FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

Šta sam lepo od horora gledo:

(1/1007) > >>

Ghoul:
Šta sam lepo od horora gledo:

CALTIKI, IL MONSTRO IMMORTALE   M. Bava, R. Freda     ***  /3/
Ovo odavno imam samo na italijanskom, bez ikakvog titla, pa sam ga tek nedavno odgledao u celini. U pitanju je vizuelno predivan, bogat, crno-beo SF o ameboidnom stvoru pronađenom u Južnoj Americi koji potom naraste do razmera BLOB-a, i počne da vršlja okolo... Iznenađujuće explicitne krv-scene za to doba (1959): kiselinom izgorela ruka, izjedena lobanja, itsl. plus- odlični ljigavi efekti sa tim stvorom (bolji nego u USA BLOBu!). Uzbudljiv i vrlo zabavan film.


SÉANCE /KOREI/   K. Kurosawa   ***  /3+/
A thinking man's horror, o ženi-medijumu koja, da bi se proslavila, odluči da slučajno-nađenu otetu devojčicu preda policiji kao dokaz svojih moći... Sjajno postignuta jeza i nekoliko moćno stravičnih scena, iako je film u suštini drama. Pokvaren jedino Kurosavinom iritirajućom sklonošću ka hermetičkim završecima...

DEATHDREAM   B. Clark   ***  /3+/
Povratnik iz Vijetnama, inače proglašen mrtvim, ćutljiv je i čudan prema svojoj porodici... Ispostavlja se da je zaista mrtav, i da mu trebaju infuzije krvi kako bi sprečio sopstveno raspadanje... Sjajan scenario, prirodni dijalozi, ubedljivi i prijemčivi likovi (i dobra gluma), snažna drama... Ingeniozan prikaz indirektnih posledica užasa rata. Jedan od najoriginalnijih zombi-filmova, sa unikatno melanholičnim tonom: u mnogome sličan Romerovom MARTINU.


SAW   J. Wan   *** /3+/
Tek nedavno sam nabavio DVD rip: Dobra zagonetka, možda malo previše mehanički iskonstruisana, bez ozbiljnih likova (pa time ni drame), ali zabavna na svoj promišljeno neprijatan način. Nihilizam radi nihilizma nema ni blizu ugođaj niti smisao jednog Se7am, ali je još uvek dobrodošao dašak mraka i groze usred novog američkog PG-13 'horora'.

BABY BLOOD   A. Robak   **(*)   /2+/
Simpatičan francuski splatter sa iznenađujuće dobrim efektima: cura bujnih oblina (koje neštedimice pokazuje!) postaje 'trudna' sa monstrumom koji traži krv... Krajnje jednostavan, ali neodoljivo simpatičan i mračno duhovit film.

THE GRUDGE (USA)   T. Shimizu   ***    /3/
Amerikanizacija je u ovom slučaju pomogla filmu: fragmentarni napred-nazad 'zaplet' lakše se prati sa raznolikim belim licima, i ima veći privid 'toka' iako, na žalost, svoje moćne potencijale traći kroz raskidanu formu u kojoj nema šanse za vezivanje s likovima za koje bi trebalo da strepimo. U suštini, staromodan spookfest, efektan ali površan.

WILD ZERO   T. Takeuchi   ***    /3+/
Ovo je najbolji japanski zombi film svih vremena! To i nije nešto ako su mu glavni takmaci prilično mlaki STACY i JUNK, ali ovo je VEOMA blizu blesavosti jednog RETURN OF THE LIVING DEAD, samo što je plot još (daleko) bizarniji.
Sadržaj:

kometa- jedna.

leteći tanjiri- mnogo.

mother ship- jedan, ali ogroman.

zombi- desetine. (maske su osrednje, ali ovo je ionako pre svega komedija)

raznesene glave: 10-15 (kod osme sam prestao da brojim)

sise: dva para (od koji je jedan... questionable...)

pederljivi ljigavac u uskim, kratkim pantalonicama i sa smešnom perikom: one too many

pozerski punk-rockeri: 3 (they've just re-defined the term 'uber-cool')

Pretpostavljam da mali Đokica ovako zamišlja filmove Takaši Miikea pre nego što ih zaista pogleda i vidi koliko su (često) dosadni.
LUDILO!
Najbolji Miikeov film koji nije on napravio!

Ali ti dijalozi... te replike...! Nećete verovati šta gledate! Vraćaćete film da se uverite da ste zaista čuli/videli to što mislite da jeste! I bićete u pravu!

A tek ona bljutava pop-pesmica! Neverovatno!

Nisam siguran koliko je od ovoga trebalo da bude smešno, ali ostaje činjenica da je ovo najzabavnije nešto što sam video u poslednja 3-4 meseca...

WARLOCK:
Ma tttgde si tooolko nabavio :?
"Wild zero"ocekivao sam jako dugo otkad sam to citao u fangoriji onako kako si opisao takvog ocekujem 8) .
"Baby blood"to je bese davno snimljen valjda 90tih,u to vreme su francuzi dobro izveli efekte.

Ghoul:
baby blood je negde kraj -80ih, poč. 90-ih, ima finog monstrumčića i OK krvoliptanje,
za wild zero sam bio malo suzdržan jer mi je iz obog što sam o nj. čitao delovao kao preterano proračunati crowdpleaser, ali kad sam ga najzad pogledao – tolikoj dozi weirdnessa i preterivanja (da li sam pomenuo GRIMASE? ooooooo!!!) nisam mogao da odolim.

sve ovo i još mnogo toga drugog – našlo se na divxu, of kors.
skinuli s neta ljudi koji znaju šta valja, a ja im pripomogao…

Ghoul:
JU-ON T. Shimizu [Jap, Video]  **(*)  3-

najzad sam kompletirao svih 5 GRUDGE-ova (2 video i 2 bioskopska, japanska, i USA rimejk)

ovo je 1. video, koji je započeo celu famu.
priča je manje više ista, samo je ovde budget naravno manji, vizuelna bogatstva svedenija, a režija statičnija. ipak, i sirovost produkcije i neuigranost shimizuova imaju svojih prednosti, pa i strava u pojedinim scenama deluje autentičnije (skoro dokumentarno). veza između dečaka i crne mačke je ovde naglašenija nego u bioskopskim verzijama, a detalj sa otkinutom vilicom je explicitniji nego u USA pg-13 verziji (OF KORS!).
sve u svemu, sasvim solidan filmić.
najveća zamerka - nema ni privid kulminacije - prosto se nakon nekoliko 'epizoda' PREKINE, prilično proizvoljno, sotavljajući mnogo toga nedorečenim.
no, videću noćas šta ima da ponudi JUON 2.

taurus-jor:
DEATHDREAM je zaista vest.
Oduvek sam zeleo da ga pogledam, ali nisam imao gde. :cry:

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version