DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...

NNK: SITCOM RIP-OFF FAMILIJE KOVAČ

(1/1)

Goran Skrobonja:
Deca mi redovno gledaju na RTS-u seriju "Neki novi klinci" (nedelja, prime-time, pre "Utiska nedelje" na B92 i reprize "Smallville"-a na E4), pa povremeno bacim pogled i ja (ima tamo jedna simpatična mlada dama). Zgranut sam količinom bezobraznih lopovluka u scenariju gospođe Kovač (inače, Kornelijeva familija je posvuda u seriji) koji vrvi od bukvalno prepisanih dijaloga i situacija iz, recimo, Friends-a.

Primer 1: Klinci kao fazon za muvanje koriste rečenicu "Šta TI radiš ovih dana?" na isti način na koji Matt LeBlanc kao Joey izgovara ono svoje čuveno: "How YOU'RE doin'?"

Primer 2: Prilikom posete slavnog (!?) boy-banda 5. Element, zagorele usedelice iz zbornice ponašaju se (i izgovaraju) u dlaku iste rečenice kao Jennifer Anniston/Rachel kada je Joey upozna sa nekim od svojih kolega koji s njim glume u sapunici "Days of Our Lives".

Posebno je mučno (i donekle zabavno) slušati dijaloge koji kao da su prevedeni sa engleskog. Recimo, direktorka škole (kojoj je 50-ak godina) izvali sledeće: "...a to U MOJOJ KNJIZI znači ljubav." Ako su se bukvalni prevodi engleskih idioma i uvukli u diskurs omladine, svakako nisu u rečnik narečene generacije.

Ili, sekretarica Dada (ona simpatična mlada dama odozgo) neprekidno govori o tome kako su muškarci "patetični" (umesto, dakako, jadno, bedni, ili već nešto slično).

Kad se svemu tome doda još i bezbroj nedovršenih linija priče, kao što su romantične veze među akterima koje naglo buknu da bi se već u sledećoj epizodi o njima pričalo u pluskvamperfektu (profi-pisci sitkoma od njih bi iskoristili materijal bar za 5-6 epizoda po sezoni), dobije se pobačeni pokušaj sa, možda, dobrim namerama, ali i tragično lošom realizacijom. E sad, sudeći po količini publiciteta po novinama, što za odrasle, što za šiparice (a obe kćerke su mi tu negde), ništa od gore navedenog nije prepreka za sticanje popularnosti koja u našim prilikama nije nimalo zanemarljiva.

Možda je za mrvicu utehe to što "Neki novi klinci" zapravo popularišu SF na krajnje perfidan i delotvoran način: jer postojanje ONAKVE škole koja je prikazana u seriji može ovde i danas da bude samo - naučna fantastika.

iNCUBUs:
Video sam par epizoda i moram da priznam da sam stekao jedan jedini utisak: seriju je napisala majka da bi svojoj debeloj i ruznoj cerki, koliko-toliko podigla popularnost i omogucila joj da se neko musko eventualno za nju zainteresuje.

Ista prica kao i za grupu D&D....

eric cartman:
Ko jos ima vremena da ga trosi na Firends? :D

Navigation

[0] Message Index

Go to full version