NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

PROKLETIJE - Dejan Ognjanović

<< < (10/10)

Black swan:
Preskoci Fatu
Odradjuj Katu

Labudan:
Ženski lik se zove Njomza, pa ti vidi!

crippled_avenger:
Solidan sam poznavalac i veliki ljubitelj filmskog horora, što za književni ne mogu reći. Međutim, proza Dejana Ognjanovića, a prevashodno njegovi romani spadaju u sam vrh onoga što sam čitao u ovom žanru.

Oglašavajući se retko, i uglavnom u trenucima kada ima šta da kaže, po čemu se izdvaja od većine srpskih žanrovskih, pa i onih drugih pisaca, Ognjanović je ipak za ove dve decenije izgradio respektabilan opus od tri romana, od kojih je svaki na svoj način bitan i stilski različit.

PROKLETIJE su bliže romanu NAŽIVO i sa njim čine neku vrstu uber-romana, oni se dešavaju u istom svetu, psihofizički i poetički, pa čak i sa jasnim kontinuitetima nekih događaja koji se prelivaju iz romana u roman, s tim što kao kod Mitchella, čitanje nije uslovljeno poznavanjem ostalih.

Pa ipak, koliko god bile bliže NAŽIVOM od prethodnog ZAVODNIKA, ovo je opet drugačiji roman. Ako bih pravio filmske analogije, ako je NAŽIVO bio recimo književni VIDEODROME, onda su PROKLETIJE književni PREDATOR. Štaviše, klasik Johna McTiernana je na neki način čak i strukturalno, pa i direktnim citatima na nivou zapleta (ekipa specijalista poštedi ženu i povede je sa sobom a ona preraste u člana tima) i dijaloga (nemam vremena da govorim), svesno preuzet u ovom romanu, s tim što ovde za razliku od filma ne krećemo od ključne misije već se prethodno bavimo biografijom junaka, njegovim sazrevanjem, transformacijama i istragama koje će dovesti do katarzične i transformativne misije.

No, kada misija krene, PROKLETIJE u najboljem smislu evociraju PREDATORa, ne samo u pogledu vibrantne i ubedljive atmosfere mačizma i drugarstva među momcima na misiji (ovde aludiram na guys on a mission kao jedan od opisa žanra) već i u samoj suštini gde će junak iz jedne opasne misije koja u mnogo čemu predstavlja izazov najvišeg ranga morati da se suoči sa nečim neslućenim, nečim još većim od već veoma složenog zadatka i sa tim se hvata u koštac fizički ogoljen, sveden na ono što je njegovo ovozemaljsko biće jer samo to mu je preostalo u suočavanju sa onim što ga čeka.

Ovde nema pulp zapleta, kao u PREDATORu, ali je veoma zanimljivo da je inicijalni zamajac, koji pravi kopče sa NAŽIVIM takođe veoma sličan. Ovde se okultisti u određenoj fazi ezoterijskog preobražaja pojavljuju na ratištima i tamo vrše svoje obrede prikrivajući žrtve ratnim masakrima, kao što u mitologiji PREDATORa, kasnije saznajemo da vanzemaljci idu od ratišta do ratišta i love.

No, kako rekoh, ovde su stvari malo drugačije, protivnik jeste izvan našeg sveta, ali ne dolazi iz kosmosa sa nekog više stupnja naučnog razvoja već iz nekih drevnih vremena, iz utrobe Zemlje i postojanja sa kojim smo izgubili kontakt pa su nam podjednako vanzemaljski kao i neko doleteo iz svemira.

No, to je sve forma i ona je u Ognjanovićevom romanu besprekorna. Za rukopis oslonjen praktično na filmsku dramaturgiju, sa događajima poređanim od početka prema kraju, iako u sam tekst krećemo nominalno od početka kraja, jako su vešto izvršene sve one intervencije koje proza nudi za razliku od filma, u domenu introspekcije i retrospekcije.

Pripovedanje je efikasno, opisi su efektni i onakvi kakvi treba da dočaraju atmosferu i okolnosti proizvodeći željene efekte, a ovo naglašavam baš zbog onog najdelikatnijeg aspekta a to je strava. Ognjanović ovde ima puno izazova, od unakažavanja tela, prikaza izopačene psihe pa sve do ambijenata koji izazivaju strah i sa svakim izlazi na kraj.

Karakterizacija je izvanredna, sa veoma preciznim odnosom prema likovima i razdvajanjem važnog od nevažnog. U toj ekonomiji, Ognjanovićev rukopis pokazuje izuzetnu zrelost i ne troši pažnju čitaoca na ono što nije važno. Slično NAŽIVOM i PROKLETIJE su page-turner, veći od mnogih bestselera, s tim što ovde zamajac za čitanje ne proističe iz lakog sadržaja i iz jeftinih trikova. Ali, kao i sa NAŽIVIM i PROKLETIJE je lako zamisliti kao masovno čitan roman.

Ono što je međutim značajniji element za analizu pored formalnih referenci i veštine pisanja jeste sam idejni sloj romana. PROKLETIJE se bave okultnim na Kosovu, proučavajući tu nedokučivu silu koja nas veže za taj prostor, opisujući teskobu pa možda i nemogućnost opstanka tamo, kao i konflikt dva naroda u kome se međusobno pripisuju elementi neljudskog, i stvara prezir do granice gađenja koje nosi u sebi maltene fiziološku snagu.

U tom pogledu, PROKLETIJE se mogu posmatrati i kao teorija o tome šta to postoji na Kosovu što neko želi da nam uzme, ili naprosto samo želi, sa nama ili nezavisno od nas, a da mi to ni ne razumemo. No, ne posmatram ih tako.

PROKLETIJE su pokušaj da se decenije besmislenog života jednog pojedinca koji je empata pa samim tim u većem dodiru sa ponorom besmisla, i decenije besmislenog života jednog naroda objasne kroz ezoteričnu priču fantastike odnosno strave i užasa.

U tom pogledu, u nečemu što je mogao biti eskapistički ili hermetičan roman, Ognjanović uspeva da ogoli širu sliku i uključi se u polemiku koja se svih nas tiče.

PROKLETIJE su izvanredan roman, promovisan kao nešto što nije za svakoga. Nisam siguran koliko je to tačno, ali to na kraju krajeva nije ni važno. Ova knjiga će imati svoj život a verujem i trajnu vrednost, s tim što je svoje mesto u našoj žanrovskoj tradiciji već odmah zauzela.

Labudan:

--- Quote from: crippled_avenger on 11-12-2021, 22:48:36 ---ako je NAŽIVO bio recimo književni VIDEODROME, onda su PROKLETIJE književni PREDATOR


--- End quote ---

eh, pa u tom grmu leži zec jer mi smo imali malkice pogrešan marketing romana


Da su moje knjige

HOROR FILMOVI

NAŽIVO = 8 MM, 1999 + Seven, 1995

ZAVODNIK = The Innocents, 1961 + The Haunting, 1960

PROKLETIJE = The Thing, 1982 + Dust Devil, 1990

Da su moje knjige

NEHOROR FILMOVI

NAŽIVO = Hardcore

ZAVODNIK = Posetitelj muzeja

PROKLETIJE = Apocalypse Now


naravno, viđelo nije Thing i Apocalypse now već Predator i Exorcist 3


Ghoul:

--- Quote from: crippled_avenger on 11-12-2021, 22:48:36 ---Solidan sam poznavalac i veliki ljubitelj filmskog horora, što za književni ne mogu reći. Međutim, proza Dejana Ognjanovića, a prevashodno njegovi romani spadaju u sam vrh onoga što sam čitao u ovom žanru.
--- End quote ---

odličan prikaz: puno hvala!

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version