Author Topic: Novi Reni Harlin  (Read 46190 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.944
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Novi Reni Harlin
« Reply #100 on: 23-10-2019, 11:37:40 »
BODIES AT REST je novi film u Rennyjevoj kineskoj fazi. Harlin je prva dva filma snimio u formatima koje nije dotle radio - jedan je bio akciona komedija sa Jackie Chanom, drugi je bio fantasy baziran na igri - a BODIES AT REST je format koji savršeno dobro poznaje. Ukršteni su DIE HARD i MINDHUNTERS, dakle akcioni triler paklenog tempa smešten na jednu lokaciju, u ovom konkretnom slučaju sa personalizovanom tročlanom bandom protiv troje-četvoro dežurnih u hongkonškoj mrtvačnici na Badnje veče.

Harlinu bi više odgovarao veći bodycount jer set up sa troje civila protiv trojice kriminalaca ima aspekte potere mačke i miša, ali ima i dosta vrćenja u krug, da ne kažem jurenja vlastitog repa. Kada tome dodamo da Harlin ipak nije Kinez i da za razliku od svojih filmova nije imao priliku da izgradi neku jaču hemiju i humor prema likovima, onda imamo film čiji se aduti svode na puku mehaniku suspensea i akcije.

A u tom domenu, Harlin ima šta da pruži. BODIES AT REST je možda letargičan u pogledu likova i njihove intrigantnosti ali je vrlo pedantan i energičan kada krenu suspense scene i borba. Tuiče su izuzetno efektne, close quarters borbe generalno su energične i maštovite, a po svom običaju, Harlin čuva svoja obeležja za veliko simfonijsko finale sa srčom i eksplozijama.

BODIES AT REST nije inovativan u akcionom pogledu kao stvari koje se danas dešavaju u Indoneziji, recimo. I u tom pogledu, morao je da ima zanimljivije likove. Međutim, u domenu old school akcije i suspensea, to je visok standard, kakav se od Harlina očekuje. Stoga, i sam film nudi old school ugođaj svima onima koje te stvari i dalje zanimaju.

* * 1/2 / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

crippled_avenger

 • 4
 • 3
 • Posts: 20.944
  • http://dobanevinosti.blogspot.com
Re: Novi Reni Harlin
« Reply #101 on: 09-06-2021, 03:57:31 »
Pomalo je tužno videti kako Renny Harlin pod stare dane zapravo snima jeftiniji knock off SIX UNDERGROUNDa Michaela Baya. Ali, THE MISFITS je upravo to. Posle kineske faze, Harlin se ponovo našao tamo gde trenutno ima para, u Emiratima, na sličnom mestu gde je i Bay operisao u SIX UNDERGROUND i za bitno manji novac snimio film o grupi “dobrotvora” koji kradu od bogatih i pomažu siromašnima.

Ono što je Ryan Reynolds u SIX UNDERGROUND ovde je Pierce Brosnan, a sporednjaci su Tim Roth kao negativac i Nick Cannon i Jamie Cheung kao članovi ekipe. Tim je internacionalan i koncipiran tako da prođe na raznim tržištima.

Harlin je svoje najraskošnije holivudske filmove snimao za velike pare i THE MISFITS želi da zarobi tu vrstu estetike sa bitno manje novca. Harlin je iskusan profesionalac ali krajnji rezultat je za početak “maloekranski”. I u redu, i SIX UNDERGROUND je snimljen za mali ekran pa bi opet bio senzacionalan u bioskopu. Nažalost, THE MISFITS mnogo više vajbuje na neku network seriju, a ne na Netflix, pa bi se moglo reći da je na neki način to i krajnji domet ovog rada - emitovanje na “običnoj” televiziji.

Scenario potpisuju dva čoveka od kojih je jedan Kurt Wimmer, pisac koji je imao velikog uspeha pre 10-20 godina, među rezultatima bio mu je i rad na izvanrednom McTiernanovom THOMAS CROWNu u kom je igrao Brosnan. Nažalost, ovo više nisu ta vremena, McTiernan i Harlin nisu na vrhu liste želja u studijima, a ni Wimmer nije tako redovan na A-listi, a umeo je nekada za bljesne.

Nažalost, čitav niz situacija u THE MISFITSu čak i pomalo nelagodno podseća na SIX UNDERGROUND, pa bih rekao da je Wimmer ovde potpisao predložak ispod svog nivoa iako je ovo overall servicable tekst, ali ništa više od toga.

Što se akcije tiče, produkcija se nije baš pretrgla, tako da u stvari ogroman deo filma otpada na banter, pripreme za veliku pljačku i slične konvencionalne situacije. I to je isto negde u duhu network televizije.

Paradoksalno, Harlin se ovim filmom vraća publici koja ga je gledala dok je snimao globalne hitove za Holivud jer je njegov kineski period u suštini ostao potpuno lokalan po dometu. Već sada znamo da je njegov sledeći korak povratak u Finsku. Čini se da će neko vreme Harlin biti ponovo van globalne scene. To je gubitak za fanove ali ako već nema uslove da radi stvari kako treba, možda to i nije loše.

* * / * * * *
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Rade2

 • 2
 • Posts: 191
Re: Novi Reni Harlin
« Reply #102 on: 17-11-2022, 20:00:42 »
I ja sam jednom davno objavio recenziju o filmu gospodina Harlina na javnom sajtu https://www.b92.net/kultura/moj_ugao.php?nav_category=389&yyyy=2008&mm=02&nav_id=284438 . Doduše, velikom broju nevaspitanih čitalaca foruma se ni film ni moja recenzija istog nisu dopali te su me javno izvređali ali šta da se radi :(

Rade2

 • 2
 • Posts: 191
Re: Novi Reni Harlin
« Reply #103 on: 28-11-2022, 18:48:31 »
Bio sam na istagram profilu gospodina Harlina i poslao sam mu link ka mojoj recenziji! Gospodin Harlin mi je poslao srce! xcheers