FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > TV SERIJE, DOKUMENTARCI, ANIMACIJE

Šta sam lijepo/so-so/ružno od serija gledao...

<< < (761/766) > >>

crippled_avenger:
Seriju SUSPICION su radili veterani angloameričke televizije ali njen ukupni izgled i efekat je lako opisati kao manje uspešan ali i dalje harizmatičan izdanak neke od onih Sky kupovina autora sa BBC koji za njih snime nešto što liči ali prosto nije na nivou javnog servisa.

Apple + u tom smislu deli sudbinu drugih streamera koji su uspeli u svim produkcijama da nađu oslonac, osim u Britaniji gde i u najboljim saradnjama (tu ne računam HBO Max jer kanonski HBO od svojih početaka ima dobar kontakt sa BBC i RAI) zaostaju za najuspešnijih BBC i Channel 4 izdanjima. A to zapravo jeste sindrom Skya koji je mislio da se uspeh može kupiti dovođenjem autora da bi se onda ispostavilo da ipak nije sve u autorima već u celokupnoj infrastrukturi.

Imam averziju prema izraelskim serijama ali cenim neke njihove rimejke, i sada je Keshet ušao u jednu ozbiljnu monopolizaciju proizvodeći i original i rimejk. Na Apple + je išla recimo serija ECHO 3 u kojoj se kao kreator istakao oskarovac Mark Boal a kao reditelji on i Pablo Trapero. Reč je o izvanrednoj seriji koja nije za svaki ukus - mogao bih da zamislim recimo AMC u nekom eksperimentalnijem raspoloženju da radi tako nešto, čak ne ni HBO i to je recimo bilo vrhunsko autorstvo, namenjeno ljubiteljima i poznavaocima.

SUSPICION je sve suprotno od toga. Ona je koncipirana kao glossy konfencija, sve je odnekle uvezeno, pa tako recimo Chris Long u paketu dovodi Noaha Emmericha iz AMERICANSa, deo junaka kao da je poneo kostime iz serija UTOPIA jer im likovi malo liče na njih. Sve je polovno, ali je sve do samog razrešenja koje je ekstremno neuverljivo i tupavo - ali to i nije mnogo važno, zapravo vrlo pitko i dinamično.

Mešaju se ovde razne motivacije. Imamo osvetu, društveni angažman, imamo oblike kriminaliteta od cyber terorizma do eko terorizma i utaje poreza, imamo tehnotrilersku poteru, jurnjavu peške, jurnjavu u motornim vozilima, naprezanje porodičnog tkiva zbog bremena kriminalističke istrage. Imamo, rečju, sve.

I u tom melanžu, dobijamo jedan pristojan produkt. Seriju koja je nevažna ali pitka, sa dosta dragih lica kojih smo se pomalo uželeli, i filmskom zvezdom da malo podmaže prihvatanje nekih novih televizijskih faca.

Apple + je sebe profilisao kao dom važnih serija i SUSPICION nije prvi slučaj da im je takav domet izmakao, i da ono što imaju liči na ponudu neke druge kuće. Međutim, ovde ima previše simpatičnih elemenata da bi se oglašavalo kako je Apple + ušao u krizu.

crippled_avenger:
U drugoj sezoni SNOWFALLa, neki doživljavaju uspon, drugi doživljavaju pad, a ključni motiv ove sezone je porodica koji se u dobro oprobanom BREAKING BAD maniru na kraju ipak lepo ujedinjuje oko novca koji donosi prodaja kreka.

Osnovni izazov, sa kojim se serija dobro nosi jeste kretanje već utabanim stazama ovakvih priča o nastanku kriminalne imperije koje smo gledali u nizu što istinitih što fikcionalnih priča i to rešava na dva načina - u manjem broju slučajeva uspeva da bude kreativna a u većem svoju repetitivnost - i u odnosu na žanr, pa čak i na samu sebe - rešava time što sve radi sa punim ubeđenjem.

crippled_avenger:
Treća sezona SNOWFALLa govori o fazi pada, i on je zanimljivo koncipiran jer krek kreće da uništava najdraže ljude u Saintovoj okolini, a zanimljivo je da upravo u ovoj oblasti priče, treća sezona donosi dve do sada najbolje epizode u celoj seriji - i obe su bottle episodes - jedna u kojoj Melody otkriva krek koja je urnebesna, i završna epizoda u kojoj Saint proživljava svoju drugu životnu putanju i stvara drugi svet, zajedno sa svim protagonistima svoje osnove realnosti. Ove dve epizode su bile prilika da autori sebi daju mašti na volju i iskoristili su to na najbolji mogući način.

crippled_avenger:
Kad smo bili mali uglavnom smo bili razočarani filmom THE MOSQUITO COAST, prvom ekranizacijom romana Paula Therouxa u režiji Petera Weira, pošto smo kao klinci očekivali da će film sa Harrisonom Fordom u džungli biti nešto superdinamično. Međutim, Weir je snimio film koji je dobar na jedan potpuno drugi način od onog koji je nama trebao, samo nije bio za dečake.

Serija koju su koncipirali Neil Cross i Tom Bissell uz rediteljsku postavku Ruperta Wyatta koja je zaista nešto posebno, predstavlja ono što smo želeli tada kada smo prvi put sreli Weirov film.

Moram poći od nečega što se u serijama ne smatra ključnim a u ovoj jeste - to je rediteljski koncept Ruperta Wyatta. Ovde on briljira kao i u svojim filmovima. THE MOSQUITO COAST u svoje dve prve epizode postavlja mustru koju su ostali reditelji uspeli da isprate a nije bilo lako. Reč je o zanimljivo rešenoj "povišenoj realnosti" u kojoj sve što postoji u kadru "igra" i mizanscenski, i kao površina, i kao detalj sa određenom znakovitošću i to pored bravure i ima smisla - glavni junak Allie Fox je opterećen idejom popravljanja nasuprot konzumerističkog imperativa kupovine novog i on vidi svet na drugi način. Međutim, ovo nije subjektivna vizija sveta kao u McGuiganovoj ekranizaciji Moffatovog SHERLOCKa koja je visokotehnološka već je organska. Izvedba je zaista nesvakidašnja i to što je Wyatt postavio njegovi saradnici kasnije uspevaju da produže.

Rečju, THE MOSQUITO COAST do te mere upečatljivo izgleda da se već na tom nivou mora pogledati.

Na sve to dolazi priča koja je u Peak TV maniru ispitivanja porodičnih odnosa unutar trilerskog zapleta ali sa izraženijom akciono-avanturističkom komponentnom u odnosu na razmatranje civilizacije kod Weira, mada ima i toga. Serija pre svega studira pitanje koliko je porodica zapravo dovoljna da zameni ostatak sveta u životu svakog pojedinca, naročito dece. Isto tako tumači koliko čistog uživanja i adrenalinske zavisnosti ima u životu odmetnika koji se toj sudbini prepuštaju do kraja

Konačno, serija dobija jednu peckinpahovsku dimenziju sa likom Amerikanca, takođe expata južno od granice koji radi kao nemilosrdni ubica-fetišista za kartele, i nudi mračnu stranu iste odmetničke ideologije kao i "beli pobunjenici" koji čine nukleus porodice koja je u centru priče.

Serija zapravo u drugoj sezoni dolazi tamo gde se dešava film i tu se nažalost serija i završava ali ima u obe sezone određenu zaokruženost. Prva sezona je po miljeu meni lično bila snažnija od druge, što opet ne znači da nekom drugom upravo ona neće biti zanimljivija.

Kritika je poredila THE MOSQUITO COAST sa BREAKING BAD i OZARKom ali ovo je potpuno drugačija stvar koja sa ovim dvema serijama ima veoma labave sličnosti na nivou aktivnosti junaka a suštinski ni toliko. U hijerarhiji tih serija, meni lično je iznad obe, ali opet nisam od onih koji su se pridružili kultu BREAKING BADa, pa ipak nisam merodavan.

U svakom slučaju, već sam izgled serije THE MOSQUITO COAST zaslužuje pažnju, a ovo ostalo ne zaostaje nimalo.

Dybuk:
U toku je 2. sezona Yellowjackets end šit iz spektakjular!!! :|

Ne videh jačeg momenta na tv od završnice 2. epizode jedno sto godina.

https://www.youtube.com/watch?v=XX4EpkR-Sp4

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version