DRUGA STRANA SVETA (prostor za potpuno ne-SF&F teme) > MUŠKO-ŽENSKE PRIČE, DOM I PORODICA

Noćna Frajla

<< < (80/83) > >>

pokojni Steva:
Žbun, drvo, prizemno, puzavica; senka, sunce? Biljke su nezgodne, cvetaju kad im se cveta, posle ih 9/10 godine trpiš "u zelenom". Zato se sadi više toga, što uglavnom isključuje "višegodišnje-da trpi mrazeve-boja po izboru". Za crnu petuniju se obrati Bobanu, možda je u'vatio semena  :!:


Daj još neku informaciju. Ovako napamet, s "petunijastim" cvetom se nećeš osevapiti...

Nightflier:
Uf. Hteo sam da izbegnem full disclosure :)

Reč je o dva groba koja su u senci višanja. Mislim da tu neće biti nešto mnogo svetla. Dakle, hteo bih da bude nešto relativno nisko. Trenutna ideja su mi jesenje ruže (tako se zovu u mom kraju, premda mislim da imaju neki pametniji naziv).

pokojni Steva:
Jas' izvinjavam, al' neke bliže odrednice su bile neophodne.


Daklem, senka. Debela senka. Bitno. Jesenje ruže (margarete) nisu izbor, jest' da one cvetaju kad dan okraća, s jeseni, ali bi im ipak trebalo svetlosti.


Šta mi pada na pamet a da zadovoljava uslove (višegodišnja, podnosi debele mrazeve, senka, izbor boja, niska):


Astilbe - ima ih u raznim nijansama i visinama, visina od 25cm do metar i kusur.Platycodon (balon cvet), uglavnom belo, roze i plavo (ljubičasto), žbunić od 25x25cm (ima i visokih, ali kod nas retko)Aquilegia (kandilka), neopevana masa boja i oblika cvetova (ima i potpuno crnih), 25cm do preko metraSad, biljke za senku su nezgodne jer su u principu "biljke kratkog dana" i ne vole vrućinu. Daklem, cvetaju uglavnom s proleća pa se zajebu da procvetaju još jednom, s jeseni. Platikodon hoće i malo češće, s pauzama. Ako je senka baš debela teško da ćeš naći nešto drugo. Uzeo sam u obzir i da je groblje u pitanju, te da se ne očekuje baš svakodnevna nega. Inače se za te stvari preporučuje Gazania (ali ona ne otvara cvet bez prženja odozgore)


Uskoro će se na pijacama pojaviti slične perene (tako se to zove), a i pijaca na Krnjači ti nije preko sveta. Platikodoni su tamo bili (proletos) 100din komad; Astilbe nisam video ali ga bude po pijacama, cena od 150 naviše; Aquilegia slično.
Mozgaću još.

Nightflier:
Ovo je više nego dovoljno. :) Da li negde može da se kupi seme, pa da se u uslovno rečeno kućnim (dvorišnim) uslovima odgaje iz semenčice?

Barbarin:
Ajuga, ljubičice, vinka. ljubičaste cvetove imaju.
Te boje cvetova ćeš teško dobiti u hladovini, bar se meni tako čini.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version