NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > Dela STRANIH autora

Najbolje knjige XX veka

<< < (4/61) > >>

Meho Krljic:

--- Quote from: Anomander Rejk on 24-03-2016, 11:34:43 ---Meho, delim apsolutno tvoje mišljenje o Bogovi lično. xcheers
Tranzitnu stanicu sam stavio jer je odlično ispričana priča, i ima jedan duboko humanistički i idealistički pristup SF-u. Autostoperski vodič koliko god bio humor i parodija, mislim da je ipak nezaobilazan u sf književnosti.--- End quote ---

Meni je od Simaka u konkurenciji bio Grad - još jedan fix up roman - koga veoma volim pa sam se lomio između Tau Zero i ovoga pa se odlučio za Andersona iz razloga koje ni ne znam da navedem - možda bi, da listu pravim sutra, pobedio Simak... Tranzitna stanica mi se nije do te mere dopala - kao ni Time and Again (u Andromedi preveden kao I ovo nanovo, ako se dobro sećam) mada su i to solidne knjige, samo mi nisu za top 20.

Razmišljao sam da li bi imalo smisla uvrstiti Krajtonov Andromedin soj (aka Andromeda Strain) kao rani primer bestselerskog triler stila koji je imao relativno ozbiljnu SF podlogu (kao i Sfera, uostalom) a onda i da li Pekićevo Besnilo po istoj osnovi ulazi u opciju. Pa onda Atlantida i 1999... ali sam odustao zbog ipak ideje da se držimo žanrovski "prepoznatljivijih" dela a da ova čuvamo za neku listu skrajnutih bisera i graničnih slučajeva...

Adamsov Autostoperski vodič je meni super draga knjiga, ali iz istog razloga nisam ni njega uvrstio - i on je onako, transžanrovski. A i onda bih morao da razmišljam o Hariju Harisonu.


--- Quote from: Father Jape on 24-03-2016, 11:38:51 ---@Meho Ne zavaravaj se, Zamjatin je potpuno nepoznat van žanra u poređenju sa Orvelom i Hakslijem.

A što nemaš Vulfa? : /

--- End quote ---

Da, Zamjatin jeste nepoznat, u pravu si... Ali eto... izbacio sam ga jer sam morao da uglavim druge knjige koje su meni bliže valjda...

Takođe, moje poznavanje neanglofonog SF-a je sramotno nisko pa iz tog razloga nisam ubacivao stvari tipa Dermezovog Titana iz vasione, Rošvaldovog Sedmog horizonta itd.


Hrizalidi Džona Vindama su mogli da ulete na listu ali nisam umeo da smislim šta sa nje da izbacim. Ali recimo da bi bila u prvih 25 da sam imao toliko mesta.

Edit: A, da, Vulf. Meni se ni jedan njegov roman koji sam semplovao nije dopao dovoljno da bih razmišljao o top 20. Da se piše o SF pričama, to bi već bila druga, er, priča.

Mica Milovanovic:
Crni Meho,
Mordekaj Rošvald je američki pisac jevrejskog porekla...Meho Krljic:
Stvarno? Jer ja sam uvek mislio da je živeo i stvarao u Izraelu. Nekako mi i Sedmi horizont nije nikada po tonu delovao kao deo američkog korpusa žanra, štaviše, kad sam bio mali bio sam ubeđen da je pisac poreklom iz sovjetskog bloka.

Shows what I know...

trt-mrt:
a zasto bi solaris tarkovskog bio intrigantan?

meni je tu intrigantno sto je to njegov najlosiji film, pa imamo onu iskonsku intrigu - dobar reditelj, a njegov najgori film :)

Meho Krljic:

--- Quote from: trt-mrt on 24-03-2016, 12:31:22 ---a zasto bi solaris tarkovskog bio intrigantan?

--- End quote ---

Ne znam da li se meni obraćaš, ali ja to nisam napisao, a i ne znam jel' zgodno da direjlujemo topik...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version