NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Preminula Vesna Popović

(1/2) > >>

Aleksandar Žiljak:
Za sve s ovog foruma koji su je poznavali:

Negdje tijekom prošlog tjedna, pretpostavljam (vijest je nepotpuna došla od Živka Prodanovića, pa nemam točan datum), preminula je nakon teške bolesti Vesna Popović, aktivna članica SFere iz osamdesetih godina, redovna posjetiteljica SFerakona i autorica nekoliko SF priča u SIRIUS-u, ALEF-u, FUTURI etc. Pisala je i pod pseudonimom Igra Lutalac, a s jednom je pričom uvrštena i u antologiju hrvatskog SF-a "Ad Astra".

Boban:
A evo izvatka iz ABN-ove vesti o ovom slučaju. Kao i obično, dotični, površni, maloumni imbecil lupeta i to prevazilazi sve granice. Zbog mladih generacija ne možemo dopustiti da njegova reč uopšte igde postoji bez komentara, a ovaj primer pokazuje kako izvitopereno on shvata realnost... naime, svi koji imaju Alef 16 mogu se uveriti da je priča potpisana i iznad same priče i u sadržaju sa "Vesna Gorše"... ja zaista ponekad nisam uopšte u stanju da shvatim otkud tom smešnom čovečuljku smelost da laprda bez kontrole na svakom koraku.

(3)  Умрла је СФ списатељица Весна Поповић, из Ријеке у Хрватској. Одмах да кажемо, постоји и СФ списатељица Весна Горше. То су две различите особе. (Захваљујемо се Александру Жиљаку за информацију.) Забуна, коју су неки годинама понављали, је настала зато што је својевремено, у часопису нови "Алеф" бр. 16, грешком једна прича приписана "Весни Поповић-Горше", као да је то девојачко и удато презиме исте особе. � Једна грешка, четврт века дилеме.

Весна Поповић је у "Сириусу" 33, у марту 1979, имала причу "Игла", у "Сириусу" 48 причу "Синдром витештва".

angel011:

--- Quote from: "Boban" --- Zbog mladih generacija ne mo
--- End quote ---

Boban:
Inače, u mojoj arhivi nađoh Vesninu fotografiju koju niko nema... od pre 17 godina:i ove podatke o njenim objavljenim pričama:

Sirius 33, mart 1979, "Igla" (str. 58-84)                                                          
Sirius 48, jun 1980, "Sindrom vite�tva" (str. 5-31)
Parsek 17/18, godina 1982, "Ateist 3003 godine", na strani 130
Alef 12, februar 1989, "Nagrada" (st. 97-108)
Futura 13, oktobar 1993 potpisana kao Igra Lutalac "Miran san do odredišta" (st. 76-112)
.... Future nisam obradio do kraja.

Sećam se da je ta "Igla" napravila neku malu revoluciju u vreme kada se pojavila, ali je teret slave smoždio i mada je dosta pisala nakon toga, malo je objavljenih stvari... svakako premalo za jedan život.

Mica Milovanovic:

--- Quote ---A da zbog mladih (a i starijih) generacija njegove reči ne žiri� dalje?
--- End quote ---


Ali, s druge strane, ako se ne reaguje na ovakve izjave, onda one ostaju kao jedini trag o stvarima koje su se dešavale...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version