NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

POLARIS III

(1/2) > >>

Nyarlathotep:
Pozdrav svim clanovima “ZS” sekte!
Evo subotnjih, jutarnjih novosti.
Juce je iz stampe izasao treci broj revije za fantastiku “Polaris”, pa vec od ponedeljka mozete ga ocekivati po beogradskim knjizarama. A za clanove sekte... stara cena, na starom mestu. Znaci, ko hoce da nabavi posednji III broj (i predposlednji II broj - posto smo omanuli u distribuciji za clanove) nek se pojavi kod jataka u “Zori” u ponedeljak 01. 07. 2003. posle 20-21h i dobice casopis po 'staroj' prijateljskoj ceni.
Nesto o trecem broju:

Sadržaj:
Ris Hjuz, STARA KUĆA POD SNEGOM KOJU NIKO NIJE OBIŠAO
OSIM NAS DVOJICE VEČERAS
Danijel Perlmen, MEBIJUSOVA PETLJA
Darel Švajcer, TRKAČI U LAVIRINTU
Teodora Gos, BRZO ŠIRENJE TUGE
+
PRIKAZI, RECENZIJE, KRITIKE
Dušan Žica, Kroz razbijene prozore fantastične metropole

Odmah se moze videti da je ovaj broj znatno siromasniji kritikama i prikazima, ali  s razlogom je tako. S razlogom koji se prostire na prve 54 strane casopisa, a to je do sada neobjavljena novela Risa Hjuza, STARA KUĆA POD SNEGOM KOJU NIKO NIJE OBIŠAO OSIM NAS DVOJICE VEČERAS. Ovo je njena izvorna, prva publikacija, a covek je pakleno dobar pisac. Iznenadjenje predstavlja i prica Darela Svajcera – koji je pravi old school majstor horora, inace jedan od najpoznatijih horor scholar-a, koji je ujedno i dugi niz godina urednik cuvenog casopisa za horor knjizevnost Weird Tales. O Danijel Perlmenovoj prici MOBIJUSOVA PETLJA – ovde nista, zavirite sami. Teodora Gos je mlada Madjarica :oops: , pesnikinja, spisateljica i profesorka knjizevnosti u SAD-u. Njena alegoricna prica BRZO ŠIRENJE TUGE ima vrlo zanimljivih momenata.
U “Polarisu” kao i uvek do sada – nacicete najbolje pisce danasnjice, one seniore –proverene majstore i nova lica koja cemo vam predstaviti u njihovom najboljem svetlu. Zbog 'alavog', raspisanog Risa Hjuza u ovom broju nema domacih autora, ali siguran sam da to ne predstavlja manu, vec cete citati ono sto ce Ameri i Englezi tek za nekih par meseci.
To je to!

Ko hoce nek se pojavi u “Zori”, a ko nece – nek kupi u knjizari po duplo vecoj ceni.
Za one koji nisu iz Beograda (ili pak preferiraju takav nacin kupovine) informacije o narudzbini III i ostalih (prethodnih i buducih) brojeva mogu dobiti sa emaila:
polaris@eunet.yu

Cekam komentare...

Mica Milovanovic:
Donesi i dvojke...

Nyarlathotep:
Svakako.
 :lol:

Lurd:
E, sad zaista počinju problemi. Dobro, izbor priča je malo konzervativan i tu nemam neke zamerke - takva je uredjivačka politika i neka.

Ali, zato je grafički dizajn očajan. Mislim, stvarno sa ovakvim izgledom zaista ne znam šta zamišljate. Magazinski deo, koji je ionako bio problematičan, sada je postao gotovo nepostojeći.

Največi problem su, medjutim, prevodi i lektura. Dajte, majku mu! Pa zar je toliko teško srediti tako malo teksta. A prevodi su očajni i jako teški za čitanje.

Uopšte, časopis je jako nekomunikativan, kao da ima zacrtanu ciljnu grupu i ne želi ništa više. Uvek će nekoliko frikova kupiti svoje brojeve, a za ostale ili potencijalnu novu publiku kao da vas baš briga.

Eto.

phuzzy:
Hmmm, prevodi mi ne smetaju toliko (osim ABNovog srbofundamentalistickog prevodjenja i gde treba i gde ne treba - Gospodja BRESKVIC?!?! ALOOOO, BREEE?!?), ali bi ditchovanje gdjice Bishop i njenih nedotupavnih ilustracija koje em veze nemaju sa SF-om, em veze nemaju sa makar i najsitnijim naznakama kvaliteta, bilo, cenim, vrlo mudar potez.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version