NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Boban Knežević - PAGANIN (2020)

(1/86) > >>

Boban:
Korišćenje poznatih istorijskih ličnosti i okolnosti u pisanju
Uspeo sam i o ovome da izgradim stav.Koristim ovu državnu represiju i ograničene mogućnosti za kretanje pa pišem roman.
I to mi dosta dobro ide; kompletno sam završio tri od sedam poglavlja i sad se bakćem sa četvrtim koje je i najkomplikovanije.
Ali to nije važno, suština je da sam došao do nekih saznanja i spoznaja koje bih da podelim sa onima koje to zanima - a možda nekome razreši pokoju trilemu u budućnosti.
Okosnica romana su dva lika, istorijske ličnosti, jedan protagonista je naš a drugi je stranac... i oni se tako prepliću u nekom ritmu tokom pedeset godina što je period koji obuhvata roman.
Generalni savet za ovakve situacije je da se vrlo detaljno istraži sve što se o tim likovima zna, pa da se iščeprkaju i manje dokazane stvari, govorkanja, spletkarenja i pre svega čime su ih gađali neprijatelji u životu. Tako sklopljenu sliku onda iskoristiš za građenje svog lika.
Ja naravno pošto sam samouk i tvrdoglav, krenuo sam drugim putem.
O dotičnim osobama sam znao tu i tamo ponešto, o nekim segmentima njihovog života više, o nekima manje... ali rešio sam da ništa novo ne istražujem, da postavim svoju zamisao, razradim detalje, uradim scenosled i napišem prvu ruku.
Pa tek onda da krenem u istraživanje i ako sam negde baš fulao da to ispravim.
Zašto tako? Pa, pre svega, ja ne pišem dokumentarnu knjigu niti želim da sve bude autentično, imena kafana u kojima je sedeo, ulica u kojima je stanovao, kvartova u kojima se zabavljao... Ako je čovek proveo četiri godine u nekom stranom gradu i o tome ima nekoliko desetina stranica ispisano šta je sve radio i s kim, zašto ja ne mogu da opišem veče kada se iskrao i od sebe i od drugih da doživi nešto nesvakidašnje što nikada nikome neće pomenuti.
Svi koji su obavili veliko istraživanje pre korišćenja stvarnih likova i događaja u svojim knjigama kada krenu da pišu povuče ih da nas upoznaju sa svim tim znanjem, kao usput ispisuju čitave lamente oko irelevantnih stvari gušeći svoju osnovnu zamisao. Imamo dosta primera i u našem okruženju upravo ovakvih dela, kao da je piscu bilo žao da sve to što je saznao ne podeli s nama.
Kod mene toga nema, ja nisam ništa saznao o liku i delu; ja ga otkrivam kroz događaje koje sam smislio za svoju priču. Moja nezainteresovanost za stvarnost ide do toga da sam saznao da je čovek zaista zadobio ranu u nekom ratnom vihoru i ceo život patio zbog toga, a ja koji sam to isto pomenuo ali prosto jer mi je tako odgovaralo, nisam hteo da vidim da li je u stvarnosti ranjen u nogu, ruku, kuk, glavu... do te mere me ne interesuju stvarni detalji, jer je priča ultimativno važna, a priča je potpuno izmišljena, pa zašto i rane ne bi bile drugačije, zašto moj junak ne bi bio iz za mrvicu pomerene paralelne stvarnosti?
Onda shvatam da sam ja tako oduvek radio. Kad sam pisao Crni cvet nisam potražio nijedan dodatni podatak o Marku Kraljeviću sem onoga što sam popamtio iz narodnih pesama i usmenih predanja. U Živosahranjenim imam tu neku grešku da pokušavam da razdelim taj svet od našeg u određenom danu neke 1984. godine otprilike, ali to je toliko opskurno i nepotrebno da ničemu ne doprinosi knjizi.
Bitna je ubedljivost pripovedanja, ne stvarna povezanost sa stvarnim likovima i događajima. Recimo, Gatalica to fenomenalno radi, čovek bi rekao da su neki njegovi likovi potpuno utkani u stvarnost, a zapravo sve je izmišljeno.
 
 

saturnica:
Te povijesne ličnosti će nositi svoja prava imena ili neće?

Boban:
Naravno da hoće...

saturnica:
Super, tko god bili, uvalite ih do grla u probleme.. 🙂

scallop:
Još jednom ću podsetiti da su scenosledi dramaturški a ne literarni alat. Boban se nikada nije držao scenosleda u svojim delima. Da jeste, ne bi imao desetak verzija svake svoje knjige. Takođe, slikarstvo je loš poredbeni mehanizam. Slikari slikaju, a pisci pišu. Bez lične motivacije, emocija koje želi da podstakne i digresija, po mom ukusu nema dobrog romana.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version