FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

The Firstborn vs Engineers

<< < (2/3) > >>

ridiculus:
Kirbijevi Celestials, iz stripa The Eternals, su daleko bolji koncept od Inženjera, ali on nikada to nije završio niti uobličio u nešto sasvim smisleno. Očigledno je to bilo inspirisano Danikenovim Kočijama bogova. Kasnije je Marvel to pripojio svom standardnom "univerzumu", i - naravno!  :cry:  - odbacio tri aspekta koja su ih originalno činila onim što jesu.


1. stvorili su ljude genetskom manipulacijom nad majmunima (ili praljudima)
2. sa njima nikakva komunikacija nije bila moguća, ali je misterija njihovog porekla i misije postepeno uklonjena
3. pedesetogodišnje suđenje planeti Zemlji je otkazano!


Gledaćete ih u filmu Eternals, pretpostavljam, iako u siromašnom izdanju, uz ova istaknuta ograničenja (i mnoga druga, verovatno).


Interesantno, ali Kirbi je radio i na stripu 2001: A Space Odyssey, koji ima veze sa filmom samo okvirno i samo na početku, i radio ga je otprilike u isto vreme kao i Eternals. Taj projekat je prvobitno bio ponuđen Tezuki, koji je odbio, jer nije imao vremena.

Accuphase:
Koliko su stari Prvorođeni?

https://waitbutwhy.com/2014/05/fermi-paradox.html

mac:
Hej, pitanje mi je ostalo neodgovoreno. Koja je tačno razlika između dve opcije čije smislenosti si tražio od nas da procenimo?

Accuphase:
Pre svega "Prvorođeni" su mnogo stariji od "Inžinjera", zapravo ako ne najstariji u celom opservabilnom svemiru onda makar u našoj galaksiji definitivno.
U izvanrednom članku sa bloga koji sam ranije priložio možete da pročitate koliko eventualno stariji od nas jer i sam svemir kao i galaksija su imali(i imaju još uvek) svoju nužnu evoluciju koja je u krajnjoj liniji neophodna za samo stvaranje života a pogotovu njegov kasniji opstanak, razvoj i nastanak inteligentnih formi.
Sudeći po uvodnim scenama filma "Prometheus" Inžinjeri su ovde od primodijalnih vremena, prizori sveta izgledaju kao u doba tek formirane Zemlje lišene bilo kog oblika organskog života, sve dok oni ne donesu klicu istog i "puste je niz reku".
Međutim kasnije vidimo da Inžinjeri postoje i dan danas posle toliko eona te izgledaju bukvalno isto, nisu evoluirali niti promenili formu postojanja.
Za razliku od njih Prvorođeni su intervenisali tek u doba osvita pretka čoveka, drugim rečima umešali su prste samo u slučajevima koji su po njima imali potencijala.
No koliko su Inženjeri ostali isti toliko su Prvorođeni u međuvremenu postali drugačiji, zapravo monoliti koje su poslali u misije širom galaksije su tu sa svrhom i samostalnom iako AI voljom a sami njihovi tvorci su odavno sebe da parafraziram Klarka postali "tkanje vremena i prostora".
I na kraju ali ne na kraju, Inžinjeri imaju gadan "običaj" da nasilno menjaju ishod koji im nije krenuo željenim tokom, ovi drugi pak "poguraju stvari" i onda puste samu prirodu i vreme da odrade svoje.

Sve u svemu, kao što ranije napisah iako su obe ideje suštinski kreacionističke Inžinjeri uz navedene nedoslednosti u vlastitom razvoju su mnogo više antrompoforni ne samo pojavnošću nego i karakterom.

mac:
Razlike među njima mi ne deluju preterano značajne. Jedni su evoluirali u vanmaterijalno, a drugi još nisu. I to je otprilike to. Obe vrste se pačaju u tuđ razvoj, a umeju i da uništavaju. U Odiseji 3001. Prvorođeni šalju instrukciju monolitu oko Jupitera da uništi čovečanstvo, pa Dejv Boumen i HAL unište monolit nekakvim monolitskim virusom.

Obe opcije su mi dakle podjednako smislene, ili besmislene. Besmisleno je to što u našem realnom svetu nismo pronašli nikakave indicije da išta drugo postoji osim nas. Moguće je da smo mi ti prvorođeni i inženjeri.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version