NAUČNA FANTASTIKA, FANTASTIKA i HOROR — KNJIŽEVNOST > PERIODIKA

POLARIS III

<< < (2/2)

Nyarlathotep:

--- Quote ---Dobro, izbor priča je malo konzervativan i tu nemam neke zamerke - takva je uredjivačka politika i neka.
--- End quote ---


Ja mislim da izbor prica prilicno varira od broja do broja. Hocu reci, razliciti zanrovi, razliciti autori... a sve price su generalno O.K.  Na kraju krajeva, nismo ih cupali po Srbiji, vec su to mnoogo nagradjivani i  uveliko priznati pisci. Za sajam treba da izadje extra 5. broj koji sam ja uredio i u njemu ce biti sedam ili osam prica - od najklasicnijeg horora, preko groteske, SF-a, do najmorbidnijih underground tripova. Za njega cemo se extra pocimati sto se tice dizajna i grafike...


--- Quote ---Magazinski deo, koji je ionako bio problematičan, sada je postao gotovo nepostojeći.
--- End quote ---


Osnovna ideja Polarisa je da na 125 strana donese sto vise proze, a magazinksi deo 3. broja je slabiji samo zato sto je u ovom broju objavljena Hjuzova poduza novela. Recimo da je Polaris, u neku ruku, nastavak tradicije Sirijusa i Alefa, a ni oni nisu imali neke magazinske rubrike. U pocetku je ghoul pisao filmsku kritiku, a posto mesta zaista nema (samo 128. str) ja cu i dalje pisati knjizevne recenzije. Posto imam toliko toga da kazem, trudicu se da recenzije budu krace i da ih bude malo vise. Cisto, informativno - da ljudi vide sta se dobro u svetu izdaje i stampa.
 

--- Quote ---Ali, zato je grafički dizajn očajan. Mislim, stvarno sa ovakvim izgledom zaista ne znam šta zamišljate. Magazinski deo, koji je ionako bio problematičan, sada je postao gotovo nepostojeći.

ditchovanje gdjice Bishop i njenih nedotupavnih ilustracija koje em veze nemaju sa SF-om, em veze nemaju sa makar i najsitnijim naznakama kvaliteta
--- End quote ---


E, u pravu ste!
Sve to stoji sto vi govorite. Ilustracije K. J. Bisop su vise nego ocajne i  neprimerene. Izgledaju kao vezbice u 3D Studiju - sto ocigledno i jesu, a pri tom nemaju veze sa tematikom caspisa. Iskreno smatram da na tom planu pod hitno treba menjati stvari. Polaris svakako nema pretenzije da bude nominovan za neku svetsku nagradu. Kapiram da je osnovna ideja ovog casopisa da ljudima donese price odlicnih pisaca po pristupacnoj ceni. Za one koji se pojave u klubu, cena Polarisa je neznatno veca od cene Emitora. Sto se tice dizajna, u buducnosti ce se desiti promene na tom planu. Ovih dana cu kontaktirati novog dizajnera koji je zavrsio graf. dizajn na primenjenim um, zakleti je fan fantasticne knjizevnosti, umobolni frpovac, i pre svega odlican ilustrator. Ilustracije bi mnogo ozivele casopis.


--- Quote ---Gospodja BRESKVIC?!?! ALOOOO, BREEE?!?
--- End quote ---


Debilizmi! Covek kao da je prevodio sinhronizaciju za crtani film. Ali, dok neki od nas (a mnogo nas ima) ne porastu, izgleda da ce takvi mentoli i dalje biti zastupljeni na domacoj sceni.


--- Quote ---Največi problem su, medjutim, prevodi i lektura. Dajte, majku mu! Pa zar je toliko teško srediti tako malo teksta. A prevodi su očajni i jako teški za čitanje.
--- End quote ---


Prevodi?
Ja odgovaram iskljucivo za tekstove koje ja napisem i prevedem. Svaki moj prevod ja vise puta pregledam (ucio sam kako se to radi na faxu, u Jovanovoj, po skolicama itd.) i dam na citanje i drugarima astistentima i profesorcicima sa faksa... i pokupio sam samo pozitivne kritike. Za ostale prevode... ima momenata kada citanje zaskripi, ali ne smatram da su toliko losi.  OK, nisu profi prevodi kao da su ih prevodili Vinaver, Zivojinovic, Micevic, Salabalic. Misljenja su prilicno podeljena - cuo sam i vrlo pozitivne kritike.
Lektura?
Opet cu reci... ja se licno trudim da mojim tekstovima ona sto manje treba, mada ju je nemoguce izbeci. Treba poraditi i na tome... Priznajem.

Nazalost, na meni je da casopis zastupam u javnosti - pa se sve na meni i lomi. Ja vama fanovima, citaocima, drugarima, "neprijateljima" moram da objasnjavam zasto su neke stvari ovakve ili onakve.

U svakom slucaju, hvala na komentarima. Nadam se da ce ih biti jos vise... pa makar svi bili ovakvi. Da se utesim i ponovim ono staro: "Nije bitna kakva je kritika, bitno je da je ima".

Ali, je li vam se svidela neka prica? Matori Svajcer? Hjuz? Gos? Mievil?

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version