NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Objavljena dela DOMAĆIH autora

Komentar Mikove price...

(1/12) > >>

Boban:
Generalno, za tebe kao pisca ima nade, ali za ovu pricu u ovakvom obliku bas i ne.
Vidim da si dosta polagao nade u ovaj svoj rad pa sam mu i ja pristupio sa odgovarajucim respektom: nisam citao pricu na ekranu, nego lepo odstampanu u papirnom obliku sa olovkom u ruci.
U prici postoje resivi i neresivi problemi.
Resivi su od samog naslova (ne sme se nazvati prica po poenti, ne sme naslov direktno ukazati na razresenje) preko nepoznavanja pravopisa do odredjenih stilskih propusta. Najuociljivija stvar je upotreba jakih prideva: uzasno, npr... ne treba ti da mi kao pisac kazes da je osoba bila uzasna, opisi je i pusti da ja to isto zakljucim. Ako uspem, ti si dobar pisac, ako ne uspem, nisi... Pisanje nije navodjenje tacnih podataka, vec odredjena igra recima i asocijacijama, raspored metafora, zadiranje u nesvesno... kada ti krenes direktno da mi nabrajas stvari, onda to nije knjizevnost, nego literarni sastav klinke u osmogodisnjoj skoli... znas ono: odsjaji zlacanog zalazeceg sunca presijavali su se kroz guste krosnje drveca koje je sumilo pod naletom laganog vetrica dok se cvrkut ptica mesao sa veselim zuborom malog potoka... brrr...
Elem, osnovna nevolja jeste to sto je prica uradjena 100% u Lavcraftovskom maniru, da ne kazem, sablonu: postoji posmatrac/pisac u prvom licu, postoji nesvakidasnja situacija (osoba, pojava...) i naratorovo postupno shvatanje o cemu se tu zapravo radi. Ali, tvoj narator je cudo od coveka, on na ovlasnoj pus-pauzi, posmatrajuci nepreglednu gomilu prolaznika na ulici, u ekstremno haoticnoj situaciji saobracajne nesrece, za svega nekoliko desetina sekundi sa relativno velike udaljenosti uspeva da uoci neobicnost, da joj otkrije pravilnost i da shvati principe funkcionisanja, te da spozna kuda sve to vodi... to ne moze tako, to jednostavno nije verovatno, nije ubedljivo i nije logicno. Niko ne moze tako brzo da poveze toliko nesvakidasnje, nikad pre vidjene osobenosti i spozna im uzrocno-posledicnu dimenziju.

Dakle, da rezimiramo... treba da pises i dalje, ali i mnogo da citas i to da citas pismene ljude... price salji, ali ne ocekuj da cu svaku ovako detaljno citati i komentarisati. Za domace price postoji konkurs za pricu Znaka Sagite i u toku ovog meseca ce izaci propozicije, pa ona mozes da vidis kako sve to izgleda u okruzenju nekoliko desetina (ili stotina) slicnih tebi...

Boban:
Potpuno Lavkraftovska prica.
Narator je samo posmatrac, nije deo "stvorenja" o kome se pripoveda, sasvim se slucajno zatice na mestu sa koga moze da sagleda stvari, a kada pokusava da se umesa ne uspeva... s tim sto bi Lavkraft od ovakve ideje napravio bar novelu od pedesetak strana. Razvukao bi pricu na dane i nedelje, na mnogo nasumicnih sretanja pre nego sto se uoci neobicnost, zatim pracenje, razmatranje mnogobrojnih hipoteza i odbacivanje jedne po jedne, postupno razotkrivanje... ti si to sve zbrzao u nekoliko minuta. Ne kazem da to sve ne moze da se desi tako, ali je nacin na koji si ti to odradio potnuo neuverljiv i to je definitivno osnovna zamerka na pricu, ono sto je cini neobjavljivom zapravo... neuverljivost.

Miko:
No, pa ovako brzom odgovoru se nisam nadao, a da ne kazem ovako detaljnom :)

Eto, maltene je celo moje nestrpljenje bilo uzaludno :(
Ali hvala ti na iskrenosti, a jos vise na trudu koji si ulozio na kritiku!
Ako nista drugo, kada zavrsite sajt, imacu gde da pogledam sta je dobra prica!
Naravno, ne nameravam da odustanem ili da okacim tastaturu o klin.
Nadam se da ce konkurs biti objavljen na sajtu.

I naravno, slacu price i dalje.
I necu vise biti pain in the ass
 :oops:

Boban:
Slusaj, tvoja prica ima glavu i rep, nedostaje ti malo zanata i malo zivotnog iskustva i bices OK... da znas kakve sam sve nebuloze imao priliku da citam u zivotu. Sta sve ljudi ne nazivaju literaturom, kakvih sve samozvanih pisaca sam sreo... To je jezivo, strava u noci, po cetiristostranica pisanih stampanim slovima u rokovniku o niko ne zna cemu... takvih poremecenih ljudi ima, toliko nerealnih u sopstvenim umisljajima. I kad mu kazes da prica ne valja, oni se uvrede, pa pocnu da pricaju ko je sve to pohvalio i gde ce sve to da objave i takve stvari.

Miko:
I jos nesto...
Raduje me pocetak tvog komentara!
Ako neko kao TI kaze da ima nade...
Pa, verovacu ti 8)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version