NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela domaćih autora u pripremi

Za i protiv Yugoslovenskog pisma - knjiga u nastajanju

(1/12) > >>

Boban:
To je iz moje nove knjige koju radim. Izvadak je prepoznat kao signalizam i objavljen u zborniku VIZIJE SIGNALIZMA - godišnjak za 2017. godinu.
Ali za mene ovo nije signalizam nego čista naučna fantastika.
Razlog zašto puštam ovde svega nekoliko stranica iz knjige, verovatno leži u raznim nedoumicama koje imam, pa se nadam da možda neko ovde bude od koristi.

Postavka je jednostavna, tačka promene istorije dogodila se 1919. godine kada je odlučeno da se stvori jedinstven jugoslovenski jezik, zapravo jugoslovensko pismo koje potpuno ujednačava srpsku i hrvatsku varijantu pisanja bez obzira na razlike u izgovoru. Vraćam Vukovu odluku o ubijanju mekog znaka unazad i rešavam to pitanje na mnogo bolji način nego što je Vuk uradio. A knjiga koju ja pišem je zapravo feljton objavljen u Politici na pedesetogodišnjicu uvođenja tog pisma, i sadrži brojne rasprave, dileme i procene raznih stručnjaka o posledicama i prednostima takve odluke.

Cela knjiga će biti napisana upravo tim jugoslovenskim pismom, a trenutno vodim pregovore sa Narodnom bibliotekom Srbije da mi se otvori posebna šifra za ovo, jer kada počnem da im isporučujem knjige na ovom pismu imaće mnogo problema ako ne budu imali šifru - naime, ne dozvoljavam da se vodi ni kao srpsko ni kao hrvatsko pismo jer to zapravo nije to, nego potpuno izmišljena varijanta. Za njih je moj zahtev previše radikalan, ali videćemo šta će biti na kraju.

scallop:
Ništa bez mekog makedonskog ќ i dz.

Boban:
1919. Makedonci nisu postojali... a bugarski se smatrao toliko srodnim jezikom da je Politika u zaglavlju imala cenu za Srbiju i Bugarsku, gde se prodavala kao regularna dnevna štampa.

mac:
Istorija kaže da sve što su Hrvati želeli je nezavisnost, a ovo pismo bi ih odvelo dalje od nezavisnosti.

Boban:
Ovo pismo bi definitivno stvorilo jedinstven prostor na štokavskom području... Srbi su štokavci, Hrvati čakavci a Slovenci kajkavci.
Kasnije su Hrvati iskoristili mentalnu zaostalost SPC-a kad je odbacila sve Srbe katolike i došli do kritične mase.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version