je uspeo da odvrati dvojicu mladića da ne skoče u kavez sa medvedima. Uprkos povicima našeg čuvara da se sklone, otišli su tek kada se pojavio njihov prijatelj i bukvalno ih odvukao sa zida - navodi naš sagovornik.

Zaposleni u Zoološkom vrtu navode da često i preko dana imaju problema sa neobuzdanim tinejdžerima.
- Kada pobegnu iz škole, deca dođu upravo na taj zid iznad kaveza sa medvedima. Neki hodaju po njemu, dok neki sede sa prebačenim nogama prema životinjama. Kada ih teramo i upozoravamo da je opasno, oni jednostavno ne reaguju - navodi mlađi čuvar.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Блест фром пест...

Tragedija u novosadskom Egzit kampu u kome trenutno boravi oko 11.000 gostiju
- Umesto uobičajeno vesele atmosfere juče je u Egzit kampu vladala tuga izazvana nesrećom u kojoj je izgubljen jedan mladi život. Jelena Matić, preminula je od posledica povreda zadobijenih u nesreći kada je na njen šator sa visine od oko 17-18 metara pala velika grana topole, dok su Dafina Anastasova i Đorđe Markovski zadobili teške telesne povrede.
 
- Negde oko devet sati zaduvao je jak vetar, čuo se strašan prasak, a odmah nakon toga vriska i jauci. Istrčao sam iz šatora, na samo desetak metara udaljenosti video sam da je grana poklopila dva šatora, a neke devojke okolo su vrištale i zapomagale u pomoć. Odmah je pritrčalo nekoliko momaka i sklonilo granu sa potpuno uništenih šatora, a onda sam primetio stravičan prizor, na zemlji su ležale dve potpuno okrvavljene devojke i jedan mladić za koga mi se učinilo da je nešto lakše povređen. U izuzetno kratkom roku stigla je hitna pomoć - rekao nam je jedan mladić koji se predstavio kao „Bosanac“, koji je ostao zgranut i sa suzama u očima kada smo mu rekli da je jedna od devojaka preminula.

Odmah pored dva šatora na koja je pala grana je nekoliko šatora u kojima su smešteni posetioci Egzita iz Škotske, oni su nam kazali da su u trenutku nesreće spavali i da ih je probudio jak prasak.
- Nekih dva sata pre nego što se ovo dogodilo vratili smo se sa Tvrđave u kamp i taman kada smo zaspali probudio nas je jak vetar koji nam je prevrnuo šator. Videli smo da je neko drvo palo na dva šatora, a kada je došla hitna pomoć shvatili smo da se desilo nešto strašno.

Dežurni istražni sudija Opštinskog suda u Novom Sadu je rekao da će naložiti da se oformi komisija od stručnjaka za hortikulturu kako bi se utvrdilo na koji način je došlo do toga da se grana otkine i izazove ovako veliku nesreću.
- Na prvi pogled grana izgleda zelena, odnosno nije osušena, ali će to stručnjaci morati da utvrde. Prema onom što smo videli na licu mesta, grana je pala sa visine od otprilike 18 metara - rekao je sudijа.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Дошо из Енглеске, мортузовао се у Гучи, пао са моста у Лучанима...

-Engleski državljanin pao je jutros oko 4 sati sa mosta u Lučanima u reku Belicu i zadobio teške telesne povrede.
Englez, koji je u Srbiju došao na sabor trubača u Guču, je s mosta pao u vidno alkoholisanom stanju i zadobio prelom lobanje, a ekipe Hitne pomoći su ga u teškom stanju prevezle u bolnicu.
Pema rečima profesora doktora, povređenom Englezu život nije neposredno ugrožen.

"Pacijent je zbrinut i njegovo stanje je trenutno stabilno, ali zbog težine povreda i dalje je rano za bilo kakve prognoze", rekao jе doktor.


Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.326
 • Enfant terrible
postoje li ovde nekakvi kriterujumi ili svaki seoski fiškal može da raspiše svoj seosko - vašarski konkurs? ima li seoski fiškal nešto napisano i objavljeno ili samo sa visine pljucka na druge?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mnk

 • 1
 • Posts: 10
ti dodjes njega da nazoves embecilom nicim izazvan, a on pljucka sa visine?  xrofl relanost zove alexdelarga, ivane javi se

Boban

 • 3
 • Posts: 22.686
pojedincima odsustvo pojedinaca baš teško pada...
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
http://konkursiregiona.net/konkurs-za-vasarske-festivalske-i-karnevalske-fantasticne-price/

Стипане хвала ти, предухитрио си ме са линком са Конкурса региона. :)
Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.326
 • Enfant terrible
ti dodjes njega da nazoves embecilom nicim izazvan, a on pljucka sa visine?  xrofl relanost zove alexdelarga, ivane javi se

seoski đilkošu, bolje ti je da pišeš priču za geačko vašarski konkurs.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mnk

 • 1
 • Posts: 10
a kucno vaspitanje, ivane? a? misli rodio se u zemunu pa je beogradjanin. malogradjanska elita.  :)

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.326
 • Enfant terrible
a kucno vaspitanje, ivane? a? misli rodio se u zemunu pa je beogradjanin. malogradjanska elita.  :)

devojčice bez imena, uživaj u šećernoj vuni, buvanju u krušku, hvatanju patke na ringišpilu i ostalim seljačko vašarskim atrakcijama.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mnk

 • 1
 • Posts: 10

Alexdelarge

 • 4
 • 3
 • Posts: 7.326
 • Enfant terrible
crni ilija, pa jesi li ti to na svoj imendan otvorio ovaj vašarski topik?
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
На вашару који се збио на празник Ивањдан, 7. јула 1941. године, комунистички бандит Жикица Шпанац је хладнокрвно убио двојицу недужних Срба који су радили свој посао као жандарми и тим чином изазвао је братоубилачки грађански рат међу Србима.


Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Захвалио би се од срца Стипану за сву подршку коју несебично пружа.  :)

http://stipansevernjak.blogspot.rs/2016/08/konkurs-za-vasarske-festivalske-i.html

Stipan

 • 4
 • 3
 • Posts: 13.617
Mogu ti prijaviti da se za tvoj konkurs od mene o raspitivalo nekoliko relativno afirmisanih autora, tako da sam siguran da će odziva biti.

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Хвала Стипане, а јавили су се и пријатељи из региона.  :lol:

Да будем искрен, очекујем и да Бобан активира Озборна. :)

Аксентије Новаковић

 • 3
 • Posts: 3.909
 • Homo Superior
Конкурс се не прекида, а пропозиције конкурса ће се наћи на свим релевантним сајтовима и блоговима који објављују конкурсе.  ;)
Ја не одустајем од својих замисли и увек терам до краја.
Tortilla till death, make tortilla or die!!!