DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > ISTORIJA, DRUŠTVO, POLITIKA, RELIGIJA...
City boy
Pavle:
Ne ulazeći u detalje sinocne podjebancije izmedju jednog dorćolca i ceračanina (izem ti padež!), u zadnje vreme me jako interesuje fenomen antagonizma periferije i centra Beograda, jel gresim ili se stvar samo zahuktava?
Plus, sad licno ne mogu da serem na tu temu, ali nekako mi sve vise pojedni krajevi dobijaju licni identitet pa ce tako neko sa Banovog brda bas da se puva sto je sa Banovog brda i sto tamo kao ima sve ko i u gradu (ukljucujuci i navodno dva najbolja Beogradska bioskopa), a Zemunci se izgleda uopste i ne smatraju beogradjanima. Opet, Novi Beograd mi nesto bas nema jasan identitet, ali zato stanovnici Visnjicke Banje nadiru uniformno a i spremni su da biju ako im naselje pomesas sa Višnjicom.
Mozda sam ja samo neznalica iz centra ali da nije one serije reportaza na B92, ostao bih ko zna koliko u mraku sto se tice nekih predgradja.
Unicorn:
Eh! Ima tu gradova i varoshica i selendri unutar Velikog prljavog grada. Kao neko ko je rodjen na Savskom Vencu, detinjstvo i mladost proveo na N. Bgd., ishao u gimnaziju na Dorcolu, a sad zhivi u shirem centru, mogu da ti kazhem da je tog "neprijateljstva" uvek bilo. Dorcolci su se uvek rado tukli sa Zemuncima. Za Beogradjane iz suvog centra mi sa N.Bgd. smo bili seljoberi (hvala bogu, sad ima vecih dzhibera od Novobeogradjana), izopcenici, marginalci, a oni za nas shminkeri, foliranti, mamina i tatina dechica. Sad je to josh gore. Mislim da to ima veze sa chinjenicom da u ovom gradu slabo postoji identitet Beogradjanina, osecaj pripadnosti ovom gradu i sl. Valjda zato shto 90% nije ovde ni rodjeno, a ostalo je jednom nogom i celim srcem tamo odakle je doshlo. Ponekad zavidim ljudima koji su rodjeni po manjim gradovima na njihovom lokal-patriotizmu. Ovde toga nema. Ma, nema ni osnovne lojalnosti mestu u kojem zhivimo. Kao da smo samo prolaznici, podstanari, turisti. I sve shto se po tom pitanju da uraditi jeste shovinistichka odanost svom bloku ili predgradju ili zaseoku unutar suvishe velikog grada da bi bio dom svih nas.
:cry: Cmizdr! Zavrshila sam. Sorry, udario si me u bolnu tachku!
Lurd:
Pa, to postoji, ali kod naselja sa "tradicijom" i "istorijom". Ja živim u predgradju i volim Beograd, ceo Beograd. A ta podela mislim da je normalna svuda.
Činjenica je da ogromna većina ljudi koji sada žive u prestonici nisu iz Beograda, ali ne treba zaboraviti da je u Beogradu kada su oterani Turci konačno živelo samo 3.000 Srba. Da se ljudi nisu doseljavali, ko zna šta bi bilo...
Boban:
Raspitaj se koliko je ljudi zivelo u Njujorku te godine.
Lurd:
31 godinu kasnije 3,5 miliona.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version