FILMOVI, TV SERIJE, ANIMACIJE > FILMOVI

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

(1/1084) > >>

Ghoul:
Šta sam lepo gledo, a da horor nije:

EL MARIACHI   R. Rodriguez     ***          3
Eto, tek sad: šta ću kad retko pratim trendove. Iznenađujuće dobar film, bolji, uzbudljiviji i mračniji od bilo čega što je Rodriguez posle toga pravio. Sjajno. Kvintesencijalni low-budget geek-fest, prodkut velikog talenta i fanatizma.

ARAHAN      ***          3
Tvorci one ruske papazjanije (Noćna straža) imali bi itekakao šta da nauče od svojih korejskih kolega: OVAKO se (čitaj: majstorski – pitko, zabavno, neosetno, lucidno) mešaju žanrovi, OVAKO se prave 'repertoarski' (što bi reko CrAven) filmovi u kojima se uživa: akcija, sumanute kaskaderske egzibicije, majstorski CGI efekti, fantastika, kung-fu, komedija, Spajdermen, Matriks... Sve je tu, a opet lepo uklopljeno. Govori o trapavom saobraćajcu koji biva iniciran u grupicu super-moćnih boraca protiv vekovnog zla...

MY WIFE IS GANGSTER      ***          3
Još jedan odličan korejski spoj žanrova koji se mora videti da bi se shvatio: humor i neverovatna brutalnost, akcija, saspens i slepstik, ozbiljna drama i sprdačina... a sve to opet pije vodu i strašno je zabavno. Govori o moćnoj šefici mafije koja, da bi ispunila želju umirućoj sestri, reši da se uda, iako je muškarci niti zanimaju niti ima nekog iskustva s njima (sem kao sa podređenim slugama i saučesnicima). Ako je gašenje cigarete na jeziku potrčka 'crni humor', moram reći da je brutalno šutiranje trudne žene ipak bilo malo prejako za ton ostatka filma.

ZEBRAMAN   T. Miike   ***          3
Jedan od boljih Miikeovih filmova: uglavnom zabavan i bleskast- mogao bi da bude sjajan counterpart crtiću THE INCREDIBLES (vidi niže) kao svojevrsna dekonstrukcija/rekonstrukcija mita o superjunacima. Ipak, mali budget ga malo oslabljuje, kao i nedovoljno promišljen scenario koji ne izvlači maximum iz ponuđenih premisa i likova (mada, i ono što je uradio više je nego dobro!); i kao i većina drugih Miikeovih filmova, nije baš preterano 'inolving'.

HOUSE OF THE FLYING DAGGERS   Z. Yimou   ****        4
Divota! Dva sata sa Žang Ziji, koja je ovde u glavnoj ulozi, a ne treća violina kao u Crouching Tigeru. Sve ostalo je krem na tortu od Ž.Z. –a i taj krem je više nego bogat i predivnim kostimima, i enterijerima i prirodnim divotama, i fascinantnim hiper-hiper-stilizovanim scenama borbe, a jagoda na vrhu je fina (i tragična) ljubavna priča. Možda nema baš tu dozu sete kao Tiger, ali vrlo mu je blizu u svemu ostalom: odličan film!


CELLULAR   D.R. Ellis   ***          3
Eto, tek nedavno ga odgledah na divxu: kada sam išao u bioskop, nije došao NIKO (nije ni čudo da su niški bioskopi pred zatvaranjem)!!! Enivej, film je baš onoliko napet, uzbudljiv i zabavan koliko sam od Cohena i Ellisa i očekivao, i mada mi je glavni junak u startu bio antipatičan, vremenom sam se navikao, i prepustio se rollercoasteru. Opasan ovaj Ellis, opasan!

THE IRON GIANT   B. Bird   ***           3
Još jedna okasnela premijera: moram reći da sam nakon tolike fame očekivao više. Ima duše, lepo je, dražesno i sve, ali i previše konvencionalni likovi i situacije, kao i usiljeno-nepotrebno tear-jerk žrtvovanje robota na kraju smetali su mi da u potpunosti uživam u ovome i dam mu više od jake, lepe trojke.

NOTHING   V. Natali   ***           3
Fino. Natali je stvarno baja na koga tek treba računati: iako mi je Cypher više prijao, Nothing je sasvim zabavna i otkačena satira na house-bound geekove (ko je kazao otaku?), vizuelno nadahnuta kao i sve što je Natali do sada radio, i solidno odglumljeno (iako bih ja radije video neke simaptičnije glumce, ali OK).

FINDING NEVERLAND      ***            3+
Priča o J.M. Barry-ju, tvorcu Petra Pana. Džoni Dep je, kao i uvek i svuda, car: nijedan drugi glumac ne bi mogao da ovu ulogu odigra a da mu POVERUJEMO da u toj bliskosti sa dečacima nije bilo ni najmanje naznake nečega pokvarenog – Dep je neodoljiv kao yet another odrasli ali nesazreli dečak, i nema ništa lepše, smešnije i istovremeno srceparajućije od scene večere, na kojoj njegova žena, majka četvorice dečaka i njihova baba naklapaju o nekakvim nebulozama, a Dep klince zabavlja kačeći kašiku na svoj nos. Kejt Vinslet kao majka tih dečaka drži vodu, iako je njen lik prilično konvencionalno postavljen pa i nema mnogo posla za nju. Ali zato ogroman teret leži na dečku koji igra real-life inspiraciju za Petra Pana, i on ga nosi sa snagom neviđenom još od H.Dž. Osmenta. Vrlo dirljiv i dražestan film: šteta samo što je muzika tako banalno konvencionalna.

THE INCREDIBLES   B. Bird   ****(*)      4+
Ah! Remek delo! BELIEVE THE HYPE! Ko nije gledo nek trči smesta. Pre!Le!Po! Kako pametno! Kako duhovito! Kako uzbudljivo! Kako vizuelno bogato! Ah, to skrovište na ostrvu! Ti tajni hodnici! Ti tajni prolazi! Ta vozila! Ti roboti! Ti kostimi! Te scene jurnjave i borbe! Ti predivni likovi! INCREDIBLE! Ovo je, uz KILL BILL, najbolji američki film iz 2004, i zaslužuje sve hvale i nagrade koje je dobio i koje će tek dobiti.

AZUMI   R. Kitamura   ****            4
Prijatno iznenađenje! Iako volim VERSUS, sve ostalo od Kitamure što sam video bilo je uber-style over no-substance, pa time i prilično uninvolving. Not so with AZUMI! Elem, Kitamura je sjajan režiser, ali je onoliko dobar koliko njegovi scenariji. Ovog puta je imao odličan materijal, i napravio svoj daleko najbolji flm. Simpatični i prijemčivi likovi, ozbiljna drama, teške odluke, ozbiljne borbe, mnogo krvi (više no u ijednom od 10-ak horora koje videh ove godine!), priča koja prilično dobro teče, bez vrludanja, do odlične kulminacije. Ovo je zapravo najbolji moderni samurajski film: govori o grupi treniranih asasina u misiji ubijanja ratobornih vladara koji prete miru i prosperitetu Japana. Već u 15-om minutu filma imate jednu od najboljih i emotivno najtežih scena (jedva se suzdržavam da ne spojlujem!), sa neopisivim iskušenjem, i već tada je jasno da ovo neće biti ni glatko ni slatko. Simpatični likovi ovde GINU, a spasavanja (kada se dese) često budu po veliku cenu. Takođe, film se može pohvaliti sa nekoliko izvanredno živopisnih zlikovaca, uključujući i jednog sa tako neodoljivom harizmom da ćete prosto voleti da ga mrzite! Iz-van-re-dan film!

Boban:

--- Quote from: "Ghoul" ---Ovo je, uz KILL BILL, najbolji američki film iz 2004, i zaslužuje sve hvale i nagrade koje je dobio i koje će tek dobiti.
--- End quote ---


jebiga, ova recenica relativizuje celokupnu tvoju ponudu; skrušeno cu izjaviti da sam na Kill Bill umro od dosade.
Doduse, takve stvari mi se redovno dogadjaju kada cujem previse pohvala o nekom filmu pa udjem u gledanje sa nerealnim ocekivanjima... mislim, gledljivo je to, ali jedva iznad hongkongškog proseka.

Black Mamba:
bas sinoc pogledah House of Flying Daggers i jeste jako lep... ali ladno tvrdim da je tek upola lepsi od Hero

Ghoul:
THRILLER - A CRUEL PICTURE (B. Vibenius)   ***

Istorijski bitan revenge flick (pa još švecki!), još uvek ima ponešto draži zbog svoje 'prljavosti' i zbog simpatične gl. djeve (čiji imidž je tarantino pozajmio za d. hanu u kill billu), ali je suviše naivno zamišljen i ostvaren: način na koji funkcioniše taj prostitute ring, kao i način na koji curica u njega uvučena uspe da se obuči u vožnji, pucanju i borilaštvu - prava su smejurija, kao i način i razlog zbog koga njeni roditelji izvrše zajedničko samoubistvo.
njena osveta se priprema predugo i premonotono, a izvedba je neubedljiva i ne posebno zanimljiva.
plus, upotreba porno inserata sasvim je nepotrebna, i čak ponižavajuća po lik (bez obzira što genitalije pripadaju dublerki, a ne glumici gl. uloge).
svakako vredi gledanja, ali mogao se ladno skratiti za 20ak minuta (što su ameri i učinili - možda ta verzija bolje pije vodu).

RUN & KILL - Billy Tang *(*)

još jedan revenge flick, ovog puta iz HK produkcije, od režisera zloglasnog RED TO KILL. pošto važi sa njegov second best, bojim se da već 3rd 'best' mogu i da propustim. ionako je i red to kill vredan pažnje samo kao unikatno neukusan i brutalan film (o manijaku koji siluje retardirane devojke u jednom domu), možda i najodvratniji od svega iz HK-a.
ova tvorevina je naivna, nefokusirana, proizvoljna, sa neubedljivom motivacijom i antipatičnim protagonistom i sa pretežno nenadahnutim akcionim i krvopljusnim scenama.
vredan je zbog kurioziteta: glavnom junaku zlikovac prvo baci majku kroz prozor, a potom mu i pred njegovim očima živu spali ćerkicu od, recimo, 7 godina (I didn' see that one coming!).
inače je slab i nedomišljen film.

pokušao sam da gledam i ETERNAL SUNSHINE BLA BLA BLA, ali sam ga ostavio nakon 40 minuta.
bacam ga u istu kantu sa LOST IN TRANSLATION kao mediokritetsku kvazi-pametnu, a u stvari prerazvučenu i nemaštovitu tvorevinu za zaljubljene fancy snobove. nije negledljivo, ali mi i ne pruža my time's worth - ukratko, drago mi je što nisam išao u bioskop, već ga gledao na divxu.

Milosh:

--- Quote from: "Ghoul" ---pokušao sam da gledam i ETERNAL SUNSHINE BLA BLA BLA, ali sam ga ostavio nakon 40 minuta.
bacam ga u istu kantu sa LOST IN TRANSLATION kao mediokritetsku kvazi-pametnu, a u stvari prerazvučenu i nemaštovitu tvorevinu za zaljubljene fancy snobove. nije negledljivo, ali mi i ne pruža my time's worth - ukratko, drago mi je što nisam išao u bioskop, već ga gledao na divxu.
--- End quote ---


Drzi se ti lepo onoga u sta se razumes: HORROR filmova, pa ce ti biti lakse, a pogotovo nama ostalima koji onda necemo morati da citamo ovakve besmislene postove gde ispricas mnogo vise o sebi, nego li o filmu za koji i sam priznajes da ga nisi ni odgledao do kraja. I jos kao imas "misljenje" o istom. Tja.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version